Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Mountain Bike recommended route

Pilis Bike Anna-laki túra (Hideg-völgy P+B)

· 1 review · Mountain Bike · Budai-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Takaros rét Hidegvölgy közelében
  Takaros rét Hidegvölgy közelében
  Photo: Ádám Németh, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Viszonylag rövid, kevésbé technikás túra, amely akár kezdők számára is bátran bevállalható, de mégis erdőben, terepen halad. Ideális kóstoló a természetben való kerekezés megszeretéséhez. 
Open
easy
Distance 17 km
1:36 h
400 m
400 m
446 m
300 m

Széles, erdei utakon, zömében murvával felszórt kétnyomtávos ösvényeken haladó túra, amely ezáltal ritkán saras, s akár egyszerű trekking kerékpárral is könnyedén bejárható. Rövidsége ellenére látnivalókban gazdag. Az Anna-laki-rét hangulata, nyugodtsága egészen biztosan mindenkit megfog, érdemes ide időzíteni a pihenőt. Nem sokkal később pedig a Képesfa ad alkalmat az elmerengésre és a természettel való viszonyunk átgondolására.

Félúton Nagykovácsiban a civilizáció adta lehetőségeket kihasználva tudjuk pótolni élelmiszerkészleteinket, vizet, majd egy szusszanás után a már megismert utat vizsgáljuk megy egy másik nézőpontból. Nem csak a 180 fokos fordulat miatt fogja minden ösvény és rét egészen más arcát mutatni, hiszen nincs két egyforma tekerés az erdőben. 

Author’s recommendation

 • Ha nincs konkrét dolgunk Nagykovácsiban, és nem szeretnénk forgalomban kerékpározni, akkor a nagyközségbe beérve akár fordulhatunk is egyből vissza. 
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: April 29, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
446 m
Lowest point
300 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Dirt road 46.35%Forested/wild trail 12.40%Path 8.81%Road 7.13%Unknown 25.29%
Dirt road
7.9 km
Forested/wild trail
2.1 km
Path
1.5 km
Road
1.2 km
Unknown
4.3 km
Show elevation profile

Safety information

 • Néhol az út erősen köves, figyelmünk egy pillanatra se lankadjon a nehezebb szakaszon. Ha kell, inkább toljuk a kerékpárt, megelőzve a balesetet. 
 • Nagykovácsiban, ha rövid szakaszon is, de forgalomban kell kerékpároznunk. Mindig tartsuk be a KRESZ előírásait!

Tips and hints

Start

Hideg-völgy P+B (300 m)
Coordinates:
DD
47.530493, 18.868257
DMS
47°31'49.8"N 18°52'05.7"E
UTM
34T 339547 5266320
w3w 
///comb.bleach.launch
Show on Map

Destination

Hideg-völgy P+B

Turn-by-turn directions

Itiner: 

 • Néhány száz méterig a Z▲-on induljunk el
 • Térjünk le balra a PB11 jelzésre
 • A széles murvás útra kiérve a Z+ jelre kell figyelni.
 • Az Anna-laki-rét után a Z vezet minket egészen Nagykovácsiig.
 • Visszafele ugyanezen az úton fordított sorrendben. 

Leírás: 

Hidegvölgy - Képesfa (PB11)

 • Terep: földút, murvás út

A parkolót elhagyva néhány percig tekerjünk a Z▲ jelzésen, majd egy tisztáshoz érve balra vegyük az irányt! Az erdei, meglehetősen sűrű úthálózatban egy jobb-bal-jobb-bal kombinációt kell követnünk, ezért jobban járunk, ha minden kereszteződésnél alaposan figyeljük a felfestéseket. Egy rázós lejtő után átkelünk a műúton, amely egy felhagyott bánya területén működő hulladékgyűjtő és -hasznosító telepre vezet. Guruljunk tovább, míg ki nem érünk a széles dózerútra! Ott jobbra fordulva hosszú emelkedő veszi kezdetét. Bár nem vészesen meredek, elég sokáig eltart.

A tetőre felérve, egy gyors gurulás után az Anna-laki-réten találjuk magunkat, ahol érdemes beiktatni egy rövidebb-hosszabb pihenőt, mert különösen nyugodt, békés hely. Továbbindulás előtt frissítsünk, hiszen ismét kaptató vár ránk! A lombkoronák árnyékában hangulatos, mészköves úton pedálozhatunk északi irányba. Ha kitartóan tekerünk, hamarosan a Képesfa kereszteződésénél találjuk magunkat.

Képesfa - Nagykovácsi (PB10, PB11)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Észak felé továbbindulva eleinte meglehetősen kellemetlen, nagy kövekkel és vízmosásokkal tarkított dózerúton haladunk, ezért koncentráljunk erősen! Idővel javul a helyzet, egyre könnyebben kezelhetőbb, simább lesz a talaj. A nyílegyenesen vezető lejtő végén feltűnik Nagykovácsi, miközben két oldalról mezők vesznek körül. Balra a Széna-hegy kopár szirtjei nyújtanak látványos hátteret. A sorompót elhagyva legyünk figyelmesek, mert a település utolsó utcájába való begurulás helyett balra kell tartani egy szűk, füves ösvényen! A nagyközségbe beérkezve már csak egy jobbkanyar vár ránk, és szinte már ott is vagyunk a település központjában. A templomot megkerülve a Kossuth Lajos utcán találjuk a P+B pontot.  

Nagykovácsi - Képesfa (PB10, PB11)

 • Terep: aszfalt, murvás út

A parkolónál kis pihenő és fordulás után a temlom felé vesszük az irányt, majd azt megkerülve gyorsan közelítünk a település határához. Egy balos kanyarral a Telki útra ráfordulva már szinte ott is vagyunk. Átkelünk egy kis hídon a közelben eredő és a belvárosig vezető Ördög-árok felett, és lassan elhagyjuk Nagykovácsi települését. A jobbra nyíló egy nyomtávos, szűk út néhány száz métert követően becsatlakozik az erdőbe vezető széles dózerútba, majd elérjük az erdő szélét. A folyamatosan emelkedő út kissé meredekebb lesz, közben a mészköves murvát is ökölnyi, vagy annál nagyobb kövek váltják fel. Ez szerencsére nem tart sokáig: nemsokára el is érjük a Képesfát, melyet jobb kéz felől láthatunk. A beszédes nevű Széltörés-erdőben 1924-ben pusztító vihar csapott le, amely sajnos áldozatokat is követelt. Rájuk emlékezve helyezték el a szentképet az itt álló, idős tölgyfára.

Képesfa - Hidegvölgy (PB11)

 • Terep: murvás út

Az elágazást elhagyva egyből egy lejtőn találjuk magunkat. A mészköves talaj néhol kellemesen finom és komfortos, máshol viszont nagyobb kőtömbökből áll, sőt, még vízmosások is trükkösebbé tehetik. Már csak emiatt is érdemes fokozott óvatossággal haladni rajta. Néhány percnyi gurulás után meghitt és csendes helyen, az Anna-laki-réten találjuk magunkat. A pihenőhellyel, padokkal felszerelt tisztásnak csodás hangulatot ad a szélén megbújó vadászház, igazi mesebéli épület. Vele szemben emlékezhetünk meg Csergezán Pálról, az erdővel és természettel szoros kapcsolatot ápoló festőművészről.

A rétről tovább indulva egy kanyar erejéig ismét felfelé haladunk, majd a Telki-hegy tetejét elérve felrakhatjuk a nagy tányérra a láncot. Erdei viszonylatban szinte autópályán haladunk. A roppant széles dózerúton vezető lejtő száguldásra csábít, de ne engedjük túlságosan felgyorsulni a bringát! Egyrészt nagy tempóval könnyen megcsúszhatunk a köveken, másrészt hamarosan be kell vennünk egy éles kanyart.

A hosszú egyenes után kicsit jobbra tart a dózerút. A kanyar közepénél balra letérünk róla, és egy szűkebb, két nyomtávos úton folytatjuk utunkat az erdőben. A frissen telepített fák által közrefogva szép kilátás nyílik a jobbra kiemelkedő Kopasz-hegyre. A műút keresztezése után egy kaptatón kell felmásznunk, majd le kell térnünk jobb felé. Figyeljük a fára festett jelzéseket, hiszen egymás után több irányváltásra is szükség lesz néhány száz méteren belül! Végül egy kisebb tisztás széléhez érve a Z▲ jelzésre fordulunk, amely visszavezet minket a Hidegvölgyi pihenőhelyhez.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Hideg-völgy sajnos tömegközlekedéssel kerékpárszállítás mellett nem igazán közelíthető meg. 10 kilométeres távolságon belül nincs vasúti- vagy HÉV megálló, ráadásul onnan is forgalmas utakon lehetne idejutni. Célszerűbb autóval érkezni a túra kiindulási pontjára.  

Parking

A Telkit Budakeszivel összekötő főút mentén találjuk túránk kiindulási pontját, mely egyben egy méretes parkoló is. Nagy eséllyel még a forgalmas hétvégéken is fogunk találni autónknak megfelelő helyet. 

Coordinates

DD
47.530493, 18.868257
DMS
47°31'49.8"N 18°52'05.7"E
UTM
34T 339547 5266320
w3w 
///comb.bleach.launch
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.0
(1)
Tomi Bittenbinder
April 29, 2021 · Community
Nincs különösebb látnivaló de jó átmozgató útvonal.
Show more
.
Photo: Tomi Bittenbinder, Közösség
2021. április 29.
Photo: Tomi Bittenbinder, Közösség

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
17 km
Duration
1:36 h
Ascent
400 m
Descent
400 m
Highest point
446 m
Lowest point
300 m
Circular route Refreshment stops available Cultural/historical interest

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp