Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Mountain Bikerecommended route

Pilis Bike Hideg-völgyi körtúra (Budakeszi Vadaspark P+B)

· 4 reviews · Mountain Bike · Budai-hegység· Open
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az árnyékos utak még a nyári melegben is kellemes környezetet biztosítanak
  / Az árnyékos utak még a nyári melegben is kellemes környezetet biztosítanak
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A környék legszebb kilátásáért meg kell dolgozni
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lejtős murva, mely kalandossá teszi a környéket
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Takaros rét Hidegvölgy közelében
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Kopasz-hegyre
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei országút
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Apró, zúzott murva, ami az út nagy részét jellemzi
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vadászles a tisztás szélén
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A domb tetején nem csak pihenésért érdemes megállni, hanem a kilátás miatt is
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Bozótos határolta erdei ösvény
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 25 20 15 10 5 km
Egy tartalmas kör a Nagy-Kopasz körül, Budakesziről indítva. Talán így lehetne legtömörebben összefoglalni ezt a túrát, de ennél természetesen sokkal több ez a 27 kilométer. Csapatós lejtők, izzasztó emelkedők és több óra tömény erdő a tapasztaltabb bringások számára.
Open
moderate
Distance 27.1 km
2:43 h
673 m
673 m
523 m
278 m
Csak néhány kilométerre Budapestről, de már az erdő mélyéből indul túránk a Vadaspark széléről. Első néhány kilométeren lehetőséget ad bemelegedni, amit érdemes is kihasználni, hiszen később alaposan meg kell dolgoznunk az élményért a nyeregben. Emelkedők és lejtők folyamatosan váltják egymást. Sőt, utóbbiből az egész Pilis Bike hálózat talán legtechnikásabbja vár ránk, emiatt mindenképpen a tapasztaltabb bringások számára ajánljuk ezt a kört. Az alkalmanként megnyíló lombkoronából kibukkanó kilátás és a számtalan útba eső érdekesség mindenképpen kárpótolni fog bennünket a fáradalmakért.  

Author’s recommendation

 • Vadasparkban való látogatással összekötve akár egész napos program is lehet ez a túra. Érdemes összekötni a két szórakozási formát. 
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: May 21, 2020
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
523 m
Lowest point
278 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Néhol az út erősen köves, figyelmünk egy pillanatra se lankadjon a nehezebb szakaszon. Ha kell, inkább toljuk a biciklit, megelőzve a balesetet. 
 • Nagykovácsiban, ha rövid szakaszon is, de forgalomban kell kerékpároznunk. Mindig tartsuk be a KRESZ előírásait!

Tips and hints

Start

Budakeszi Vadaspark P+B (317 m)
Coordinates:
DD
47.526315, 18.935001
DMS
47°31'34.7"N 18°56'06.0"E
UTM
34T 344558 5265720
w3w 
///mailbox.tripled.bounded

Destination

Budakeszi Vadaspark P+B

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Indulástól huzamosabb ideig a kék kerékpáros jelzést követjük. 
 • Balra letérve váltunk később a sárga kerékpáros jelzésre,
 • majd a Budakeszi út mentén a Mária-útra.
 • A pihenőhely közelében rácsatlakozunk a PB11 jelzésre,
 • később pedig a széles köves útra kiérve a Z+ jelet követjük.
 • Anna-lak-rét után a Z jelzés lesz a útvezetőnk,
 • a Képesfánál végül a kék kerékpáros jelzésre csatlakozunk, ami vissza is vezet minket a kiindulási pontra. 

Leírás:

Vadaspark - Hegytető (PB10)

 • Terep: földút, aszfalt, murvás út

Tekerésünket a Budakeszi vadaspark „Parkolj és Bringázz” parkolójának a bejárattól távolabb eső pontjánál kezdjük. Láthatjuk a parkoló beszűkülő hátsó részét, innen kiérve az ösvényen északi irányba tartva már indulhatunk is. Viszonylag laza talajú dózerúton távolodunk a település szélétől, egészen addig, amíg egy Y-elágazásnál becsatlakozunk a P+ jelzésbe, majd nem sokkal később jobbra tartva el is hagyjuk azt, s egy sorompó mögött egyenesen kerekezünk tovább. Az utunk bozótos és mező határán haladva rossz minőségű, régi aszfaltútra tér át, ezt követően pedig pár száz méter megtételével a Petneházy Club Hotel előtt fordulunk balra.

Továbbra is repedezett, kopott aszfalton tekerünk, nagyon enyhe emelkedőn felfelé. Néhány méter erejéig meglátogat minket a P jelzés, majd távozik, ahogy az aszfaltút is. Az előbbi jobbra, az utóbbi balra kanyarodik el a cserkésztábor felé. Mi azonban haladunk tovább egyenesen egy szűk úton a bokrok között. Miután elgurulunk a magasles mellett, a tisztás túlsó végén éles kanyarokkal jutunk ki a vadkerítés mentén a dózerútra.

Ezen a mészkővel felszórt úton komoly kaptató következik: a talaj egyenetlenségével és a meredek emelkedővel egyaránt meg kell küzdenünk. Napsütés esetén ráadásul még árnyékra sem számíthatunk, hiszen kitett helyen haladunk. Egy jobbos kanyarral végre befordulhatunk a fák nyújtotta hűvösbe, de előtte még érdemes visszanéznünk, hiszen pazar kilátás lehet a mászásunk jutalma. Még egy ideig a fák között tekerünk felfelé, majd a domb tetejét elérve kellemes gurulás vár ránk az árnyékban.

Az erdei csomópontot elérve élesen balra fordulunk, ahol néhány percnyi tekerést követően jobbra tart az utunk. Az elágazás után a betorkolló Z+ mentén haladunk, szelíden emelkedve a fák között. A felszórt mészkő itt már alaposan benyomódott a talajba, de azért igényel némi odafigyelést. A fák árnyéka egyre szegényesebb, inkább már csak a bozótos nyújt egy kis védelmet a nap elől.

Hegytető - Hidegvölgy (PB11)

 • Terep: murvás út

A kereszteződéstől dél felé indulva két nyomtávos - sárga kerékpáros jelzésű - úton haladunk, miközben két oldalról szorosan közrefog minket az erdő. Kellemesen hullámzik az út, épp csak felkészít minket az előttünk álló szakaszra. Bő egy kilométer megtétele után egyre inkább kinyílik előttünk a táj, s vele együtt komoly lejtő veszi kezdetét. A Pilis Bike úthálózat talán legtechnikásabb ereszkedése vár ránk, itt tényleg csak a felkészültebbek tudnak nyeregben maradni. Egyszerre kell megküzdenünk a mély murvával és a meredekséggel. Néha érdemes felnézni is, sőt akár megállni, hiszen látványos panoráma tárul fel előttünk.

Szép lassan kezelhetőbbé válik a talaj, és a lejtő is megszelídül. A kereszteződéshez érve már hallhatjuk az autók zaját, mivel nem járunk messze a Budakeszit Telkivel összekötő úttól. Itt jobbra fordulva egy hosszú egyenes vár ránk, amelynek a végén köves lejtő jelzi, hogy a Hidegvölgyi pihenő közelébe értünk. Egyenesen haladhatunk tovább Annalak felé, vagy balra térve hamar a pihenőben találhatjuk magunkat.

Hidegvölgy - Képesfa (PB11)

 • Terep: földút, murvás út

Amennyiben az utóbbi mellett döntöttünk, akkor a parkolót elhagyva néhány percig tekerjünk a Z▲ jelzésen, majd egy tisztáshoz érve balra vegyük az irányt! Az erdei, meglehetősen sűrű úthálózatban egy jobb-bal-jobb-bal kombinációt kell követnünk, ezért jobban járunk, ha minden kereszteződésnél alaposan figyeljük a felfestéseket. Egy rázós lejtő után átkelünk a műúton, amely egy felhagyott bánya területén működő hulladékgyűjtő és -hasznosító telepre vezet. Guruljunk tovább, míg ki nem érünk a széles dózerútra! Ott jobbra fordulva hosszú emelkedő veszi kezdetét. Bár nem vészesen meredek, elég sokáig eltart.

A tetőre felérve egy gyors gurulás után az Anna-laki-réten találjuk magunkat, ahol érdemes beiktatni egy rövidebb-hosszabb pihenőt, mert különösen nyugodt, békés hely. Továbbindulás előtt frissítsünk, hiszen ismét kaptató vár ránk! A lombkoronák árnyékában hangulatos, mészköves úton pedálozhatunk északi irányba. Ha kitartóan tekerünk, hamarosan a Képesfa kereszteződésénél találjuk magunkat.  

Képesfa - Hegytető (PB10, PB11)

 • Terep: murvás út

A kereszteződésből könnyű áttétellel induljunk a kék kerékpáros jelzésen, hiszen két kilométer folyamatos emelkedő vár ránk, amely ráadásul a második felében válik meredekebbé. Eleinte kényelmes, egyenletes földúton haladunk, de a terep később fokozatosan mészkövesre változik, és nagyobb kövekkel is találkozhatunk rajta. Itt-ott egy-egy vízmosás is nehezíti a dolgunkat. Így nem csak a kaptatóval kell megküzdenünk, hanem odafigyelve kell kiválasztanunk a nyomvonalat is.

A kereszteződéshez érve forduljunk balra! Néhány méter erejéig együtt haladunk a Z▲ jelzéssel (ez felvisz a közeli Nagy-Kopaszra), de egy jobbossal hamarosan le is térünk róla.

A fák között viszonylag sík és egyenletes szakaszon haladunk. A kereszteződésekben bővelkedő környéken ismét irányt váltunk, ezúttal a P▲ jelzésre érünk rá egy rövid szakasz erejéig.

Hegytető - Vadaspark (PB11)

 • Terep: földút, aszfalt, murvás út

Vegyesen földes és mészköves erdei úton haladunk, ahol egy balos és egy jobbos kanyart követően kiérünk a fák lombjai közül. Itt túlsúlyba kerül a mészkő alapú, talán technikásnak is mondható lejtő, ahol a fékezés mellett méretes kövekkel is meg kell küzdenünk. No meg azzal, hogy a figyelmünket elterelheti a szemben feltűnő, a környéken viszonylag ritkának számító csodás panoráma a János-hegyre és a Nagy-Hárs-hegyre. Az ereszkedő aljában, a vadkerítés mellett szűk kanyarok után érünk ki egy tisztásra, melynek túlsó végén magasles tornyosul. Az építményt elhagyva bokrok között haladunk egy rövid ideig, majd rég látott burkolat: aszfalt kerül a gumink alá.

A repedezett aszfalton könnyedén, egyenesen gurulunk viszonylag sokáig, majd a Petneházy Hotelnél jobbra visz az utunk. Rövidesen letérünk balra, és ismét földúton tekerhetünk tovább. Újra feltűnnek az előbb már látott csúcsok, ezúttal is hasonlóan látványos kilátást tárva a szemünk elé. A sorompón áthaladva találkozunk a P+ jelzéssel, de mi nem sokkal később, egy Y-elágazásban balra folytatjuk. Innen már csak a földutat kell követnünk, hogy lassan a kiindulási pontunkat jelentő parkoló hátsó felében találjuk magunkat.  

Note


all notes on protected areas

Public transport

Budakeszi Vadaspark tömegközlekedéssel csak busszal közlíthető meg, de azon sajnos kerékpárt szállítani tilos. HÉV erre nem jár, vonat szempontjából pedig pont félúton vagyunk az esztergomi és a győri vonal között. Emiatt az autós utazást tudjuk csak ajánlani.

Parking

Budakeszi ahhoz képest, hogy hegyek ölelésében fekszik, több irányból is könnyen megközelíthető. Akár az M1-M7, Budapest vagy nyugat felől jövünk, könnyen idetalálhatunk. A méretes parkoló csalóka lehet, hiszen a Vadaspark forgalma miatt egy jobb hétvégén könnyen megtelhet. Ebben az esetben a Vadaspark fizetős parkolója vagy a távolabb eső Budakeszi utcák nyújthatnak alternatívát.

Coordinates

DD
47.526315, 18.935001
DMS
47°31'34.7"N 18°56'06.0"E
UTM
34T 344558 5265720
w3w 
///mailbox.tripled.bounded
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.5
(4)
András Veres
April 25, 2021 · Community
Attila Varga
March 08, 2021 · Community
Show all reviews

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
27.1 km
Duration
2:43 h
Ascent
673 m
Descent
673 m
Highest point
523 m
Lowest point
278 m
Circular route Scenic

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp