Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Mountain Bike recommended route

Pilis Bike Levendula túra (Kesztölc, Erika kávézó P+B)

Mountain Bike · Pilis-hegység · closed
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Pilis Bike Levendula-túra mentén, a háttérben a Pilis-tető
  A Pilis Bike Levendula-túra mentén, a háttérben a Pilis-tető
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km
A Pilis tömbje természeti érdekességekben, kulturális emlékekben egyaránt gazdag, és akkor még nem is beszéltünk a látványos megjelenéséről. Emiatt egyértelmű, hogy érdemes közelről és távolabbról is megvizsgálni, körüljárni ezt a mészköves, dolomitos kiemelkedést, ami egyben a Dunántúli-dombság legkeletibb széle.

This route passes through an inaccessible area and is therefore closed. Current information

closed
moderate
Distance 15.6 km
1:48 h
440 m
389 m
402 m
193 m

A túra első felében megközelítjük a Pilist, és déli irányból az oldalában szintben futó szekérúton végigtekerjük, majd Pilisszántón keresztül tekerünk tovább, hogy a település széléről talán a legszebb és leglátványosabb nézőpontból csodálhassuk meg. A túra túlsó fordítója Piliscsaba, ahol újabb lendületet véve ugyanezt megcsodálhatjuk egy másik irányból is. 

Nem állítjuk, hogy könnyű túra, hiszen több hosszú emelkedő is vár ránk. De azt is biztosan állítjuk, hogy megéri megküzdeni a kihívásokkal, hiszen közben számtalan sokféle élmény vár ránk. A 13. századi pálos kolostorok világától kezdve a mészkövekben kialakuló barlangi képződményeken át egészen a Pilis szakrális jelentőségéig ezerféle hatás ér minket a túra során, és akkor még nem beszéltünk a mozgás nyújtotta élményekről és a szabad levegőn való időtöltés pótolhatatlan szépségéről. 

 

Author’s recommendation

 • A környéken található sok köves és murvás úthoz képest a Pilis oldalában lévő erdészeti út kifejezetten földes. Ezáltal kiadósabb eső után érdemes inkább másik túrát választani, nagy sárral találkozhatunk adott esetben. 
 • Egyirányú túra lévén, ha szeretnénk visszajutni a kiindulási pontra, akkor a vasút lesz a segítségünkre. 
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: May 21, 2020
Difficulty
moderate
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
402 m
Lowest point
193 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Pilisszántó településen forgalomban haladunk, ezért fokozottan figyeljünk oda. Különösen igaz ez a hosszú lejtőre, ahol semmiképpen se gyorsuljunk fel túlságosan!

Tips and hints

Start

Kesztölc, Erika kávézó P+B (193 m)
Coordinates:
DD
47.712116, 18.796062
DMS
47°42'43.6"N 18°47'45.8"E
UTM
34T 334687 5286656
w3w 
///leanness.unsafe.ranted

Destination

INFO Piliscsaba, Klotildliget vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner: 

 • Kövessük a zöld kerékpáros piktogramot a Szántó-nyeregig!
 • A nyeregnél az aszfaltra kiérve váltsunk a kék kerékpáros piktogramra, és a túra végéig kövessük is azt.

Leírás:

Kesztölc - Szántó-nyereg (PB12)

 • Terep: aszfalt, murvás út

A Kesztölcöt Klastrompusztával összekötő gyér forgalmú műúton hagyjuk el a települést. A minőség végletekig változatos, hiszen a tükörsima, frissen fektetett szakasztól a töredezett kátyúsig mindent találunk. Egy kitartó emelkedőt kezdünk meg a kolostorrom felé. Ritka kivételnek számít, hogy itt az Országos Kéktúra útvonalán legálisan tekerhetünk. Klastrompusztára érve kicsit pihenjünk rá a következő szakaszra, mert az erdőbe beérve terepen kell leküzdenünk néhány száz méter meredek, kissé technikás részt. Ezt letudva ismét könnyű dolgunk van, a hegy oldalában szinte síkon haladunk tovább. Alapvetően földúton kerekezünk, de számos helyen kövekkel megerősített talajon gurulhatunk. Ez az útszakasz egy pihenős, nyugodt része a túránknak.

A kőfülke környéke után lenyűgöző kilátás tárul elénk Pilisszántóra és annak kivételes fekvésére. A település az ókorban igen nagy forgalmat bonyolított, hiszen itt haladt át a római hadi út. Ennek emlékét őrzi az a mérföldkő, amit még i.sz. 230-ban helyeztek az út mellé – ma is megnézhetjük a római katolikus templom mellett. A településen rövid kitérővel megéri felkeresni az 1895-ös építésű Orosdy-kastélyt a Kossuth utca – Orosdy utca útvonalon. A többször átalakított épület napjainkban zarándokszállásként üzemel.

A hegyet számtalan természeti értéke mellett szakrális viszonylatban is emlegetik. Nemsokára láthatjuk, hogy Dobogókő mellett Pilisszántó is zarándokhellyé vált. Utunk mellett balra bújik meg a fák között a Sziklaszínház. A bejáratánál Wass Albert emlékműve és Trianon-kopjafa áll. A bemélyedés felett, az egyik sziklapárkányon a 2016-os téli napforduló időpontjától láthatjuk az áldást osztó Jézus-szobrot. Néhány lépésnyire találjuk a Makovecz Imre által tervezett Boldogasszony-kápolnát. Előteréből csodás panorámát kapunk a falu látképén át egészen a Budai-hegységig. A Pilis Keresztje az épület felett emelkedik. A 2007-ben átadott Csillagösvényen a magyar történelem nagy alakjait idézik a faragott oszlopok.

Szántó-nyereg - Iluska-forrás (PB6)

 • Terep: aszfalt, murvás út

Az aszfaltra kiérve csak a fékkarban kell kapaszkodnunk, könnyed gurulás vár ránk. Pár száz méter suhanás után forduljunk jobbra a szántóföldek irányába, tekerjünk az erdő felé! Itt még érdemes egyszer visszapillantani, és elbúcsúzni a hegyek látványától. Utolsó emelkedőnk következik, ahol a fekvőrendőrökkel tűzdelt, döngölt úton haladunk az Iluska-forrás felé.

Iluska-forrás - Klotildliget (PB7)

 • Terep: murvás út

Az Iluska-forrás környékén olvad össze utunk a Pilisvörösvár felől érkező hasonló, kerékpározásra kijelölt ösvénnyel. De mi jobbra kanyarodva haladunk tovább, s nincs más dolgunk, mint a fára festett kis kék bringásokat követve a kerítés mentén haladnunk, majd balra fordulunk. Kiépített pihenőt elhagyva pedig már csak be kell gurulni Klotildliget vasútállomásra.

 

Note


all notes on protected areas

Public transport

Kesztölc települést nem érinti vasútvonal, ezért kerékpárszállítást lehetővé tevő tömegközlekedéssel nem közelíthető meg. Ha mindenképpen ragaszkodnunk kell a vasúthoz, akkor Piliscsév vasútállomás lehet megoldás.

Getting there

Piliscsév vasútállomásról a PB12 útvonal mentén juthatunk el Kesztölcre.

Parking

Autóval északi vagy déli irányból közelíthető meg a Pilis oldalába befúródó zsákfalu. A P+B pontban viszonylag kevés autó fér el, de a település félreeső részein biztosan fogunk találni helyet a parkolásra. 

Coordinates

DD
47.712116, 18.796062
DMS
47°42'43.6"N 18°47'45.8"E
UTM
34T 334687 5286656
w3w 
///leanness.unsafe.ranted
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
closed
Difficulty
moderate
Distance
15.6 km
Duration
1:48 h
Ascent
440 m
Descent
389 m
Highest point
402 m
Lowest point
193 m
Scenic Linear route Cultural/historical interest

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp