Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Thematic Trail recommended route

Zöld és kék barlang jelzés a Budai-hegységben

· 1 review · Thematic Trail · Dunazug-hegyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
  • Balra a Mátyás-hegy, a távolban a Pilis keleti előtere
    Balra a Mátyás-hegy, a távolban a Pilis keleti előtere
    Photo: Zoltán Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
m 220 200 180 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
A főváros kiemelt jeletőségű természeti értékei és idegenforgalmi látványosságai közé tartozik a Pál-völgyi-, és a Szemlő-hegyi-barlang. Mindkét földtani képződmény a Budai Termálkarszt része, egyedi értéket képviselnek világviszonylatban, betekintést adnak a hévizes barlangok kialakulásába, és a budai lakóházak alatti különös földalatti világba.
Open
easy
Distance 3.4 km
0:59 h
77 m
81 m
225 m
181 m
Amennyiben turistaként a budapesti Ferenc-hegy felé indulunk a zöld háromszög jelzésen, a Szemlő-hegyen, a Barlang utcánál indul a kék barlang jelzés. A jelzés azt a célt szolgálja, hogy a budai karszton sétálva megismerkedjünk két fontos idegenforgalmi barlangunkkal, és két nagyobb kőfejtőnkkel.

Author’s recommendation

A program tökéletes családi időtöltés lehet akár egy egész napra.

Barlanglátogatásainkat összeköthetjük szabadtéri programokkal is.

Profile picture of Zoltán Szabó
Author
Zoltán Szabó
Update: August 25, 2017
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
225 m
Lowest point
181 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

Az idegenforgalmi barlangok látogatása nem minden esetben akadálymentes, vagy veszélytelen.

A Szemlő-hegyi-barlang, jellegéből adódóan kényelmes, szinte akadálymentes, a Pál-völgyi-barlangban több helyen lépcsők, és vaslétra nehezíti a közlekedést. Barlanglátogatás előtt győződjünk mag arról, hogy nincs-e a társaságban zárt térre érzékeny személy.

A kőfejtőkben lehetőleg maradjunk távolabb a sziklafalaktól, azokra felmászni szigorúan tilos!

Tips and hints

Az idegenforgalmi barlangok az év jelentős részében fogadóképesek, de vannak idegenforgalmi szezonok, ami miatt érdemes telefonon érdeklődni.

Ajánlott olyan időszakban menni, főként családdal, amikor nincsenek bejelentett csoportok.

Start

Budapest, Ferenchegyi út (225 m)
Coordinates:
DD
47.526535, 19.021633
DMS
47°31'35.5"N 19°01'17.9"E
UTM
34T 351079 5265575
w3w 
///shrimps.finders.bought
Show on Map

Destination

Mátyáshegyi út

Turn-by-turn directions

A zöld barlang jelzés a Ferenc-hegyre vezető zöld háromszög jelzéstől indul, a Ferenchegyi út és a Barlang utca kereszteződésénél. Innen a Barlang utcán haladunk lefelé a Felső Zöldmáli útig, ahol jobbra fordulunk, és lesétálunk a kb. 100 méterre lévő Pusztaszeri úti kereszteződésig. Ezen a szakaszon már fonódik a zöld, a kék barlang jelzéssel. Itt már látható az a mesterséges domboldal, aminek tövében nyílik a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépülete. A látogatóközpontként is funkcionáló objektumban érdemes kedvezményes kombinált jegyet vásárolni, amennyiben mindkét barlangot szeretnénk meglátogatni. A fogadóépületben interaktív kiállítás és vetítőhelyiség is van, ahol hasznosan tölthetjük a várakozási időt. A kiállítás a budai termálkarsztot, a budai barlangokat mutatja be, és betekintést ad a barlangok és a barlangkutatás mélységeibe. A barlang látogatása nem egészen egy órát vesz igénybe. A korszerűen kiépített barlangjáratok remek világítással tárják elénk a hévízes barlangok jellegzetes formakincsét, és képződményeit. Jellemzőek a magas folyosók, üstszerű oldásformák. A leginkább jellegzetes képződmény az un. borsókő, amely szinte a teljes falfelületet borítja. A cseppkő, mint legismertebb barlangi képződmény, nem jellemző a barlangra.

A fogadóépület fölötti domboldalra lépcsősor vezet fel, ahol a barlangtúránk előtt, vagy után, a gyerkőcök játszótéren tölthetik el az időt, míg a nagyobbacskák geológiai tanösvényen tájékozódhatnak a környék földtanáról. A dombtető közelében a barlangkutatók és hegymászók közösségének, baleset során elhunyt tagjairól állít emléket a Barlangkutatók emlékkertje.

Utunk következő állomása a Pál-völgyi-barlang. Immár a kék barlang jelzést követve visszafelé a Felső Zöldmáli úton, majd a Zöldmáli úton jutunk le a Zöldlomb utcára. A zebrán átkelünk szembe, és a Szépvölgyi úton haladunk tovább a Szépvölgyi úti kereszteződésig. A széles és forgalmas útkereszteződésben előttünk domborodik a Mátyás-hegy, oldalában a látványos aranysárga kőfejtővel. Bal kéz felöl nyílik következő állomásunk bejárata. Az itt mélyülő reneszánsz kőfejtő több mint száz éve a barlangkutatók otthona, központja, találkozóhelye, mulatóhelye. Ennek a barlangnak is van fogadóépülete, büfével és a pénztárral. A Pál-völgyi-barlang, a környék összes barlangjához hasonlóan a kőbányának köszönheti felfedezését. Vagyis inkább mi köszönhetjük a kőbányának, hogy megismerhetjük. A szintén hévízes eredetű üregrendszer ma része Magyarország leghosszabb barlangjának, a Pál-völgyi-barlangrendszernek. Még 13 milométeres "korában" lett része a ma 32 kilométer hosszú rendszernek. Járataira jellemző, hogy térben bonyolultabb helyzetűek mint a Szemlő-hegyié. A falfelületek üstszerűen oldottak, gömbüstök és gömbfülkék tagolják. Zegzugos járatai néha magas hasadékokban vezetnek. Jellemző képződmények itt a cseppkövek. A túra kb. egy óra, a végén a kőfejtő talpán jutunk a felszínre, a napvilágra. Itt nyáron megszabadulunk felső ruházatunktól, télen visszabújunk a kabátunkba. A szépen rekultivált kőfejtőben körbesétálva még számos barlang bejárata setétlik, amelyek lezártak, és mind a Pál-völgyi-barlangrendszerbe vezetnek.

Visszatérve a kék barlang jelzésre, a Szépvölgyi útról a Mátyáshegyi úton haladunk tovább. Elhaladunk a kőfejtő alatt, és lassan emelkedünk a hegy oldalában vezető úton. Néhány száz méter megtétele után érkezünk meg a kék kereszt jelzéshez. A jelzés balról a Mátyás-hegyről érkezik, egy fával megerősített lépcsősoron. Amennyiben időnk és energiánk engedi, szaladjunk fel a lépcsőn a Mátyás-hegyi DK-i kőfejtőbe. A bányaudvar teljes rálátást biztosít a pesti oldalra, és a Rózsadomb térségére. A bányafal alatt körbesétálva számos termálvizes barlang bejárata látható.

A kimerítő nap után legrövidebb úton úgy juthatunk le, ha vissztérünk a Szépvölgyi úti buszmegállóhoz. Ha gyalog megyünk le a hegyről, a kék kereszten juthatunk le a Kiscelli kastély érintésével, az Amfiteátrumig.  

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

A zöld, és kék barlang jelzésű túraút összeköt két túraútvonalat, de a leírásban gyakorlatilag a Szemlő-hegyi-barlangtól indul. Ennek a pontnak a megközelítése három irányból praktikus. Egyik a Nyugati térről induló 91 ill. 291-es jelzésű buszokkal a Pusztaszeri útig, majd gyalog. Másik az Árpád-híd irányából a 29-es busszal a Szemlő-hegyi-barlangig. Harmadik a Batthyányi térről induló 11, 111 jelzésű autóbuszokkal.

Getting there

Az útvonal kezdő és végpontja autóval megközelíthető, leginkább a Kolosy tér felöl a Szépvölgyi, ill. a Pusztaszeri úton felautózva.

Parking

Parkolási lehetőség a túraszakaszon mindenhol van, és díjmentes.

Coordinates

DD
47.526535, 19.021633
DMS
47°31'35.5"N 19°01'17.9"E
UTM
34T 351079 5265575
w3w 
///shrimps.finders.bought
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Takácsné Bolner Katalin: Pál-völgyi-barlang - Egy felfedezés 100 éve

Equipment

A zöld és a kék barlang turistajelzés nagyrészt aszfalton vezet. Viszont a barlangok hőmérsékleti viszonyai miatt ajánlott a zárt cipő. A hőmérséklet télen-nyáron 12 fok körül van, ezért nyáron mindenképpen érdemes egy vastagabb felső ruhát magunkkal vinni.

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.0
(1)
Dominika Buótyik
October 01, 2021 · Community
When did you do this route? September 26, 2021
Photo: Dominika Buótyik, Community
Photo: Dominika Buótyik, Community
Photo: Dominika Buótyik, Community
Photo: Dominika Buótyik, Community
Photo: Dominika Buótyik, Community
Photo: Dominika Buótyik, Community
Photo: Dominika Buótyik, Community
Photo: Dominika Buótyik, Community

Photos from others

+ 4

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
3.4 km
Duration
0:59 h
Ascent
77 m
Descent
81 m
Highest point
225 m
Lowest point
181 m
Public-transport-friendly Scenic Circular route Refreshment stops available Family-friendly Multi-stage route Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Healthy climate Flora and fauna Insider tip Linear route

Statistics

  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp