Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Trail Running recommended route

Dörgicsei dörgedelem

· 1 review · Trail Running · Balaton-felvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az alsódörgicsei Boldogasszony-templom romjainál
  / Az alsódörgicsei Boldogasszony-templom romjainál
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az alsódörgicsei Boldogasszony-templom romjainál
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Terepfutók Dörgicsén, a háttérben a Balaton
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Dörgicsén a Templom térről indulunk
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Balázs-tető és a Szent Balázs-hegy felé emelkedni kezdünk
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Megkerüljük a tehenészet kerítését
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Présházak és a Halom-hegy a Kossuth-kilátóval
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Présházak és szőlők között a K jelzésen
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Halom-hegy tövében
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kossuth-kilátó a Vulkán tanösvény tábláival
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kossuth-kilátó teraszán
  Photo: Péter Farkas
 • / Végigfutunk a S+ jelzés teljes hosszán
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Bere-patak középkori hídja
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kű-völgy sziklái
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az alsódörgicsei Boldogasszony-templomrom
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az alsódörgicsei Boldogasszony-templom romjainál
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Terepfutó Dörgicsén
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 10 8 6 4 2 km Alsódörgicsei Boldogasszony-templomrom Kossuth-kilátó és … Mencshely
Szőlőhegyek, présházak, templomromok, középkori híd, sziklafal, vulkán, kilátó és panorámák - mindez a Balaton-felvidék kellős közepén. A dörgedelmes dörgicsei kör minden, csak nem unalmas, és alaposan át is mozgat.
moderate
Distance 11.8 km
1:25 h
257 m
257 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

A 260 méternyi szintkülönbség nagy része szép egyenletesen eloszlik az első 7 km-en, így az erőnket elég a teljes távnak megfelelően beosztani.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. A táv nagyjából fele erdei, árnyékos futás.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Author’s recommendation

Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: May 28, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
387 m
Lowest point
194 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

A Kű-völgy sziklái alatt a keskeny, gyökeres és nagyon köves ösvényen ne erőltessük a futást, inkább gyalogoljunk.

Start

Dörgicse, Templom tér (201 m)
Coordinates:
DD
46.915472, 17.722898
DMS
46°54'55.7"N 17°43'22.4"E
UTM
33T 707331 5199370
w3w 
///staffed.farmyard.statement

Destination

Dörgicse, Templom tér

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A starthelyről a PL jelzésen indulunk nyugatnak, az erdő felé.
 • Az erdőben a Z+ jelzésre váltunk.
 • Az erdőből kiérve a K jelzésen futunk tovább egészen a Halom-hegyig.
 • A Halom-hegyen a Kossuth-kilátóhoz egy jelzetlen szakasz után a KT jelzésen érkezünk föl.
 • A kilátótól a P▲ jelzésen ereszkedünk le a S+ jelzés kiindulópontjáig.
 • A S+ jelzés teljes hosszán végigfutunk annak végpontjáig, ahol a S jelzésre térünk.
 • A S jelzésről a P+ jelzésre, majd arról rögtön a P jelzésre váltunk.
 • A P jelzésen érkezünk vissza a településre, ahol a Gernyei utca-Bere köz-Zsédenyi utca-Emlékmű utca útvonalon futunk vissza a Templom téri starthelyre.

Az útvonal részletes leírása

A Templom térről indulva átkelünk a Fő utcán, ami egyben a főút is, és szemben a Szent Balázs utcán indulunk el, a PL jelzésen. Az utca végén az aszfalt eltűnik, és kétnyomos földúton futunk tovább. Jobbra szép látványt nyújt útvonalunk legmagasabb pontja, a Halom-hegy, rajta a Kossuth-kilátóval és az alatta elterülő szőlőheggyel. Egyenesen haladunk a Balázs-tető és a Szent Balázs-hegy erdeje felé, átvágunk a szőlőtáblák között, enyhén emelkedik, följebb egy rövid, a gépek számára lebetonozott szakasszal. Az út végén az erdőhöz érve jobbra fordulunk, és továbbra is a PL jelzésen, de már az erdőben futunk tovább, kényelmes, puha talajú erdei úton, csak néhol vannak kőfoltok. Hosszan, közepesen és egyenletesen emelkedik, majd ellaposodik és enyhén lejteni kezd. Egy kereszteződéshez érve élesen jobbra, a Z+ jelzésre fordulunk. (Ebből a kereszteződésből 270 m-t továbbmenve a PL jelzésen a környék legszebb fekvésű romjához, a Szent Balázs-templomromhoz érünk.) Viszonylag sík szakasz következik, majd lejteni kezd. Egymást gyorsan követő jobb- és balkanyar után egy nagy mező alján futunk át, majd tovább egyenesen és a villanyvezeték után egy mezőgazdasági úthoz és egy tehenészethez érkezünk. Itt jobbra, a K jelzésre fordulunk, és innentől 4 km-en át, a Halom-hegyig ezen is maradunk.

Enyhén emelkedünk, végigfutunk a tehenészet kerítése mellett és annak felső sarkánál balra fordulva továbbra is a kerítés mentén haladunk. A kerítés végén rézsút balra a tölgyesben futunk tovább, keskeny, egynyomos, köves-gyökeres ösvényen, ezért figyelmesen haladjunk. Leérünk egy mélyedésbe, ahol jobbra tartva már könnyű talajon folytatjuk. Kiérünk egy nagy mezőre, és a szemünk elé tárul a hamisítatlan Balaton-felvidéki, szőlőhegyes-présházas táj:  alattunk Balatoncsicsó és Szentantalfa terül el. Itt jobbra fordulunk, és az erdő szélét követve végigfutunk a mező szélén, miközben szemben már a Kossuth-kilátó is feltűnik. A mező végén átkelünk egy tölgyesen, és a Szent György-hegy alatti présház-sorhoz emelkedünk, ahonnan kissé följebb, jobbra a szőlők fölött áttekintve megcsillan a Balaton. Az út végén a balkanyar és az egyenes lejtő alján jobbra kiérünk az aszfaltútra.

Az úton átkelve kissé jobbra folytatódik a K jelzés. Elindulunk fölfelé a Halom-hegyi úton, majd az első utcán balra (Présház utca), a K jelzéssel együtt folyamatosan emelkedünk. A tetején vége az aszfaltnak, földút vezet a Halom-hegy alatti parkolóig. Itt jobbra tartunk, és enyhén emelkedve még 100 m-en át követjük a K és a Mencshely felől a parkolónál becsatlakozott P jelzést. Egy kereszteződéshez érünk, ahol az előbbi két jelzés balra tart, jobbra fölfelé pedig táblák jelzik a kilátó felé vezető utat és a Vulkán tanösvényt. Itt mi cselesen egy negyedik utat választunk, amely kevéssé egyértelműen a tanösvény-tábla mögött jobbra, jelzetlenül indul, följebb azonban majd becsatlakozik a KT jelzésbe. A hegyet a nyugati oldalon kerülve, szép kilátással az iménti Szent György-hegy felé, minden elágazásban jobbra tartva fölérünk a néhány éve újjáépített Kossuth-kilátóhoz és az alatta berendezett geológiai kiállításhoz. A kilátóba mindenképpen érdemes fölmenni, a csodás körpanorámának köszönhetően látjuk északon Mencshelyt hátterében a Kab-heggyel, keleten Balatonfüredet, délen Dörgicsét és Akalit a Balatonnal, nyugaton pedig a tanúhegyek jó részét. Lenézve pedig a geológiai kiállítás részeként térképszerűen látjuk a kilátó mellett bazaltból kirakott Balatont, fölötte a nagyobb bazalttömbökkel, amelyek mindegyike egy-egy Balaton-felvidéki vulkáni hegyet testesít meg.

A kilátótól a dörgicsei oldalon levezető úton lefutunk a vízmű-dombig, ahol jobbra, a Pjelzésen folytatjuk utunk. Lejjebb, a Vulkán utca elágazásánál balra tartunk, majd egy nagy jobbkanyar után leérünk a Pincesor utcai elágazáshoz, ahol balra indul a S+ jelzés (ez a felső végpontja). Mi is erre térünk rá, és maradunk is rajta az alsó végpontjáig. A néhol köves, puha talajú erdei út teljesen egyenesen és egyenletesen enyhén lejtve vezet át a tölgyesen. A legalján jobbra fordulunk, kiérünk az erdőből, és részben nyílt, részben bozótos mezőn futunk viszonylag hosszan. Amikor a bal oldalon Kisdörgicse házainak magasságába érünk, ha van kedvünk, balra 100 m kitérővel megnézhetjük a középkori Szent Miklós-templom romjait. Hamarosan kiérünk a Vászoly–Dörgicse műútra, ez egyben a S+ jelzés alsó végpontja is.

Az úton átkelve balra 50 m-re a Bere-patak középkori műemlékhídját, szemben pedig egy tisztást találunk, amelynek a végén, az asztaltól balra a S jelzés egynyomos ösvényként behatol a bozótba. Rövid ereszkedés után beérünk az erdőbe, ahol egynyomos ösvényen futunk tovább. Némi kanyargás után azonban nagyon kövessé és gyökeressé válik a talaj, fokozott figyelemmel haladjunk, jobb, ha gyalogolunk. A Kű-völgy roppant hangulatos szakasza következik, a bal oldalon a névadó sziklaformációkkal, a főfalon szépen kinittelt, fix ereszkedőstandos sziklamászó-utakkal. Továbbhaladva a helyenként középkori vár maradványaira emlékeztető sziklákkal együtt az ösvény kövei is eltűnnek: újra futhatunk, enyhén ereszkedve. Egy cserjésen átvágva útkereszteződéshez érünk, ahol számos jelzés találkozik. Mi néhány méter erejéig jobbra fordulunk, azután balra, a P+ jelzésre térünk.

Kényelmes kétnyomos úton kanyargunk bozótos és tisztás foltok között a levendulás sarkáig, ahol egyenesen futunk tovább, de már a jobbról becsatlakozó P jelzésen, mert a P+ jelzés balra leválik. Elfutunk a temetőig, amit a patak mentén részben megkerülünk, majd a patak fölött a temetőbe vezető első, régebbi kishídál balra az erdőbe fordulva, továbbra is a P jelzésen meredeken kaptatni kezdünk. Hamarosan felérünk az alsódörgicsei Boldogasszony-templomromhoz, ahonnan szép kilátás nyílik a Balatonra. Átvágunk a réten, és a parkolónál továbbra is a P jelzést követve a Gernyei utcán jobbra fordulunk, lefutunk az aljáig, majd szemben a Bere közben haladunk tovább, takaros, autentikus régi házak között. A Bere köz végén balra tartunk, majd a Zsédenyi utcán kiérünk az Emlékmű utcára, amelyen jobbra fordulunk és visszafutunk a Templom téri starthelyre.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Dörgicse autóbusszal átszállás nélkül Balatonfüredről 35 perc, Veszprémből 1 óra 20 perc alatt érhető el. A Fő utcán a Dörgicse, templom megállónál kell leszállni.

Getting there

 • A Dörgicse, templom megállótól a starthely mindössze 100 m séta.

Parking

 • Dörgicsén kijelölt parkoló nincsen, cserébe bárhol könnyű parkolni – például a Fő utcán a Dörgicse, templom buszmegálló után a sportpályánál.

Coordinates

DD
46.915472, 17.722898
DMS
46°54'55.7"N 17°43'22.4"E
UTM
33T 707331 5199370
w3w 
///staffed.farmyard.statement
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Basic Equipment for Trail Running

 • Layered, moisture wicking clothing
 • Comfortable running shoes
 • Trail running socks
 • Vest pack
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • Sunglasses
 • Blister kit
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket)
 • Headlamp
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Ákos Szigeti
June 13, 2021 · Community
When did you do this route? June 13, 2021

Photos from others


Reviews
Difficulty
moderate
Distance
11.8 km
Duration
1:25 h
Ascent
257 m
Descent
257 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Cultural/historical interest Summit route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp