Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here Copy route
Embed
Fitness
Long Distance Hiking Multistage route

Alföldi Kéktúra

Long Distance Hiking
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Alföldi táj Kunfehértó közelében
  / Alföldi táj Kunfehértó közelében
  Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gemenci Duna Érsekcsanád magasságában
  Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hildpuszta közelében az Alföldi Kéken
  Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szalmabálák az Alföldi Kéktúra mentén
  Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kék jelzés az Alföldön, Kunfehértó közelében
  Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szentes-dónáti szélmalom az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban
  Photo: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Alföldi tanyavilág
  Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Buzitapuszta felé az Alföldi Kéken
  Photo: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 800 700 600 500 400 300 200 100 km Bánk (AKPH_52_1) Mezőtúr (AKPH_26) Bordány (AKPH_13) Gút (AKPH_54_B) Furta (AKPH_40) Zsombó (AKPH_14) Pácin (AKPH_65) Okány (AKPH_34) Vaja (AKPH_59) Ruzsa (AKPH_11) Geszt (AKPH_36)

Itt egyben megtekintheted az Országos Kékkör harmadik túraútvonala, a Tolna megyei Szekszárd és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhely közötti, több mint 800 km hosszú Alföldi Kéktúra teljes nyomvonalát a szintemelkedésekkel együtt. A fenti legördülő menüből közvetlenül is kiválaszthatod az egyes szakaszokat.
difficult
842.5 km
213:10 h
1480 m
1482 m

Petőfi Sándor méltán híres versében pazar költői képekben mutatja be az Alföld minden szépségét, melyet hazánk legvarázslatosabb tájának tartott. Az Alföldi Kéktúra 13 szakaszát bejárva megismerhetjük ezt az egyedülálló, páratlan szépségű vidéket, ahol nem a klasszikus, megszokott turistalátványosságokkal találkozhatunk, hiszen egészen más kincseket rejt. 

Maga a táj az, ami megfogja a túrázót: a végtelennek tűnő síkok, az alföldi akácosok, a szántóföldek látványa. Az első szakasz nem az igazi rónaság: még füves homokbuckák, hátak tarkítják a látóhatárt, de először itt kóstolhatunk bele abba a hangulatba, amely Petőfit is magával ragadhatta, amikor az Alföldön járt. Széles, süppedős utakon szinte hangtalanul süllyed a talpunk a homokba, az ég forró párájában remegő nap délibábot rajzol a láthatárra.

Az Alföldi Kéktúra hazánk második leghosszabb gyalogos turistaútja. Nevéhez híven bemutatja legnagyobb és „legmagyarabb” tájegységünk szinte minden jellegzetességét a Kiskunság homokbuckáitól a Körös-vidék végeláthatatlan szántóin át a Nyírség erdős területéig. A 840 km hosszú útvonal végigjárása nem kevés kitartást és nyitottságot igényel, cserébe egyedülálló élményekkel ajándékozza meg a vándort. Az Alföldi Kéktúra Szekszárdról, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra végpontjától indul, és Sátoraljaújhelyig tart, ahonnan az Országos Kéktúra érhető el. A három nagy kék jelzésű túraútvonal alkotja az Országos Kékkört

Az Alföldi Kéktúra rövid története

Az 1990-es évek elején több alföldi megye természetjáróinak igénye alapján kezdődött meg az útvonal kialakítása. Az elsősorban a privatizáció miatt elhúzódó munkálatok 1996-ban, a Millecentenárium évében jutottak olyan szakaszba, hogy az útvonalavató túra megrendezésre kerülhetett. A végleges kialakítás és felfestés 2000-ben fejeződött be. Ekkor készült el a túramozgalom hivatalos igazolófüzete is, amely a hosszútávú túramozgalmaké közül elsőként teljesen színes térképekkel jelent meg. Az útvonal jelzéseinek teljes felújítására először 2006-ban, majd 2015-ben, az Országos Kékkört megújító projekt kapcsán került sor.

Hazánk harmadikként kialakított hosszú távú turistaútjának egyes részeit az EWV (Európai Gyalogtúra Szövetség) bekapcsolta az Európai Hosszútávú Vándorutak hálózatába, így az Alföldi Kéktúra Szekszárd–Mindszent közötti szakasza az E7, a Sátoraljaújhely–Berettyóújfalu közötti szakasza pedig az E3 és E4 vándorút része lett.

2020 tavaszán jelentős változás történt az Alföldi Kéktúra életében: a korábbi 10 helyett a teljes túratáv 13, közel egyforma hosszúságú szakaszra lett felosztva, amely így a túrázók szempontjából optimálisabb, közlekedési csomópontokhoz igazított, természeti látnivalókban és kulturális értékekben egyaránt gazdagabb nyomvonalon halad. A szakaszok és néhol a nyomvonal változása mellett húsz új pecsételőhely is létesült, háromnak pedig a lenyomata változott meg.

Author’s recommendation

 • Kattints a cím alatt és a kép felett található listázóra, majd a legördülő menüből válaszd ki a téged érdeklő Alföldi Kéktúra szakaszt! Ha galéria nézetben szeretnéd megtekinteni, a kép alatt a szakaszok menüpontot választhatod.
 • A túra hatéves kortól, állampolgárságra való tekintet nélkül, bármely irányban, tetszőleges szakaszokra bontva, gyalog tehető meg. A teljesítése nincs időponthoz kötve, és az időtartama sincs korlátozva. Nem verseny, ezért nevezési díjat sem kell fizetni. Az útvonal egyéni és csoportos bejárása egyaránt elfogadott, de a teljesítés csak egyénhez köthető.
 • A Kéktúrát nem kell egyben bejárnod, azt a saját időbeosztásodhoz szabva tetszőlegesen szakaszolhatod. A lényeg, hogy a kezdő és a végpont egy-egy bélyegzőhely legyen! Ami fontos: a túra megszakításakor, majd az ott történő újrakezdésekor is pecsételned, illetve dátumoznod kell.
 • A kéktúrázóknak a teljesítést hitelt érdemlő módon igazolniuk kell a Magyar Természetjáró Szövetség felé az eredeti pecsételőfüzetben történt bélyegzéssel és dátumozással. Fénymásolt füzet nem fogadható el!
 • A 2020. március 23-tól életbe lépő változások miatti fontos tudnivalók:
  • Az Alföldi Kéktúrán 2019-ben végzett karbantartási munkálatok eredményeként az útvonal szakaszolása megváltozott. A korábbi 10 helyett a teljes túratáv 13 szakaszra lett felosztva, amely így a túrázók szempontjából optimálisabb, közlekedési csomópontokhoz igazított, természeti látnivalókban és kulturális értékekben egyaránt gazdagabb nyomvonalon halad.
  • Az útvonalon a bélyegzőhelyek száma 20 új hellyel bővült, valamint 3 helyen változott a bélyegzőgumi lenyomata.
  • A fentiek már szerepelnek az új igazolófüzetben, és a bélyegzőhelyek mindig aktuális listája megtalálható ezen az oldalon.
  • A régi igazolófüzetek továbbra is érvényesek, a használatukkal kapcsolatos feltételek nem változnak, cseréjükre éppen ezért nincsen szükség.
  • Az Alföldi Kéktúra teljesítésének igazolása a régi és az új igazolófüzet együttes használatával is történhet. Ebben az esetben mindkét kiadványra szükség lesz majd a teljesítés ellenőrzése során.
  • A 2020. március 23-a után ellenőrzésre leadott, régi és/vagy új igazolófüzetek tulajdonosai sikeres teljesítés esetén az elismerő oklevél mellett térítésmentesen jutnak hozzá az Alföldi Kéktúra egyedi jelvényéhez.
  • Az új igazolófüzetben a megszakított és újrakezdett túrák esetében mindössze egyszer szükséges bélyegezni, de mindkét dátumot fel kell tüntetni az erre kijelölt helyen. A régi kiadványokban a korábban bevett gyakorlat továbbra sem változik: megszakítás és újrakezdés esetén marad a kettős bélyegzés és dátumozás.
  • A régi kiadványokhoz online letölthető pótlapot biztosítunk, hogy az új bélyegzőhelyek igazolásai is elférjenek a füzetben. A pótlap letölthető erről a honlapról.
  • Az Alföldi Kéktúra nyomvonalváltozásait megelőzően bejárt és igazolt szakaszokat nem kell ismét felkeresni, illetve nem kell újból bélyegezni.
  • A kerékpárral történő teljesítés az új igazolófüzetben már nem, a használatban lévő régi füzeteknél ugyanakkor még elfogadható.
 • 2020. március 23. és 2021. január 1. között úgynevezett türelmi időszak áll rendelkezésre mind a teljesítést ellenőrző kollégák, mind a kéktúrázók érdekében. Ez a pár hónap lehetőséget biztosít mindenkinek a változások és újdonságok megismerésére.

Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
169 m
Lowest point
72 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

Az adott szakaszokon különféle biztonsági előírások érvényesek. Klikkelj az általad teljesíteni kívánt szakaszra az információkért!

Tips, hints and links

Navigációhoz a TERMÉSZETJÁRÓ applikációt ajánljuk.

Start

Szekszárd, vasútállomás (90 m)
Coordinates:
Geographic
46.349508, 18.712554
UTM
34T 323998 5135424

Destination

Sátoraljaújhely, vasútállomás

Turn-by-turn directions

A részletes útleírást az adott szakaszoknál találod meg.

Note


all notes on protected areas

Arrival by train, car, foot or bike

Equipment

Bővebb információt az egyes szakaszoknál találsz.

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions & Answers

Question about Mouse Slow · June 27, 2020 · Community
A Hencida - Pocsaj között rövidítés miatt kieső pecsételő pontok már érintendők, vagy amíg itt a térkép nem kanyarodik arra, mellőzhetőek?
show more
Mindig az itt, a termeszetjaro.hu-n lévő útvonal az érvényes, ha változik valami, itt fog megjelenni elsőként. Úgyhogy még a rövidebb útvonal van érvényben.
Question about Zsuzsanna Kis · June 20, 2020 · Community
Sajnos nem találom az AKT régi igazoló füzethez tartozó pótlapokat? Hol vannak? Má rápecsételtem a régi füzetben a térképre az új helyeken. Üdv Kis Zsuzsa
show more
Answer by Marton Mondvai · June 22, 2020 · Community
Kedves Zsuzsa! A linken, a lap alján, a csatolt dokumentumok alatt megtalálja. http://mtsz.org/cikk/az_alfoldi_kektura_fontos_tudnivaloi_es_modositasai
2 more replies

Reviews

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
difficult
Distance
842.5 km
Duration
213:10h
Ascent
1480 m
Descent
1482 m
Multi-stage route Geological highlights Healthy climate Round trip Refreshment stops available Cultural/historical value Botanical highlights

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • New Point
 • Show images Hide images
 • 13 Stages
Long Distance Hiking · Die Puszta und der Theiß-See

Szekszárd – Bajai átkelés (AK-01.)

March 19, 2020
easy Stage 1
46.4 km
11:50 h
60 m
65 m
Túra az Alföldi Kéktúra Szekszárd vasútállomástól a bajai Duna-híd keleti partján álló Gemenc Vándorpontig a Gemenci erdőn keresztül.
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Die Puszta und der Theiß-See

Bajai átkelés – Hajósi pincék (AK-02.)

March 19, 2020
moderate Stage 2
52.4 km
13:20 h
170 m
165 m
Az Alföldi Kéktúra 2. szakasza a bajai Gemenc vándorpont és a pincefalujáról híres Hajós közti szakaszt járja be.
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Die Puszta und der Theiß-See

Hajósi pincék – Petróczi-iskola (AK-03.)

March 19, 2020
moderate Stage 3
64 km
16:30 h
125 m
90 m
Az Alföldi Kéktúra harmadik szakaszát a hajósi pincefalutól kezdjük. Innen Császártöltés és Kéleshalom érintésével a Kunfehértói üdülőtelepre ...
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Die Puszta und der Theiß-See

Petróczi-iskola – Mindszent vá. (AK-04)

March 19, 2020
moderate Stage 4
94.3 km
23:30 h
55 m
95 m
A túra útvonala az 55-ös út melletti volt Petróczi iskola és Mindszent vasútállomás között halad. Bejárjuk a Kiskunság keleti oldalát, majd ...
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Die Puszta und der Theiß-See

Mindszent vá. – Szarvas (AK-05.)

March 19, 2020
moderate Stage 5
75.3 km
18:50 h
45 m
45 m
A Tisza-parti Mindszentről egy többnapos túra keretében Szarvas határáig gyaloglunk. Végre teljes valójában megismerkedünk az Alföld igazi arcával.
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Die Puszta und der Theiß-See

Szarvas – Dévaványa (AK-06.)

March 19, 2020
moderate Stage 6
76.6 km
19:20 h
55 m
55 m
Szarvasról több napnyi gyaloglás után Dévaványáig jutunk el az Alföld sík vidékén keresztül. Jelentős távot teszünk meg Észak- és Dél-Alföld ...
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Die Puszta und der Theiß-See

Dévaványa – Vésztő vá. (AK-07.)

March 19, 2020
moderate Stage 7
47.4 km
11:50 h
20 m
25 m
A Dévaványa és Vésztő közötti szakaszon közelebbről is megismerjük a Sebes-Körös, majd a Holt-Sebes-Körös vadregényes vidékét. Kulturális ...
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Die Puszta und der Theiß-See

Vésztő vá. – Berettyóújfalu (AK-08.)

March 19, 2020
moderate Stage 8
101.8 km
25:20 h
35 m
25 m
Vésztőről indulva vágunk át a volt Kis-Sárrét medencéjén, a jelenlegi Biharugarai- és Begécsi-halastavak között, majd a Berettyó gátján érkezünk ...
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Die Puszta und der Theiß-See

Berettyóújfalu – Létavértes (AK-09.)

March 19, 2020
moderate Stage 9
44.8 km
11:20 h
65 m
40 m
Az Alföldi Kéktúra 9. szakaszán a Berettyó mentén jutunk el Pocsajig, majd az Érmelléki löszös hátra felkapaszkodva érjük el a szakasz végén ...
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Die Puszta und der Theiß-See

Létavértes – Halápi csárda (AK-10.)

March 19, 2020
moderate Stage 10
59.2 km
15:10 h
205 m
200 m
Az Érmelléki löszös hátra felkapaszkodva ismét belépünk a homok világába, ami kitart a talpunk alatt egészen a Debrecen határában fekvő Vekeri ...
1
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Die Puszta und der Theiß-See

Halápi csárda – Nyírbátor (AK-11.)

March 19, 2020
moderate Stage 11
64.1 km
16:40 h
345 m
325 m
A Halápi csárdástól Nyírbátorig tartó túrán a Dél-Nyírséget járjuk be. Megmásszuk az Alföld legmagasabb pontját, végül a hangulatos nyírségi ...
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Die Puszta und der Theiß-See

Nyírbátor – Kisvárda (AK-12.)

March 19, 2020
moderate Stage 12
49.9 km
12:30 h
130 m
180 m
Ezen a túránkon Nyírbátorból indulva átvágunk a Nyírségen. Szántóföldek, erdőfoltok között bandukolva kis falvakat ejtünk útba; túránk vége felé ...
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
Long Distance Hiking · Die Puszta und der Theiß-See

Kisvárda – Sátoraljaújhely (AK-13.)

March 19, 2020
moderate Stage 13
66 km
17:00 h
170 m
175 m
Az Alföldi Kéktúra utolsó szakaszán Kisvárdáról indulva keresztezzük a Tiszát, így magunk mögött hagyjuk a Tiszántúlt, és a Bodrogközön átvágva ...
from Magyar Természetjáró Szövetség,   Magyar Természetjáró Szövetség
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.