Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Trail Running recommended route

Nadapi hegykerülő

Trail Running · Velencei-hegység
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Terepfutók
  Terepfutók
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 150 10 8 6 4 2 km Bence-hegyi kilátó Bence-hegyi kilátó
Terep tekintetében kihívások elé nem állító, lendületesen futható útvonal, amely látványos, nyílt szakaszainak köszönhetően a táj meghódításának érzetét adja, emellett több panorámával is megajándékoz bennünket.
easy
Distance 11 km
1:15 h
244 m
244 m
348 m
191 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

A 250 m szintből 160 m-t az útvonal első harmadán teljesítünk, utána a görbe már laposodik. A Meleg-hegy előtti és utáni szakasz kivételével végig lendületesen futható.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Erős nyári napsütésben számítani kell arra, hogy az útvonal jelentős része egyáltalán nem, vagy csak részben árnyékos.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Author’s recommendation

 • A Bence-hegyi panoráma-parkolóban és a fölötte álló kilátóban hamar eltelik egy óra, így a futás kényelmesen összeköthető akár kisgyermekes családi programmal is.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.

Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: May 28, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
348 m
Lowest point
191 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 6.99%Dirt road 36.64%Nature trail 31.28%Path 25.07%
Asphalt
0.8 km
Dirt road
4 km
Nature trail
3.4 km
Path
2.7 km
Show elevation profile

Safety information

Az útvonal közepén lévő hurok és környéke népszerű kerékpáros terep is, ezért készüljünk a bringásokra is, főleg, ha zenére futunk.

Start

Bence-hegyi panoráma-parkoló (214 m)
Coordinates:
DD
47.248076, 18.626216
DMS
47°14'53.1"N 18°37'34.4"E
UTM
34T 320372 5235465
w3w 
///doctors.musician.corner
Show on Map

Destination

Bence-hegyi panoráma-parkoló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A parkolóból fölfutunk a kilátótoronyhoz, majd mögötte a műúton átkelve a S jelzésen haladunk a Körmös utcáig.
 • Itt a S jelzés egyesül a P jelzéssel. Ezeket követjük a Meleg-hegyre fölvezető jelzetlen ösvényig, amelyen fölfutunk a csúcsra.
 • A Meleg-hegy csúcsáról a szintén jelzetlen murvás úton ereszkedünk le az alsó útig, ahol a P▲ jelzésen futunk a Likas-kőig, majd onnan visszafordulva jobbra, egy jelzetlen ösvényen térünk rá a P jelzésre.
 • A P jelzésről balra a Z jelzésre térve egy hurkot indítunk, csupa rövid szakasszal a különböző jelzéseken. A Z jelzésről balra a P+ jelzésre térünk. Ez véget ér és P▲ jelzésként folytatódik, amelyről balra egy jelzetlen ösvényre fordulunk. Erről megint balra a Z+ jelzés következik, amelyen a hurkot bezárva visszajutunk a P jelzésre.
 • A P jelzésen jobbra fordulva a már megismert útvonalon visszafutunk a kiindulási pontra. 

Az útvonal részletes leírása

A parkolóból egyből fölfutunk a kilátódombra, amelyen a látványos „betonvirág” kilátótorony áll (fölmenni fizetős), és a torony mögött induló ösvényen leereszkedünk a műútra. Ezen átkelve a S jelzésen, immár földúton haladunk tovább. Néhány ritkásan bokros dombocska után betérünk a szemben álló fenyőligetbe, és egy immár egynyomos ösvényen átvágunk rajta. Kiérve a ligetet balról szegélyező kétnyomos erdei úton futunk tovább. Elhaladunk a szovjet-emlékmű mellett, ahonnan szép a kilátás a tó nyugati felére, és leereszkedünk a focipályához, amelyen átvágunk, és a lovarda terméskő-kerítésénél balra fordulunk. Ez a Körmös utca, a S jelzés itt egyesül a P jelzéssel.

A Körmös utca aszfaltján felfutunk addig a pontig, ahol a S és a P jelzés jobbra fordul, és kétnyomos földúton tovább emelkedik. Ezt követjük addig a pontig, ahol jobbra egy jelzetlen ösvény kezdődik meredeken a Meleg-hegy csúcsára. Rövid szakasz (200 m), de a csúcsig egy lendülettel 50 m szintkülönbséget kell leküzdenünk – ez az egész útvonal legnehezebb része.

A Meleg-hegyről nem nyílik kilátás, csak a régi vasbeton- és az új, fémszerkezetes adótornyot találjuk rajta, így a csúcsélményt nem a panoráma, hanem az a tény adja, hogy Magyarország legidősebb hegységének legmagasabb pontját (352 m) hódítottuk meg.

A hegycsúcsról már az onnan levezető kétnyomos földúton futunk le. Ennek aljában egy  kereszteződéshez érkezünk, ahol jobbra aszfaltút indul. Itt mi egyenesen továbbmegyünk, és az egynyomos ösvényen, amely egyben a P▲ jelzés is, leereszkedünk a Likas-kőig. Ez egy látványos kvarcit-sziklaegyüttes, geológiai zárvány a hegység gránitjában, és történelmileg is jól dokumentált, ugyanis már egy 1295-ös oklevélben is említik, mint határkövet.

A Likas-kőtől visszafordulunk, és 100 m-t megtéve egy jobbra induló, szintén jelzetlen egynyomos ösvényen meredeken (300 m-en 40 m-t) ereszkedünk a P jelzés kétnyomos földútjáig, amelyen jobbra fordulunk. Innentől érdemes jobban figyelni a navigációra, ugyanis néhány perc alatt öt jelzésen és egy jelzetlen szakaszon is futni fogunk. A P jelzésen haladunk egészen addig a kereszteződésig, ahol balra, mindössze 70 m erejéig rátérünk a Z jelzésre (kedves részlet: ennek hivatalos kiindulópontja a sukorói Zsuzsi Presszó). Előtte, ha van kedvünk egy csöpp kitérőhöz, a P jelzésen mindössze 50 métert továbbhaladva az Angelika-forrást is megtaláljuk. A rövid Z jelzésű szakaszról balra, a P+ jelzésre térünk, amely viszont hamarosan véget is ér, és onnan a P▲ jelzésen futunk tovább, de nem többet, mint kb. egy percet, amikor is balra egy jelzetlen, kétnyomos erdei útra fordulunk. E szakasz végén a jobb oldalon elszórt, nagy sziklák mellett futunk el, és balra rátérünk a Z+ jelzésre, amely 100 m után visszavezet minket a P jelzés már megismert, széles erdei útjára. Itt jobbra térünk, hogy az idefelé már megtett és megismert útvonalon visszafussunk a Bence-hegyi panoráma-parkolóba. 

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A Bence-hegyi panoráma-parkolóhoz a Velence, Enyedi utca buszmegálló esik a legközelebb. Ide a velencei vasútállomástól juthatunk el a Sukoró felé közlekedő busszal.

Getting there

 • A Velence, Enyedi utca buszmegállótól a jelzésen kell elindulnunk északi irányba, az M7-es autópálya alatt. A jelzésről csak közvetlenül a kilátó közelében kell letérnünk (2,2 km, 104 m szintemelkedés).

Parking

 • Autóval az M7-esről érkezve a Velence kihajtónál kell elhagyni az autópályát, a MOL benzinkút mögött a Nadapi útra, arról a Panoráma útra, végül jobbra a Mély útra kell rátérni. A Bence-hegyi panoráma-parkoló tágas és ingyenes, de hétvégeken zsúfolt lehet. Ilyenkor a kilátó alatti út mentén is tudunk parkolni.

Coordinates

DD
47.248076, 18.626216
DMS
47°14'53.1"N 18°37'34.4"E
UTM
34T 320372 5235465
w3w 
///doctors.musician.corner
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 •  Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron minimum egy liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
easy
Distance
11 km
Duration
1:15 h
Ascent
244 m
Descent
244 m
Highest point
348 m
Lowest point
191 m
Circular route Scenic Geological highlights Summit route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp