Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Trail Running recommended route

A Nagy-Szénás és a Kutya-hegy

Trail Running · Budai-hegység
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Photo: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 12 10 8 6 4 2 km A zsíros-hegyi turistaház romja Nagy-Szénás Sziklás-hegyi kilátóhely
Számottevő, de azért könnyen teljesíthető szintkülönbségért cserébe meghódíthatjuk Buda egyik legmagasabb hegycsúcsát, ámultan foroghatunk a Nagy-Szénás körpanorámás tetején, végül pedig a Sziklás-hegyről szinte térképként tekinthetünk le Pilisvörösvárra.
moderate
Distance 12 km
1:20 h
293 m
293 m
556 m
334 m

  Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

Igaz, hogy az útvonal 300 méternyi szintjéből 220-at rögtön az első 4 km-en teljesítünk, de a távnak köszönhetően ez nem párosul durva meredekséggel, így ezt a futást a kaptatást kevésbé kedvelők is nyugodtan választhatják.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Az útvonal nagyjából fele erdős, árnyas.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Author’s recommendation

 • Az applikációs térképen nem szerepel az az egynyomos ösvény, ezért a megrajzolt útvonalon sem látható az a rövid kitérő, amelyen fölfuthatunk a Kutya-hegyre, azaz a Budai hegység holtversenyben legmagasabb csúcsára. A részletes leírásban megtalálod, mikor és hol tudod ezt megtenni, mindenképpen ajánljuk.
 •  Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.
Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: May 12, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
556 m
Lowest point
334 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

 • A Nagy-Szénáson a gyér növényzet miatt gyakran fúj a szél, ami hideg is lehet, mi pedig komoly szintemelkedés után érkezünk fel rá, valószínűleg izzadtan, ezért jó, ha van nálunk széldzseki. 
 • A Sziklás-hegyen a sziklák fényképezésre csábítanak, közöttük és rajtuk lépkedve legyünk óvatosak az alattunk húzódó mélység miatt!

Start

Nagykovácsi, Tisza István téri buszvégállomás (335 m)
Coordinates:
DD
47.575715, 18.879622
DMS
47°34'32.6"N 18°52'46.6"E
UTM
34T 340539 5271323
w3w 
///keyboard.smaller.stormy

Destination

Nagykovácsi, Tisza István téri buszvégállomás

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A buszvégállomástól a S jelzésen indulunk, ezen futunk a vadkerítésen lévő forgókapuig.
 • A forgókapun belépve már a K+ jelzésen haladunk tovább.
 • A K+ jelzésről jobbra induló jelzetlen úton fölfutunk a Kutya-hegy csúcskövéhez, majd az onnan induló széles, jelzetlen erdei úton visszatérünk a K+ jelzésre.
 • A Kutya-nyeregbe érve a K jelzésen futunk tovább a Nagy-Szénás csúcsáig.
 • A csúcs után is a K jelzésen ereszkedünk a Zsíroshegyi útig, itt balra fordulva a K, S, Z jelzés következik, amelyen addig futunk, amíg balra rá nem térünk a K▲ jelzésre. 
 • A K▲ jelzésen kifutunk a Sziklás-hegyre, majd ugyanezen az úton vissza a K, S, Z jelzésre, és a Zsíroshegyi úton, illetve folytatásán, a Bánya utcán visszafutunk Nagykovácsi központjába, a buszvégállomáshoz.

Az útvonal részletes leírása
A buszvégállomástól a S jelzésen, a Kossuth Lajos utca folytatásán indulunk: a templomot megkerülve elfutunk a templom és a faluház között. Az utca (és egyben a település) végén az aszfalt földúttá válik, és enyhén emelkedni kezd. Áthaladunk a „Szénások kapuján”, ahonnan az út köves lesz, tovább emelkedik, és a jobb oldalon megjelenik a vadkerítés is.

A kerítés mentén addig futunk, amíg megérkezünk a „Miért kell a kerítés?” infotáblához, illetve mellette a forgókapuhoz. Ezen belépve elhagyjuk a S jelzést, és a K+ jelzésen haladunk tovább, egy százméteres egynyomos szakasz után puha talajú, normál erdei úton. A forgókaputól 1 km-re érkezünk a Kutya-hegy csúcsa alá. Bár a térkép nem jelöli, jobbra indul egy jelzetlen út, amelyen fölfuthatunk a csúcskőhöz. Ez egy mindössze 150 méter hosszú emelkedő, és a csúcsról egy szintén jelzetlen, nagyon széles erdei úton visszaereszkedhetünk a K+ jelzésre. Fentről ugyan nincs kilátás, csak a háromszögelési pont régi, faragott terméskövét (HP-kő) találjuk ott, mégis érdemes fölfutni, mert bár kevésbé ismert és népszerű, mint a Nagy-Kopasz, a Kutya-hegy vele holtversenyben bizony a Budai-hegység legmagasabb hegye (559 m).

A K+ jelzésen tovább futva, kb. 500 m múlva kiérünk az erdőből, és megérkezünk a Kutya-hegyi-nyeregbe, a hangulatos Fenyős-tisztásra. Ez egyben a K+ jelzés végpontja is, innen a balról érkező K jelzésen futunk tovább, immár ritkás, bokros, majd egyre kopaszabb dombokon. Szép kilátás nyílik délre, a Nagy-Kopasz és a napfényben a csúcsún csillogó tetejű Csergezán Pál kilátó felé, de ezért ne álljunk meg, hiszen nemsokára fel is érkezünk a Nagy-Szénásra, ahol csodálatos körpanoráma lesz a jutalmunk. A Kutya-nyeregtől idáig csupán a kereszthez induló utolsó szakasz köves, egyébként végig kényelmes talajon futhatunk.

A csúcsról tovább indulva maradunk a K jelzésen, amely némi ereszkedés után egy rövid szakasz erejéig egyesül a P jelzéssel és egy meredek, egynyomos ösvényen, a cserjésben eltűnve leérkezünk a hajdan itt állt turistaház emlékművéig. Innen újra a K jelzésen futunk tovább. A már régóta puha talajt köves erdei út váltja, hangulatos fenyvesben ereszkedünk egészen Nagykovácsi legfelső házaiig. Elfutunk az adótorony mellett, majd kiérünk az aszfaltra, a Zsíroshegyi útra, amelyen balra fordulunk, és a K, S, Z jelzésen haladunk tovább.

A Zsíroshegyi út végén a sorompóval az aszfaltnak is vége, normál földúton futunk a házromokkal szegélyezett tisztásig. Itt balra, a K▲ jelzésre fordulunk, és a fenyőligeten keresztül egy köves, meredek, de rövid emelkedőt küzünk le, mielőtt ugyanennyit ereszkedve kiérünk a Sziklás-hegyre. Itt a bal oldalon, a fák közötti nagy sziklákról a Szénásokra és az alattuk lévő mély völgyre nyílik szép kilátás, a jobb oldalon a tisztás végén pedig balra a Hosszú-hegyre. Alattunk Pilisvörösvárra és jobbra a Kevélyekre látunk.

Mivel a Sziklás-hegyi szakasz zsákutca, innen ugyanazon az úton futunk vissza a Zsíroshegyi útra. A már ismert szakaszon végigfutunk az út végéig, majd folytatásán, a Bánya utcán egyenesen visszaérkezünk a Kossuth Lajos utcára, és azon jobbra térve a buszvégállomáshoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Hűvösvölgyből induló 63-as busszal jutunk a Nagykovácsi, Tisza István tér végállomásra. A menetidő kb. 20 perc.

Getting there

 • A futás közvetlenül a Nagykovácsi, Tisza István tér buszmegállóból indul.

Parking

 • A futás kezdőpontjánál, a Nagykovácsi, Tisza István tér buszvégállomásnál kb. 20 autó befogadóképességű, ingyenes parkoló található. Ha itt nem lenne hely, érdemes a futás útvonalán, a Kossuth Lajos utcán továbbgurulni, mert az utca végén, a bal oldalon könnyű parkolni.

Coordinates

DD
47.575715, 18.879622
DMS
47°34'32.6"N 18°52'46.6"E
UTM
34T 340539 5271323
w3w 
///keyboard.smaller.stormy
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Terepcipő szükséges, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz vár ránk
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron minimum 1 liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
12 km
Duration
1:20 h
Ascent
293 m
Descent
293 m
Highest point
556 m
Lowest point
334 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Summit route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 5 Waypoints
 • 5 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp