Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Mountain Bike recommended route

Pilis Bike Villa Negra körtúra (Pilisszántó P+B)

· 1 review · Mountain Bike · Dunazug-hegyvidék · closed
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A múlt szemmel látható nyomai
  A múlt szemmel látható nyomai
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 150 25 20 15 10 5 km
Megfelelő pihenőkkel, látnivalók alapos megtekintésével akár teljes napos programot jelentő túra is lehet a család számára, miközben megismerhetjük a Pilistől délre fekvő településeket és erdőket egyaránt.

This route passes through an inaccessible area and is therefore closed. Current information

closed
easy
Distance 25.5 km
2:15 h
618 m
618 m
352 m
188 m

A túra névadójaként szolgáló vendéglátó egység a kör legtávolabbi pontja, ezzel egyfajta motivációt biztosít. Ideális frissítési és pihenési lehetőség, ahol erőt lehet meríteni a visszaútra. Na de ne szaladjunk ennyire előre, előtte még csodás kilátást élvezhetünk Pilisszántó széléről a Pilis - Hosszú-hegy - Kevély-tömb irányába, majd elhaladunk a Klotild-barlang szomszédságában, hogy megpihenhessünk az Iluska-forrás mellett. Aztán pedig egyedi hangulatú mészköves-tűleveles szakaszt tudhatunk le, hogy megérkezzünk a pilisi települések sorához.

A visszaúton egy szép kis karikát rajzolunk, hogy ne ugyanazt az utat járjuk be ismét. Ennek a szakasznak a legérdekesebb pontja egy felhagyott régi lőtér, mely egyben a Sorstalanság című regényből készült film számos jelenetének helyszíne is volt. Aztán futó ismertséget kötünk Piliscsabával, hogy egy rövid mászás után újra Iluskával találkozzunk, s innen már a megszokott úton térjünk vissza a környék szakrális központjába, Pilisszántóra.

Author’s recommendation

 • Ha igazán komoly kihívásra és tartalmas napra vágyunk, akkor kombináljuk a túrát a Pilisszentivánról induló Zsíroshegyi körtúrával. Tartalmas napban lehet részünk, ami után biztosan nem lesz gond az elalvással. 
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: May 21, 2020
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
352 m
Lowest point
188 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Dirt road 0.13%Road 5.19%Unknown 94.67%
Dirt road
0 km
Road
1.3 km
Unknown
24.2 km
Show elevation profile

Safety information

 • A túra arányaiban nagy részben halad településen, autóforgalomban. Legyünk tisztában a ránk érvényes KRESZ szabályokkal, és tartsuk is be azokat.  

Tips and hints

Start

Pilisszántó P+B (297 m)
Coordinates:
DD
47.676913, 18.884744
DMS
47°40'36.9"N 18°53'05.1"E
UTM
34T 341231 5282558
w3w 
Show on Map

Destination

Pilisszántó P+B

Turn-by-turn directions

Itiner: 

 • Szántó-nyeregtől az Iluska-forrásig a kék kerékpáros jelzést kell követnünk.

 • Az Iluska-forrásnál a zöld kerékpáros jelzésre váltunk, majd követjük azt a sportpályáig.

 •  A sportpályától a PB7-PB8 jelzéseket kövessük Piliscsabán a 10-es út keresztezéséig.

 • Innen a kék kerékpáros piktogram mutatja az utat az Iluska-forrásig, majd tovább a Szántó-nyeregig.

Leírás

Szántó-nyereg - Iluska-forrás (PB6)

 • Terep: aszfalt, murvás út

Kezdésnek laza gurulással melegedünk be, hiszen a parkolóból jobbra kifordulva az aszfalton ereszkedünk lefelé.  A település központja után egy kis utcába fordulunk be jobbra. Az aszfalt szép lassan murvává válik, a város pedig erdővé. Egy pillanatra még érdemes visszapillantani a Pilis tömbjére, majd kitartó mászásba kezdünk, mely alaposan megizzaszthat minket. A Klotild-barlangba vezető ösvény elhagyása után nem sokkal el is érünk az Iluska-forrásig. 

Iluska-forrás - Pilisszentiván (PB6, PB7)

 • Terep: murvás út, aszfalt

A kereszteződésnél balra tartunk, s tovább folytatjuk a szintgyűjtést. Közben az erdő hangulatot vált, ismét a fenyő kerül túlsúlyba. A tetőre felérve jobbra kitárul előttünk a táj, s megkezdjük a gurulást Pilisvörösvár széléig. A zöld kerékpáros jelzést követve kis utcákban jutunk el a település központjáig, ahol az aluljárón átgurulva a benzinkút tövében balra folytatjuk utunkat a szűk, egysávos utcában. A Szabadság útra kiérve már csak egy saroknyit kell haladni, és balra fordulva meg is pillantjuk a sportpályát, ami egyben túránk legtávolabbi pontját is jelenti. A focipálya mellett téve egy kitérőt, körünk névadóját, a Villa Negra nevű éttermet/büfét kereshetjük fel, ahol pótolhatjuk az elveszett kalóriákat.

Pilisszentiván - Iluska forrás (PB7)

 • Terep: murvás út, homok, aszfalt

A sportpálya északi csücskénél a Rét utca irányába folytatjuk a tekerést, ahol egyből az elágazásnál térjünk le a bal oldali ágra. Csendes utcában gurulunk családi házak között, amik szép lassan eltűnnek, miközben beérünk az erdőbe. Sík, egyenes úton haladunk, egyetlen kihívást néha a meglehetősen mély és süppedős homok jelenti. Kiérve a lombok közül a sziklák és a mészkő kerülnek túlsúlyba. A Sóder-hegy és a Csaba-hegy között haladva elhagyott lőtéren találjuk magunkat. A Császári- és Királyi Hadsereg hadgyakorló terepének épült, később pedig a szovjet hadsereg használta a bázist. A helyszín másik érdekessége, hogy itt forgatták a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című könyvéből készült film egyes jelenteit. 

Ha a kerékpárt le tudjuk kötni valahova, és időnk is engedi, akkor jobbkéz felől érdemes felkeresni két érdekes sziklaképződményt, a Gomba-sziklát és az Ördögoltár-sziklát. A K⩍ jelzést követve fogunk rátalálni mindkét látnivalóra.

Tovább haladva ipari területen keresztül érünk be Piliscsabára, majd a Máriapark utcán át érünk el a 10-es főúthoz. Ide jobbra kikanyarodva csak egy saroknyit kell haladnunk, viszont balra visz tovább az út, ezért nagyon-nagyon óvatosan tegyük ezt. Ha kell, inkább húzódjunk le jobbra az út szélére, és második szándékból keresztezzük az utat. Két jobb, majd egy bal kanyar után Fényesliget lakóparkjában kerekezünk, s az utca végén elérjük a Klotildliget Pilis Bike INFOPONT-ot.

Egyenesen tekerve tovább széles erdei úton haladunk a sűrű fák között. Rég nem látott kaptató gondoskodik arról, hogy alaposan kimelegedjünk, de szerencsére hamar elérjük az emelkedő tetejét. Hasonló földútra kiérve jobbra fordulunk, majd kerítés mellett suhanunk szinte tekerés nélkül. A lejtő alján balra térünk. Az Iluska-forrás környékén erdei kereszteződéshez jutottunk, amely Pilisszántó és Pilisvörösvár felé is utat mutat. 

Iluska-forrás - Szántó-nyereg (PB6)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Balra hagyjuk el a kereszteződést, és innen már kellemes lejtő vezet egészen Pilisszántó széléig. Amint kiérünk az erdőből, lenyűgöző kilátás tárul a szemünk elé. Balra a Pilis-tető tornyosul a gyönyörű fekvésű falu felett a Boldog Özséb-kilátóval, jobbra a Hosszú-hegy és a Kevélyek láncolata húzódik. Nehéz elszakadni a körülöttünk magasodó tömbök látványától. Egyenesen haladva beérünk Pilisszántó főútjára, majd balra fordulva erős emelkedőn kaptatunk felfelé. A település szélén balra, a nagy, köves parkolónál találjuk a túránk kezdő- és végpontját. 

Note


all notes on protected areas

Public transport

Pilisszántó tömegközlekedéssel csak busszal közelíthető meg, de azon kerékpárt nem szállíthatunk. Vasútvonalak viszont meglehetősen távol fekszenek a településtől, így ajánlott inkább autóval eljutni a kiindulási pontra.

Parking

A 10-es úton keresztül Pilisvörösvár irányából vagy az 1111-es úton Pilisszentkereszt felől is érkezhetünk. A P+B parkolót a település hegy felői végén találjuk, amely kiugróan sok autó elhelyezését teszi lehetővé.

Coordinates

DD
47.676913, 18.884744
DMS
47°40'36.9"N 18°53'05.1"E
UTM
34T 341231 5282558
w3w 
///rowing.overtime.inflect
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.0
(1)
Ondrej Darnay
August 28, 2021 · Community
A tekerés valóban élménydús, de a leírás félrevezető. Könnyű túrához soroljátok, miközben a Szentiván-Piliscsaba közötti homokos részen a bicajt max tolni lehet, a Posta rét felé vezető sziklás-murvás emelkedő pedig csak a monti-fatbike kategóriának kedvez, egyéb bicajjal a bukás garantált,
Show more
When did you do this route? August 28, 2021

Photos from others


Status
closed
Reviews
Difficulty
easy
Distance
25.5 km
Duration
2:15 h
Ascent
618 m
Descent
618 m
Highest point
352 m
Lowest point
188 m
Circular route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp