Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Trail Running recommended route

Kopár-nyerges kopasz tízes

Trail Running · Pilis-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Photo: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 10 8 6 4 2 km Dévényi Antal-kilátó … „Jenga-torony"
Könnyed, de roppant hangulatos futás csárdától kilátóig és vissza. Talaj és növényzet szempontjából is rendkívül változatos a viszonylag rövid táv ellenére. 
Open
moderate
Distance 11.2 km
2:01 h
355 m
355 m
444 m
263 m

Úttípusok  

 • főleg egynyomos ösvény
 • és normál földút
 • néhány száz méter aszfalt

  Az erő beosztása

A táv első felében van a szint nagyobb része, hiszen ezen mászunk fel a kilátóhoz, de a visszaútra is kell tartogatni energiát egy-két komolyabb emelkedő miatt.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Az útvonal nagyobb része árnyékos, és egy része a mészköves talajból adódóan akár nedvesebb időben is könnyen járható. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Author’s recommendation

 •  Az útvonal néhány száz méter kivételével árnyékos, így nagy nyári melegben is jó választás.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.
 • Ez a futás nyolcast formázó alakjából adódóan alkalmas akár családi programra is olyan módon, hogy amíg a futók a teljes távot teszik meg, addig a kisebbek vagy lassabbak csak a 8-as forma alsó felét teljesítik. Nagyjából egyszerre fogtok végezni. 
 • A kiindulási pontnál található Kopár Csárda nyitvatartási időben ideális helyszín az elégetett kalóriák visszapótlására.
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: May 13, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
444 m
Lowest point
263 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Dirt road 0.61%Nature trail 59.52%Path 39.85%
Dirt road
0.1 km
Nature trail
6.7 km
Path
4.5 km
Show elevation profile

Safety information

 • Az útvonal első néhány kilométerében olykor kifejezetten szűk, oldalról kitett ösvényeken haladunk. Ezek a szakasok fokozott figyelmet követelnek. 
 • A hétvégente meglehetősen forgalmas parkolóban - ha autóval érkezünk - semmilyen értéket ne hagyjunk látható helyen! A legjobb, ha mindent a csomagtartóba zárunk el. 

Start

Pilisvörösvár, a Kopár Csárda parkolója (272 m)
Coordinates:
DD
47.621974, 18.866298
DMS
47°37'19.1"N 18°51'58.7"E
UTM
34T 339679 5276491
w3w 
///drain.book.tilting
Show on Map

Destination

Pilisvörösvár, a Kopár Csárda parkolója

Turn-by-turn directions

Itiner  

 • A parkoló végéből a P jelzésen indítjuk a futást.
 • A Gyula pihenő után bő 500 méterrel balra térünk le egy jelöletlen ösvényre.
 • A kiépített pihenőnél csatlakozunk bele a K+ és K↺ jelzésbe. Egy ideig mindkettőt követjük, majd a szétválásunknál a K↺ mutatja a további irányt.
 • A kilátó lábától nem sokkal jobbra fordulunk a K▲ jel mentén, aztán a kilátótól ugyanezen az ösvényen futunk vissza eddig a pontig. 
 • Ismét a K↺ jelzés lesz az irányadó néhány száz méter erejéig, mielőtt a S↺ jelzésre váltunk, és egészen Piliscsaba széléig azt követjük. 
 • Az Erdősor utcában haladunk, követve annak jobbra forduló szakaszát. 
 • Az utca végétől a S◼ jelzés mentén futunk, majd egy rövid, P, S jelzésű szakasz elvezet a Gyula pihenőig. 
 • Innen a P↺ jelet követve jutunk vissza a kiindulási pontra. 

A futás részletes leírása

A parkolót elhagyva egy kis hídon keresztül vetjük be magunkat az erdőbe. Szűk, kanyargós, szinte vállszélességű övényen haladunk. A környerző tájat uraló fenyves és a mészköves talaj egyedi hangulatot kölcsönöz a környetetnek. A jól futható talaj csak néhol igényel komolyabb odafigyelést, hiszen az ösvényt szegélyező fák gyökerei itt-ott kibukkannak a talajszint fölé.  A lankás emelkedők csak ritkán kényszerítenek minket rövidebb gyaloglós szakaszokra, ezektől eltekintve roppant élvezetes nyomvonalon suhanunk.  

A minőségét tekintve már-már városi ligeteket idéző, murvás, felszórt ösvényeken haladva elérünk a Gyula-pihenőig. Ezután eltűnnek az eddig domináns fenyők, s a talaj is kevésbé kövessé, sárosodásra hajlamosabbá válik. Jobbra tekintve látványos kilátásban lehet részünk a Zajnát-hegyekre. A pihenő után bő 500 méterrel, egy négyirányú elágazásban balra vesszük az irányt, és jelöletlen ösvényen haladunk tovább. Innen egy darabig pihentető, könnyeden kocogható lejtő következik. Közben az eddig megszokott, kissé egzotikus hangulatú táj szép lassan felveszi az ebben a régióban jobban megszokott képét. A kiépített pihenőhöz érve érezhető, hogy egyre közelebb kerülünk a körünk fordulójaként szereplő Dévényi Antal-kilátóhoz, amiről méretes irányító tábla informálja az erre járót.

Kilátóhoz képest szokatlanul enyhe emelkedőn érünk el a "Jenga-toronyként" is gyakran emlegetett épülethez, amely a Nagy-Kopasz 447 m magas tetején áll, és 2015-ben adták át. Tiszta időben gyönyörű kilátásban lehet részünk a Budai-hegység és a Pilis irányába, de akár a Gerecse is megpillantható. 

Ha kifújtuk magunkat, és a tájat is alaposan szemügyre vettük, megkezdjük az ereszkedést a K▲ jelzésen. Ezután egy hangulatos, egynyomtávos, kalandos ösvényen vezet tovább az utunk, ahol egy szűk, vályúszerű mélyedésben kocoghatunk. A tisztásra kiérve ismét jelzetlen úton haladunk. Előbb a K↺ jelzést keresztezzük, majd jobbra fordulunk a S↺ jelzésre, amely óvatos lejtésével bevezet minket Piliscsaba szélére. A szomszédos vasútállomás zaja melett a település utolsó utcájában haladunk. A földút kanyarodását követve mi is jobbra tartunk, majd az utca végén rátérünk a S◼ jelzésre. 

Pár száz méteres kaptató után egy esőbeállónál érünk vissza a már korábban megismert ösvényekhez. A P jelzésen érünk vissza a Gyula-pihenőhöz, majd itt jobbra tartva a P↺ jelzést követjük. Egy ideig a Pilisvörösvár-Százhalombatta gázvezetékkel párhuzamosan kocogunk a mészköves talajon, mielőtt a 10-es út egyre hangosodó moraja mellett balra vesszük az irányt, és a bozótos növényzetben kacskaringózó single-trailen haladunk. Sajnos egyre gyakrabban felbukkanó sitt és háztartási hulladék jelzi, hogy hamarosan visszaérkezünk a kiindulási pontra. 

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A túra kiindulási pontja előtt közvetlen található a Pilisvörösvár, Kopár Csárda buszmegálló, így menetrend szerinti buszjáratokkal kényelmesen és könnyedén megközelíthető. 

Getting there

 •  Az útvonal közvetlenül a buszmegállótól indul.

Parking

 • A túra kiindulási pontjának helyet adó parkoló jó minőségű murvás borítással és hatalmas kapacitással rendelkezik. 

Coordinates

DD
47.621974, 18.866298
DMS
47°37'19.1"N 18°51'58.7"E
UTM
34T 339679 5276491
w3w 
///drain.book.tilting
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Terepcipő ajánlott, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz is vár ránk.
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet.
 • Nyáron, melegben minimum 0,5 liter víz (a visszaúton az Erdősor utcában van kék nyomóskút)
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
moderate
Distance
11.2 km
Duration
2:01 h
Ascent
355 m
Descent
355 m
Highest point
444 m
Lowest point
263 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp