Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Trail Running recommended route

Kemence kör

Trail Running · Börzsöny · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Photo: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 900 800 700 600 500 400 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km Kemencei Erdei Múzeumvasút - kiállítás Salgóvár (kilátóhely és várrom) Holló-kő, kilátóhely
Egyszer fent, egyszer lent: a Börzsöny sűrítményét ízlelhetjük meg ezen a futókörön. Első felében pompás kilátásokat kínáló gerincen futunk, majd a vadregényes Csarna-völgyben jutunk vissza a kezdőpontra. Vérbeli kalandfutás, ahol a sport mellett az élmények és a természet talán még nagyobb hangsúlyt kapnak. 
Open
difficult
Distance 17.8 km
3:20 h
779 m
779 m
705 m
207 m

Úttípusok 

 • túlnyomóan egynyomos ösvény
 • kisebb részben normál földút
 • eleje és vége aszfalt

Az erő beosztása

A táv első felében lesz a nagyobb mászás, hiszen fel kell futnunk a Börzsöny egyik fő gerincére, de a végére is hagyjunk energiát, hiszen az utolsó kilométereken is lesz egy rövid, de nagyon meredek szakasz. 

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Author’s recommendation

 • Ha nem szeretnél bokáig, térdig gázolni a patakban, akkor ne tavaszi hóolvadás vagy kiadós esőzés után válaszd ezt a futást. 
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: May 31, 2021
Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
705 m
Lowest point
207 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A táv első felében, a P jelzés felső szakaszán több helyen szűk, kitett ösvényen haladunk, amely mellett meredek lejtő, szakaszék tátong. Itt legyünk minden lépésünknél nagyon óvatosak. 
 • A futás nagyobbik részén, a Csarna-völgyben szinte végig nincs térerő. Erre legyünk tekintettel, például töltsük le az útvonalat előre offline a Természetjáró alkalmazásban!
 • A Csarna-völgyben több alkalommal is át kell kelni a patakon. Magas vízállás esetén ez veszélyes tud lenni. Legyünk óvatosak, és a futás megtervezésekor legyünk tekintettel a vízállásra. 

Tips and hints

Start

Kemence, a Kemencei Erdei Vasút végállomása (Kisvasútmúzeum) (207 m)
Coordinates:
DD
48.013157, 18.891947
DMS
48°00'47.4"N 18°53'31.0"E
UTM
34U 342792 5319912
w3w 
///dive.crash.banters

Destination

Kemence, a Kemencei Erdei Vasút végállomása (Kisvasútmúzeum)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A futás első nyolc kilométerén a P jelzést követjük. 
 • A lejtmenet első szakaszában, a Salgóvár után 600 méterre a P+ jelzés mentén haladjunk egy kilométer hosszan. 
 • A völgybe leérve, balra visszafordulva áttérünk a K jelzésre.
 • A Feketevölgy Panziónál jobbra átvágunk a patakon, és a Z◼ ösvényen kapaszkodunk fel a hegyoldalba.
 • Hamarosan becsatlakozunk a Z jelzésre, ami visszavezet a kezdőpontig. 

A futás részletes leírása

A Kisvasútmúzeum elől elindulva aszfalton kezdjük a futást, ami ideális bemelegítés. A patak és a vasút mentén haladva kis idő múltán jobbra vesszük az irányt, és a P jelzést követve laza emelkedőn futunk tovább. Madárneveket viselő, szokatlan szerkezetű utcák mentén haladva hagyjuk el a települést, miközben izzasztóan emelkedő földúton gyűjtjük a métereket. A fenyőerdő határát elérve kisimul a kaptató, és könnyebb, jól futható etap következik. A végén a kereszteződéshez érve balra kanyarodva kezdjük meg a hosszú és erőltetett menetet a gerinc felé. Sziklás, meredek ösvényen haladunk kitartóan felfelé, amelyen nehéz futni, csak rövidebb szakaszokon lehet, így a nagyobb részét gyalogolva érdemes megtenni. A fák között idővel kiviláglik az ég, hamarosan a Holló-kő kilátóhelyre érünk. Az egykori óriásvulkán beszakadt felépítményének, azaz kalderájának pereméről látunk rá a Magas-Börzsöny lenyűgöző, erdőkkel borított hegyvidékére.

Innentől folyamatosan elő-előbukkan ez a látkép menet közben, de nem érdemes elbambulni, hiszen balról olykor kifejezetten meredek lejtő meredezik alattunk. Jó pár izzadtságcseppnyi kaptatás után végre egy kis lejtő vár ránk, bár csak röviden. Az erdészeti földutat keresztezve a túloldalon megkezdődik a végső mászás. Több száz méternyi meredek végén szinte négykézláb érkezünk meg a Salgóvár sziklaszirtjeihez és várfal-maradványaihoz. A lenyűgöző kilátóhelyről a Börzsöny belsejébe tekinthetünk le. 

A vár túloldalán megkezdjük a szintvesztést, és földúton kocogva lazítjuk ki a beállt combokat. Csomóponthoz érve a P+ jelzésre váltunk, továbbfutunk lefelé. A laza erdei talajon esős idő után sár nehezítheti meg a dolgunkat. Hamarosan újabb kereszteződéshez érve élesen balra visszafordulunk a K jelzés mentén, és ezzel megkezdjük kalandos utunkat a Csarna-völgyben. A völgy bal oldalán ereszkedünk lefelé, miközben a völgy aljában csendesen csorgadozik a víz, melyhez időről-időre minden irányból becsatlakoznak újabb kis vízfolyások. Másfél kilométer kocogás után elérünk a völgy medréhez, ahol a Csarna-patak és a Kuruc-patak folyik össze. Itt találkozunk először a következő szakasz hangulatát meghatározó, felhagyott sínpályával is, illetve balról a Hamuházat is megpillanthatjuk. 

A fokozottan védet területen továbbhaladva különleges hangulatban lehet részünk. A posztapokaliptikus hangulatot árasztó sínpálya találkozik a friss és energikus patakkal, s mindezt az igazi, érintetlen természet közegében tapasztalhatjuk meg. Kalandos akadálypályán haladunk, néhol a sínpályát, néhol a patakot keresztezzük. Magas vízállás esetén garantáltan nem ússzuk meg a futást száraz zoknival. Időnként érdemes feltekinteni a minket két oldalról közreölelő sziklafalakra és meredek hegyoldalra.

A Feketevölgy Panzió lesz az első jele annak, hogy kezdünk közelíteni ismét a civilizáció felé, de előbb teszünk még egy kis kerülőt. A patakot deszkákból tákolt hídon keresztezzük, majd a Z◼ jelzés mentén meredek mászásba kezdünk. Nem túl hosszú, de roppant meredek emelkedő emlékezteti a lábainkat arra, hogy ma már több száz méter szintemelkedés van mögöttünk. Ez letudva ismét ereszkedni kezdünk, majd a Z jelzésre váltunk. Ez a hosszú, egyenes ösvény lesz a búcsúnk az erdőtől, hiszen hamarosan feltűnik az ösvény végén az aszfalt. Jobbra tartunk, majd a patakon átkelve balra kanyarodunk. Panziók és vendégházak között, aszfalton lekocogott néhány száz méter lesz a levezetése ennek a kalandos és embert próbáló körnek, amely során egészen biztosan maradandó emlékeket gyűjtöttünk. 

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A helyközi buszjáratokról a Kemence, Fő utca 183. megállóban kell leszállni.

Getting there

 • A Fő útról forduljunk a Jókai utcába, majd a végén jobbra a Bem ucába. Innen kezdhetjük a futást (500 m).

Parking

 • A Kemencei Erdei Múzeumvasút előtt könnyen leparkolhatunk autónkkal, és innen már indulhat is a futás. 

Coordinates

DD
48.013157, 18.891947
DMS
48°00'47.4"N 18°53'31.0"E
UTM
34U 342792 5319912
w3w 
///dive.crash.banters
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Terepcipő ajánlott, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz is vár ránk
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz 
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon (több szakaszon sincs térerő!)
 • A navigációhoz Természetjáró app. (töltsük le előre a térképet a térerő hiánya miatt)

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
difficult
Distance
17.8 km
Duration
3:20 h
Ascent
779 m
Descent
779 m
Highest point
705 m
Lowest point
207 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Insider tip

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 4 Waypoints
 • 4 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp