Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Mountain Bike recommended route

Könnyed kör Velencéről egy csipetnyi tereppel

· 1 review · Mountain Bike · Mezőföld · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Hangulatos homokos part a Velence Korzó elején
  / Hangulatos homokos part a Velence Korzó elején
  Photo: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Csúcsos-hegy, alatta szőlősorok a bringaút mentén
  Photo: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A környék legszebb fekvésű autópálya menti parkolója
  Photo: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Túránk „legerdősebb” szakasza
  Photo: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gyors visszatekintés a Bence-hegyre
  Photo: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Korzóra visszaérve keretbe foglalhatjuk a túrát
  Photo: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Valahol az aszfalt és terep között félúton
  Photo: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ritkán látott eszköz: kerékpáros-számláló a Drótszamár kemping előtt
  Photo: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Bence-hegyi kilátó
Lazán teljesíthető, viszonylag rövid kört teszünk meg a Velence feletti szőlőföldek között, s miközben megismerkedünk a vidék nevezetességeivel, egy picit belekóstolunk a terepen való kerékpározás világába is.
Open
easy
Distance 21.2 km
2:30 h
228 m
228 m
195 m
100 m

A Velencei-tavat megkerülő klasszikus körön kívül számtalan lehetőség adódik, hogy egy jót tekerjünk a környéken. Ez a túra a vízparti nyüzsgéstől eltávolodva szőlőföldek, dűlőutak, pincesorok között kanyarog a hepehupás tájon. A frissen fektetett aszfalttól egészen a földútig sokféle terepen gurulunk. Az is bátran nekivághat a körnek, aki még sosem hagyta el a kiépített utakat, hiszen csak néhány szakaszon térünk le az aszfaltról, és az sem számít technikásnak - akár merev villával, teleszkóp nélkül is teljesíthető ez a kör.

Felfedeznivalókban sem lesz hiány: a vízpartot és Velencét hátrahagyva érdemes megkeresnünk a környéken megbújó számtalan kastélyt. A szőlőhegyeken gyümölcsöt, mustot vagy bort kóstolhatunk, egy kis emelkedővel egybekötött izzasztásért feltekerhetünk a Bence-hegyen álló kilátóba – a madártávlatból tündöklő Velencei-tó lenyűgöző látvány! Kis kitérővel felkereshetjük a híres nadapi szintezési ősjegyet vagy a felújított vízimalmot a Bágyom-patak partján, sőt, Vörösmarty Mihályhoz kötődő számtalan emléket is felkutathatunk a vidéken. 

Nyáron a vízpartra visszaérve megérdemeljük a hűsítő csobbanást és a helyi büfék finom falatkáit.

Author’s recommendation

 • Velencén érdemes felkeresni a Wenckheim-kastélyt és a Hauszmann-Gschwint-kastélyt (sőt a Meszleny-kastély romos épületét is).
 • A túra elején, az autópályán való átkelés után megéri a Bence-hegyi kilátó felé kanyarodni. Habár egy picivel több szintet fogunk gyűjteni, a kilátás kárpótol mindenért. A kilátóból legurulva Nadap széléhez érünk, ahol jobbra kanyarodva visszatérhetünk az eredeti nyomvonalhoz.
 • Nadap szintezési ősjegye felé is tehetünk egy rövid kitérőt. 
 • Pázmánd szélén egy felújított vízimalmot és gémeskutat vehetünk szemügyre. 
 • Kápolnásnyéken a Halász-kastélyt és Vörösmarty emlékmúzeumát érdemes meglátogatni.
Profile picture of Ádám Németh
Author
Ádám Németh
Update: April 30, 2021
Difficulty
S0 easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
195 m
Lowest point
100 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Szezonban a Korzó hétvégén nagyon forgalmas. Közös utakat használunk a gyalogosokkal, ezért legyünk mindig nagyon óvatosak és előzékenyek!
 • A túrán viszonylag sokat közlekedünk közúton forgalomban. Mindig legyünk nagyon figyelmesek és tartsuk be a KRESZ szabályait.

Tips and hints

Start

Velence, vasútállomás (105 m)
Coordinates:
DD
47.225906, 18.661141
DMS
47°13'33.3"N 18°39'40.1"E
UTM
34T 322941 5232922
w3w 
///strut.dice.conveys

Destination

Velence, vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A vasútállomásról induljunk el tó partján vezetett kerékpárúton egészen a Drótszamár Kemping végéig!
 • A Fő utcán keresztül érünk el az M7 autópálya felett átítvelő hídra, majd a Panoráma úton haladunk tovább keletre.
 • A kék kerékpáros jelre becsatlakozva kövessük azt, majd Nadapon forduljunk a Kossuth Lajos utcába!
 • Innen az Auckar dűlő - Csikar dűlő - Kabar dűlő - 8117 - Dózsa utca - Gárdonyi út - Széchenyi utca útvonalon jutunk vissza a Korzóhoz.

A túráról részletesen:

A vasútállomásról északkeleti irányba, a hajdani Ifi Kemping felé indulunk. Néhány pedálfordulat múlva az impozáns Velence Korzón találjuk magunkat. Balra, a tó felé kanyarodva a tengerpartot idéző homokos strand mentén kerekezhetünk. A felújított terület 2014 óta várja a pihenni vágyókat bevásárlóközponttal, óriási parkolóval, fásított partszakasszal, kerékpárutakkal.

Virágos Velence

A település már az ókorban is virágzott, hiszen a budai Aquincum és az Adria között hosszan elnyúló hadi és kereskedelmi út itt futott mellette; ám a fenti címet csak 2000-ben nyerte el, mint Magyarország „legvirágosabb” települése. A halászat és a borászat egykori központja az 1930-as évektől fokozatosan üdülőterületté alakult át. 

Érdemes felkeresnünk a Wenckheim-kastély 1890 körüli neoreneszánsz épületét, ami napjainkban könyvtárként és közösségi térként funkcionál. Egy másik pompás építészeti emlék a Hauszmann-Gschwint-kastély historizáló neobarokk épülete az 1920-as évekből – ez most üdülőként működik. A Meszleny-kastély sajnos igen romos állapotban van, pedig a Meszleny család évszázadokon át meghatározta a település életét. Velence 1690 körül épült református temploma szintén megér egy kitérőt.

A Korzót elhagyva töredezett úton tekerünk tovább, majd hamarosan a Drótszamár Kempinghez érünk. A  túlsó végén legyünk résen: itt kell búcsút inteni a part menti biciklisávnak. A Fő utcán haladva kiérünk az Ország útra, majd a VelenceBike kerékpárboltnál bal-jobb kanyarkombinációval már az autópálya pihenőben találjuk magunkat. A gyalogos kishídon áttekerve, és az újabb parkolót elhagyva jobbra fordulunk a Panoráma úton.

Kitérő a kilátásért

Habár a túra útvonala nem érinti, a Panoráma út elágazásában balra térve tekerhetünk fel a Bence-hegyi kilátóhoz. A környék napsütötte dombjait régóta szőlőtermő területként hasznosítják, elsősorban fehér fajtákat telepítettek ide. A hegyoldalban sorakozó épületek között Vörösmarty Mihály présházára is rábukkanhatunk, mielőtt felérnénk a 2018 márciusában átadott, modern formájú, 20 méteres toronyhoz.

Kaptatás a szintezési ősjegy közelében

Az eredeti útvonalon a Nadapi útra kiérve lapos, de annál alattomosabb emelkedőn tekerünk Nadap irányába. Közben jobbra már láthatjuk azokat a szőlődombokat, ahova éppen tartunk. A települést elérve erősödik az emelkedő, de szerencsére a kanyarban letérünk a még meredekebb rész előtt. Kétszer jobbra fordulva követjük a kék kerékpáros jelet. A Nadapot Pázmánddal összekötő út a 2010-es években újult meg, így igazán minőségi burkolaton tekerhetünk, ahol a forgalom is elég gyér szerencsére. A szőlők és mezők között néha érdemes visszanézni a Bence-hegyre és a Velencei tóra, igazán szép látványt nyújtanak.

Ha szeretnénk feltekerni a szintezési ősjegyhez, a településre érve az első utcán balra kell térnünk a buszmegállónál a Rákóczi utcára (a tájékoztató táblák is segítenek). Közben fejtsük meg, mit is takar ez a furcsa elnevezés: a tengerszint feletti magasságmérést hazánkban a II. világháború végéig ehhez az alapponthoz képest határozták meg. A pontos helyszín hazánk egyik legkevésbé mozgó területén, egy gránitsziklán található. Az 1888-ban felállított obeliszk talapzatába rejtették el a márványtábla laposra csiszolt felületét. Érdekesség, hogy bár fix pontként emlegetik, az utóbbi néhány évtizedben több mint 3 centiméternyit emelkedett az adriai nullponthoz viszonyítva.

A környék még két érdekességet rejt. Nadap római katolikus templomában keresztelték meg 1800 decemberében Vörösmarty Mihályt. A településtől nyugati irányba húzódó, 352 m magas Meleg-hegyen egy ritkán megtelepedő fafajtával, a magyar-tölggyel találkozhatunk.

A terep és a malom

A kék jelzésű kerékpárúton a jó minőségű aszfalt végére érve balra kanyarodunk, ahol pár száz méterig viseltes, kopott úton tekerünk, majd jobbra letérünk a terepre. Két nyomsávos földúton bringázunk a fák között, ahol nemsokára egy lepusztult, magára hagyott pihenőhöz érünk a Téglaházi-forrásnál. Jobbra kanyarodva porózus talajon mászunk fel Pázmánd széléig. Beérve a falut átszelő főútra jobbra térünk ismét, és gyakorlatilag végigtekerünk a településen. A túlsó végén a Hegyalja Vendéglő előtt picivel jobbra fordulunk a Kossuth Lajos utcára, majd töredezett aszfalton elhagyjuk Pázmándot.

Pár száz méteres kitérővel egy újjászületett malomra bukkanhatunk, ha a település fő utcájáról a kanyart követő buszmegálló után balra térünk a Malom utcára, ami földútban folytatódik az épületig. A Bágyom-patak partján az 1950-es évekig őrölte a gabonát a helyi molnár. Az államosítás után gazdátlanná vált épületet leradírozta a térképről az enyészet. Az új malom létrejötte Hegyi Jánosnak és családjának köszönhető, akik nosztalgiával gondoltak a gyerekkori emlékre - majd gondos kutatással felderítették az eredeti helyszínt, alaprajzot és műszaki leírást. A tereprendezéskor kikotorták a patakmedret, zsilipet építettek, végül a gépház is elkészült: így régi pompájában újjászületett a hajdani vízimalom.

Újabb szőlők, újabb kastélyok

Néhány száz méter után balra fordulunk a hétvégi házak, présházak és pincék mentén; körülöttünk szőlőültetvények mindenfelé. Az út már csak nyomokban tartalmaz aszfaltot, kátyúk és döngölt murva váltogatják egymást. Egy jobb-bal kanyarkombinációval dűlőutat váltunk egy másik párhuzamos nyomvonalra, ami begurít minket az M7-es kápolnásnyéki lehajtójához. Innen a 8117-es műúton betekerünk Kápolnásnyékre.

Ez a település is számos látnivalót tartogat nekünk. Az egyik legszebb a 19. században klasszicista stílusban épült Halász-kastély, ami neobarokk átalakításokkal a következő századfordulón nyerte el mai formáját. A II. világháború végén állami tulajdonba került épületet a Termelőszövetkezet kapta meg irodahelységként, majd sokáig sorsára hagyottan, üresen állt. 2014-ben megmentették a pusztulástól, sőt gyönyörű parkját is helyreállították. Ma műemlékvédelem alatt áll, kiállításoknak ad otthont.

Kápolnásnyékhez szorosan kötődik Vörösmarty Mihály neve, akinek emlékmúzeumát a település szélén, a Nádasdy grófok volt ispánlakában találjuk. A költő szülőháza már nem áll, de a helyét kopjafa jelzi. A költő születésének 200. évfordulóján szobrot állíttattak tiszteletére a Vörösmarty parkban.

Megint Velencén

A  kápolnásnyéki körforgalomnál egyenesen haladunk tovább, majd az első lehetőségnél jobbra kanyarodunk. Innen már kerékpáros nyom, majd kerékpáros sáv segíti közlekedésünket. Az utca a Korzó déli végébe torkollik - itt már jártunk, ismerős lesz a terep. Jobbra kanyarodva megkóstolhatjuk a messze földön híres helyi lángost és elnyalhatunk egy fagyit a parton, mielőtt balra visszatérnénk a vasútállomásra.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A túránk kezdőpontjának megközelítése tömegközlekedéssel nem fog gondot okozni, hiszen pontosan a Velence nevű vasúti megállóhelyről indulunk. Nyári csúcsszezonban a tömött vonatokon a kerékpárszállítás nem a legkönnyebb feladat, ezért érdemes előre érdeklődni a felférő biciklik számáról az egyes vonatoknál.

Getting there

 • A túra közvetlenül a vasútállomásról indul, és ugyanoda tér vissza. 

Parking

 • Autóval is könnyen megközelíthető a helyszín akár a 7-es úton vagy az M7-es autópályán.
 • Az állomás mellett több parkoló is található. Legyünk figyelmesek, hogy melyik ingyenes és melyik fizetős!

Coordinates

DD
47.225906, 18.661141
DMS
47°13'33.3"N 18°39'40.1"E
UTM
34T 322941 5232922
w3w 
///strut.dice.conveys
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

Gerecse, Vértes és Velencei-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Velencei-hegység, Velencei-tó turistatérkép

Equipment

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna!
 • Hegyikerékpározás közben különösen ajánlott a sisak viselete!
 • Habár az út során van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni a túrára.
 • A navigáláshoz a Természetjáró appot ajánljuk. 

Basic Equipment for Mountain Biking

 • Cycling helmet
 • Cycling gloves
 • Sturdy, comfortable and preferably waterproof footwear
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket)
 • Sunglasses
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass

Technical Equipment for Mountain Biking

 • Air pump or CO2 pump including cartridges
 • Puncture repair kit
 • Replacement inner tube
 • Tire levers
 • Chain tool
 • Hex keys
 • Phone / device holder as required  
 • Bike lock as required
 • Where applicable, the bike must meet requirements for road use by having a bell, front and rear lamps and spoke reflectors
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.0
(1)
Petya Zel.
May 21, 2019 · Community
Figyelni kell a kijelzőt. Én egy kicsit eltévedtem.
Show more

Photos from others

Kicsit eltévedtem.
2019. május 21., kedd 19:01:46
2019. május 21., kedd 19:01:56

Status
Open
Reviews
Difficulty
S0 easy
Distance
21.2 km
Duration
2:30 h
Ascent
228 m
Descent
228 m
Highest point
195 m
Lowest point
100 m
Public-transport-friendly Circular route Refreshment stops available

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp