Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Mountain Bikerecommended route

Pilis Bike Zsíroshegyi körtúra (Nagykovácsi P+B)

Mountain Bike · Budai-hegység· Open
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Solymár szélén feltűnnek a Kevélyek vonalai is
  / Solymár szélén feltűnnek a Kevélyek vonalai is
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Látványos panoráma Solymár szélén
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Háttérben a távolban a Hármashatár-hegy
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nekünk szerencsére szabad
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A környék talán leglátványosabb kilátópontja
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Alsó-Zsíros-hegy kilátásáért megéri a kitérő
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás délre a Fehér-útról
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Meszes-hegy tekintélyes látványa
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Magaslatra felérve mindig szép kilátás gyümölcsözi meg a mászást
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Példa a jól jelölt útvonalra
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Homokos-murvás dózer Piliscsaba határában
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kakukk-hegy magasodik a PB8 felett
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Strandolni szuper, bringázni nem a legideálisabb
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 30 25 20 15 10 5 km
Távban és szintben is komoly kihívást jelentő túra, aminek az első fele túlnyomórészt településen vezet egyfajta bemelegítésként, majd a második fele szinte kis sem jön az erdőből. Nem szabad elsietni az elejét, hagyjunk erőt a második felére is, hiszen a szint és a technika jelentős része ott fog majd ránk várni.
Open
difficult
Distance 31.4 km
2:40 h
724 m
724 m
472 m
159 m

Felkészült bringást és felkészült bringát igénylő túra, amely előbb a túrázót kertvárosi utcácskákkal melegíti be, majd a Nagykovácsitól északra fekvő erdők kevésbé forgalmas, kevésbé ismert ösvényein keresztül fárasztja le.

A környékbeli túrákhoz képest gyakrabban kényeztet minket látványos kilátásokkal az útvonal, de természetesen ez azzal jár, hogy azokra a magaslatokra fel is kell tekerni. A majd' 600 méter szintemelkedés nem kevés, edzettséggel, frissítővel és vízzel felkészülve vágjunk csak neki ennek a kirándulásnak.

Főleg a városi szakaszokon néha el lehet bizonytalanodni a jelzéseket követve, ezért határozottan ajánlott magunkkal térképet vagy GPS eszközt vinni. Vagy még jobb választás lehet a Természetjáró app, amivel szinte biztosan elkerüljük a nem kívánt kerülőket. 

Author’s recommendation

 • A túrának nevet adó Zsíros-hegyet érinti a túra, de a kilátást nyújtó hegyoldalba nem vezet ki. Érdemes a leírásban ismeretett kitérőt megtenni a kerékpárt tolva, hiszen gyönyörű panorámában lehet részünk. 
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: May 21, 2020
Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
472 m
Lowest point
159 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A túra első felében nagyrészt autóforgalom által is használt műúton gurulunk, itt legyünk körültekintőek, és tartsuk be a KRESZ-szabályokat!

Tips and hints

Start

Nagykovácsi P+B (333 m)
Coordinates:
DD
47.576000, 18.883722
DMS
47°34'33.6"N 18°53'01.4"E
UTM
34T 340849 5271346
w3w 
///issuer.fingernails.arrives

Destination

Nagykovácsi P+B

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A túra nagy része klasszikus túrajelzések szerint nézve jelöletlen úton halad, de a PB8 jelzés végigkísér az elejétől a végéig.

Leírás:

Nagykovácsi - Pilisszentiván (PB8)

 • Terep: aszfalt, murvás út, erdei talaj

A parkolóból keletre indulunk, majd egy bal-bal-jobb kanyarkombinációval elérünk a temetőhöz, s innen a Z jelzéssel barátságot kötve pedálozunk fel Zsíroshegy irányába. Előbb csendes kertvárosi részhez érünk, majd konkrétan a település határán haladunk. Rövid hurok erejéig egy szűk erdei ösvényre keveredünk, ami egy murvás parkolóba vezet. Itt érdemes egy rövid kitérőt tenni, ami amúgy nem a túránk része, de a környék talán legszebb kilátásában lehet részünk. 200-300 méterről van szó, ami nem bringabarát ösvény, ráadásul nem is szabályos itt a kerékpározás, ezért inkább a tolást válasszuk. A K△ jelzés fogja mutatni a kitérőt. 

Miután kigyönyöködtük magunkat a kilátásban, a már előbb elért parkolóból a Turista út nevű utcácskában haladunk a település széle felé. Egy balos kanyarral az aszfalt után már újra murván gurulunk, és egy perc múlva már a fák között lehetünk. A PB8 jelzést követve lejtőre érünk, aminek az alján már Solymár legutolsó utcája található. Impozáns házak és szorgalmas építkezések között kerekezve figyelmesen kövessük a felfestett jeleket, melyek csendes, szűk kertvárosi utcákban vezetnek. Kopár lejtőre érve feltűnik szemben a Kevélyek két csúcsa, előtérben pedig a Solymári vár. A lejtő aljában balra fordulunk, majd a Káposztás-patak mindkét oldalát megjárva kis utcákban intünk búcsút a gyönyörű fekvésű városnak. 

A Széles utca végén egy sorompót megkerülve gurulunk be az erdőbe. A szekérútnak tűnő ösvényen a 20. század első felében még a bányavasút sínjei kanyarogtak. Ha nyitott szemmel járunk, a környéken számos kőfejtőre, felhagyott táróra, bányászati emlékre lelhetünk. Túl sokat nem tekerünk földúton, hiszen hamarosan Pilisszentiván szélére érkezünk. A mellékutcák cikkcakkja után a Fehér-hegy oldalának hangulatos fenyvesén vezet át az út. A fenyvesből kiérve megpillantjuk a sportpályát, mely mellett található a pilisszentiváni P+B pont.

Pilisszentiván - Nagykovácsi (PB8)

 • Terep: aszfalt, murvás út, erdei talaj

A sportpálya északi csücskénél a Rét utca irányába folytatjuk a tekerést, ahol egyből az elágazásnál térjünk le a bal oldali ágra. Csendes úton gurulunk családi házak között, amik szép lassan eltűnnek, miközben beérünk az erdőbe. Sík, egyenes úton haladunk, egyetlen kihívást néha a meglehetősen mély és süppedős homok jelenti. Ne lepődjünk meg, ha egyszer-kétszer esetleg tolni kényszerülünk a bringát. Az "útpadkát" kihasználva a füves részeken néha tekerhetőbb részekett találhatunk. Kiérve a lombok közül a sziklák és a mészkő kerül túlsúlyba. A Sóder-hegy és a Csaba-hegy között haladva elhagyott lőtéren találjuk magunkat, ami a Császári- és Királyi Hadsereg hadgyakorló terepének épült, később pedig a szovjet hadsereg használta a bázist. További érdekessége, hogy a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című könyvéből készült film egyes jelenteit is itt forgatták. Ha a kerékpárt le tudjuk kötni valahova, és időnk engedi, akkor jobb kéz felől két érdekes sziklaképződményt, a Gomba-sziklát és az Ördögoltár-sziklát is érdemes felkeresni. A K⩍ jelzést követve fogunk rátalálni mindkét látnivalóra. 

A távolban iparterület tűnik fel, de mi balra fordulunk, a PB7-től búcsúzúnk, ezután már csak a PB8-at követjük. Kétnyomtávos, széles dózerúton haladunk a két oldalról közrefogó lombok árnyékában. Egy darabig a K jelzésen haladunk, majd jobbra letérünk róla. Néha rövid, de meredek kaptatók izzasztják meg a túrázót, miközben az ösvényünk is egyre szűkebbé válik. A murvás út erdei talajjá vált, majd jól kiépített pihenőhöz érünk. A pihenő után még egy meredek kaptatót le kell küzdenünk, hogy egy gerincre érjünk. Innen mindkét irányba látványos kilátás kárpótol az erőfeszítésekért. 

Meredek, technikás gurulás után ismét széles dózerúton találjuk magunkat. A síkban haladó ösvényen megkerüljük a Zajnát-tetőt, majd az erdő és mező határára kiérve a Meszes-hegy nyújt ámulatba ejtő kilátást. Rövid ideig a mező szélén tekerünk, majd a szekérút visszavezet minket az erdőbe. Ezután nagyon hosszú és kitartó emelkedő kezdődik. A túra szintemelkedésének jelentős részét a következő bő három kilométeren fogjuk összegyűjteni. Hol simább talajon, hol vízmosásokkal tarkított kőporos, murvás dózeren. Nem meglepő, hiszen murvabánya is feltűnik a fák között, ha marad erő a nézelődésre.

A végtelennek tűnő emelkedő egyszer szerencsére véget ér, a S jelzéssel való összefonódás jelzi ezt a pillanatot. Talán nem túlzás azt mondani, hogy innen a környék leghosszabb egyenes dózere vár ránk. Bő három kilométeren keresztül nyílegyenesen gurulunk lefelé Nagykovácsi irányába. Nincs más dolgunk, mint időnként fékkel kontrollálni a tempót, és kerülgetni a kisebb-nagyobb vízmosásokat. Lovardával köszönt minket Nagykovácsi, majd hamarosan aszfalt is kerül a kerekeink alá. Innen már csak egyenesen kell haladnunk tovább, és a templom elkerülése után feltűnik a kiindulási pontunk. 

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Nagykovácsiba BKV busz egészen gyakran jár, de azon kerékpárt nem szállíthatunk.
 • Vonattal legközelebb a Budapest-Esztergomi vasútvonal Solymár megállója van. Ez esetben kb. 8 km-es úttal és 250 m szintnyi mászással számoljunk.

Getting there

Solymár vasútállomástól délnyugati irányba a PB8 jelzés mentén juthatunk el legkönnyebben Nagykovácsi központjába. A két település a Kerek-hegy magasságában szinte összenőtt, errefelé a legkönnyebb a megközelítés. Nagykovácsi területén belül már nem kell feltétlenül ragaszkodni az Alsó-Zsíros-hegy felé kerülő PB8-hoz, a balra leváló Mária-út közvetlen a település központjába vezet. 

Parking

Autóval könnyen megközelíthető Nagykovácsi Budapestről a Hűvösvölgyön keresztül.

Coordinates

DD
47.576000, 18.883722
DMS
47°34'33.6"N 18°53'01.4"E
UTM
34T 340849 5271346
w3w 
///issuer.fingernails.arrives
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
difficult
Distance
31.4 km
Duration
2:40 h
Ascent
724 m
Descent
724 m
Highest point
472 m
Lowest point
159 m
Circular route Scenic Refreshment stops available

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp