Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Pilgrim Trailrecommended route

Máriabesnyőtől Kistarcsáig a Mária-úton - természetjárás hittel

· 4 reviews · Pilgrim Trail · Gödöllői-dombság· Open
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Székelykapu a Máriabesnyői kegyhelynél
  / Székelykapu a Máriabesnyői kegyhelynél
  Photo: Regina Hegedűs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nagyboldogasszony bazilika
  Photo: Regina Hegedűs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Mária Úton
  Photo: Regina Hegedűs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Zarándokok a gödöllői Alsó parkban
  Photo: Regina Hegedűs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hársfasor az Erzsébet parkban
  Photo: Regina Hegedűs, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fekvő fa a gödöllői Alsó parkban
  Photo: Szőke Attila
m 300 250 200 150 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Az út, ami nem csak hívők számára ajánlott, egész hazánkat behálózza, és nyomvonalát követve számtalan építészeti- és műalkotást nézhetsz meg, nem más, mint a Mária-út. Közép-Európa zarándokúthálózatának egy 20 km-es szakaszát mutatjuk most be.
Open
moderate
Distance 19 km
4:53 h
260 m
241 m
313 m
185 m
Ezen az útvonalon minimális szintkülönbség mellett kényelmes terepen juthatsz el a Nagyboldogasszony bazilikától Gödöllő belvárosán át Kerepesre, majd onnan Kistarcsára. A Mária-út lila jelzését követve nagyjából fele-fele arányban taposod majd a települések aszfaltozott utcáit és az erdők, mezők poros útjait.

Author’s recommendation

A túra során ajánlom, hogy keresd fel és járd körbe

 • a Nagyboldogasszony bazilikát (Máriabesnyő)
 • a gödöllői királyi kastélyt (Gödöllő)
 • a Szentháromság-templom modern épületét (Gödöllő)
 • a Szent Anna-templomot (Kerepes)
Profile picture of Regina Hegedűs
Author
Regina Hegedűs
Update: September 24, 2017
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
313 m
Lowest point
185 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

Nyári időszakban kellő mennyiségű vizet vigyél magaddal.

Az autós forgalommal terhelt úttesten történő átekeléseknél minden esetben legyél körültekintő.

Tips and hints

 • A Nagyboldogasszony bazilikáról erre a linkre kattintva olvashatsz bővebben. Lehetőség van a bazilika épületeinek bejárására, illetve orgonakoncert meghallgatásra is, melynek árait ezen a linken éred el.
 • A Gödöllői Királyi Kastély kiállításairól és a belépő árakról itt olvashatsz bővebb információkat.
 • A Szentháromság-templom létrejöttének történetét és a tervező gondolatait ezen az oldalon olvashatod el. Amennyiben egy misén is részt vennél, itt miserendet is találsz.
 • A Szeretet Lángja Gyülekezethez ezen az oldalon találsz elérhetőséget.

Start

Máriabesnyő - Nagyboldogasszony bazilika (193 m)
Coordinates:
DD
47.597173, 19.397590
DMS
47°35'49.8"N 19°23'51.3"E
UTM
34T 379541 5272773
w3w 
///chains.weedy.waxing

Destination

Kistarcsa - HÉV állomás

Turn-by-turn directions

Egy hívő túratársam és barátom által lehetőségem adódott a 2017. évi Szent Jobb Zarándoklat egy 20 km-es szakaszán Máriabesnyő és Kistarcsa között részt venni. Mivel ez nem egy teljesítménytúra, ezért a szint idő fogalma nem is létezett a zarándoklat napján. Utunk a Mária Úton vezetett végig, melynek részleteit most meg osztom Veled.

Máriabesnyő szélén, a 3-as főút mentén található Nagyboldogasszony bazilikától indulhatsz el a lila Mária Út jelzést követve, melynek már a kezdete is sok látnivalót tartogat számodra. Érdemes a kegyhelyet körbe járni és megcsodálni az 1761-ben Gr assalkovich Antal által építtetett templomot. A kápolna jelenleg is fontos és népszerű kegyhelynek számít a jó néhány ima-meghallgatás révén. A templomtól elindulva végig haladsz a 14 stációból álló kereszt úton, melynek végén szemben találod magad egy gyönyörűen faragott székelykapuval.

A kegyhelyet magad mögött hagyva, továbbra is a lila Mária Út jelzést követve bebarangolod Gödöllő Fenyvesi részét, amely egy hangulatos kertvárosi övezet. A szebbnél szebb családi házak sorát a műút jobb oldalára átkelve felváltja a Szent István Egyetem Parkerdő. A széles ösvényen járva szemügyre veheted az erdőben uralkodó két növény faj rengetegét: a tölgyfákat és az azokon kapaszkodó borostyán tengert, amely a talajt már szinte teljesen befedte. Nyári melegben kellemesen hűs, árnyat adó erdő ez, amelyen igazán hangulatos az átkelés.

Az erdőből kiérve, továbbra is a lila Mária Út jelzést követve, ismét lakóövezeti részen, aszfaltozott utcákon visz tovább az utad, így járva végig Gödöllő városát.  
A Mária Út mentén számtalan impozáns épület áll és várja a látogatókat. Ezen az útvonalon megtekintheted - és ha kedvet kapsz hozzá, belépő ellenében körbe is járhatod például - a  Gödöllői Királyi Kastélyt, ahol egykor Erzsébet királyné (becenevén Sisi) élt és rendkívüli módon élvezte a magyar vidéki életstílust a cigányzene, a gyalogutakkal átszőtt parkok és a vadászatok miatt.

Ajánlom, hogy a Mária Útról letérve tegyél egy kis kitérőt, mert érdemes. A kastélytól tovább haladva kelj át a 3-as főúton és a HÉV síneken, majd menj keresztül a Szabadság téren egészen a Kossuth Lajos utcáig, ahol jobbra kanyarodva a Szent Imre út elején megpillanthatod a Szentháromság templom modern tégla épületét. Érdemes ebben a nem megszokott templomban is látogatást tenni és megnézni a hétszintes tornyot, valamint a 63 db színes üvegablakkal díszített apszist (félkör alakú fülke, melyben az oltár található).

A tégla templomtól tovább indulva térj vissza a Kossuth Lajos utcára, ahol jobbra fordulva folytasd az utad. A Nemzeti Adó- és Vám Hivatal épülete mellett, az egykori plébánia kertjében - melyet jelenlegi tulajdonosa oda adó gondoskodásával tündérkertté varázsolt - felállításra került egy 7,38 méter magas fénykereszt. A kereszt mérete nem véletlenül ez, hiszen Krisztus keresztje a 738 méter magas Golgota-hegyen állott. A hívők világszerte állítottak ehhez hasonló, méreteiben megegyező fénykereszteket, ezzel is erősítve a hitüket és a gyülekezeteik összetartozását. Ha szeretnél az utad során részt venni egy közös imádkozáson a fénykeresztnél, érkezésed előtt vedd fel kapcsolatot a Szeretet Lángja Gyülekezettel.

A Kossuth Lajos utca végén szemben találod magad az Erzsébet-parkkal, melyen keresztül visz tovább az utad a lila Mária Út jelzést követve. A park központi, kavicsos gyalogútja a hársfasorral és az út végén álló Erzsébet királyné szoborral minden évszakban magával ragadó.

A parktól tovább haladva egészen Kerepesig jól járható ösvény és földút jellemzi az útvonalat. Az M31-es út fölött átkelve megérkezel az első és egyetlen emelkedőhöz. A szint legyűrése után már csak erdők és mezők váltakoznak egészen a HÉV sínekig, melyen átkelve ismét egy sűrűbb erdei rész következik, míg el nem érsz egy szántóföld szerű tisztásra, ahol robosztus elektromos vezeték oszlopok állnak. Ezen a részen egyenesen tovább haladva hamarosan elérkezel egy lankás, szántóföld melletti szakaszhoz, melynek a végén balra kell térned a távolban már jól kivehető Kerepes irányába. Ez az út bevezet a kisváros széléhez, ahonnan a célig ismét aszfaltozott utcákon folytatod az utad egészen a célig.

Kerepes fő útján, a Szabadság útján halad tovább a lila Mária Út jelzés, melyet követve hamar elérsz a Szent-Anna templomhoz. Itt van vízvételi lehetőség, de a kulacsodon felül Te magad is feltöltekezhetsz, ha megpihensz kicsit a hangulatos kis templomkertben.

Mivel ennek az útvonalnak a vége a kistarcsai HÉV állomás, ezért a Szent-Anna templomtól tovább indulva a lila Mária Út jelzést már csak a Szabadság útja/ Mogyoródi út kereszteződésig kell követned. Innen egyenesen kell tovább haladnod a Szabadság útján. Mivel a gyalogos forgalom a HÉV állomásnál nem követi a 3-as főutat, ezért az Ifjúság térnél balra kell térned, majd az utca végén jobbra, áthaladva a felüljáró alatt, ahol balra fordulva már láthatod is a peron szélén a pihenéssel kecsegtető padokat.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Budapestről Máriabesnyőig

- Autóbusszal

Felszállás: Stadionok (Gödöllő-Aszód-Hatvan felé)

Leszállás: Gödöllő (Máriabesnyő) vasúti megállóhely bejárati út

- Vonattal minden óra 16 perckor indul

Felszállás: Keleti pályaudvar

Leszállás: Máriabesnyő

 

Kistarcsáról Budapestig

- HÉV-vel

Felszállás: Kistarcsa, HÉV állomáy

Leszállás: Örs vezér tere

Getting there

Autóval

Nem fizetős útvonal

Budapestről a Kerepesi út - Veres Péter út (XVI. kerület) - Szabadföld út (XVI. kerület) - 3-as számú főút útvonalon kell haladni egészen Gödöllő, Máriabesnyő település végét jelző tábláig.

 

Fizetős útvonal

Budapestről a Hősök tere - Kós Károly sétány - Kacsóh Pongrác úti felüljáró - M3 bevezető - M3 autópálya Gödöllői lehajtó - körforgalom 1. kijárat - Dózsa György út (balra) - Rét utca (jobbra) - Blaháné utca (jobbra) - Hunyadi János utca (egyenesen tovább) - Testvérvárosok útja (egyenesen tovább) - Szabadság út (balra) - 3-as számú főút útvonalon kell haladni egészen Gödöllő, Máriabesnyő település végét jelző tábláig.

Parking

Budapest felől érkezve a3-as számú főútról balra kanyarodva található egy ingyenes parkoló, azzal szemben pedig a túra kiinduló pontja a Nagyboldogasszony bazilika.

 

Coordinates

DD
47.597173, 19.397590
DMS
47°35'49.8"N 19°23'51.3"E
UTM
34T 379541 5272773
w3w 
///chains.weedy.waxing
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

Időjárásnak és évszaknak megfelelő, túrázáshoz kényelmes öltözet.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.0
(4)
Gergely Kertész
August 14, 2020 · Community
Móni Karczag
August 09, 2020 · Community
Nagyon szèp út, megvan benne az erdő mély illata ès a mezô jàtèkossàga. Kicsit keveselltem a jelzèseket, jòl jött a letöltött tèrkèp.
Show more
2020. augusztus 9., vasárnap 19:11:49
Photo: Móni Karczag, Közösség
2020. augusztus 9., vasárnap 19:12:04
Photo: Móni Karczag, Közösség
2020. augusztus 9., vasárnap 19:12:17
Photo: Móni Karczag, Közösség
2020. augusztus 9., vasárnap 19:12:28
Photo: Móni Karczag, Közösség
2020. augusztus 9., vasárnap 19:12:40
Photo: Móni Karczag, Közösség
2020. augusztus 9., vasárnap 19:12:53
Photo: Móni Karczag, Közösség
2020. augusztus 9., vasárnap 19:13:02
Photo: Móni Karczag, Közösség
Show all reviews

Photos from others

+ 3

Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
19 km
Duration
4:53 h
Ascent
260 m
Descent
241 m
Highest point
313 m
Lowest point
185 m
Refreshment stops available Family-friendly Linear route Cultural/historical interest

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp