Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Mountain Bike recommended route

Víztározók mentén a Velencei-hegységben

· 2 reviews · Mountain Bike · Vértes és vidéke · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Rovákja-patak partja a Pátkai víztározónál
  Rovákja-patak partja a Pátkai víztározónál
  Photo: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 100 35 30 25 20 15 10 5 km Bence-hegyi kilátó Bence-hegyi kilátó Pákozdi ingókövek

Ha nem elégszünk meg a tókörrel, és inkább terepre húz a szívünk, akkor útvonalkeresés közben óhatatlanul szemet szúrhatnak a kisebb-nagyobb világoskék foltok a térképen. Ideális ürügy egy élménydús, pár órás kirándulásra, hogy ezeket felfűzve kerekezzünk egy jót.

Open
moderate
Distance 39.5 km
3:38 h
582 m
582 m
321 m
116 m

Ezzel a negyven kilométeres túrával kis túlzással tényleg néhány óra alatt körbekerekezhetjük szinte az egész Velencei-hegységet. Persze valóban túloztunk, de egy elnyújtott karikával utunk során meggyőződhetünk a Velencei-tó északi felének változatosságáról, szépségéről. Arról nem beszélve, hogy a kegyes és rövid emelkedők ideális terepet biztosítanak túrázáshoz, futáshoz, kerékpározáshoz egyaránt.

Kisebb-nagyobb víztározók, tavacskák lesznek az igazodási pontjaink az utunk során. Ezek egy körre felvűzve jelentenek célt, motivációt és persze pihenési lehetőséget bringázás közben.

Author’s recommendation

 • A túránk épp csak súrolja a Pákozdi Ingókövek környékét, azonban ha időnk engedi, akkor mindenképpen érdemes megtennünk ezt a néhány száz méteres kitérőt a kilátás és a hangulat miatt.
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: June 10, 2022
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
321 m
Lowest point
116 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A Velencei-tóhoz közeli részeken általában elég nagy a gyalogos forgalom. Mindig legyünk nagyon körültekintőek az ösvényeken közlekedő túratársakkal! Figyelmesen, nagy ívben kerüljük ki őket a bringánkkal!

Tips and hints

 • A környék jelzéseinek gyakorisága és pontossága rendkívül változó. Néhol végtelenül precíz és külön táblákkal is ki vannak egészítve, de akadnak helyek, ahol elég ritkák. Érdemes vinni magunkkal térképet, és a terepen használni a Természetjáró appot.

Start

Velence (132 m)
Coordinates:
DD
47.243238, 18.634558
DMS
47°14'35.7"N 18°38'04.4"E
UTM
34T 320987 5234908
w3w 
///jogged.scarf.maps
Show on Map

Destination

Velence

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Velence utcáiban a S jelzésen haladunk.
 • A Bence-hegyi kilátó után már a kék kerékpáros jel is kikerül, innentől gyakorlatilag végig ezen maradunk.
 • Az Angelika-forrás környékén jobbra és balra is folytatódik a kék piktorgram, mi jobbra megyünk tovább.
 • Néhány kilométer múlva hasonló a helyzet, ismét jobbra tartunk.
 • Az Ingókövek előtt pár száz méterrel az a kék piktogram kell nekünk, amerre a P+ is halad.
 • Pár száz méter múlva elhagyjuk a P+ jelet és a Z jelzésen folytatódik a kék bringás piktogram.
 • Pátka határábán a víztározótól távolodva a Z-ről a S jelzésre váltunk
 • Lovasberényt elhagyva maradunk az aszfalton a kék piktogrammal, nem követjük a S jelet az erdőben velünk párhuzamosan.
 • A Nadapi-nyeregben a dombtetőn jobbra fordulunk az erdőbe a kék piktogrammal.
 • Követjük a kék bringás piktorgramot, majd a S jelzés mentén visszajutunk a parkolóba.

Részletes leírás:

A gyors bemelegedésről a Bence-hegyi kilátóhoz vezető utcák gondoskodnak. Kilátókat ritkán építenek alacsonyan fekvő helyekre, ez itt sincs másképp, szóval könnyű áttételen pörgetve kezdjük meg utunkat a 2018-ban átadott építményhez, melyről csodás panoráma nyílik a mögöttünk elterülő tóra. Figyelem, a kilátó megtekintése nyitvatartási időhöz és belépőhöz kötött, érdemes ehhez igazítani az indulásunk időpontját!

Irány az erdő!

Nézelődés, fotózkodás után a S jelzésen távolodunk a kilátótól, majd egy utcányi aszfaltcsík után végleg bevetjük magunkat az erdőbe. A néhol nyomvályús kapaszkodás után megérkezünk egy kis tisztáson lévő elágazáshoz, melyhez pár óra múlva jobbról csatlakozunk be. Ezúttal egyenesen haladunk tovább a P jelzésen. A kétnyomtávos dózerúton lendületesen gurulunk északnyugati irányba. Az ilyen jellegű utak mindkét ellenségével, a vízmosásokkal és a nyomvályúkkal is óvatosan kell bánni. Az erdő szélére kiérve balra fordulunk, innentől méretes kövekkel kirakott, rázós szakasz következik.

Lássuk is, hova megyünk!

Szerencsére nem tart sokáig, ismét balra fordulva az irány mellett a táj hangulata és a talaj is megváltozik. Szántóföldek mellett klasszikus földutakon tekerhetünk. Jobbra fordulva a P+ jel mentén az egyre lazább, homokosabb talaj jelzi, hogy a közelben találjuk az ingóköveket. Egy meredek, de rövid kapaszkodás után nem sokkal balra kell letérnünk, ha meg akarjuk nézni őket. Ezt nemcsak a kövek miatt érdemes megtennünk, hanem azért is, mert onnan még a következő úticélunk, a Pátkai víztározó is jó látszik.

Egyenesen haladunk tovább, kissé kies, holdbéli tájon tekerünk át, majd az átbukás után a fehér murvás dózeren gondtalanul suhanhatunk a 811-es műút irányába. Ezen figyelmesen átkelve, a túloldalon 1-2 méter után le is kell térnünk balra, a szántó irányába. A szántó szélén földúton haladva nyílegyenesen célozzuk meg az erdő szélét. A fák közé érve élvezetes lejtőn gurulunk le, aztán az erdőből kibukva hirtelen jelenik meg előttünk a töltés oldala, amely mögött már a víztározót találjuk.

A horgászok birodalma

A gátra felkapaszkodva egy jó ideig itt, a víz mentén halad utunk, majd jobbra fordulva a Rovákja-patak mentén gurulunk be Pátkára. A főútra kiérve átmegyünk a vasút alatt, aztán az első adandó lehetőségnél be is fordulunk balra. A vasút felé tartva elfogy az utunk, a töltés és a szántóföld között kitaposott nyomon haladunk tovább. A sínekkel párhuzamosan tekerve a már egyszer keresztezett 811-es utat ezúttal a másik irányból tekerjük át. A túloldalon egy kis cikk-cakk után a S jellel ellátott dózeren haladunk a fák mentén.

Hamarosan feltűnik jobbról a szépen rendben tartott Lujzamajori halastó. A tavat elhagyva egy kerítéssel jelölt magánterületen kell átmennünk, ahol évente három alkalommal, 2-2 héten át békés bivalyok legelésznek. A tulajdonos szívesen átengedi a turistákat, csak azt kéri, hogy a kerítés kallantyúját akasszák vissza maguk után. Amennyiben épp a "bivalyos" napok egyikén haladnánk erre, jó, ha tudjuk, hogy ezek az állatok szelídek, nyugodtan el lehet menni mellettük, de ha kutyával túrázunk, ezen a szakaszon mindenképpen tartsuk pórázon. Traktornyomokat kerülgetve érünk ki egy kopottas bekötőútra, majd egyenesen haladva talán már mondanunk sem kell, hogy hányas számú utat keresztezzük...

A mai utolsó tó...

Pár perc után ismét vízpartra érünk, a mai nap legkisebb tavához, a Gálos-tóhoz. A fák között kerekezve egy szovjet emlékmű jelzi, hogy megérkeztünk Lovasberénybe. A lenyűgöző méretekkel rendelkező, de elszomorító állapotban található Cziráky-kastély mellett érünk be a településre. A főút túloldalán található Kossuth Lajos utcában továbbkerekezve szép lassan el is hagyjuk, átkelünk a határában húzódó vasútvonalon, majd szőlőföldek mentén megyünk tovább Nadap irányába. Még egy ideig az erdőszélen gurulunk, mielőtt balra kikanyarodunk a velünk párhuzamosan haladó főútra.

A Nadapi-nyerget aszfalton másszuk meg, ami a nap vége felé talán már jobban is esik. A tetőhöz közel jobbra fordulunk vissza az erdőbe. Pár perc után elérünk ahhoz az elágazáshoz, amely már túránk elejéről ismerős lehet. A nap elején megmászott nyomvályús szakasszal lefele óvatosan bánjunk, mert nem veszélytelen! Innen a S jelzést követve már csak vissza kell gurulnunk a parkolóig. Jó pihenést!

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A Velencei-tó kiválóan megközelíthető vonattal, szinte közvetlen a parton szállhatunk le a Velencefürdő megállónál.

Getting there

 • Velence állomásról kigurulva Budapest irányába induljunk el a part menti kerékpárúton! Egészen a Drótszamár Kempingig haladjunk, majd itt az Enyedi utcán keresztül, s az autópálya feletti gyalogos hídon érjük el a túránk startját. A kis bemelegítő tekerés jól is fog jönni, nem kell egyből, hideg lábakkal nekikezdenünk az emelkedőnek.

Parking

 • Az autóval kiválóan megközelíthető parkolót az M7-es autópálya 45-ös kilométerénél található lehajtón keresztül fogjuk megtalálni. Ha nem autópályán érkeznénk, akkor pedig a Nadapi útról tudunk bekanyarodni a benzinkút mögött található autós pihenőhöz.
 • Ha négykeréken jössz a parkolóhoz, akkor elindulás után érdemes néhány kört kerekezned akár a parkolóban, mert az első méterek rögtön mászással kezdődnek. Fontos a bemelegítés!

Coordinates

DD
47.243238, 18.634558
DMS
47°14'35.7"N 18°38'04.4"E
UTM
34T 320987 5234908
w3w 
///jogged.scarf.maps
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Gerecse, Vértes és Velencei-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

 • Velencei-hegység, Velencei-tó turistatérkép

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémának adódna!
 • Ajánlott kerékpározás közben sisak viselete.

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.0
(2)
Györgyi Albu
May 23, 2022 · Community
Lujza Azori halastó után elzárták villanypásztorral a fehér sárga fehér turista útvonalat bivaly ok számára, így vissza kellett tekerni és egy jó nagyot kerülni. A Pátkai víztározó után amikor a fő útra kiértünk egy mély árok fogadott minket
Show more
When did you do this route? May 21, 2022

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
39.5 km
Duration
3:38 h
Ascent
582 m
Descent
582 m
Highest point
321 m
Lowest point
116 m
Circular route Scenic Geological highlights Cultural/historical interest

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 2 Waypoints
 • 2 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp