Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Trail Running recommended route

Hármashatár-hegyi futókör a siklóernyők és az oroszlán árnyékában

· 3 reviews · Trail Running · Dunazug-hegyvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Photo: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 8 7 6 5 4 3 2 1 km Kecske-sziklák Árpád-kilátó Oroszlán-szikla Mátyás király vadaskertje
Jellemzően puha, végig jól futható talajviszonyok mentén, belátható terepen vezető terepfutó kör. A változatos növényzet mellett a hangulatot a klasszikus „ajtódból a terepre” stílus adja, de a szép panorámát adó kilátópontok tovább fokozzák.
easy
Distance 8.6 km
1:30 h
226 m
226 m
371 m
259 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út

Az erő beosztása

Az útvonal közepén le kell küzdeni egy 450 m hosszú, egyenletes emelkedőt 75 m szintemelkedéssel, majd a végén, az Árpád-kilátó előtt vár ránk egy egyenletesen emelkedő szakasz, 500 méter hosszan 30 m szintemelkedéssel.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Erős szélben a reptér környéke is szeles, ugyanakkor nagy melegben, erős napsugárzásnál kifejezetten forró lehet az útvonal nyílt, füves-bokros szakasza.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Author’s recommendation

 • Ha a futás elején szeretnéd megtölteni a kulacsodat, gondolj arra, hogy a nyomókút csak késő tavasztól őszig működik.
 • A Hangár után az Újlaki-hegy tövében egy darabig egymástól pár méter távolságra két ösvény is vezet párhuzamosan. Érdemes a felsőn futni, mert az alsó nagyon keskeny, belógó csipkebokrokkal, ráadásul gyakran nedves-sáros is.
 • Aki nem a buszvégállomástól, hanem az erdei autóparkolóból indul, annak a végén még el kell futnia az autójáig, de a teljes táv ugyanaz lesz.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.
Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: May 12, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
371 m
Lowest point
259 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 1.61%Forested/wild trail 57.89%Path 40.40%Road 0.07%
Asphalt
0.1 km
Forested/wild trail
5 km
Path
3.5 km
Road
0 km
Show elevation profile

Safety information

 • A vitorlázóreptéren és körülötte gyakori az akár lábfej méretű lyuk, ezért itt érdemes figyelmesen futni, különösen, ha hó takarja a mezőt. Akkor is legyünk óvatosak, ha a repteret épp használják, azaz föl- vagy leszállnak a vitorlázógépek, ezért kint van a csörlőkábel vagy a vontatógép. Ilyenkor a repteret keresztezni tilos.
 • A Vörös-kővár és a Hangár közé gyakran települnek ki siklóernyőzést oktató iskolák, ami színes látvány, de tartsunk a gyakorlóktól illő és biztonságos távolságot.

Start

Nagybányai út buszmegálló (277 m)
Coordinates:
DD
47.533808, 18.993326
DMS
47°32'01.7"N 18°59'36.0"E
UTM
34T 348970 5266438
w3w 
///wording.clubs.doted
Show on Map

Destination

Nagybányai út buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A buszvégállomástól egyenesen be az erdőbe és a Z↺ jelzést követve, az erdei játszóteret érintve a Határnyereg elágazásig jutunk.
 • A Határnyeregnél balra tartva röviden a K és az S jelzést követjük, majd kb. 100 m után a jobbra nyíló, jelzetlen egynyomos ösvényen futunk fel a Homok-hegyre.
 • A Homok-hegyről balra tartva leereszkedve végigfutunk a vitorlázó-repülőtér nyugati oldalán, majd a legvégén a túlsó oldalára átfutva visszafelé indulunk.
 • A keleti oldal közepén balra a merőleges, széles és egyenes földúton futunk föl a Vörös-kővárhoz.
 • A Vörös-kővártól átfutunk a Hangár épületéhez, onnan tovább a Határ-nyeregig.
 • A Határ-nyeregtől a K jelzésen egyenesen az Árpád-kilátóig futunk.
 • Az Árpád-kilátótól a Látó-hegyi úton a Z↺ körút jelzésen futunk vissza a buszvégállomásra.

A futás részletes leírása

A buszvégállomás után az erdőben enyhén, egyenletesen emelkedő, kellemes erdei talajú szakasz jön a parkoló-játszótér-piknikezőhely együttesig (km 1). A bal oldalon van egy kék nyomókút, az útvonalon az egyetlen. Innen továbbra is enyhén, egyenletesen emelkedve, széles erdei úton jutunk el a Határ-nyereghez. Ez egy sok utas kereszteződés, de balra fölfelé könnyen megtalálható a KS és P↺ jelzésű út.

Kb. 100 m után a jobbra nyíló jelöletlen, meredek, domborúan emelkedő, rövid ösvényen följutunk a Homok-hegy csúcsán lévő tisztásra. Itt egy időre búcsúzzunk el a fák árnyékától: a következő néhány kilométeren nyílt terepen futunk majd. A Homok-hegyről széles kilátás nyílik a vitorlázó-repülőtérre és a Hármashatárhegyre.

A bal oldali ösvényen meredeken leereszkedünk a reptérig (km 2) és ugyanezen az oldalon, immár síkon elfutunk a végéig (km 3), azt megkerüljük, és a túloldalon elindulunk visszafelé. Nagyjából a hossz felénél széles, jól látható út indul merőlegesen fölfelé a Vörös-kővárhoz. Ez egy 4-500 méter hosszú, egyenletes emelkedő, amely ezen a szakaszon 70-80 métert emelkedik – főleg melegben és napsütésben ez futásunk egyik nehezebb szakasza. Maga a csúcs egy kicsit beljebb, balra a bokrok szélén van, tőle nem messze egy rúdon mindig ott a szélzsák. Innen szépen látszik következő célpontunk, az Újlaki-hegy tövében lévő, kőből épült Hangár, fölötte a hegyen a sárkányrepülők és siklóernyősök használta indítórámpa, de a reptér túloldalán a korábban érintett Homok-hegy is látványos.

A Hangár mellett (km 5) jobbra elhaladva és jobbra fordulva könnyen megtaláljuk azt a jelöletlen, de széles földutat, amely az Újlaki-hegy tövében visszavezet bennünket a Határnyereghez. Itt balra (km 6) a Glück Frigyes sétaúton az Országos Kéktúra K jelzését és részben murvás útvonalát követjük egészen az Árpád-kilátóig. Útközben elfutunk az Oroszlán-szikla mellett, a jobb oldalon pedig számos alkalommal nyílik szép kilátás a János-hegyre.

E panorámaút végén (km 7) az erdőben az út egyenletesen emelkedni kezd, kövesebbé válik, és ez így is marad majdnem az Árpád-kilátóig. Innen az Országház, a Várhegy, a Gellérthegy és a belvárosi Duna-hidak díszítette kép lesz a jutalmunk. Közvetlenül a kilátó mellett a Közvetlenül a kilátó a Z↺ jelzésű úton futunk tovább, amely visszavisz bennünket a buszvégállomáshoz (km 9). 

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Batthyány térről induló 11-es autóbusszal érhetjük el a kezdő- és egyben végpontot, melyről a Nagybányai út végállomáson kell leszállni.

Getting there

 • Az útvonal közvetlenül a buszmegállótól indul.

Parking

 • A Nagybányai út végénél nem nehéz parkolni, de bent az erdőben is van egy parkoló (hétvégén zsúfolt lehet, illetve ha nem muszáj, ne a zöldben parkoljunk).

Coordinates

DD
47.533808, 18.993326
DMS
47°32'01.7"N 18°59'36.0"E
UTM
34T 348970 5266438
w3w 
///wording.clubs.doted
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Terepcipő ajánlott, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz is vár ránk

 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron minimum fél liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.7
(3)
Anikó Bódizs
August 31, 2021 · Community
Köszönöm, nagyon tetszett az útvonal! Ha van rá mód, még ilyen könnyű budapesti terepfutó körök megosztására, nagy örömmel venném.
Show more
Photo: Anikó Bódizs, Community
Péter Vakhal
July 18, 2021 · Community
Valóban nem nehéz terep, de a megadott 1,5 óra az a futókörre értendő, vagyis futva lehet ennyi idő alatt teljesíteni. nekünk majdnem kétszer annyi ideig tartott. Megérte...
Show more
When did you do this route? July 18, 2021
Photo: Péter Vakhal, Community
Photo: Péter Vakhal, Community
Photo: Péter Vakhal, Community
Photo: Péter Vakhal, Community
Photo: Péter Vakhal, Community
Show all reviews

Photos from others

+ 7

Reviews
Difficulty
easy
Distance
8.6 km
Duration
1:30 h
Ascent
226 m
Descent
226 m
Highest point
371 m
Lowest point
259 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 4 Waypoints
 • 4 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp