Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Long Distance Hiking recommended route Stage 1

Fjällräven Vándortúra, 2019 - 1. nap

Long Distance Hiking · Balaton-felvidék
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Kilátás a Hegyestűről
  Kilátás a Hegyestűről
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Gyógynövény-völgy, … Oktatóközpont Kossuth-kilátó és … Mencshely Hegyestű Geológiai Bemutatóhely
A nomád vándortúra első napján az indulók Zánkától Mencshelyig jutnak el, kisebb-nagyobb hegyek megmászásán keresztül, de fantasztikus panorámák kíséretében. A félbevágott bazalthegyről, a Hegyestűről belátjuk az egész Káli-medencét, amit a következő napokban be is járunk majd. A Nivegy-völgybe beérve több Árpád-kori templomromot is útba ejtünk, sajátos időutazást téve a Balaton-felvidéken. A napot a Halom-hegy megmászásával zárjuk, melynek tetején a Kossuth-kilátóból összegezhetjük az utunkat, belátva szinte az egész, aznap megismert csodálatos tájat.
moderate
Distance 19.7 km
6:00 h
655 m
464 m
389 m
144 m
 • Időpont: 2019. július 29., hétfő
 • Útvonal: Zánka, Gyógynövény-völgy - Hegyestű - Tagyon - Szentantalfa - Dörgicse - Halom-hegy - Kossuth-kilátó - Mencshely
 • Indulás: tömegrajttal 9:00-kor
 • Szintidő: 19:00-ig be kell érni a mencshelyi táborba

A Fjällräven Vándortúra 2019 esemény kezdőoldala a temeszetjaro.hu-n

Author’s recommendation

 • Nyugodtan szánjunk időt a kiállításra is a Hegyestűnél: az egykori alsó bányaudvar egyik üzemépületében ma állandó kiállítás működik, ahol a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térségének természeti értékeit, földtani felépítését, a Hegyestű kialakulását és a bazaltbányászat emlékeit láthatjuk. A szabadtéri kőparkban pedig a Dunántúl jellegzetes kőzeteit mutatják be.
 • Ha korán érkezünk a Hegyestűre, még mögülünk fog sütni a nap, így jobban látjuk a panorámát, és ez a fotózást is megkönnyíti.
 • A Halom-hegyen, ha jól állunk az idővel, járjuk be az egész tanösvényt!
Profile picture of Zsuzsa Lévai
Author
Zsuzsa Lévai
Update: May 21, 2019
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
389 m
Lowest point
144 m

Track types

Show elevation profile

Safety information

Jó, ha van nálad:

 • Iránytű / tájoló
 • Térkép
 • Kisméretű LED fejlámpa (új tartalék elemekkel)
 • Napszemüveg
 • Elsősegély csomag, napvédő krém
 • Szúnyog- és kullancsriasztó
 • Telefon tartalék akkumulátorral

Tips and hints

Start

Zánka, Gyógynövény-völgy (144 m)
Coordinates:
DD
46.878015, 17.669116
DMS
46°52'40.9"N 17°40'08.8"E
UTM
33T 703377 5195067
w3w 
///overheated.handprints.leaves
Show on Map

Destination

Mencshely

Turn-by-turn directions

Zánka kivételes helyzetben van, hiszen amellett, hogy a Balaton partján található, egyben a Káli-medence és a Nivegy-völgy kapujának is nevezhetjük. Innen indul a túránk, pontosabban a település északnyugati végéből, ahol a zánkai "füvesember", Takács Ferenc kertészmérnök, tanár 2015-ben megnyitotta a Gyógynövény-völgyet. A látogató- és oktatóközpontként is működő intézmény fő célja a gyógynövényismeret elmélyítése és a gyakorlatban való alkalmazásának megismertetése. Bemutatja a teljes folyamatot a gyűjtéstől, szárítástól, válogatástól kezdődően a csomagoláson, tároláson át a felhasználásig. A szabadtéri bemutatókert 7000 négyzetméteres, ahol több mint 500 gyógynövényfajjal ismerkedhettek meg.

A félbevágott bazaltkúp

Szántóföldek mentén indulunk északnak, előttünk jól látszik a Hegyestű szabályos kúp formája. Legalább is innen nézve szabályos, sőt, ez az egyetlen irány, ahonnan eredeti formájában láthatjuk ezt a vulkáni tanúhegyet. Amint felérünk a tetejére, rögtön megértjük, miért. Addig azonban még van időnk a hegyoldalban apró pöttyökként elterülő házak látványában elmerülni. Szerencsére a hegy nincsen teljesen beépítve, így a szőlőültetvények és az erdős foltok között kivillanó, fehérre meszelt házak szépen illeszkednek a hegyoldal déli lankáiba.

Fokozatosan emelkedünk, szőlők és házak között érjük el a hegy északi, erdővel borított oldalát, ahol balra fordulva becsatlakozunk a Balaton-felvidéki Kéktúra K jelzésébe. Ez vezet föl egészen a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyhez, ahol hirtelen megértjük, miért nevezik félbevágott hegynek a Hegyestűt. A tanúhegy északi felét az 1930 és 1970 között folytatott bazaltbányászat során lefejtették, és csak az 1960-as évek környezetvédelmi tiltakozásainak köszönhető, hogy - mint a Balatonon több helyen -, itt is felhagytak a tájromboló bányászattal. A Hegyestű esetében azonban tájseb helyett egy időutazást kaptunk cserébe: a visszamaradt, közel 50 méter magas bányafal feltárja előttünk a több millió évvel ezelőtt működött vulkán belsejét. A kürtőben rekedt, megdermedt láva látványos, öt- és hatszögletű, oszlopos formáit ennek köszönhetően láthatjuk szabadon, ráadásul egészen közelről. Az erózió tovább alakította a hegyet, míg a puhább kőzeteket gyorsabban, addig az ellenállóbb, kemény kőzeteket - így a bazaltot is - lassabban bontva le. Így váltak ki környezetükből a Balaton-felvidék jellegzetes tanúhegyei, köztük a Hegyestű is.

Az egykori bánya teraszáról pazar panoráma tárul elénk. Mivel a hely, ahol állunk, a Káli-medence keleti kapuja, nyugat felé belátjuk a teljes kistérséget, a háttérben pedig a – kihelyezett térkép segítségével – könnyen beazonosíthatjuk a Tapolcai-medence tanúhegyeit. Innen lépcsősor vezet fel a hegy tetejére, ahonnan a Balaton, illetve Zánka felé merenghetünk el a táj szépségében.

A nyugalom völgyében

Visszaindulunk a K jelzésen, ugyanarra, ahonnan jöttünk, de ezúttal maradunk is a kéken. A Tagyon-hegy oldalában rendezett szőlők, takaros présházak között haladunk. Balra az erdőt látjuk, jobbra pedig, ahogy a növényzet engedi, rá-rálátunk a Balaton víztükrére. Murvás úton érünk el Tagyon határába, az út egyes pontjairól kitekintünk a szemközti Szent Balázs-hegyre és az előtte elterülő völgyben meghúzódó két kis településre, Tagyonra és Szentantalfára.

A Cserkúti-patakkal párhuzamosan érkezünk Szentantalfára, a focipálya után átkelünk egy kis hídon, és mielőtt a kanyargós Kút utcába érnénk, megnézhetjük, hol mostak egykor a falu lakói. A kiskút és a mosóház épületét 2002-ben újították fel. Érdekes, hogy a Balaton-felvidéken több hasonló mosóház is fennmaradt, nekünk sem ez az utolsó, amelyet a vándortúra során érinteni fogunk.

A szomszédos Káli-medencénél kevésbé ismert Nivegy-völgyben már a rómaiak is szőlőt termesztettek, ez az ősi hagyomány ma is él az itt működő borászatok által. Mencshelytől Óbudavár, Szentjakabfa, Balatoncsicsó, Szentantalfa és Tagyon falvain keresztül Zánkáig húzódik az észak-déli irányú völgy, melynek legnagyobb kistelepülése az alig ötszáz fős Szentantalfa. A gyönyörű környezetben fekvő, apró településen három felekezetnek is épült temploma, mindhárom késő-barokk stílusú.

A falu főutcájáról az utolsó házaknál a K jelzésről letérünk jobbra a Z jelzésre, ezen indulunk neki a Szent Balázs-hegynek. Szőlők és pincék között haladunk, majd letérünk a turistajelzésről a Gergely Borház irányába. Innen délre fordulunk, és hamarosan a szemünk elé tárul a középkorban elpusztult Szentbalázs falu román stílusú templomának romja, a Nivegy-völgy jelképévé vált Szent Balázs-templomrom.

A 13. században épült, román stílusú templomot a 14. században, a gótika korában átépítették, de a törökök idején a falu elnéptelenedésével a templom is elhagyatottá vált. Szerencsére így is megmaradt a torony, és épen átvészelte az évszázadokat több falszakasz is. Az egyik legszebb részlet a romtemplom román kori szentélyének bélletes kapuzata. A 2002-ben helyreállított templomrom előtt, a fügefák alatti padról elmerülhetünk a csodás panorámában: előttünk a nyugalmat árasztó Nivegy-völgy és az azt övező szőlőhegyek, azon túl pedig a Balaton terül el. Nyugat felé a Hegyestű és szép időben a Badacsony is látható.

Mivel ez a vándortúra ellenőrzőpontja is, pecsételjünk a füzetünkbe, mielőtt továbbindulnánk!

Árpád-kori romok közt

A Z jelzésre visszatérve kétszáz méter után átváltunk a piros L jelzésre, ami egyenesen az alsódörgicsei templomromhoz vezet. A több kis település egyesítésével létrejött Dörgicse a településről elnevezett medencében fekszik, néhány száz méteres „hegyek” közé ékelődve. A falu igencsak el van látva templomokkal, hiszen a négy ma is működő templom mellett három Árpád-kori romot is tartogat.

Leereszkedünk a hegyről, a Szent Balázs utcán érünk Dörgicsére. A főúton jobbra fordulunk, majd a P jelzést figyelve balra hagyjuk el azt nagyjából 400 méter múlva. Hamarosan megérkezünk az egykor Boldogasszonydörgicsének nevezett település templomának maradványaihoz. Dörgicse templomromjai közül ez a leglátványosabb, a szépen kialakított piknikezőhellyel és a balatoni kilátással együtt. A 13. században épült templom hatalmas tornya mellett szinte eltörpül a hajó.

A P sávon haladunk tovább, így jutunk el a felsődörgicsei Szent Péter-templom romjához. Az evangélikus templom mögött álló romot először 1082-ben említik; ez a legrégebbi a környékbeli templomok közül. A szépen konzervált maradvány építészetileg is különleges. Feltehetően a tatárjárás után bővítették a templomot úgy, hogy hozzáépítettek egy másikat, így két hajó és két szentély is tartozott hozzá.

Pazar kilátás a kőbalatontól 

A Csicsói utcán hagyjuk el Dörgicsét, továbbra is a P sávot követve. Emelkedve haladunk először a közúton, majd egy kanyarban letérve arról nekivágunk az első napi szakasz legmagasabb pontjának, a Halom-hegynek. Szép, rendezett dűlők között érünk fel az egykori kráter tetejére.

A hegy tetején az eredeti kilátót 1962-ben építették, a mai torony 2015 óta várja a látogatókat. 399 méterével ez a környék legmagasabb pontja, amely a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámáját nyújtja. A Kossuth-kilátóból észak felé a déli Bakonyt, dél felé pedig a Balatont és a köztünk elterülő tájat láthatjuk. A névadást az magyarázza, hogy az 1848-as szabadságharc bukása után Mencshelyen rejtőztek Kossuth Lajos üldözött gyermekei és felesége.

A kilátó újjáépítésekor alakították ki a 2 km hosszú Vulkán tanösvényt is, amely a Halom-hegy kialudt vulkáni kúpjának történetét, geológiai sajátosságait és élővilágát mutatja be. Láthatunk helyi kőzetekből épített tűzhányó-maketteket és a közelben kibányászott kövekből kirakott, hatalmas Balaton-térképet is, ami a kilátóból látszik jól igazán. A „kőbalaton” mellé a környék tanúhegyeit, hegyeit szimbolizáló kis kőhalmokat is láthatunk.

A kilátótól visszatérve a tanösvény útvonalát követve még a kialudt vulkán gyomrába is besétálhatunk. A tanösvény T jelzését, majd a P jelzést követve érünk be az első nap pihenőhelyére, Mencshelyre

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Vonattal a Zánka-Köveskál megállóig utazzunk.
 • Ha a Veszprém és Tapolca között közlekedő buszokkal utazunk a helyszínre, akkor a Zánka, Rákóczi út megállónál szálljunk le!

Getting there

 • A vasútállomástól a sínekre merőleges Rákóczi utcán induljunk el felfelé, a parttól távolodva. Átkelünk a Balatoni úton, és hosszan megyünk egyenesen. Az utca végén balra kanyarodunk, ahogy a tábla is jelzi a Gyógynövény-völgyet, és a következő kanyarban találjuk a rajthelyszínt (1,75 km).
 • A buszmegállóktól egy kanyarnyira találjuk a rajthelyet (100 m).

Parking

 • Zánkán, a Gyógynövény-völgyben parkolhatunk ingyen.

Coordinates

DD
46.878015, 17.669116
DMS
46°52'40.9"N 17°40'08.8"E
UTM
33T 703377 5195067
w3w 
///overheated.handprints.leaves
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

A "Mit vigyek magammal?" az egyik leggyakoribb kérdés, ami elhangzik. A túra útvonalán esetlegesen szeles, csapadékos idő is várható, tehát mindenféleképpen készülj változékony időjárásra!

 • Alváshoz: sátor, hálózsák, derékalj (polifoam)
 • Evéshez: gázfőző, könnyű edény és pohár, evőeszköz
 • Ruházat: réteges öltözet, alsónemű, sok zokni, aláöltözet, meleg ruha, esőkabát és nadrág, sapka, könnyű szandál vagy félcipő
 • A hátizsákra külső esővédő huzat, de belül is érdemes zsákkal, nejlonnal plusz védelmet biztosítani, akár tételenként (külön a hálózsákot, külön a meleg ruházatot, stb.),
 • Fürdéshez: tisztálkodó szerek, papucs, törülköző (lehet kapni gyorsan száradó típust, amely kisebb és könnyebb a hagyományosnál), nedves törlőkendő
 • Biztonság: fejlámpa (pótelemmel), sportkrém, elsősegély csomag, napvédő krém, ajakír, vitaminok (kalcium, magnézium), szükség esetén egyéni gyógyszer (allergia, stb), telefon tartalék akkumulátorral és/vagy vésztöltővel
 • A túrabot használata segíti a haladásodat és tehermentesít
 • Szúnyog- és kullancsriasztó

Ezentúl hozhatsz bármit, amire még úgy érzed, szükséged van, de ne feledd, minden gramm számít! 


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
19.7 km
Duration
6:00 h
Ascent
655 m
Descent
464 m
Highest point
389 m
Lowest point
144 m
Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Linear route

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 3 Waypoints
 • 3 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp