Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Trail Running recommended route

A Kő-hegy és a Csikóvárak

Trail Running · Visegrádi-hegység
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Photo: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km Vasas-szakadék Bölcső-hegyi kilátó Lajos-forrás Petőfi-kilátó (Pomáz)
Élményben és szintkülönbségben is gazdag futás: a közel 600 méternyi emelkedésnek völgy és gerinc, több csúcs, számos csodás panoráma, továbbá menedékházak és három forrás a jutalma – mindez ráadásul egy könnyen navigálható, mindössze három jelzésen haladó útvonalon.
moderate
Distance 12.5 km
1:40 h
520 m
520 m
575 m
166 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

Az útvonal táv és szintgörbe szempontjából is három részre bontható: az első, 200 m-es emelkedésre a Kő-hegyig (3 km), majd onnan egy pihentető, lejtős szakasz után a második, 260 m-es emelkedésre a Bölcső-hegyig (4 km), végül a Csikóvárak gerincére és az utána következő ereszkedésre (5,5 km).

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Az útvonal nagyrészt erdős, árnyas. A Kő-hegytől a Lajos-forrásig vezető 3 km-es, északkeleti fekvésű szakasz télen-tavasszal, hóolvadás után sokáig  küzdelmesen saras lehet.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Author’s recommendation

 • A Kő-hegyi menedékház büféje egész évben nyitva van, ezért jól jöhet, ha van nálad némi készpénz is.
 • Az útvonal kellős közepén: a Lajos-forrásnál biztosan számíthatsz vízvételi lehetőségre.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.
Profile picture of Edvárd Rózsa
Author
Edvárd Rózsa
Update: January 09, 2023
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
575 m
Lowest point
166 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Rest stops

Czibulka János Kőhegyi Menedékház

Safety information

A Bölcső-hegyről és a Csikóvárakról levezető, meredek és köves-gyökeres szakaszokon óvatosan haladjunk.

Start

Pomáz, a Vróci út vége (170 m)
Coordinates:
DD
47.661270, 19.014057
DMS
47°39'40.6"N 19°00'50.6"E
UTM
34T 350893 5280563
w3w 
///boats.dusty.smarter

Destination

Pomáz, a Vróci út vége

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Pomázon a Vróci úton, a Z jelzésen indulunk, ezen futunk a Kő-hegyi menedékházig.
 • A Kő-hegytől a Lajos-forrásig a S jelzésen futunk, a közepén egy opcionális kitérővel a S• jelzésre, a Csepeli-forráshoz.
 • A Lajos-forrásnál a Z▲ jelzésre térünk, és a Bölcső-hegy és a Csikóvárak érintésével ezen futunk vissza a kiindulópontra.

Az útvonal részletes leírása

A Vróci út végi elágazásnál jobbra, az Őzláb utcán indulunk, a Z jelzésen. Az aszfalt a lejtő után eltűnik, a földút enyhén emelkedni kezd, majd beérkezünk a Zengő-völgybe, ahol pedig már egynyomos ösvényen futunk tovább. A hangulatos völgyben előbb annak bal oldalán haladunk, aztán egy ponton a jobb oldalra átkelve egyből föl is megyünk annak tetejére, és erdei úton futunk az elágazásig, ahol a Z jelzésen maradva jobbra fordulunk az egynyomos ösvényre, és megérkezünk a János-forráshoz.

A forrás fölött az ösvény meredeken emelkedni kezd, mielőtt egy köves erdei útba csatlakozik, amelyen balra futunk tovább 50 métert a kék sorompóig. Utána jobbra, az erősen emelkedő és köves egynyomos ösvényen folytatjuk. Ez följebb már ellaposodik, és egy bal kanyarban megérkezünk az első kilátópontra, ennél azonban még nem érdemes megállni, hiszen egy perc múlva ott leszünk a Petőfi-pihenőnél, ahol 180 fokos panoráma vár ránk.

A Petőfi-pihenőtől hol keskenyebb, hol szélesebb, puha talajú erdei úton futunk tovább, a jobb oldalon több helyen is fantasztikus kilátással Pomáz és Szentendre felé, mielőtt megérkezünk az egész évben nyitva tartó, Kő-hegyi Czibulka János menedékházhoz. Itt az újabb panoráma mellett, ha szükséges, mosdó és büfé is a rendelkezésünkre áll.

A menedékháztól a Kőhegyi-tó bal oldalán elhaladva már a S jelzésen futunk tovább, előbb egynyomos ösvényen, majd normál erdei úton, amely 1 km-en át enyhén ereszkedik, aztán egy nagy T-elágazásban balra fordulva enyhén emelkedni kezd. Az elágazást 200 m-rel elhagyva jobb felé indul a S• jelzés, amely mindössze 100 m hosszú, és a hangulatos Csepel-forráshoz vezet – ezt a kis kitérőt akkor is érdemes megtenni, ha nincs szükségünk vízvételre. Az emelkedő tetején jobbra egy széles, erdészeti járművek által is használt útra (egyben lovaglóútra) fordulunk. A S jelzés hamarosan ennek a bal oldalán, ezzel párhuzamosan halad egynyomos ösvényként egészen a Lajos-forráshoz vezetű aszfaltút keresztezéséig. Itt a S jelzés folytatása nem pont szemben, hanem az aszfaltútra balra rátérve, kissé följebb található. Ezen felfutunk a Lajosforrási Turistaház alatti nagy tisztáshoz, amelynek felső végén, a kőlépcső tetején az épületek előtt balra fordulva meg is érkezünk az állandó vízhozamú, tehát vízvételre megbízhatóan alkalmas Lajos-forráshoz.

Közvetlenül a Lajos forrás fölött indul a Z▲ jelzés. Igen meredek szakasz következik: egynyomos ösvényen, 700 méter távon 130 métert emelkedünk az útvonal legmagasabb pontjáig: a vulkanikus Bölcső-hegyig. Az út közvetlenül a hegycsúcs alatt vezet el, amelyen új kilátó készül.

A csúcsról meredek, nagyon köves és gyökeres, egynyomos szakaszon kezdünk ereszkedni, majd a lejtő enyhülésével az út is normál erdeivé szélesedik. Egy rövid, a P+ jelzéssel közös szakasz után a Z▲ jelzés újra emelkedni kezd, és 500 m lefutása után megérkezünk a Nagy-Csikóvárhoz, illetve az azon található háromszögelési pont-csúcskőhöz. Innen előbb egy rövid, de annál meredekebb, köves-gyökeres ereszkedés következik, aztán egy roppant hangulatos gerincszakaszon futunk a Kis-Csikóvárig. Alatta, a kereszteződésben balra folytatva megérkezünk a Hubertus-házhoz (más nevén Janda Vilmos kulcsosházhoz).

A háztól kényelmes talajon, erdei hangulatban és környezetben futunk egészen az első házakig, ahol a T-elágazásban jobbra fordulva, a Jeges Ernő utcán és az Ugralovica dűlőn végigfutva visszajutunk a Vróci úti kiindulópontunkhoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Pomázra a Batthyány térről Szentendrére közlekedő H5 HÉV-vel jutunk (menetidő 32 perc).

Getting there

A pomázi HÉV-állomásról a 955-ös busszal a Szabadság tér megállóig utazunk. Onnan a Szerb utcán és a Bem József utcán jutunk a Vróci utcai indulópontra. (1,8 km, kb. 20 perc)

Parking

A Vróci utca végén a jobb oldalon hosszú szakaszon lehet parkolni.

Coordinates

DD
47.661270, 19.014057
DMS
47°39'40.6"N 19°00'50.6"E
UTM
34T 350893 5280563
w3w 
///boats.dusty.smarter
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • A terepcipő alapkövetelmény
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron minimum egy liter liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
12.5 km
Duration
1:40 h
Ascent
520 m
Descent
520 m
Highest point
575 m
Lowest point
166 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Summit route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 6 Waypoints
 • 6 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp