Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Trail Running recommended route

A Dunakanyar koronája

· 1 review · Trail Running · Visegrádi-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Photo: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
m 800 600 400 200 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Dobogó-kő (kilátóhely) Prédikálószék Rezső-kilátó Király-kút Vadálló-kövek Szentfa-kápolna
Kifejezetten nehéz útvonal, ahol az erősebb emelkedőkön a terepfutást nem is szabad szó szerint érteni. Számítsunk viszonylag sok gyaloglásra és még annál is több lenyűgöző ösvényre, kilátásra, pillanatra. 
Open
difficult
Distance 18.7 km
3:35 h
889 m
889 m
702 m
110 m

Úttípusok 

 • vegyesen egynyomos ösvény,
 • normál földút,
 • és néhány száz méter aszfalt Dömösön

Az erő beosztása

Egy hosszan elnyúló lejtő után Dömöstől Prédikálószékig nagyon meredek és kemény kaptató, majd egy pár kilométeres lazítás után ismét komoly mászás a rajtig vissza. Tartalékoljunk erőt az utolsó kilométerekre is!

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

Author’s recommendation

 • Akár örülhetnénk is, hogy nem egyből mászással kezdünk, de a lejtő miatt legalább annyira indokolt a bemelegítés. Ne csapjunk bele a lejtőzésbe hideg lábakkal, mert sérülésveszélyes!
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: May 31, 2021
Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
702 m
Lowest point
110 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 1.58%Dirt road 5.74%Forested/wild trail 21.62%Path 70.82%Road 0.22%
Asphalt
0.3 km
Dirt road
1.1 km
Forested/wild trail
4 km
Path
13.2 km
Road
0 km
Show elevation profile

Safety information

 • A Vadálló-kövek lenyűgöző sziklatömbjei arra bíztatnak, hogy minél magasabbról, minél jobb kilátást élvezzünk, de ez nagyon balesetveszélyes. Ne másszunk fel a magas falakra, és vigyázzunk a kitett szakaszokon. 
 • Az utolsó pár száz méteren sajnos nem érdemes követni a jelzés és az ösvényt, hanem maradjunk az aszfaltúton. Az ösvény a volt Nimród Hotel mellett halad el, amelynek állapota nem csak szomorú, de balesetveszélyes is. 

Tips and hints

Start

Pilisszentkereszt, Dobogókő hegytető (693 m)
Coordinates:
DD
47.719055, 18.897750
DMS
47°43'08.6"N 18°53'51.9"E
UTM
34T 342335 5287215
w3w 
///trailing.coached.shard

Destination

Pilisszentkereszt, Dobogókő hegytető

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A rajttól kezdve egészen sokáig, 9,5 km-en keresztül a P jelzést követjük a Dömös utáni Szentfa-kápolnáig. 
 • Innen a P▲ jelzés mentünk futunk, mászunk a kilátóig, majd onnan lefelé is egy darabona jelzésen. 
 • Egy rövid szakasz erejéig a Király-kúti-nyereg felett áttérünk a lovasút jelzésre, majd újra a P▲ jelzés lesz az irányadó. 
 • A cél előtt nem sokkal jobbra fordulunk a K↺ jelzésre, és az antennák tövében ezzen az úton kocogunk vissza a parkolóba. 

A futás részletes leírása

Indulópontunktól a buszmegálló mellett a kilátóterasz felé indulunk, majd balra fordulunk, hogy a kijárt, számtalan jelzéssel díszített ösvényen megkezdjük a kocogást. Néhány száz méter után az elénk táruló kilátás miatt máris kénytelen vagyunk egy pillanatra megállni. A Rezső-kilátóban vagyunk, ahonnan a Visegrádi-hegység északi része gyönyörűen belátható. A rácsodálkozás után továbbindulva meglehetősen sziklás, gyökeres ösvényen ereszkedünk lefelé, ahol a lejtő miatti tompítás és a talajfogásra alkalmas terület is megdolgoztatja a futót. Szép lassan az összes többi jelzett út elkanyarodik az ösvényünkről, és mi haladunk tovább a jelzésen. Hamarosan elérkezünk egy rövidebb, fa lépcsősorral kirakott szerpentinhez, ennek a lábánál érünk a Szakó-nyeregbe. 

Az elágazásban jobbra kanyarodva maradunk a már megszokott jelzésen, és a szint vesztésével egyre szelídebb, futhatóbb lesz a talaj is. Másfél kilométer elteltével keresztezzük a Pilismarótról a Király-kúti-nyeregbe tartó aszfaltutat, innentől kifejezetten könnyen futható, széles földúton haladunk. Dömös határához közeledve balról látványos, víz vájta völgyeket figyelhetünk meg, ahol jól látható a fák gyökérzetének talajmegkötő képessége. Csak ott maradt meg a hegy, ahol fák vannak, minden mást magával vitt a víz. A Szent Mihály-hegy lenyűgöző látványa a távolban, illetve a balról feltűnő prépostsági romok, illetve Árpád-kori altemplom romjai jelzik, hogy megérkeztünk Dömösre. A temető mellett lekocogva hirtelen a 11-es úton találjuk magunkat, ahol jobbra fordulva a járdán a távoli templom irányába futunk.  

A templom mellett jobbra tartunk, és a hangulatos utcácskákban ismét az erdő felé vesszük az irányt, még mindig a P jelzést követve. Hamarosan elérjük az utca végét, átkelünk a patakon, és ismét az erdőben folytathatjuk tovább a (futó) kalandot. A patak mellett szűk ösvényen kanyargunk, amíg a fák között fel nem tűnik a Szentfa-kápolna körvonala. A kápolna után a néhány lépéssel balra, meredeken kezdődő P▲ jelzésre fordulunk, amely egy igazán tekintélyes mászás kezdetét jelzi: hossza és meredeksége a hazai hegyek között párját ritkítja. Változó meredekséggel, de folyamatos emelkedéssel kell megküzdenünk. Eleinte szűk földúton haladunk, majd idővel egyre kövesebb, sziklásabb és meredekebb lesz a terep. Egyszer csak szinte egy sziklafal jelenik meg előttünk, amin kis túlzással négykézláb lehet csak túljutni, majd a Vadálló-kövek következnek, a környék híres látnivalói. Sorra tűnnek fel jobbról az egyre nagyobb kőtömbök, amelyeket néhol könnyebb, néhol kifejezetten nehéz terepen kerülget az ösvény. Emellett a kilátás is innen kezd igazán nagyszerű lenni, hol a környező hegyek vonalait érdemes megcsodálni, hol pedig a Duna kanyargó íve köti le a figyelmünket.

A kövek után balra tartva egy simább terepű, de továbbra is határozottan emelkedő szakaszt kell leküzdeni, amelynek jutalma a Prédikálószék kilátója lesz. Azt a néhány emeletet még ennyi mászás után is érdemes megtenni, hogy teljes pompájában csodálhassuk az alattunk kanyargó Dunát a lehető legjobb helyről. Szusszanás után könnyű szakasszal rázódhatunk vissza a futásba. A P▲ jelzést szem előtt tartva kocogunk le a hegyről. Pár száz méter után a szórt köves ösvényen a P▲ és a P+ balra tart, de mi jobbra folytatjuk a futást a dózerúton. A lovas jelzést követve így levágunk egy keveset az útból, majd öt perc futás után a jobbra kanyarodó visszafordítóban egyenesen letérünk a széles útról, és ismét a P▲ szűk ösvényén találjuk magunkat. Meredek lejtőzéssel érjük el az aszfaltutat, majd azt keresztezve hamarosan a Király-kúti-patakon kell átkelnünk némi lépcsőzés segítségével. Pár lépés után a Király-kúti-forrás mellett futunk el, és kis idő elteltével a Király-kúti kulcsozházat is megpillantjuk. 

Innen újabb kiadós emelekdőben lesz részünk, bő 250 méternyi szintkülönbség leküzdése vár még ránk. Kanyargós, néhol kissé sziklás ösvényen haladunk felfelé, amely még enyhén csapadékos időben is sárosodásra hajlamos. Kereszteződéshez és esőbeállóhoz érve jelzést váltunk, és a K↺ jelzés mentén vágjuk le a távot a parkolóig. Itt a távközlési antennák mellett futunk el, majd biztonsági okokból az aszfalton maradva (volt Nimród Hotel mellett vezet a jelzés, amely romos, balesetveszélyes állapotban van) kocogunk be a már ismerős parkolóba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Dobogókő megközelíthető autóbusszal Pomáz vagy Esztergom irányából. Mindkét esetben a Pilisszentkereszt, Dobogókő hegytető megállónál szálljunk le. 

Getting there

 • A túra közvetlen a buszmegállótól indul. 

Parking

 • A túra a dobogókői nagy parkoló mellől indul, de ez nem veszélyhelyzetben fizetős.

Coordinates

DD
47.719055, 18.897750
DMS
47°43'08.6"N 18°53'51.9"E
UTM
34T 342335 5287215
w3w 
///trailing.coached.shard
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

 • Terepcipő ajánlott, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz is vár ránk.
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet.
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz. 
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon.
 • A navigációhoz Természetjáró app.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
difficult
Distance
18.7 km
Duration
3:35 h
Ascent
889 m
Descent
889 m
Highest point
702 m
Lowest point
110 m
Circular route Scenic Refreshment stops available

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 7 Waypoints
 • 7 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp