Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here Copy route
Embed
Fitness
Long Distance Hiking Stage

Fjällräven Vándortúra 2019 - 2. nap, rövid táv

Long Distance Hiking · Balaton-felvidék és kismedencék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A nagyvázsonyi Kinizsi-vár
  / A nagyvázsonyi Kinizsi-vár
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagyvázsonyi Kinizsi-vár
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagyvázsonyi Kinizsi-vár
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagyvázsonyi Kinizsi-vár
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagyvázsonyi Kinizsi-vár
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagyvázsonyi Kinizsi-vár
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kilátás a nagyvázsonyi Kinizsi-vár lakótornyának tetejéről
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A 2018-as Fjällräven Vándortúra
  Photo: Fjällräven Vándortúra
 • / Sátortábor a Fjällräven Vándortúrán
  Photo: Fjällräven Vándortúra
m 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km

A vándortúra második napján a résztvevők erőnléti állapotuknak megfelelően választhatnak a rövidebb és a hosszabb táv között. A két útvonal között 11 km különbség van, ezért alaposan fontoljuk meg! A hosszabb távot teljesítők Mencshelyről tesznek egy kitérőt Zádorvár romjaihoz, majd Vöröstó érintésével csatlakoznak be a rövidebb táv útvonalába Nagyvázsonyban. A rövidebb távon indulók Mencshelyről egyenesen Nagyvázsonyba mennek. Innen hangulatos patakparton és több középkori rom érintésével érkezünk Vigántpetend túlvégébe, az építésztáborokról is ismert Csórompusztára. Bármelyik távot választjuk, ezen a napon többet fogunk ereszkedni, mint mászni.

easy
14.1 km
4:00 h
185 m
325 m
 • Időpont: 2019. július 30., kedd

 • Útvonal: Mencshely – Nagyvázsony – Tálodi erdő – Tálodi kolostorrom – Római őrtorony – Vigántpetend – Csórompuszta
 • Indulás: a reggeli osztását követően, azaz reggel 8:00 és 10:00 között, de legkésőbb 10 óráig el kell hagyni a szálláshelyet.
 • Szintidő: az esti meleg étel miatt a szervezők javasolják, hogy 19:00-ig óráig érkezz meg a szálláshelyre.

A Fjällräven Vándortúra 2019 esemény kezdőoldala a temeszetjaro.hu-n.

A hosszabb távot választom!

Author’s recommendation

 • Mencshelyen érdekes lehet a Falumúzeumban a helyi csipkeverők munkáit megnézni.
 • Nagyvázsonyban a várral szemben lévő Postamúzeum igazi kuriózum, nem érdemes kihagyni!
outdooractive.com User
Author
Zsuzsa Lévai
Updated: May 21, 2019

Difficulty
easy
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
337 m
Lowest point
180 m

Safety information

Jó, ha van nálad:

 • Iránytű / tájoló
 • Térkép
 • Kisméretű LED fejlámpa (új tartalék elemekkel)
 • Napszemüveg
 • Elsősegély csomag, napvédő krém
 • Szúnyog- és kullancsriasztó
 • Telefon tartalék akkumulátorral

Tips, hints and links

Kinizsi-vár (Nagyvázsony)

A vándortúra hivatalos honlapja

Start

Mencshely (336 m)
Coordinates:
Geographic
46.945354, 17.695378
UTM
33T 705121 5202618

Destination

Csórompuszta, Vigántpetend

Turn-by-turn directions

Ha előző nap korán érkeztünk a táborhelyre, érdemes megismerkedni vendéglátó falunkkal, Mencshellyel. A falu egyik érdekessége, hogy három felekezet is épített itt templomot, ezért „háromtornyúnak” is nevezik a települést. A helyiek életvitelét évszázadokig meghatározták a közeli szőlőhegyek, de ma már kevés pincét látunk a hegyen. Az 1940-es években honosodott meg a csipkeverés, amit az 1990-es években újjáélesztettek, így Mencshely is azon hazai települések sorát bővíti, ahol hagyományos csipkét készítenek. A volt iskola épületében található Falumúzeumban láthatjuk a helyi csipkeverő asszonyok alkotásait, és megnézhetjük a szőlőtermesztéshez és borkészítéshez használt régi gépeket is.

A Kinizsi-vár

A táborból mezőgazdasági területen vágunk neki utunknak észak felé. Egy apró erdős területen áthaladva érkezünk Nemesleányfalu házaihoz, majd egyenesen a főúton sétálunk be Nagyvázsonyba. A református templom bal oldalán nyíló kis utcában kanyarodunk le az útról, és egyenesen Nagyvázsony ékességéhez, a Kinizsi-várhoz érkezünk. A robusztus torony és a zegzugos rom a Balaton-felvidék egyik legizgalmasabb kulturális látványossága.

A vár eredete homályos. Az első feljegyzések a 15. század közepén említik, mint a Vezsenyi család tulajdonát, és valószínűleg ez a földbirtokos família jegyzi az építtetését is. Az erősség 1472 után jelentős átalakításokon esett át. Ekkor adományozta Mátyás király Kinizsi Pálnak, hűséges hadvezérének, aki igazi erődítményt faragott a korábbi főúri fészekből. A védelmi célok érdekében megerősíttette a külső falat, várárkot ásatott, várkápolnát, többszintes lakótornyot, palotaszárnyat és barbakánt (ágyúk elhelyezésére alkalmas kapuvédművet) emeltetett.

Mára csak négyemeletes tornya árulkodik a vár egykori nagyságáról. A torony helyiségeiben berendezett kiállítások az erősség középkori életét mutatják be. Az alsó szinten börtön, az első emeleten az őrség szobája, a másodikon a lovagterem látható. A harmadik szinten az „asszonyház”, a negyediken ásatási leletek, emlékek sorakoznak a vár virágkorából. Van kőtár, kápolna, a várnyomdában verhetünk érmet, és a felújított fegyverkiállítás a Barbakánban is tartogat újdonságokat. Ha jó időben érkezünk, akár a nyaranta naponta kétszer megrendezett reneszánszkori várjátékot is elcsíphetjük.

A várral szemben, az evangélikus templom előtt áll Kinizsi lovasszobra, arccal egykori vára felé fordulva. Igazi érdekesség a mellette található Postamúzeum, ami a Balaton-felvidék hírközlési emlékeit mutatja be az egykori lóváltóállomástól a Miki egeres telefonig.

Mivel a várnál ér össze a hosszabb és a rövidebb útvonal, itt találjuk a második napi ellenőrzőpontot.

Rom rom hátán

Egy rövid szakaszra csatlakozunk az Országos Kéktúra útvonalához, így a Kinizsi-várat a Várcsárda felé, a Temető utcán hagyjuk el. A K jelzést követve alig hagyjuk el a temetőt, máris újabb látványosság késztet megállásra. A Szent Mihály-domb oldalában, a fák közt megbúvó, romjaiban is impozáns kolostort Kinizsi Pál építtette, eredetileg családi temetkezési helyként. Az 1540-es években elnéptelenedett a kolostor, majd 1552-ben, Veszprém török kézre kerülésekor több, környékbeli kolostorral együtt felrobbantották, hogy a törökök ne alakíthassák erőddé azt a vázsonyi várat fenyegetve. Később már nem építették újjá, köveit széthordták, és csak 1960-ban került sor az állagmegóvásra. Az ásatás leletei kimutatták, hogy egykor művelt szerzetesek és magas művészi szinten dolgozó könyvkötők is éltek itt. A nagyméretű templom szentélyének végfala teljes magasságában megmaradt, a gótikus fedőboltozatot már csak elképzelni tudjuk.

A dombról egy középkori halastó gátja mellett érkezünk le a Vázsonyi-séd partjára. Hangulatos, erdőkkel és virágos tisztásokkal szabdalt úton érünk az egykori Tálod község helyére, ahol először az apró, 13. századi Szent Ilona-kápolnát pillantjuk meg.  A torony nélküli, falusi templomot a 16. században hagyták magára, és mivel maga a falu is elnéptelenedett, a templomból is rom maradt csupán. Hollétét is csak 1970-ben fedezték fel.

Kiérünk a Tálodi-rétre, nem nehéz észrevenni, hogy mennyire ideális pihenőhely ez a kirándulóknak. Jobbra pillantva még az adótornyairól könnyen beazonosítható Kab-hegyre is rálátunk. A nyiladék északi részében Tálod még feltáratlan romjait takarja a felszín, de déli részén, ahol a kiépített pihenőhelyet is találjuk, ismét egy középkori romra bukkanunk.

A bővizű Kinizsi-forrás mellett épült a pálosok egyik legkorábbi Szent Erzsébet tiszteletére emelt kolostora, amelyből már csak a homlokfal egy része áll. A 13. századi épületegyüttest egy 600 méter hosszú kőfal vette körül. A pálos szerzetesek a 15. században hagyták el a kolostort, helyükre ferencesek érkeztek. A törökök közeledtével a többi környékbeli kolostorral együtt felrobbantották, hogy ne jusson az ellenség kezére.

Erdei úton keresztül, a K jelzésen érjük el a Nagyvázsony és Vigántpetend között utat, ahol jobbra fordulunk, és elhagyjuk a turistajelzést. Az utóbbi település felé vesszük az irányt, de a szerpentines utat kihagyjuk, annak a jobb oldalán futó ösvényen ereszkedünk le a völgybe, így pont útba ejtjük a 2016-ban átadott római őrtornyot. Az egykori hadiút mentén, a domboldalban felállított tornyocskából csodás bakonyi panorámát kapunk, de rálátunk az előttünk fekvő településre is, határában talán látjuk is már a sátrakat.

 A települést délről megkerülve érünk a második túranap táborába, Csórompusztára.

 

Note


all notes on protected areas

Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

A "Mit vigyek magammal?" az egyik leggyakoribb kérdés, ami elhangzik. A túra útvonalán esetlegesen szeles, csapadékos idő is várható, tehát mindenféleképpen készülj változékony időjárásra!

 • Alváshoz: sátor, hálózsák, derékalj (polifoam)
 • Evéshez: gázfőző, könnyű edény és pohár, evőeszköz
 • Ruházat: réteges öltözet, alsónemű, sok zokni, aláöltözet, meleg ruha, esőkabát és nadrág, sapka, könnyű szandál vagy félcipő
 • A hátizsákra külső esővédő huzat, de belül is érdemes zsákkal, nejlonnal plusz védelmet biztosítani, akár tételenként (külön a hálózsákot, külön a meleg ruházatot, stb.),
 • Fürdéshez: tisztálkodó szerek, papucs, törülköző (lehet kapni gyorsan száradó típust, amely kisebb és könnyebb a hagyományosnál), nedves törlőkendő
 • Biztonság: fejlámpa (pótelemmel), sportkrém, elsősegély csomag, napvédő krém, ajakír, vitaminok (kalcium, magnézium), szükség esetén egyéni gyógyszer (allergia, stb), telefon tartalék akkumulátorral és/vagy vésztöltővel
 • A túrabot használata segíti a haladásodat és tehermentesít
 • Szúnyog- és kullancsriasztó 

Ezentúl hozhatsz bármit, amire még úgy érzed, szükséged van, de ne feledd, minden gramm számít! 


Questions & Answers

Ask the first question

Got questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
easy
Distance
14.1 km
Duration
4:00h
Ascent
185 m
Descent
325 m
Round trip Scenic Cultural/historical value

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • New Point
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.