Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Mountain Bike recommended route

Sármentesen a Pilis tetejére

· 1 review · Mountain Bike · Pilis-hegység · closed
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Kakashegyi bejárat vissza az erdő világába
  Kakashegyi bejárat vissza az erdő világába
  Photo: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 800 600 400 200 40 35 30 25 20 15 10 5 km Boldog Özséb-kilátó (Pilis-tető) Schuller-hegyi pihenőhely Simon halála Simon halála
Bringáznál egy jót az erdőben, az autóktól távol? Esetleg sokat esett, de nincs kedved a sárhoz, a nap végén pedig a bringapucoláshoz? Bizonytalan vagy a terepen? Nem baj, itt egy szuper kör, amit így is simán letekerhetsz!

This route passes through an inaccessible area and is therefore closed. Current information

closed
difficult
Distance 43.7 km
4:51 h
826 m
826 m
753 m
125 m

Hát jó, azt nem állítjuk, hogy könnyű is lesz, hiszen kiindulópontunk a Duna szintje, onnan kapaszkodunk fel a Visegrádi-hegység legmagasabb pontjáig. Az viszont biztos, hogy a nyugalom és a táj kárpótolni fog, pihenőkkel tűzdelve pedig a ránézésre ijesztőnek tűnő szinkülönbség is leküzdhető.

Túránk 95%-ban forgalomtól elzárt úton, az erdőben halad. A borítását tekintve aszfalt, bár annak néhol már csak az emlékei maradtak meg, így sokszor kifejezetten indokolt a ballonos gumi. A tekerés csúcspontján a Boldog Özséb-kilátóról nyíló, párját ritkító panoráma kárpótól minket a hosszú mászásért.

Author’s recommendation

 • Nem az útvonal része, de ahhoz nagyon közel található a Rám-hegy. A misztikus tulajdonságokkal felruházott csúcs nemhogy bringával, de még gyalog is komoly kapaszkodást igényel, azonban bőven megéri. A tetejére felérve csodás kilátás tárul elénk. Ezt a 300-400 méteres kitérőt kár lenne kihagyni, ezért légy résen, ha a Z◼ keresztezi a sárga bringás jelet! Keresd a a Rám-hegyre vezető Z▲ jelzést!
 • Ha úgy érzed, hogy a Két-Bükkfa-nyereghez tartó kapaszkodás sok erőt kivett belőled, akkor a Pilis-tetőhöz tartó oda-vissza szakaszt ki tudod hagyni, ezzel rövidíthetsz a túrán. Vagy, ha többen vagytok, és a csapat egyik része kihagyná, akkor a nyeregnél kiépített pihenőnél van lehetősége bevárni a csúcsot megmászó társaságot.
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: May 13, 2020
Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
753 m
Lowest point
125 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 62.14%Dirt road 3.93%Road 10.44%Unknown 23.47%
Asphalt
27.2 km
Dirt road
1.7 km
Road
4.6 km
Unknown
10.3 km
Show elevation profile

Safety information

 • Utunk nagy részét forgalomtól elzárt erdei utakon tesszük meg, de néhol főutakat érintünk. Mindig tartsuk be a KRESZ előírásait, és közlekedjünk fokozott figyelemmel.
 • Külön kiemelendő a 1111-es úton a Kakashegy felé történő balra fordulás. Alapos hátranézés, karjelzés!

Tips and hints

Start

Pilismarót (125 m)
Coordinates:
DD
47.783793, 18.875306
DMS
47°47'01.7"N 18°52'31.1"E
UTM
34T 340849 5294456
w3w 
Show on Map

Destination

Pilismarót

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Pilismarótról a zöld kerékpáros jelen tekerünk fel a Két-Bükkfa-nyeregig
 • Pár száz métert jelölés nélkül teszünk meg, majd a nyereg déli felében a sorompó mögött találjuk a sárga kerékpáros jelet, amely a Boldog Özséb-kilátóig visz
 • Visszagurulva a nyeregig, majd a 1111-es műúton legurulva a kakashegyi kijáratnál keressük a kék kerékpáros jelet
 • A Király-kúti-nyeregnél balra letérünk a kékről, és újra a sárga kerékpáros jelet követve jutunk vissza Pilismarótra

A túráról részletesen:

A községet elhagyva ismerős, a környékre meglehetősen jellemző kép fogad minket. Az erdészeti út mellé csendesen csordogáló patak társul, mely elég sokáig kíséri utunkat. Pár száz méter megtétele után egy Y-elágazáshoz jutunk, elérve egyik sarokpontját mai napunknak. Most egyenesen haladunk tovább, az utunk végeztével azonban majd balról fogunk visszaérkezni ide. Tömören: zöld kerékpáros jelen fel, sárgán pedig le.

Az egyenletesen és kitartóan emelkedő aszfaltcsík hangulatosan kanyarog az erdőben, néha a Pilismaróti-malom-patak, néha egy-egy tisztás kerülve a szemünk elé. A Hoffmann vendégházhoz felérve már érezhető mászásunk eredménye, egyre gyakrabban van lehetőségünk kitekinteni a lombok közül. A következő nagyobb balos visszafordító után pazar kilátás tárulkozik elénk. Itt érdemes kicsit megpihenni, és frissíteni a következő szakasz előtt. Lazításképpen az útról jobbra letérve meglátogatható a pilisszentléleki Pálos templomrom (500 méter kitérő).

Az erdészeti út aszfaltja eddig meglehetősen vegyes képet mutatott, de a fenti szakaszon néhol egészen meglepő minőséget találunk. Nyugodtan elmondható, hogy egyes szakaszokon gyakorlatilag tüköraszfalt vár ránk. A kapaszkodás érzésre olyan, mintha soha nem érne véget - egészen pontosan a 12. kilométerig kell kitartani. Itt érjük el az Esztergom felől kanyargó 1111-es utat, amelyen pár száz métert tekerve a Két-Bükkfa-nyeregben találjuk magunkat. A kiépített pihenőben megérdemelten szusszanhatunk egyet.

Kis pihenő a következő nekifutás előtt

A folytatásért a sorompó mögött induló aszfaltutat keressük, rajta a sárga kerékpáros jellel. Néhány hullámtól eltekintve utunk tovább emelkedik, és nem véletlenül, hiszen a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontjára tartunk. Az igazat megvallva a most ránk váró rész csak mérsékelten mondható izgalmasnak. A töredezett aszfalt körül az erdő is meglehetősen egysíkú arcát mutatja, kilátásról pedig sajnos nem beszélhetünk. Egyfajta befektetésként kell tekinteni ezekre a kilométerekre, melyek a Pilis-tetőhöz érve kamatostul megtérülnek.

Fent a csúcson!

Első jelei annak, hogy már igazán közel járunk, az az aszfalt zúzott, fehér murvára váltása, majd a volt légvédelmi rakétabázis kísérteties maradványainak feltűnése. Az egykori geodéziai toronyból kialakított kilátót 2014-ben adták át. Tiszta időben lélegzetelállító panorámában lehet részünk a tetejéről. A lábánál pihenő és kerékpártároló segíti a regenerálódást. Hűvösebb időben érdemes szélkabáttal készülni, hiszen ezen a részen gyakran találkozhatunk szeles időjárással.

Ha kigyönyörködtük magunkat a kilátásban, a már előbb megismert úton gurulunk vissza a nyereghez. Ezúttal persze könnyebb dolgunk lesz, csak egy-két helyen kell taposni a pedált, amúgy könnyedén suhanhatunk. A Két-Bükkfa-nyeregnél a főútra jobbra ráfordulva, Pilisszentkereszt felé vegyük az irányt. A most következő szakasz az egyetlen, ahol forgalomban kell kerekeznünk, ezért legyünk nagyon figyelmesek! Pár kilométer elteltével balról egy buszmegálló tűnik fel. Alapos hátranézések után óvatosan forduljunk be balra, a parkoló irányába! Innen a végcélig ismét forgalommentes utakon haladhatunk.

Néhány erdőszéli épület elhagyása után ismét a természetben érezhetjük magunkat. A hosszabb gurulást követően újra be kell izzítanunk a megfelelő izmokat. A kék és zöld bringás jelzés szétválásánál mi szokás szerint maradunk az aszfalton, azaz a kék kerékpáros jelzést követve. Pár perc után végül túl leszünk a nap utolsó komolyabb mászásán is. Átbukva a lejtőn, és megtekintve a jobbra nyíló csodás panorámát, gyorsan ott is találjuk magunkat a Király-kúti-nyeregnél.

Ráfordulva a célegyenesre

Élesen balra fordulva, a sorompón túl a sárga kerékpáros jelet követjük. Rövid kapaszkodást követően, egy 180 fokos visszafordító után egy tetőn találjuk magunkat. Érdekességképpen balra a dobogókői sípálya felvonóját csodálhatjuk meg. Innen csupán egyetlen dologra kell figyelni: lejtőzés közben a gyönyörű táj ne terelje el figyelmünket az útról! A murvás aszfalt talán a kör leghangulatosabb táján kanyarog. Néhány perc után a Rám-hegy lábánál gurulunk el, amit érdemes megnézni, ha időnk és erőnk engedi. Ezután a legendás Rám-szakadék kijáratának közelében kerekezünk. A jobbra magányosan tornyosuló Árpádvár neve sejteti, hogy számos legenda övezi ezt a környéket.

A hátralévő részen szebbnél-szebb kilátások mellett élvezhetjük a bringázás könnyebbik részét, a gurulást. A figyelem ettől függetlenül ne lankadjon, hiszen az útminőség rendkívül változatos! A murvás kanyarokban néhol simán le lehet csúszni az útról. Végül a túra elején említett elágazáshoz érkeztünk, ahonnan már csak pár száz métert kell megtennünk Pilismarótig.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Első lépésként Szobig kell eljutnod vasúton, majd az állomástól néhány száz méterre található szobi révvel tudsz átjutni a Duna túlsó partjára.

Getting there

 • A révtől műúton kell kitekerni a 11-es főútig, majd itt balra fordulva 2 km Pilismarót. A település központjáig elérve a templomnál kell a hegyek felé fordulni és a község határánál kezdődik az erdészeti utunk.

Parking

 • A 11-es úton Esztergom vagy Visegrád irányából közelíthető meg a település. Parkolni a község utcáiban a KRESZ szabályainak betartásával lehetséges.

Coordinates

DD
47.783793, 18.875306
DMS
47°47'01.7"N 18°52'31.1"E
UTM
34T 340849 5294456
w3w 
///pigs.content.puzzler
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Bármely Pilis - Visegrádi-hegység térkép

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Ajánlott kerékpározás közben sisak viselete!
 • Utunk során csak egy települést érintünk, illetve víznyerő helyekben sem bővelkedik. Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
János Gombár
May 26, 2021 · Community
Nagyon szép környezetben vezet az út! Majdnem végig outival is járható.
Show more

Photos from others

+ 11

Status
closed
Reviews
Difficulty
difficult
Distance
43.7 km
Duration
4:51 h
Ascent
826 m
Descent
826 m
Highest point
753 m
Lowest point
125 m
Circular route Scenic Summit route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 2 Waypoints
 • 2 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp