Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Mountain Bike recommended route

Pilis Bike Anna-laki túra (Nagykovácsi P+B)

Mountain Bike · Budai-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Takaros rét Hidegvölgy közelében
  Takaros rét Hidegvölgy közelében
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 450 400 350 300 250 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Viszonylag rövid, kevésbé technikás túra, amely akár kezdők számára is bátran bevállalható, de mégis erdőben, terepen halad. Ideális a természetben való kerekezés megszeretéséhez.
Open
easy
Distance 17.1 km
1:42 h
401 m
401 m
446 m
300 m

Könnyebb túrák közé tartozó útvonal, mely távban, szintben és annak eloszlásában is lehetőséget nyújt a kezdőknek, gyerekekkel kerekező családoknak, hogy belekóstoljanak az erdőben való biciklizés szépségébe. A Képesfa érdekes látnivalóként, az Anna-laki-rét pedig ideális pihenőhelyként szolgálhat az út során. A környékbeli települések közelsége úgy kínál megnyugatató érzést, hogy közben ennek ellenére elhisszük, az erdő mélyén kerekezünk távol a nagyvilágtól. 

Az erdőben biciklizés mellett megismerkedhetünk a tájékozódás feladatával is, hiszen a táv rövidsége ellenére tucatnyi kereszteződésben kell megtalálni a helyes irányt. Egy térkép vagy egy gps eszköz segítségével természetesen nem lesz ez sem megoldhatatlan feladat. 

 

Author’s recommendation

 • Ha közlekedés szempontjából szerencsésebb a másik vége az útvonalnak, akkor természetesen onnan is indítható a túra. 
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: May 21, 2020
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
446 m
Lowest point
300 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Dirt road 0.81%Road 3.16%Unknown 96.01%
Dirt road
0.1 km
Road
0.5 km
Unknown
16.4 km
Show elevation profile

Safety information

 • Néhol az út erősen köves, figyelmünk egy pillanatra se lankadjon a nehezebb szakaszon. Ha kell, inkább toljuk a biciklit, megelőzve a balesetet. 
 • Nagykovácsiban, ha rövid szakaszon is, de forgalomban kell kerékpároznunk. Mindig tartsuk be a KRESZ előírásait!

Tips and hints

 • Ha azt a minimális távot sem szeretnénk forgalomban tekerni Nagykovácsiban (pl. gyermek miatt), akkor egészen nyugodtan indítsuk a túrát a település határától. Fontos dologról nem maradunk le, és parkolóhelyet is találunk ott bőven. 
 • Pilis Bike honlapja

Start

Nagykovácsi P+B (333 m)
Coordinates:
DD
47.576005, 18.883607
DMS
47°34'33.6"N 18°53'01.0"E
UTM
34T 340840 5271347
w3w 
///beeline.claims.slate
Show on Map

Destination

Nagykovácsi P+B

Turn-by-turn directions

Itiner: 

 • Nagykovácsitól az Anna-laki-rétig a Z jelzést kövessük
 • Az Anna-laki-réttől az éles balosig Z+, majd a PB11 jelzés.
 • Visszafele ugyanez, természetesen fordítva. 

 Leírás: 

Nagykovácsi - Képesfa (PB10, PB11)

 •  Terep: aszfalt, murvás út

A parkolótól a templom felé indulva, majd azt megkerülve gyorsan közelítünk a település határához. Egy balos kanyarral a Telki útra ráfordulva már szinte ott is vagyunk. Átkelünk egy kis hídon a közelben eredő és a belvárosig vezető Ördög-árok felett, és lassan elhagyjuk Nagykovácsi települését. A jobbra nyíló egy nyomtávos, szűk út néhány száz métert követően becsatlakozik az erdőbe vezető széles dózerútba, majd elérjük az erdő szélét. A folyamatosan emelkedő út kissé meredekebb lesz, közben a mészköves murvát is ökölnyi, vagy annál nagyobb kövek váltják fel. Ez szerencsére nem tart sokáig: nemsokára el is érjük a Képesfát, melyet jobb kéz felől láthatunk. A beszédes nevű Széltörés-erdőben 1924-ben pusztító vihar csapott le, amely sajnos áldozatokat is követelt. Rájuk emlékezve helyezték el a szentképet az itt álló, idős tölgyfára.

Képesfa - Hidegvölgy (PB11)

 • Terep: murvás út

Az elágazást elhagyva még mindig a Z jelzést követjük, majd egyből egy lejtőn találjuk magunkat. A mészköves talaj néhol kellemesen finom és komfortos, máshol viszont nagyobb kőtömbökből áll, sőt még vízmosások is trükkösebbé tehetik. Már csak emiatt is érdemes fokozott óvatossággal haladni rajta. Néhány percnyi gurulás után meghitt és csendes helyen, az Anna-laki-réten találjuk magunkat. A pihenőhellyel, padokkal felszerelt tisztásnak csodás hangulatot ad a szélén megbújó vadászház, igazi mesebéli épület. Vele szemben emlékezhetünk meg Csergezán Pálról, az erdővel és természettel szoros kapcsolatot ápoló festőművészről.

A rétről a Z+-on továbbindulva egy kanyar erejéig ismét felfelé haladunk, majd a Telki-hegy tetejét elérve felrakhatjuk a nagy tányérra a láncot. Erdei viszonylatban szinte autópályán haladunk itt. A roppant széles dózerúton vezető lejtő száguldásra csábít, de ne engedjük túlságosan felgyorsulni a bringát! Egyrészt nagy tempóval könnyen megcsúszhatunk a köveken, másrészt hamarosan be kell vennünk egy éles kanyart.

A hosszú egyenes után kicsit jobbra tart a dózerút. A kanyar közepénél balra letérünk róla, és egy szűkebb, két nyomtávos úton folytatjuk utunkat az erdőben. A frissen telepített fák által közrefogva szép kilátás nyílik a jobbra kiemelkedő Kopasz-hegyre. A műút keresztezése után egy kaptatón kell felmásznunk, majd le kell térnünk jobb felé. Figyeljük a fára festett jelzéseket, hiszen egymás után több irányváltásra is szükség lesz néhány száz méteren belül! Végül egy kisebb tisztás széléhez érve a Z▲ jelzésre fordulunk, amely a Hidegvölgyi pihenőhelyhez vezet minket.

Hidegvölgy - Képesfa (PB11)

 •  Terep: földút, murvás út

Gyors frissítés és pihenés után visszafordulhatunk, s a parkolót elhagyva néhány percig tekerjünk a Z▲ jelzésen, majd egy tisztáshoz érve balra vegyük az irányt! Az erdei, meglehetősen sűrű úthálózatban egy jobb-bal-jobb-bal kombinációt kell követnünk, ezért jobban járunk, ha minden kereszteződésnél alaposan figyeljük a felfestéseket. Egy rázós lejtő után átkelünk a műúton, amely egy felhagyott bánya területén működő hulladékgyűjtő és -hasznosító telepre vezet. Guruljunk tovább, míg ki nem érünk a széles dózerútra! Ott jobbra fordulva hosszú emelkedő veszi kezdetét. Bár nem vészesen meredek, elég sokáig eltart.

A tetőre felérve, egy gyors gurulás után a már korábban meglátogatott Anna-laki-réten találjuk magunkat, ahol érdemes beiktatni egy rövidebb-hosszabb pihenőt, mert különösen nyugodt, békés hely. Továbbindulás előtt frissítsünk, hiszen ismét kaptató vár ránk! A lombkoronák árnyékában hangulatos, mészköves úton pedálozhatunk északi irányba. Ha kitartóan tekerünk, hamarosan ismét a Képesfa kereszteződésénél találjuk magunkat.  

Képesfa - Nagykovácsi (PB10, PB11)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Észak felé indulva eleinte meglehetősen kellemetlen, nagy kövekkel és vízmosásokkal tarkított dózerúton haladunk, ezért koncentráljunk erősen! Idővel javul a helyzet, egyre könnyen kezelhetőbb, simább lesz a talaj. A nyílegyenesen vezető lejtő végén feltűnik Nagykovácsi, miközben két oldalról mezők vesznek körül. Balra a Széna-hegy kopár szirtjei nyújtanak látványos hátteret. A sorompót elhagyva legyünk figyelmesek, mert a település utolsó utcájába való begurulás helyett balra kell tartani egy szűk, füves ösvényen! A nagyközségbe beérkezve már csak egy jobbkanyar vár ránk, és szinte már ott is vagyunk a település központjában. A templomot megkerülve a Kossuth Lajos utcán találjuk a kiindulási pontot.  

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Nagykovácsiba BKV busz egészen gyakran jár, de azon kerékpárt nem szállíthatunk.
 • Vonattal legközelebb a Budapest-Esztergomi vasútvonal Solymár megállója van. Ez esetben kb. 8 km-es úttal és 250 m szintnyi mászással számoljunk. 

Getting there

Solymár vasútállomástól délnyugati irányba a PB8 jelzés mentén juthatunk el legkönnyebben Nagykovácsi központjába. A két település Kerek-hegy magasságában szinte összenőtt, errefelé a legkönnyebb a megközlítés. Nagykovácsi területén belül már nem kell feltétlenül ragaszkodni az Alsó-Zsíros-hegy felé kerülő PB8-hoz, a balra leváló Mária-út közvetlen a település központjába vezet. 

Parking

Autóval könnyen megközelíthető Nagykovácsi Budapestről a Hűvösvölgyön keresztül. Ha esetleg a P+B pontban nem találnánk megfelelő parkolóhelyet, akkor a túra első pár száz métere után a település határában biztosan lesz elég parkoló.

Coordinates

DD
47.576005, 18.883607
DMS
47°34'33.6"N 18°53'01.0"E
UTM
34T 340840 5271347
w3w 
///beeline.claims.slate
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
easy
Distance
17.1 km
Duration
1:42 h
Ascent
401 m
Descent
401 m
Highest point
446 m
Lowest point
300 m
Circular route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp