Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Trail Running recommended route

Cseszneki csellengés az Ördög-árokban

Trail Running · Bakonyvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az ösvényről a rétre
  Az ösvényről a rétre
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 450 400 350 300 250 14 12 10 8 6 4 2 km Csesznek vára Ördög-árok szurdokvölgy Kőmosó-szurdok
Kis szurdok után nagy kanyon: látványos és hangulatos útvonal a Cseszneki vár alatti Kőmosó-szurdokból az Ördög-árokba. Egyik sem a gyors, gondtalan haladásról szól; ez egy technikás futókör haladók számára.
moderate
Distance 14.2 km
1:45 h
455 m
455 m
446 m
279 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

A Cseszneki vár körüli bemelegítő szakasz után előbb 2,5 km-en 120 m-es, majd 4,5 km-en egy 170 m-es emelkedés vár ránk, azaz egyik sem kifejezetten megterhelő. Az útvonal nehézsége a technikában, azaz az Ördög-árok köveinek, gyökereinek, szikláinak, patak-átkeléseinek leküzdésében rejlik, amelyek ráadásul nagyban függnek a vízállástól is.

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető, de az Ördög-árok a magas falak miatt magasabb napállásnál szebb, ráadásul ott olyankor is hűvösebb van. A futás legnagyobb része árnyékos.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Author’s recommendation

Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: May 28, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
446 m
Lowest point
279 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 33.50%Path 51.24%Road 8.82%Via ferrata 0.16%Unknown 6.27%
Forested/wild trail
4.8 km
Path
7.3 km
Road
1.3 km
Via ferrata
0 km
Unknown
0.9 km
Show elevation profile

Safety information

 • Az Ördög-árok majdnem végig elővigyázatos haladást követel. Számos helyen eleve lehetetlen futni, és ha lehet, sem érdemes kockáztatni.
 • Ezt az utat szárazabb időszakban válasszuk. Hóolvadás, hosszabban esős időszak vagy komolyabb záporok után az Ördög-árok a megáradt patak és a csúszásveszély miatt nem biztonságos.

Start

A Cseszneki vár parkolója (312 m)
Coordinates:
DD
47.350180, 17.887217
DMS
47°21'00.6"N 17°53'14.0"E
UTM
33T 718056 5248122
w3w 
///stated.instant.fumbled

Destination

A Cseszneki vár parkolója

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A parkolóból a vár felé a P jelzésen indulunk.
 • A Csesznek tábla után balra fordulva a ZΩ jelzésre térünk, és ezen futunk végig a Kőmosó-szurdokon.
 • A szurdok végén jobbra a P+ jelzésen haladunk tovább, a vár alatt ezen érkezünk a Vár utcába, ahol jobbra fordulva a P jelzésen visszafutunk a parkolóhoz.
 • A parkoló mellett elfutva továbbra is a P jelzésen maradunk több, mint 6 km-en át, egészen az Ördög-árok végéig.
 • Az Ördög-árok után jobbra a Z jelzésre térünk rá, és azon érkezünk vissza a starthelyre. 

Az útvonal részletes leírása

Kőmosó-kör

A parkolóból a vár felé indulunk el a P jelzésen. A Csesznek tábla után élesen balra fordulunk, majd egy ház feljárójánál rögtön jobbra térünk. Nem sokkal később a ZΩ jelzésen futunk tovább kényelmes, egynyomos, emelkedő ösvényen a Kőmosó-szurdok felé. A vár alatt elhaladva erősebben lejteni kezd az út, átkelünk a patakon, és elindulunk a cseszneki várhegy és a Kőmosó-hegy között húzódó keskeny, hangulatos szurdokban. Ismét átkelünk a patakon, ezúttal fahídon. Mindkét oldalon számos láncos út indul fölfelé, ez a vasalt utak (via ferrata) egyik legnépszerűbb hálózata. A szurdok mélyén a ZΩ jelzésen jobbra fölfelé mi is meredek hegymenetbe kezdünk; itt futni nem tudunk, a köveken lépkedünk és mászunk, de nedves időben még a lépésekkel is vigyázni kell.

Fölérve a P+ jelzésen haladunk tovább jobbra. Egynyomos, meredeken gerincen emelkedünk, majd felérkezünk a hegyoldalban teljesen szabadon álló, elhagyatottságában is méltóságteljes, régi zsidó temetőhöz. Lépcsős ereszkedés következik, amelynek alján jobbra fordulunk, és elindulunk fölfelé, a házak felé.  A Vár utca aszfaltjára kiérve, azon jobbra fordulva a P jelzésen visszaérünk a településre és a parkolóhoz, ahol bezárjuk az első hurkot.

Ördög-kör

A parkoló mellett elfutva a P jelzésen enyhén emelkedő, néhol murvás földúton haladunk tovább, és bő 6 km-en maradunk is ezen a jelzésen. A bal oldali lókarám után mező, jobbra cserjés szegélyezi utunkat, majd kinyílik a táj, és mindkét irányban messze ellátva futunk az erdő és a dombok felé. Az erdőbe érve a talaj kövesebb lesz és emelkedni kezd, majd a bükköshöz feljutva az út jól futható egynyomosra szűkül. Hegyoldalból nyeregbe érünk, utána tölgyes és bükkös facsoportok között, erdei úton kanyargunk. Hamarosan elérjük az Ördög-árok felé vezető szakasz legmagasabb pontját (399 m), utána hosszabb ereszkedés, majd még egy kisebb kaptató következik. A magasfeszültségű távvezeték nyiladéka után még egy emelkedés lesz, de innentől már végig lejt az út egészen addig, amíg megérkezünk utunk legkeletibb, egyben legalacsonyabb pontjához, ahol a völgy aljában találkozunk az Ördög-árokból leérkező patakkal.

A patak túloldalán élesen jobbra fordulva, még mindig a P jelzésen emelkedve elindulunk az Ördög-árok felé. Kényelmes egynyomosként indul, majd egyre kövesebb lesz , mi pedig hol a patak jobb, hol a bal partán haladunk. Az enyhe emelkedés aztán meredekebbé válik, néhány helyen a P jelzés egészen magasra emelkedik, ilyenkor az ereszkedés a törmelékes talaj miatt nagyon csúszós lehet (ha száraz a meder, akár ott is maradhatunk). A meredekebb emelkedés följebb visszavált enyhére, de a haladás ettől nem lesz gyorsabb. Megérkezünk az Ördög-gáthoz, ami egy éles kanyarban lévő hatalmas sziklaformáció. Itt a P jelzés az Ördög-gátat kikerülendő egy jobbra fölfelé induló, nagyon meredeken emelkedő lépcsős szakaszra vált, és a szurdok jobb oldalán, kitett, meredek oldalon kanyarog tovább egy újabb enyhe emelkedésű szakaszig. Ezen a részen többször is átkelünk a patakon, néhol a kezünkre is szükség van, igazi futásról nem is lehet szó, legyünk végig nagyon körültekintőek. Az utolsó mászós átkelés után viszonylag haladósabb szakasz következik, de még néhányszor át kell kelnünk egyik oldalról a másikra. Az aktuálisan legegyszerűbb átkelés nem biztos, hogy pont a jelzésnél van, nyugodtan nézzük meg alatta és fölötte is, hátha sokkal könnyebb megoldást találunk. Végül felérkezünk egy T elágazáshoz, ahol a Z jelzésen jobbra fordulva eltávolodunk a pataktól, és újra begyújthatjuk a rakétákat.

Egynyomos ösvényen emelkedünk enyhén, ami erdei útra vált, de ugyanúgy emelkedik tovább. Újra átmegyünk a magasfeszültségű távvezeték alatt, átvágunk egy cserjésen, és a tölgyerdőben futunk tovább. Egy nagy balkanyar után 600 m hosszú, nagyon köves és technikás szakasz következik futásunk legmagasabb pontjáig (446 m), óvatosan haladjunk. Innentől már lejteni kezd a kényelmes, egynyomos ösvény. Elfutunk egy esőház mellett, aztán beérkezünk egy kis völgybe, amelynek sajátos hangulatát a domborzat mellett a hatalmas bükkfák sűrű, szürke tömege adja. Egy rövid szakaszon az ösvény nagyon keskeny és kitett lesz, vigyázzzunk a kicsúszásveszély miatt (szerencsére csak 20 m a szakasz). Utunkon sok a kidőlt fa is, amelyeken alul vagy fölül, de át kell mászni. Leérkezünk egy alsóbb völgyszakaszba, ahol már vegyesen találunk tölgyet és bükköt, még lejjebb a jobb oldalon fehér sziklafalakat találunk, rajtuk kiépített mászóutakkal. A völgyből kiérve egy bokroson keresztülvágva kiérünk a műútra, amin jobbra fordulunk, maradva a Z jelzésen. Mindkét oldalán van elég hely, hogy ne kelljen az aszfalton futni. Egy utolsó, enyhe emelkedő vár ránk, balra a Cseszneki vár is újra feltűnik, és hamarosan meg is érkezünk a parkolóhoz.

 

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A starthelyhez legközelebb a Csesznek, Suttony megálló esik, ahová Veszprémből 48 perc a busz menetideje. 
 • Leszállhatunk a Csesznek, vendéglő megállónál is.

Getting there

 • A Csesznek, Suttony buszmegállóból az autóutról lelépcsőzve a Z jelzésen kell elindulni, majd arról a P+ jelzésre kell térni, ami a Kőmosó-szurdok végénél rácsatlakozik a futás útvonalára (400 m). Ha a track szerinti indulópontál kezdenénk a futást, az a megállótól 1,1 km-re van.
 • Csesznek, vendéglő buszmegállótól induljunk dél, azaz a vár felé, kb. 700 méter múlva érjül el Totya utcát, ahol kezdhetjük futókörünket.

Parking

 • A Cseszneki vár parkolója a 82-es útról érkezve a település bejáratánál jobbra, a temetővel szemben található, tágas és ingyenes.

Coordinates

DD
47.350180, 17.887217
DMS
47°21'00.6"N 17°53'14.0"E
UTM
33T 718056 5248122
w3w 
///stated.instant.fumbled
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
14.2 km
Duration
1:45 h
Ascent
455 m
Descent
455 m
Highest point
446 m
Lowest point
279 m
Public-transport-friendly Circular route Geological highlights

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 4 Waypoints
 • 4 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp