Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Trail Running recommended route

Biatorbágyi Nyakas-kör

Trail Running · Bicske-Zsámbéki-medence
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A S jelzésen elindulva és az erdőbe térve kényelmes egynyomos ösvényen kanyargunk
  A S jelzésen elindulva és az erdőbe térve kényelmes egynyomos ösvényen kanyargunk
  Photo: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 150 100 10 8 6 4 2 km Nyakas-kő
Egész kivételesen épp nincs kedved a pároddal másfél órát bolyongani egy budaörsi hipermarketben vagy sport-, bútor-, netán barkácsáruházban? Semmi gond. Csak kicsit kell továbbgurulnod, és rögtön kalandos sziklákkal, látványos panorámákkal tarkított, hangulatos futás vár rád! 
moderate
Distance 11 km
1:30 h
489 m
489 m
318 m
155 m

Úttípusok  

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

Az útvonal szintgörbéje igen összetett: a 2., a 4,5. és a 9. kilométernél is van egy-egy csúcspont, tehát nem túl hosszú, de annál intenzívebb futás vár ránk.

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. Az útvonal nagyjából fele árnyékos.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Author’s recommendation

 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.
Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: May 04, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
318 m
Lowest point
155 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

A Madár-szirti sziklaösvényen a szakadéktól tartsunk ésszerűen óvatos távolságot – szeles időben még inkább.

Start

Biatorbágy, Madár-forrás melletti parkoló (174 m)
Coordinates:
DD
47.469764, 18.846172
DMS
47°28'11.2"N 18°50'46.2"E
UTM
34T 337697 5259618
w3w 
///voting.credited.vivid
Show on Map

Destination

Biatorbágy, Madár-forrás melletti parkoló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A parkolóból a S jelzésen indulunk el, és ezen is maradunk 4 km-en és a Kő-hegyen keresztül.
 • A Dobogó-hegyen becsatlakozik a P jelzés, majd egy rövid jelzetlen szakasz után elérünk a P+ jelzésig.
 • Amikor a P+ véget ér, a P jelzést kövessük tovább 4 km-en keresztül.
 • Az utolsó lejtő alján egy jelzetlen ösvényre váltunk, és a Nap-hegyen keresztül érkezünk vissza a kiindulópontunkhoz.

Az útvonal részletes leírása

A parkolóból jobbra, a S jelzésen indulunk el – az útvonal első 4 km-ét ezen tesszük meg. Balra fordulva hamarosan egynyomos ösvényen kezdünk meredeken, de röviden emelkedni. A viszonylag sűrű, fiatal erdőben kanyargós, enyhén emelkedő és ereszkedő, kényelmes talajú futás következik, majd följebb az út kiszélesedik és emelkedik. Az erdőből kiérve egy darabig a bal oldali mezővel futunk párhuzamosan, majd jobbra, egy nyiladékra fordulva hegymenetbe kapcsolunk. Az egyre meredekebb ösvény legvége törmelékes-csúszós, itt óvatosan lépkedjünk.

A gerincre fölérve a S jelzésen jobbra fordulunk, és megkezdjük a Kő-hegy csúcsát kerülő félkört. Hangulatos, magas fenyők által szegélyezett panorámafutás vár ránk, szép kilátással Biatorbágyra és környékére. A félkör vége előtt felérkezünk a Kő-hegy nagy, lapos szikláihoz. Először a Négyes-sziklát érintjük, ahonnan szemben az Iharos-hegyet látjuk, alattunk a mélységben a völggyel, ahová nemsokára leereszkedünk. Kicsit odébb a Hármas-szikla következik, közvetlenül utána pedig jobbra fordulva ereszkedni kezdünk. Ez a sziklák mellett és alatt a meredek, törmelékes, csúszós talaj miatt még inkább fákba kapaszkodós óvatos lépkedés lesz,  mintsem futás, de valamivel lejjebb szelídülni kezd ugyan a terep, de végig óvatosan haladjunk a lefelé.

A völgy alján egy erdészeti úton átkelve egy nyiladékon újra emelkedni kezdünk, amelynek felső harmadánál balra, keskeny egynyomos ösvényre fordulunk, még mindig a S jelzést követve. Kényelmes talajon térünk át az erdőből egy cserjésbe, majd kiérünk egy nyíltabb részre, ahonnan széles kilátás nyílik a környező hegyekre. A panoráma - balról jobbra - magába foglalja a János-hegyet, a budaörsi Kopárokat az Út-heggyel és az Odvas-heggyel, illetve a Törökugratót és Törökbálintot. A cserjésben továbbfutva már lejteni kezd az út, majd a végén jobbra fordulunk, és egy egyenes nyiladékon ereszkedünk tovább. A tölgyesen kényelmes, széles erdei úton vágunk át, majd kiérve hosszú, egyenes szakasz vár ránk, amely a Dobogó-hegyre vezet föl. Az alsó szakasz még csak enyhén emelkedik, de amikor átkelünk egy aszfaltúton, az út nagyon kövessé és meredekebbé is válik. Érdemes egy pillanatra megállni (nem esik nehezünkre), és megfordulva a János-hegy és a Hármashatár-hegy távoli látványával feltöltődni.

Miután a Dobogó-hegy legmagasabb pontja mellett elhaladtunk, egy már síkabb szakasz végén a S és a legutóbbi kereszteződésnél becsatlakozott P jelzés balra fordul, de mi jelzetlen úton, nyílegyenesen futunk tovább. Még nincs jele, de ez már a P+ jelzés. Az erdőből kiérve, enyhén lejtve a legfelső házak mentén haladunk addig, ameddig a murvás út egynyomos ösvénnyé szűkül; ekkor betérünk az erdőbe. A fenyők alatt, ahol nagy, lapos, fehér sziklák rejtőznek, vadregényes szakasz kezdődik, az alján egy régi kőhíd romantikus romjával, ahol a P+ jelzés véget ér. Egyenesen, a P jelzésen futunk tovább, amelynek jobb oldalán óriási sziklák kísérik a folyamatosan enyhén lejtő, foltokban köves, de kényelmes egynyomos utat.

Egy elágazásnál a Nyakas-kő felé jobbra fordulunk, hamarosan meg is érkezünk alá, Itt balra tartunk, és a Madár-szirt felé előbb egy nagyon meredek, málladékos, morzsalékos, csúszós, óvatosan lépkedős rövid szakaszt kell leküzdenünk. Utána azonban a Madár-szirt szikláin, a hegy peremén vezető ösvényen már miénk a világ: fantasztikus kilátást kapunk balra a Nyakas-kőre és az alattunk elterülő tájra Etyek és Herceghalom felé, majd előrébb futva és enyhén jobbra kerülve változik a szög és a látvány. Észak felé megjelenik a Nagy-Kopasz a Csergezán-kilátóval, a Dunakanyar jobb parti hegyeinek vonulata fölött pedig ellátunk a Börzsönyig.

A Madár-szirt után jobbra egy tisztáson vágunk keresztül, balra egy földútra térünk, amelyen a legfelső házak mentén emelkedni kezdünk. A Szarvas útra térve továbbra is folyamatosan fölfelé tartunk, majd az Öszvér utca teteje után, ahol jobbra csak az Iharos-hegy csúcsa emelkedik fölöttünk, már ereszkedni kezdünk, és visszatérünk a természetbe. A lejtő nem köves, nem túl gyökeres, egyre lendületesebben futhatunk a völgyben. Egy elágazásban, ahol az úton nagy kövek jelennek meg, a P jelzésen jobbra tartunk, és hamarosan leérkezünk a kerek, fazsindelyes kupolájú, 19. század elején épül Szily-kápolnához. Megkerülünk a műemléket, és futunk tovább a P jelzésen. Folyamatosan ereszkedve leérkezünk a Közép-hegy és a Kő-hegy közötti völgybe, ha jobbra fölnézünk, szépen kirajzolódik a Kő-hegy tetején vezető fenyősor futásunk elejéről, és a Kő-orr szikláit is jól látni.

Továbbfutva a völgy kiszélesedik és ellaposodik. Egy ponton a P jelzést elhagyva jobbra, egy jelzetlen, intenzíven emelkedő ösvényre térünk, amelyen fölérve balra, a Nap-hegy gerincére fordulunk. Szűk, de kényelmes ösvényen futunk végig a gerincen a Nap-hegy csúcsáig, amely után jobbra, egy meredek ereszkedés végén érkezünk vissza a Madár-forrás parkolójába.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A starthelyhez legközelebb eső buszmegálló a 782-es járat Biatorbágy, Völgyhíd megállója.

Getting there

 • Biatorbágy, Völgyhíd megállótól a viadukt felé induljunk el. A körforgalom után a Forrás utcán, a S jelzésen jutunk el a starthelyre (1,2 km).

Parking

 • A Madár-forrásnál a parkoló ingyenes, kb. 10 autónak van hely.

Coordinates

DD
47.469764, 18.846172
DMS
47°28'11.2"N 18°50'46.2"E
UTM
34T 337697 5259618
w3w 
///voting.credited.vivid
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
11 km
Duration
1:30 h
Ascent
489 m
Descent
489 m
Highest point
318 m
Lowest point
155 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Summit route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 2 Waypoints
 • 2 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp