Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Trail Running recommended route

Füredről a Gellákig

Trail Running · Balaton-felvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A starthelyről a Siske utcán indulunk a Papsokai templomrom felé
  A starthelyről a Siske utcán indulunk a Papsokai templomrom felé
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 16 14 12 10 8 6 4 2 km Papsokai (Siskei) templomrom
Lendületesen futható, nem túl technikás kör, amelyen hosszának köszönhetően alig vesszük észre a 440 m szintet. Erdő, mező, szőlőhegy, település és szép kilátás váltja egymást több körben is – egy pillanatra sem fogunk unatkozni.
moderate
Distance 17.3 km
1:55 h
439 m
439 m
411 m
163 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt 

Az erő beosztása

A szintgörbe nagyon egyszerű és beszédes: klasszikus háztető. A csúcs a táv felére esik, így semmi trükk vagy meglepetés, az erőbeosztás tényleg csak az erőnlétünk, a szint és a táv függvénye.

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. Az útvonalnak nagyjából a fele erdős, árnyékos.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

 

Author’s recommendation

 • Ezen az útvonalon helyenként nem kifejezetten kijárt és kitaposott részeken is futunk, ahol az ösvényt határoló aljnövényzet csalános is lehet, ezért ajánlott a hosszú alsó.
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

   

Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: June 23, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
411 m
Lowest point
163 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 12.72%Dirt road 1.76%Forested/wild trail 67.35%Path 16.47%Road 1.68%
Asphalt
2.2 km
Dirt road
0.3 km
Forested/wild trail
11.6 km
Path
2.8 km
Road
0.3 km
Show elevation profile

Start

Balatonfüred, a Vázsonyi út és a Siske utca sarka (165 m)
Coordinates:
DD
46.960049, 17.864727
DMS
46°57'36.2"N 17°51'53.0"E
UTM
33T 717948 5204708
w3w 
///reporting.taxpayer.inks

Destination

Balatonfüred, a Vázsonyi út és a Siske utca sarka

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A starthelyről a K jelzésen indulunk el, és ezt a jelzést követjük bő 4,5 km-en át.
 • A K jelzést elhagyva jelzetlen utakon vágunk át a Pinke-tetőn, majd a Z jelzésre csatlakozunk, amelyen 7 km-t teszünk meg.
 • Balatonszőlős után a P jelzésre térünk, és az utolsó 3 km-en ezen térünk vissza a kiindulópontra.

Az útvonal részletes leírása

A kiindulópontról a K jelzésen, a Siske utcán indulunk el fölfelé, aszfalton. Az utca tetején balra tartva a Régi temető utcára fordulunk, és hamarosan meg is érkezünk a temetőhöz és a Papsokai templomromhoz, ahol az első szép kilátás vár ránk a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre. Az utcával együtt jobbra fordulva a temető bal oldalán futunk tovább, továbbra is emelkedve, majd az utca tetején a jobb oldalon lévő sorompónál a murvás útra és viszonylag sík terepre váltunk. Ritkás, ligetes hangulatú, alacsony erdőbe térünk be, amelyből helyenként nagy fenyők magasodnak ki. Ezen átvágva kiérkezünk a hatalmas Evetes-rétre, ahol balra fordulva, a rét szélén futunk tovább, majd újra betérünk az erdőbe, és immár egynyomos ösvényen ereszkedni kezdünk. Ez helyenként meredek, köves és gyökeres, ilyenkor óvatosan haladjunk. Az Evetes-völgy aljába leérve hangulatos szakasz következik, a patakocska mentén futunk egy nagy mezőig, ahol élesen jobbra fordulunk, és a kerítést követve a mezőt kerüljük annak sarkáig, ahol balra fordulva ugyanezt tesszük a kerítés hosszának feléig, ahol is jobbra fordulva újra betérünk az erdőbe. Itt egy jobbkanyar után a K jelzés élesen visszafordul, figyeljünk a navigációra. Hamarosan egy T-elágazáshoz érkezünk, ahol jobbra fordulunk, de a jelzés nehezen észrevehető, itt is figyeljünk. Innen már gondtalanul, viszonylag egyenes szakasz következik, amelynek végén az első házakhoz érkezünk. Itt a K jelzés jobbra tart, mi pedig balra fordulunk a jelzetlen útra, amelyen egy jobbra tartó félört leírva hamar kiérkezünk a Balatonszőlős fölötti műútra.

A műúton balra fordulunk, de kb. 50 m megtétele után jobbra letérve el is hagyjuk azt. Itt balra tarva egy nyílegyenes aszfaltútra térünk, majd 100 m megtétele után jobbra fordulunk és hosszú, egyenletes, de nem túl meredek emelkedésbe kezdve, egyenes murvás úton elindulunk a Pinke-tető felé. A szakasz tetején lévő pezsgőpincénél jobbra, majd balra fordulunk, és ismét egyenesen futunk a legfelső házig, ahol jobbra betérünk az erdőbe. Köves, kétnyomos úton futunk, majd kiérünk egy aszfaltútra, amin egyenesen, pár métert megtéve egy elágazáshoz érünk: balra a Papok borozóját mutatja a tábla, mi egyenesen, a murvás úton indulunk tovább. Még mindig emelkedünk, hamarosan a zöldbe térünk, köves erdei útra, majd az erdős részen átvágva egy jobbról érkező széles, köves úthoz érünk. Ezen átkelve irányváltoztatás nélkül újra az erdőben folytatjuk futásunk, de immár a Z jelzésen.

Hamarosan a magasfeszültségű távvezeték széles nyiladékához érkezünk, amelyen átkelve a Z jelzés nem az egyenesen továbbvezető ösvényen, hanem rézsút balra, följebb folytatódik, de a jelzést elsőre nem könnyű észrevenni, itt figyeljünk. Innentől előbb egy keskeny egynyomos ösvényen kanyargunk fölfelé, majd ez kétnyomos erdei úttá válik. Elfutunk a Kis-Gella alatt, aztán egy félkört leírva nagy rétre érkezünk, amelyet balra az erdő szélén kerülünk, majd újra beváltunk a fák közé. Keskeny, egynyomos út kanyarog fölfelé egyre meredekebben, majd megérkezünk a Nagy-Gellára, ahonnan sajnos nincs kilátás, a csúcson csak a háromszögezési pont köve található.

A levezető egynyomos kényelmes, kő nélküli szakasz. Az aszfaltúthoz érve balra fordulva 100 m után elágazáshoz érkezünk: a K jelzés és az aszfalt megy jobbra a Cseri-kastély felé, mi balra tartva földúton maradunk a Z jelzésen. Egy elágazás után jobbra tartunk, és egyszer csak kinyílik a táj: szép kilátást kapunk a Balatonra, szemben a két öböl közt a tóba benyúló Tihanyi-félszigettel. Innen enyhe lejtéssel, kanyarogva már csak lefelé futunk, miközben a tó elő-előbukkan a láthatárunkon. Egy hosszú, egyenes úthoz érkezünk, amelynek a felső negyede aszfaltozott, de itt is tudunk a bal oldalon füvön futni, utána murvássá válik. Ezen érkezünk be Balatonszőlősre, ahol a buszfordulónál jobbra, a Fő útra fordulunk, továbbra is a Z jelzésen. Az utca végén balra tartva futunk tovább egy tó mellett az erdő előtti lovardáig, majd itt balra, a P jelzésre térve az erdőben futunk tovább. Kényelmes, egynyomos ösvényen kanyargunk az erdőben, majd leereszkedünk egy hangulatos kis völgybe, ahol a Szőlősi-Séd folyik. Egy ponton átkelünk a patak bal partjára, és meredek, de rövid lépcsős kaptatón érünk föl a szőlők és a házak között vezető földútra. Jobbra folyamatosan csodás kilátás kapunk Tihanyra. Ennek a szakasznak a végén átvágunk egy ligetes részen, majd jobbra a Szőlősi útra fordulunk, amelyen végigfutva kiérkezünk a Vázsonyi útra. Ezen jobbra fordulva, 150 m után visszaérkezünk a starthelyre.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Balatonfüred Budapest, Keszthely/Tapolca és Veszprém felől is könnyen és kényelmesen megközelíthető vonattal és busszal is, ráadásul a Balatonfüred vasút- és autóbuszállomás ugyanazon a helyen található.

Getting there

 • A starthely a Balatonfüred vasút- és autóbusz-állomástól 1,8 km, 24 perc séta, vagy ugyaninnen a 2 és 2B jelzésű autóbuszokkal 18 perc menetidő, a Vázsonyi utca megállónál kell leszállni, ez a starthelyen található.

Parking

 • A starthely közvetlen környékén nincsen dedikált parkoló, a megállást az utcákban kell megoldani. Ez szerencsére Balatonfüred kevéssé frekventált része, nem szokott gond lenni. A városnak ezen a részén az utcákban ingyenes a parkolás. A starthelytől kb. 1 km-re keletre, az Ady Endre utca-Arácsi út kereszteződés környékén 3 fizetős parkoló is található.

Coordinates

DD
46.960049, 17.864727
DMS
46°57'36.2"N 17°51'53.0"E
UTM
33T 717948 5204708
w3w 
///reporting.taxpayer.inks
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
17.3 km
Duration
1:55 h
Ascent
439 m
Descent
439 m
Highest point
411 m
Lowest point
163 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Summit route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp