Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Trail Running recommended route

Tihanyi vízhang 11

Trail Running · Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Terepfutók a Tihanyi-félszigeten
  Terepfutók a Tihanyi-félszigeten
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 10 8 6 4 2 km Szélmarta-sziklák Hármashegyi-kilátópont, gejziritkúp Őrtorony-kilátó Aranyház gejziritkúp
Egy tihanyi körről nehéz bármit is mondani anélkül, hogy az ne szirupos közhelyek puffogtatásának tűnjön. Izgalmas geológia és morfológia, csodaszép panorámájú kilátópontok, szőlő, levendula, Balaton... Aki volt már, az tudja. Aki még nem volt, az induljon azonnal.
moderate
Distance 11 km
1:25 h
383 m
383 m
210 m
115 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

Az útvonalgörbére pillantva látszik, hogy a teljes távon folyamatosan váltakozó emelkedések és ereszkedések várnak ránk, így stratégiailag nincs mit tervezni. A legnagyobb emelkedés (800 m-en 100 m) pontosan a táv közepére esik, a második (600 m-en 60 m) pedig az út vége előtt vár ránk.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. A nyílt és az árnyékos szakaszok aránya nagyjából fele-fele.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Author’s recommendation

 • A tihanyi látnivalóknak köszönhetően a futás családi kirándulásba is illeszthető. A Levendula Ház, mint kiindulópont a futás idejére is érdekes program felnőttnek-gyereknek egyaránt.
 • A nyugati hegyvonulat gerincén, a hegycsúcsokon és a kilátó tetején a Külső- és a Belső-tó medencéjéhez képest egészen más szélviszonyok uralkodhatnak, így jó, ha nyáron, szép időben is van nálunk egy széldzseki.
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: May 28, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
210 m
Lowest point
115 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 9.25%Forested/wild trail 28.94%Path 61.80%
Asphalt
1 km
Forested/wild trail
3.2 km
Path
6.8 km
Show elevation profile

Safety information

A gejzírkúpok vagy a Kiserdő-tető szikláira óvatosan másszunk föl, ez néhol a kezünket is igényelheti. Alapszabály: a két kéz és a két láb négyeséből három mindig stabilan álljon vagy fogjon, és csak a negyedik mozogjon!

Start

Levendula Ház, Tihany (130 m)
Coordinates:
DD
46.908529, 17.888110
DMS
46°54'30.7"N 17°53'17.2"E
UTM
33T 719938 5199049
w3w 
///shout.deranged.plastering

Destination

Levendula Ház, Tihany

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A starthelyről a S+ jelzésen indulunk.
 • A gejzírmezőn áttérünk a ZT jelzésre.
 • A sajkodi oldalon a ZT jelzéshez csatlakozik a S jelzés, innen 4 km hosszan e kettős jelzésen futunk.
 • A Nyereg-hegy utáni kereszteződésben a S▲ jelzést választjuk, a kilátót érintve.
 • A szőlőkből kiérve a Z▲ és ZT jelzésen futunk a Szélmarta-sziklákon túl a főútig.
 • A főúttól a Völgy utcán, jelzetlen úton, a Szőlő és ismét a Völgy utcán, majd a Major utcán térünk vissza a kiindulóponthoz.

Az útvonal részletes leírása

Gejzírmezőkön át

A Belső-tó partján a Levendula Háztól a S+ jelzésen indulunk. Előbb aszfalt-, utána murvás úton elfutunk a focipálya, majd a szürkemarhák legelője mellett addig, amíg a S+ jelzésen maradva balra betérünk az erdőbe. Egynyomos, néhol köves ösvényen kezdünk meredekebben emelkedni a Gejzírmező felé, és hamarosan meg is érkezünk az útvonalunk első forráskúpjához, a Hármashegyi-kúphoz, amely az útról jobbra letérve csupán néhány méteres szökellés. A sziklákról szép látvány nyílik a Belső-tóra, Tihanyra és a Balatonra. Az ösvény innentől csak enyhén emelkedik, gyorsan az Aranyház nevű, az előzőnél nagyobb sziklaformációt képező forráskúphoz érkezünk, amelyre szintén felmászhatunk, hogy körbenézhessünk. Itt a S+ jelzésről a ZT (tanösvény) jelzésre váltunk. Elfutunk a kőzetbemutatót rejtő kőépület mellett, majd a Sajmeggyes-kúpot elhagyva egy élesebb jobbra fordulást követően meredekebben emelkedni kezdünk. Megérkezünk a Szarkádi-erdőbe: egy kilátóponton a fákon keresztül már a Balaton nyugati medencéjére látunk rá. A ZT jelzés párhuzamosan fut a S jelzéssel, innentől 4 km-en át e kettős jelzést követjük.

Rendkívül hangulatos, a Mediterráneumra emlékeztető, fenyves peremszakasz következik, majd egy nagy ereszkedés, továbbra is egynyomos ösvényen. Ezután az erdő tölgyesre vált, igazi gerincen futunk, és egyre magasabbra emelkedünk a tó fölé. A gerinc után egy kifejezetten látványos, kitett, teljesen nyílt panorámájú szakasz következik, amelyről folyamatosan látjuk a tavat és a nyugati medence déli és északi partvidékét. Ezután az utunk lejteni kezd, kétnyomos erdeivé szélesedik, és leérkezünk a völgybe, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága, egyben a Tihanyi Levendula Erdei Iskola szép épületéhez. Itt az aszfalton balra fordulunk, de mintegy 100 m megtétele után jobbra fölfelé el is hagyjuk azt, és újra egynyomos ösvényen, továbbra is a S és ZT jelzésen haladunk tovább. Nagyjából fél km megtétele után határozottabban emelkedni kezdünk, majd megérkezünk egy nagyon hangulatos, az úttól pár tíz méterre balra található, fatetős pihenőhelyhez. Innen még tovább emelkedünk, és felérkezünk a Gurbicza-tetőre.

Csúcsfutás panorámával

A Gurbicza-tetőről folyamatosan ereszkedni kezdünk, újra leérkezünk egy betonúthoz, ezen ismét balra fordulunk és kb. 50 m után megint jobbra, az erdei egynyomos ösvényre váltunk. Innentől nincs kegyelem (de nem is kérnénk, hiszen ezért jöttünk): az útvonal legalacsonyabb (115 m) és legmagasabb (210 m) pontját összekötő, 800 méteres szakasz vár ránk, a végén a Csúcs-hegy meghódításával. Lépcsős szakasszal kezdünk, ahol figyelmesen haladjunk, mert számos helyen hiányzik a lépcsőfok deszkája, és az azt tartani hivatott vasrudak végei csupaszon merednek, könnyű bennük megbotlani. Feljebb érve kopárabb, de ezért nagyon látványos panorámájú szakasz vár bennünket – egynyomos, köves, gyökeres, továbbra is figyelmesen haladjunk. A csúcs sziklatömbje alatt a S jelzés jobbra leválik, és kezet is igénylő, mászós direkt útként jut föl a csúcsra. Mi balra tartva maradunk a ZT jelzésen, és a csúcs tömbjét a nyugati oldalon megkerülve megérkezünk a S jelzés visszacsatlakozási pontjához, ahonnan jobbra mindössze néhány lépés a csúcs, de mászás nélkül. Itt néhány fa miatt majdnem-körpanorámát kapunk: a Külső- és a Belső-tó, a levendulások, Tihany, az eddigi útvonalunk madártávlatból, a keleti medence, Balatonfüred, az északi part hegyvonulata, a Sajkodi-öböl mind-mind az erőfeszítésünk jutalma.

A Csúcs-hegyről a S és a ZT jelzésen maradva némi ereszkedés után csodaszép panorámájú (Sajkod, Aszófő, Balatonfüred a látvány) gerincszakaszon futunk át a Nyereg-hegyre, majd onnan egy köves lejtőn nagy tisztásra érkezünk, ahol a számos lehetőség közül a S▲ jelzést választva átfutunk a Csúcs-hegynél csak néhány méterrel alacsonyabb Apáti-hegyen álló Őrtorony-kilátóhoz. A Csúcs-hegy meghódítása után már semmiség az a 60 lépcsőfok, ami a torony legfelső szintjéig vezet, de a csodálatos körpanoráma minden egyes lépcsőfokért kárpótol bennünket. A kilátó után maradunk a S▲ jelzésen, és köves, enyhén lejtős szakaszon, egynyomos ösvényen, egy ligeten átkelve érkezünk le a szőlőkhöz, ahol balra fordulunk. A szőlőtáblák között széles, mezőgazdasági úton kanyargunk, majd a Belső-tó csücskéhez érkezve balra a Z▲ és ZT jelzésen futunk tovább a Kiserdő-tető és a Szélmarta-sziklák irányába. A szőlők közül kiérve jobbra, egynyomos ösvényen kezdünk emelkedni, előbb röviden enyhén, majd hosszan meredeken – gyökeres az út, óvatosan haladjunk. Az útvonal utolsó megpróbáltatása következik: 600 m hosszon 60 m szintkülönbség vár ránk.

A Kiserdő-tető sziklatarajának – ami egy hajdani vulkáni kalderaperem maradványa – alsó végéhez felérkezve az út kettéválik: jobbra a Z▲ jelzés mint fölső, balra a ZT jelzés pedig mint alsó út öleli át szilvamag-formában a sziklavonulatot. Mi balra térve a jobban futható ZT jelzésen maradunk. Nagyon keskeny, helyenként kitett egynyomos ösvény, óvatosan fussunk. A szilvamag felső végénél, ahol a két jelzés újra egyesül, ha van rá erőnk és kedvünk, a Z▲ jelzésen kb. 50 m-t vissza- és fölfelé futva fölmászhatunk a csúcsra, ahonnan nagyon szép látvány nyílik a Külső-tóra és fölötte az Őrtorony-kilátóra. A Szélmarta-sziklák mellett elhaladva már kényelmes, füves, egynyomos ösvényen ereszkedünk le a főútig.

A főút előtt rögtön jobbra, a Völgy utca aszfaltján indulunk tovább. A 10-es számnál az utca enyhén balra tart, mi az egyenesen lefelé haladó, köves földúton ereszkedünk a tó felé. Az alján jobbra ismét egy kis aszfalt jön, de a Miska pince csárda után balra ismét földútra fordulunk, és végigfutunk a lovarda mellett. A végén balra a Szőlő utca, majd annak a tetején jobbra a Völgy utca következik, amelyen kijutunk a Major utcára, visszatérve starthelyünkre, a Levendula Házhoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Tihanyba a Balatonfüredről induló buszokkal juthatunk el. A starthelyhez a Tihany, alsó megállónál kell leszállni.

Getting there

 • A Tihany, alsó buszmegállótól a Levendula Ház mindössze 350 m. Az Aranyház utcán kell lesétálni, majd a végén jobbra fordulni.

Parking

 • A Levendula Ház mellett számos gépkocsinak van (fizetős) parkolóhely. A Major utca végig fizetős parkolási övezet, de az Aranyház utcában ingyenesen parkolhatunk.

Coordinates

DD
46.908529, 17.888110
DMS
46°54'30.7"N 17°53'17.2"E
UTM
33T 719938 5199049
w3w 
///shout.deranged.plastering
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz (útközben nincs vízvételi lehetőség!)
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
11 km
Duration
1:25 h
Ascent
383 m
Descent
383 m
Highest point
210 m
Lowest point
115 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Family-friendly Geological highlights Summit route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 7 Waypoints
 • 7 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp