Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Mountain Bikerecommended route

Pilis Bike Csergezán körtúra (Hideg-völgy P+B)

Mountain Bike · Budai-hegység· Open
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A környék legszebb kilátásáért meg kell dolgozni
  / A környék legszebb kilátásáért meg kell dolgozni
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vízmosásos utak, háttérben kilátással
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lejtős murva, mely kalandossá teszi a környéket
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nem ez lesz a kör legkönnyebb szakasza
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Takaros rét Hidegvölgy közelében
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a Kopasz-hegyre
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei országút
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A finom murva az erdei bringások jó barátja
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km
Csendes bemelegítő tekerés és kulturális látnivalók után a túra második felében egy masszív, murvás lejtő vár ránk, hogy visszajussunk a kezdőpontra. Csak felkészült bringásoknak ajánlott!
Open
moderate
Distance 14.6 km
1:10 h
382 m
382 m
523 m
278 m

Épp csak elhagytuk Budapestet, de már igazán az erdő mélyén találjuk magunkat. A parkolóból elég csak pár száz métert megtenni, és már eggyé is válhatunk a természettel. A táj kiélvezésében szerencsére nem akadályoz meg minket egy jó darabig a technikás talaj, figyelhetünk az avar apró rezdüléseire, zajokra, illatokra. Az Anna-laki-rét hangulatos pihenő és kulturális emlékhely is egyben, pihenjünk itt meg, és szívjuk magunkba a környék varázsát. 

Logikus módon a túra első felében szép lassan összegyűjtött szintet el is kell veszíteni, hiszen körtúráról van szó. Ezt viszont egy cseppet sem könnyű és semmiképp sem egyszerű lejtőn kell megtenni. A meglehetősen meredek utat tetézi, hogy mély, süppedős murva takarja. Emiatt a szakasz miatt mindenképpen felhívnánk a figyelmed arra, hogy csak akkor válaszd ezt a túrát, ha egy ilyen lejtő nem hoz zavarba sem téged, sem a bringádat. Természetesen elriasztani senkit sem akarunk, de mindenki legyen tisztába azzal, hogy mibe vágta induláskor a fejszéjét. 

 

Author’s recommendation

 • Sűrű úthálózat és a számtalan kereszteződés miatt érdemes magunkkal térképet vagy GPS eszközt vinni, és még emellett is nagyon figyelni a jelzésekre. 
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: May 21, 2020
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
523 m
Lowest point
278 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A túra második felében lévő lejtő talán az összes Pilis Bike útvonal közül a legtechnikásabb szakasz. Csak akkor vágjunk bele ebbe a túrába, ha a kerékpárunk és mi magunk is fel vagyunk készülve egy kifejezetten köves, murvás, meredekebb lejtőnek. 

Tips and hints

Start

Hidegvölgy P+B (300 m)
Coordinates:
DD
47.530447, 18.868278
DMS
47°31'49.6"N 18°52'05.8"E
UTM
34T 339548 5266315
w3w 
///rungs.painting.gent

Destination

Hidegvölgy P+B

Turn-by-turn directions

Itinier: 

 • Néhány száz méteriga Z▲jelzésen induljunk el. 
 • Balra rátérünk a PB11 jelzésre.
 • A széles dózerre való kiérés után a Z+ jelet kövessük az Anna-laki-rétig.
 • Az Anna-laki-rétet követően a Z jelzést kell követni a Képesfáig.
 • Képesfa után előbb a kék kerékpáros jelzés,
 • aztán a sárga kerékpáros jelzés mutatja az utat.
 • Innen pedig a Mária-út jelzése vezet vissza minket a kiindulópontra.

Leírás:

Hidegvölgy - Képesfa (PB11)

 • Terep: földút, murvás út

A parkolót elhagyva néhány percig tekerjünk a Z▲ jelzésen, majd egy tisztáshoz érve balra vegyük az irányt! Az erdei, meglehetősen sűrű úthálózatban egy jobb-bal-jobb-bal kombinációt kell követnünk, ezért jobban járunk, ha minden kereszteződésnél alaposan figyeljük a felfestéseket. Egy rázós lejtő után átkelünk a műúton, amely egy felhagyott bánya területén működő hulladékgyűjtő és -hasznosító telepre vezet. Guruljunk tovább, míg ki nem érünk a széles dózerútra! Ott jobbra fordulva hosszú emelkedő veszi kezdetét. Bár nem vészesen meredek, elég sokáig eltart.

A tetőre felérve egy gyors gurulás után az Anna-laki-réten találjuk magunkat, ahol érdemes beiktatni egy rövidebb-hosszabb pihenőt, mert különösen nyugodt, békés hely. Továbbindulás előtt frissítsünk, hiszen ismét kaptató vár ránk! A lombkoronák árnyékában hangulatos, mészköves úton pedálozhatunk északi irányba. Ha kitartóan tekerünk, hamarosan a Képesfa kereszteződésénél találjuk magunkat.  

Képesfa - Hegytető (PB10, PB11)

 •  Terep: murvás út

Az elágazás után könnyű áttétellel induljunk, hiszen két kilométer folyamatos emelkedő vár ránk, amely ráadásul a második felében válik meredekebbé. Eleinte kényelmes, egyenletes földúton haladunk, de a terep később fokozatosan mészkövesre változik, és nagyobb kövekkel is találkozhatunk rajta. Itt-ott egy-egy vízmosás is nehezíti a dolgunkat. Így nem csak a kaptatóval kell megküzdenünk, hanem odafigyelve kell kiválasztanunk a nyomvonalat is.

A kereszteződéshez érve forduljunk balra! Néhány méter erejéig együtt haladunk a Z▲ jelzéssel (ez felvisz a közeli Nagy-Kopaszra), de egy jobbossal hamarosan le is térünk róla.

A fák között viszonylag sík és egyenletes szakaszon haladunk. A kereszteződésekben bővelkedő környéken ismét irányt váltunk, ezúttal a P▲ jelzésre érünk rá egy rövid szakasz erejéig

Hegytető - Hidegvölgy (PB11)

 • Terep: murvás út

A kereszteződéstől dél felé indulva két nyomtávos úton haladunk, miközben két oldalról szorosan közrefog minket az erdő. Kellemesen hullámzik az út, épp csak felkészít minket az előttünk álló szakaszra. Bő egy kilométer megtétele után egyre inkább kinyílik előttünk a táj, s vele együtt komoly lejtő veszi kezdetét. A PilisBike úthálózat talán legtechnikásabb ereszkedése vár ránk, itt tényleg csak a felkészültebbek tudnak nyeregben maradni. Egyszerre kell megküzdenünk a mély murvával és a meredekséggel. Néha érdemes felnézni is, sőt akár megállni, hiszen látványos panoráma tárul fel előttünk.

Szép lassan kezelhetőbbé válik a talaj, és a lejtő is megszelídül. A kereszteződéshez érve már hallhatjuk az autók zaját, mivel nem járunk messze a Budakeszit Telkivel összekötő úttól. Itt jobbra fordulva egy hosszú egyenes vár ránk, amelynek a végén köves lejtő jelzi, hogy a Hidegvölgyi pihenő közelébe értünk. A  Z▲ jelzés mentén balra térve hamar a pihenőben találhatjuk magunkat, s ezzel vissza is értünk a túra kezdőpontjára.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Hidegvölgy sajnos tömegközlekedéssel kerékpárszállítás mellett nem igazán közelíthető meg. 10 kilométeres távolságon belül nincs vasúti- vagy HÉV megálló, ráadásul onnan is forgalmas utakon lehetne idejutni. Érkezzünk inkább autóval a túra kiindulási pontjára.

Parking

A Telkit Budakeszivel összekötő főút mentén találjuk túránk kiindulási pontját, mely egyben egy hatalmas parkoló is. Nagy eséllyel még a forgalmas hétvégéken is fogunk találni autónknak megfelelő helyet.

Coordinates

DD
47.530447, 18.868278
DMS
47°31'49.6"N 18°52'05.8"E
UTM
34T 339548 5266315
w3w 
///rungs.painting.gent
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!
 • A túra során nem érintünk települést, ezért mindent vigyünk magunkkal, amire esetleg a tekerés során szükségünk lehet. 

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
moderate
Distance
14.6 km
Duration
1:10 h
Ascent
382 m
Descent
382 m
Highest point
523 m
Lowest point
278 m
Circular route Scenic Cultural/historical interest

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp