Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Trail Running recommended route

Betekints-völgyből a Tekeres-völgybe

· 1 review · Trail Running · Bakonyvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Terepfutó
  Terepfutó
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 320 300 280 260 240 220 200 12 10 8 6 4 2 km
Egyszerű navigáció, kevés szint és kényelmes talaj garantál gondtalan, lendületes futást nyílt mezőn át, öreg tölgyek alatt és a Tekeres-völgy hangulatos kanyargását követve. Ideális kör kezdőknek, teljesítményorientált haladók pedig felhőtlenül koncentrálhatnak a kilométerátlagukra.
easy
Distance 12 km
1:15 h
131 m
131 m
310 m
229 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

Az útvonalon a szintemelkedés kevés: 126 m, amelynek a legnagyobb része (kb. 70 m) a 2. és az 5. km közé esik, tehát három kilométeren, kényelmesen oszlik el.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. A táv nagyjából fele árnyékos, erdős.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Author’s recommendation

 • A Veszprémi Állatkertbe szervezett programmal is összeköthető, család- és gyermekbarát futás.
 • Az állatkert mellett a gyerekek számára a Betekints-völgyben is több játszótér található, köztük az "A part alatt – Magyar népmesék" játszókert.
 • A parkolóban kék nyomóskút található.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: May 28, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
310 m
Lowest point
229 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 0.45%Path 1.14%Unknown 98.39%
Forested/wild trail
0.1 km
Path
0.1 km
Unknown
11.9 km
Show elevation profile

Start

Veszprém, a völgyhíd alatti parkoló (229 m)
Coordinates:
DD
47.096601, 17.895495
DMS
47°05'47.8"N 17°53'43.8"E
UTM
33T 719728 5219967
w3w 
///tweeted.pram.moped

Destination

Veszprém, a völgyhíd alatti parkoló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A starthelyről a Betekints-völgyön át, jelzetlen úton végigfutva indulunk, majd annak végénél a P jelzésre térünk.
 • A P jelzésen elfutunk a 8-as útig, amelyen átkelve a P+ jelzésre fordulunk.
 • A P+ jelzést a mezőn át, a tölgyesen keresztül és a Tekeres-völgy mentén majdnem 6 km-en át követjük.
 • Az Ördög-szikla után újra a P jelzésre térünk, ezen futunk vissza a Betekints-völgyig, és megyünk föl a Gulya-dombra, majd azon végigfutva ezen ereszkedünk le a parkolóba.

Az útvonal részletes leírása

A parkolóból a Betekints étterem felé, a patak partján, a jelzetlen, térkövezett sétaúton indulunk el. A szabadtéri színpad, a sziklamászóhely és a magyar népmeséket megidéző játszókert mentén végigfutunk a Séd-völgyi sétaúton. A legvégén a kerítésnél balra fordulunk az aszfaltútra, amelybe balról hamarosan becsatlakozik a P jelzés. A dombokat és a jelzést követve kanyargunk tovább a Veszprémvölgyi utcán, amelynek végén az elágazásnál jobbra tartunk az aszfalton, ami hamar földúttá válik. E szakasz vége a 8-as út, amin figyelmesen átkelünk.

A főút túloldalán rögtön egy Y elágazáshoz érünk, ahol balra tartva a P+ jelzésen futunk tovább. Előbb murvás úton emelkedünk röviden, majd felérünk egy óriási rétre, amelynek bal szélén, a bozótsor mentén, kényelmes, füves földúton haladunk az erdő felé, nagyon enyhén emelkedve. Megérkezünk az idős, ritkás tölgyeshez, ahol egyenesen futunk tovább. A kétnyomos földút emelkedik, de még a vége előtt figyeljünk, mert a P+ jelzésen gyors egymásutánban több éles irányváltást kell követnünk. Az erdő sűrűbbé válik, az út továbbra is nagyon enyhén emelkedik. Megérkezünk egy hajdani katonai gyakorlópálya drótkerítéséhez, amely mentén lámpaoszlopok is állnak, és amelynek a közepe táján jobbra fordulunk. Immár egynyomos ösvényen futunk tovább az erdőben.

Ezen a szakaszon érkezünk az útvonal legmagasabb pontjára (310 m), innentől az ösvény keskenyedni és ereszkedni kezd, és egy nagy, lekerített mező aljához érkezünk. Egyenesen átfutunk a túlsó végére, ott betérünk a bozótfoltokba, és azokon átkelve egy nagy jobbkanyar után már újra tölgyesben kanyargunk tovább, normál erdei úton, kényelmes talajon. A völgyecske végén egy T elágazáshoz érünk, ahol jobbra, a sziklák felé, a Tekeres-völgybe fordulunk. Az út alatt jobbra, a sziklák alatt pihenő áll, esőtetővel, tűzrakóhellyel. A szakasz nagyon hangulatos, és jó iramban, lendületesen futható. Kiérünk egy nagy tisztásra, amelyen évszázados tölgyfák állnak, szemben sziklafal, majd újra völgy, újabb pihenőhely, és egy még nagyobb tisztás következik. Itt balra fordulunk, még mindig a P+ jelzésen.

Hamarosan megérkezünk az Ördög-szikla alatti tisztásra, ahol balról becsatlakozik a P jelzés - innentől ezen futunk tovább. Az Ördög-sziklára föl lehet mászni, de panorámát nem igazán ad, csupán magasabbról nézünk le oda, ahonnan fölmásztunk. A szikla és az azzal szemben lévő domb között futunk tovább, elhaladunk a kis hétvégi telkek mellett, majd egy nagy tisztáson a villanyvezeték alatt átvágva hamarosan elérjük a 8-as utat, és visszaérkezünk arra a helyre, ahol korábban átkeltünk rajta.

Innen a már ismert úton futunk visszafelé egy darabig. Elhaladunk a jobb oldalon, kissé beljebb található Laczkó-forrás kőépítménye mellett – érdemes ránézni, éppen jön-e belőle víz, ha igen, akkor pont jólesik a frissítés az utolsó kaptató előtt. Elfutunk addig a pontig, ahol a Betekints-völgy vége előtt a P jelzés egy nagy sziklánál jobbra fordulva elindul fölfelé, a Gulya-dombra. Meredek, köves, egynyomos ösvényen emelkedünk, de rövid szakaszon. Fölérve egy szélesebb erdei utat találunk, amelyen balra fordulva megérkezünk az első kilátóhelyre. Innen messze ellátni, és szépen végigkövethetjük az eddig megtett útvonalunk jó részét is. Továbbfutva kényelmes, erdei úton haladunk a patak fölötti gerincen, a Gulya-dombi parkerdőben. Kissé távolabb, balra egy másik kilátóteraszt érintünk, ahonnan immár a viaduktra és a veszprémi várra nyílik szép kilátás. Innen csupán pár lépés a Rovaniemi-lépcső, amin elindulunk lefelé, de még a fölső szakaszán jobbra a P jelzéssel együtt le is térünk róla, és a fenyvesben hullámvasutazó egynyomos ösvényen kanyarogva futunk tovább. Felérünk az állatkert kerítéséhez, megpillantjuk a Dinópark néhány magasabb dinoszauruszát is, majd a kerítés után egy öreg kőlépcsőn ereszkedünk le a starthely parkolójába.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Veszprémbe vonattal és autóbusszal is könnyen eljuthatunk akár Budapestről, akár a Balaton északi partjáról. A vasútállomástól (14 perc) vagy az autóbusz pályaudvartól (4 perc) a helyi buszokkal a Harmat utca megállóig utazzunk.

Getting there

 • Harmat utca buszmegállótól csupán 500 m, illetve 6 perc séta a völgyhíd alatti parkoló.

Parking

 • A völgyhíd alatti parkoló (Kittenberger Kálmán u.) tágas, ingyenes, két elektromos töltőállomással is rendelkezik.

Coordinates

DD
47.096601, 17.895495
DMS
47°05'47.8"N 17°53'43.8"E
UTM
33T 719728 5219967
w3w 
///tweeted.pram.moped
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)

Photos from others


Reviews
Difficulty
easy
Distance
12 km
Duration
1:15 h
Ascent
131 m
Descent
131 m
Highest point
310 m
Lowest point
229 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Family-friendly

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp