Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Trail Running recommended route

Koloska-völgyi futás

Trail Running · Balaton-felvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Futás a Koloska-völgyben
  / Futás a Koloska-völgyben
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Futók a Koloska-völgyben
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az útvonal nagy részén kényelmes talajon futunk
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A koloskai hős hársfa évszázada dacol a sziklákkal
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Futók a Koloska-völgyben
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A visszaúton ritkásabb az erdő
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lejutunk egy tisztásra, ahol elénk tárul a Balaton
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Jókai-kilátóhoz fölvezető szakasz véget vet a mélázós hangulatú futásnak
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nyugalom, az ösvényen is maradt elég kő...
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Jókai-kilátó
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Balatonfüred és a Tihanyi-félsziget a Jókai-kilátóból
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Koloska Csárdánál a fahídon átkelve jobbra, a P jelzésre térünk
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A csárda fölötti réten átvágva térünk vissza a starthelyre
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 150 10 8 6 4 2 km Jókai-kilátó, Balatonfüred Koloska-völgy Lóczy-barlang
Hangulatos, a könnyű navigációnak köszönhetően szinte meditatív futás, amelynek utolsó emelkedője olyan, mintha a fülünk mellett csapna össze a cintányéros. Azonban az ébresztőért cserébe kapott, a Jókai-kilátóból nyíló kilátás miatt mi ezt inkább megköszönjük. Kezdőknek a kényelmes terep, haladóknak a hozható lendületes iram miatt ajánlott.
easy
Distance 11.1 km
1:20 h
263 m
263 m
312 m
171 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

Az útvonal szintgörbéje olyan írott M betűt rajzol, amelynek az első, hosszan elnyújtott íve a táv 80%-át adja, a második pedig rövid és intenzív, de mindkettő nagyjából ugyanolyan magasságban tetőzik. Az első emelkedés 110 méterét 4 km hosszon szinte észre sem vesszük, a második 140 méterét mindössze 1,2 km-es távon annál inkább.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. A Koloska-völgyi szakasz még nyári hőségben is kellemesen árnyas és hűs, a jóval nyitottabb visszaútról ugyanez már nem mondható el. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Author’s recommendation

 • A Koloska-völgy magas fái nyári melegben is kellemes futást biztosítanak.
 • A Koloska-völgyi Vadasparknak és a Koloska-völgyi pihenő sütögetőhelyeinek köszönhetően családi programmal is összekapcsolható.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.
Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: May 28, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
312 m
Lowest point
171 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

Az útvonal legtöbb figyelmet igénylő része a Lóczy-barlangtól a Jókai-kilátóig vezető, nagyon köves és meredek szakasz, itt óvatosan fussunk!

Start

Koloska-völgy, a Koloska Csárda melletti parkoló (192 m)
Coordinates:
DD
46.979769, 17.889804
DMS
46°58'47.2"N 17°53'23.3"E
UTM
33T 719775 5206969
w3w 
///spreading.fastens.bedding

Destination

Koloska-völgy, a Koloska Csárda melletti parkoló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A parkolóból a P és a Z+ jelzésen indulunk el, a csárda épülete mögött jobbra, a P jelzésen futunk tovább 4 km-t a Koloska-völgyben.
 • Az útvonal fordítópontján a Z jelzésre váltunk, és újabb 5 km-en át ezt követjük.
 • Balatonfüredre érkezve a Lóczy-barlangnál a Z▲ jelzést követve jutunk föl a Jókai-kilátóhoz.
 • A kilátótól a K jelzésen ereszkedünk vissza a Koloska-völgybe, ahol egy jelzetlen szakaszon áttérünk a Z+ jelzésre, és azon futunk vissza a starthelyre.

Az útvonal részletes leírása

A Koloska Csárdánál lévő parkolóból a csárda előtti kis parkon keresztül a P és a Z+ jelzésen indulunk el. Az épület sarkánál lévő kis fahídon átkelünk a Koloska-patakon, majd rögtön utána jobbra, a P jelzésre térünk – és maradunk is rajta 4 km-en át. Átvágunk a réten, és betérünk a fenyőligetbe: enyhén emelkedő, egynyomos ösvényen és kényelmes talajon futunk. A patak bal oldalán haladunk fölfelé, a fenyves tölgyesre vált, a fák nagyon magasak, árnyékot adóak. Hamarosan megérkezünk a Koloska-völgyi pihenőhely nagy tisztására, amelyen áthaladva, a völgy kapujában a Koloska-forrás fakad. Mögötte a völgy beszűkül, elfutunk egy esőház mellett, az út enyhén emelkedik. Elfutunk a sziklákkal dacoló, évszázados „koloskai hős hárs” mellett, majd nem sokkal odébb a völgy árka megszűnik. Pontosabban kiszélesedik és ellaposodik; normál erdei úton futunk tovább, továbbra is kifejezetten kényelmes, puha talajon. Egy rövid szakasz erejéig kétnyomos erdészeti útba csatlakozunk, de egy tisztáshoz érve erről le is térünk, és a tisztás közepén, hosszában átvágunk rajta. Normál erdei úton enyhén emelkedünk, majd megérkezünk a futás fordítópontjához.

A P jelzésről itt élesen balra, a Z jelzésre váltunk, és maradunk is rajta mintegy 5 km-en át, egészen a Lóczy-barlangig. A forduló után még 200 m-nyi enyhe emelkedő vár ránk, és elérjük az útvonal első csúcspontját. Innentől a Z jelzésen folyamatosan, enyhén ereszkedünk. Egynyomos ösvényes és erdei utas szakaszok váltják egymást, a fák alacsonyabbak és ritkásabbak, mint a völgyben, nyáron kevés árnyékra kell számítani. Egy nagy tisztásra érve magas, öreg, méltóságteljes fenyőkkel találkozunk, majd valamivel erősebben kezd lejteni az út, és a Kéki-völgyben kezdünk kanyarogni. Egy ponton a Z jelzés balra derékszögben leválik az erdei útról – ez egy kis figyelmet igényel, ugyanis a jelzéseket csak vékonyabb cserjetörzsekre és -ágakra tudták festeni, ezért kevéssé észrevehetőek. Itt meredeken, de röviden felszökellünk az Irtáshát nevű platóra, ahol erdei úton futunk tovább. Ezen jutunk le egy tisztásra, amelynek felső végéről elénk tárul a Balaton nyugati medencéjének egy része, szemben a Balatonszemes és Balatonlelle közötti vonulattal. Még lejjebb érkezve már kis telkek és házak közé érkezünk – balra rögtön a másodiknál struccok is élnek –, a murvás utca végén jobbra, aszfaltra fordulunk, aztán megint balra, a Törögszegfű útra fordulunk, majd ennek végén balra tartva, az Öreghegyi úton jutunk a Lóczy-barlangig.

A Lóczy-barlangnál rendesen balra, merőlegesen fölfelé indul a Z▲ jelzés a Jókai-kilátóhoz, a szerkesztés időpontjában azonban az épülő és elvileg 2021 nyarára elkészülő új látogatóközpont miatt ideiglenes útvonalon, rövid kerülővel csatlakozhatunk rá a Z▲ jelzésre. Ehhez továbbfutunk az Öreghegyi úton, a Rizling utcánál balra fordulunk, majd rögtön újra balra, a Cholnoky utcára térünk, ennek a végén pedig ott is a Z▲ jelzés, amelyen jobbra, fölfelé indulunk el. Keskeny, egynyomos ösvény emelkedik meredeken, majdnem végig nagyon köves, óvatosan haladjunk. Szűk 1 km vár ránk a kilátóig, de 120 m szintkülönbséggel, és csak a legfelső szakaszon tűnnek el a kövek. A Jókai-kilátóba mindenképpen érdemes fölmenni, különben a fák miatt nem sok mindent láthatunk. Föntről viszont csodaszép a látvány: belátjuk a Balaton keleti medencéjét, jobbra alattunk átlátunk a Tihanyi-félsziget fölött, a nyugati medencében ellátunk a boglári hegyig, de még a Badacsony teteje is kitűnik az északi parton.

A kilátótól már a K jelzésen kezdünk ereszkedni egy kényelmes, egynyomos ösvényen, többé-kevéssé meredekebb szakaszokkal. Lejjebb helyenként vályússá szűkül, az alján vastag avarral, ilyenkor soha ne fussunk, csak óvatosan lépkedjünk, mert a levelek alatt kövek is lehetnek. A síkabb részre leérve egy jobb kanyarban elhagyjuk a K jelzést és balra, egy 100 m-es jelzetlen szakaszon áttérünk a Z+ jelzésre. Hamarosan ki is lyukadunk a Koloska Csárda fölötti nagy rétre, amelynek jobb oldalán végigfutva megérkezünk a kis fahídhoz, és azon átkelve a parkolóhoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Ha autóbusszal érkezünk, a Balatonfüred, Arácsi Népház megállónál kell leszállnunk, ha pedig vonattal, akkor a Balatonarács megállónál.

Getting there

 • Balatonfüred, Arácsi Népház buszmegállótól induljunk a templom felé, majd a kanyarban forduljunk jobbra, a Koloska utcába. Az utca végén balra az aszfaltúton megyünk tovább, végig a P jelzést követve a csárdáig (1,2 km).
 • A Balatonarács vasúti megállótól a P jelzést követve induljunk el a Madách Imre, majd a Lóczy Lajos utcán. Az Arácsi út kereszteződésébe érve szemben a Koloska utcán menjünk tovább, még mindig a P jelzésen, ez vezet a starthelyhez (2,1 km).

Parking

 • A Koloska Csárdánál található parkoló ingyenes. Ha itt nem lenne hely, akkor lejjebb az út mentén, vagy följebb, a Koloska-völgyi pihenőnél szintén van parkolási lehetőség.

Coordinates

DD
46.979769, 17.889804
DMS
46°58'47.2"N 17°53'23.3"E
UTM
33T 719775 5206969
w3w 
///spreading.fastens.bedding
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Basic Equipment for Trail Running

 • Layered, moisture wicking clothing
 • Comfortable running shoes
 • Trail running socks
 • Vest pack
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • Sunglasses
 • Kit para bolhas
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket)
 • Headlamp
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
easy
Distance
11.1 km
Duration
1:20 h
Ascent
263 m
Descent
263 m
Highest point
312 m
Lowest point
171 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Family-friendly Botanical highlights Summit route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp