Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Trail Running recommended route

Szent György-hegyi csiga

Trail Running · Tapolcai-medence
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Már a település fölött, de még a bazaltorgonák előtt
  / Már a település fölött, de még a bazaltorgonák előtt
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Örömhírvétel ortodox kápolna
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szőlő, Balaton, Szigliget, Badacsony
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A bazaltorgonák fölött már könnyebb szakasz következik
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A hegy felső részén esőházat is találunk
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Organ pipes along the Blue Trail
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A bazaltorgonák fölött technikás szakasz vár ránk
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Szent György-hegy csúcsáról
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Öreg présház a Szent György-hegy oldalában
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Egy bazalthegyen természetes a kő
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km
A csupán 11 km-es táv ne tévesszen meg senkit: ez az útvonal komoly szintkülönbségével és kifejezetten technikás terepével bizony haladóknak szól!
moderate
Distance 10.9 km
1:25 h
646 m
646 m
403 m
126 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt 

Az erő beosztása

Az útvonal szintgörbéje becsapós: ránézve semmi fenyegetőt nem látunk, mégis 650 m szint vár ránk. A futás második fele sem pihentetőbb, úgyhogy okosan tartalékoljunk.

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. A futás nagyobb része a sűrű növényzetnek köszönhetően kifejezetten árnyékos. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Author’s recommendation

 • Autóval érkezőknek térkép alapján csábító lehet a Lengyel-kápolna mellett jelzett, tágas parkoló, ezt azonban kizárólag a Tarányi Présház vendégei használhatják.

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.
Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: June 17, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
403 m
Lowest point
126 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Kisapáti, a Községházával szemben található parkoló (126 m)
Coordinates:
DD
46.843984, 17.465987
DMS
46°50'38.3"N 17°27'57.6"E
UTM
33T 688019 5190779
w3w 

Destination

Kisapáti, a Községházával szemben található parkoló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A starthelyről a Z és PT jelzésen indulunk el, ezen futunk a Kaán Károly kulcsosházig.
 • Közvetlenül a kulcsosház előtt balra, a S jelzésre térünk, és maradunk is rajta 4,5 km-en át. Időnként egy-egy szakaszra más jelzésekkel is kiegészülünk, de alapvetően a S jelzésen kerüljük meg a hegyet, majd az északi oldalon a Z jelzéssel közös szakasz után a Z jelzésen maradva érkezünk vissza a kulcsosházhoz, zárva ezzel a külső hurkot.
 • A háznál a K jelzésre térünk, és megkezdjük a belső kört. Elfutunk a hurok feléig, ahol előbb jobbra a P és S, majd arról ismét jobbra a P és PT jelzésre térünk, végül megint jobbra a PT és K▲ jelzésen érünk föl a csúcsra.
 • A csúcsról a PT jelzésen ereszkedünk vissza a Kaán Károly kulcsosházig, majd onnan a Z jelzésen a parkolóig.

Az útvonal részletes leírása

A Községházával szemben lévő parkoló, mint starthely, egyben a Bazaltorgonák tanösvény indulópontja is, így a Z és PT jelzésen indulunk el, enyhén emelkedő, kétnyomos földúton. Ez a legfelső házak után egynyomos ösvénnyé válik. Egy kis völgy peremén jobbra kerülve két kerítés között (a jobb oldali mögött kecskék legelésznek) futunk egy régi aszfaltútig, ahonnan visszanézve már előtűnik a Balaton. Jobbra fordulunk, továbbra is a Z és PT jelzésen. Kissé lejteni kezd, balra fordulunk, majd jobbra előbukkan Tapolca. Egy bal-jobb kanyar után betérünk az erdőbe, továbbra is földúton futunk, de épp, mielőtt felérkeznénk a Kaán Károly kulcsosházhoz, a S jelzésen balra fordulunk, és egynyomos ösvényen folytatjuk az utat. A kulcsosházhoz most még nem érdemes följebb futni, mert később még kétszer is látjuk.

A S jelzés elég technikás szakasszal kezd: kanyarog, lejt, emelkedik és köves is – óvatosan fussunk a sűrű, árnyas erdőben. Egy rétre érkezünk, ahol jobbra a szép, új építésű Örömhírvétel ortodox kápolnát találjuk, a rét alsó részén pedig balra a Balatonra, jobbra fönt pedig a bazalttetőre kapunk szép kilátást. Kevéssel a rét után a S jelzésen jobbra térünk, de a jelzést viselő fa kidőlt, ezért ez nem egyértelmű, figyelmesen navigáljunk. Újra a sűrű, árnyas erdőben futunk, két elágazásnál is balra tartunk, és a második után köves, meredek ereszkedés következik. Ennek az alján a Pietás kereszthez érkezünk, ahol jobbra Ify Lajos romos Emmaus-kápolnája, a remetelak és kapcsolt épületei bújnak meg - itt balra fordulunk. Kiérkezünk az erdőből, jobbra szőlő, balra szőlő, szemben pedig csodaszép kilátás a Balatonra, balra a Badacsonnyal, jobbra pedig Szigligettel. Jobbra fordulunk, és a legfelső földúton, a legfelső házsor alatt futva elkezdjük kerülni a hegyet.

Megérkezünk a Lengyel kápolnához és a Tarányi-házhoz, ahol a S jelzésen maradva jobbra fordulunk, de kiegészülünk a K és P jelzéssel is. Némi aszfalt következik, balra folyamatosan csodaszép kilátással a Balatonra, Badacsonyra és Szigligetre. Megérkezünk az Oroszlánfejű-kúthoz, ahol frissíthetünk, majd a kút után nem sokkal jobbra fölfelé fordulva a KP és S jelzésen indulunk tovább. Az út tetején egy kőházhoz érünk, itt balra, füves úton futunk tovább, aztán újra jobbra tartva, ugyanezeken a jelzéseken, széles, köves egynyomos ösvényen indulunk el fölfelé. Egy erdei útra felérkezve balra, a P és S jelzésre fordulunk. Murvás úton futunk, elhaladunk egy jobb oldali, bazaltorgonák alatti pihenőhely mellett (Bazaltorgonák tanösvény 7. tábla), majd egy nagyobb elágazáshoz érkezve jobbra a S, Z és PT jelzésen haladunk tovább. Kétnyomos földúton kezdünk emelkedni, balra szép kilátás nyílik Tapolcára, fölötte a távolban a Somló heggyel. A hangulatos, árnyas, de meredek kaptató végén elágazáshoz érkezünk, mi balra tartva a Z és PT jelzésen futunk tovább. Elhaladunk a tanösvény 8-as, Vulkánmese című állomása mellett, ahol látványosan félkörbe rendeződött, törött bazaltorgonákat látunk, majd hamar meg is érkezünk a Kaán Károly kulcsosházhoz.

A házzal szemben fölfelé indul a K jelzés, erre indulunk tovább. Az egynyomos ösvény egyre kövesebb lesz, majd kő- és falépcsőkön meredeken lépkedve haladunk el a fölénk magasodó bazaltorgonák alatt – itt ne erőltessük a futást, épp elég lépkedni is. A fölső szakasz már kevéssé meredek, és kényelmes talajú, ezen érkezünk el egy elágazáshoz, ahol a tanösvény 3. számú, Lávató című tábláját és egy esőházat találunk. Itt balra tartva maradunk a K jelzésen, amelyen folyamatosan ereszkedni kezdünk. Egy sorompó után kétnyomos úttá szélesedik, kicsit lejjebb, ahol mindkét oldalon sziklák vannak, balra szép kilátás nyílik a Badacsonyra és alattunk a Lengyel-kápolna-Tarányi borház együttesre. Leérkezünk a korábban már érintett kereszteződéshez, itt jobbra fordulunk a P és S jelzésre, de csak mintegy 100 m erejéig, mert aztán jobbra, az erdőbe váltva elindulunk fölfelé a P és PT jelzésen. Ez a szakasz erősen emelkedik és köves is. Hamarosan a hegy peremén haladunk, ahonnan balra szép kilátást kapunk előbb délre a Balatonra, majd nyugaton a Keszthelyi-hegység felé, majd újra Tapolcára és a Somlóra. A szakasz tetején egy T-elágazáshoz érkezünk, ahol a tanösvény 6. tábláját találjuk (Élet egy bazaltvulkánon), itt jobbra tartva futunk tovább a PT jelzésen. Egy utolsó felszökellés után kiérkezünk az erdőből, és a Szent György-hegy csúcsán találjuk magunkat. A csúcskő után asztalos-pados pihenőt találunk, mindkét irányban csodás kilátással a Balaton felé.

A csúcsról a PT jelzésen indulunk lefelé. Előbb egy másik pihenőhöz érkezünk, majd itt balra fordulva újra az árnyas erdőben ereszkedünk tovább. Hamarosan megérkezünk az esőházhoz, ahol balra térve továbbfutunk a bazaltorgonákhoz, alattuk pedig a Kaán Károly kulcsosházhoz. Itt jobbra tartva a már megismert úton ereszkedünk vissza a parkolóba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Kisapátit vasúton a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vasútvonal Nemesgulács-Kisapáti megállóhelyétől lehet megközelíteni.
 • Helyközi buszokkal a Kisapáti, autóbusz-váróterem megállóig utazzunk.

Getting there

 • A starthely a vasútállomástól 1500 m, 20 perc séta távolságra található. Az állomástól az út mentén induljunk el Kisapáti felé (előttünk a Szent György-hegy), majd a faluba érve, amikor jobb oldalon látjuk a Községházát, forduljunk balra, ott lesz az indulópont.
 • A buszmegállótól a hegy irányába induljunk, majd a Községházánál forduljunk balra, a parkolóba (270 m).

Parking

 • A starthely egyben a kisapáti Községházával szemben található, temető melletti - ingyenes - parkoló is.

Coordinates

DD
46.843984, 17.465987
DMS
46°50'38.3"N 17°27'57.6"E
UTM
33T 688019 5190779
w3w 
///submissions.cofounded.series
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Basic Equipment for Trail Running

 • Layered, moisture wicking clothing
 • Comfortable running shoes
 • Trail running socks
 • Vest pack
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • Sunglasses
 • Kit para bolhas
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket)
 • Headlamp
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
10.9 km
Duration
1:25 h
Ascent
646 m
Descent
646 m
Highest point
403 m
Lowest point
126 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Geological highlights

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp