Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Zselici sziklaformák nyomában

· 1 review · Hiking Trail · Zselic · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A kistótvárosi magánkilátó sajnos nem látogatható
  A kistótvárosi magánkilátó sajnos nem látogatható
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 250 200 150 100 14 12 10 8 6 4 2 km
A Zselic szelíd lankái közt rejtőző két érdekes földtani látványosságot is érint ez a túra: a Csepegő-követ és a Kaposgyarmati-mésztufahasadékot. Erdőkön, gyepeken át vezető utunk néhány kilátópontot is tartogat.
Open
moderate
Distance 15.4 km
4:40 h
486 m
495 m
275 m
137 m

Gálosfáról az egykori Kaposvár-Szigetvár-vasútvonal töltésén, majd a Surján-patak hídján át gyalogolva érintjük Bükk-alja árnyas erdőjének szélét. Innen meredeken kapaszkodva vesszük célba a Bükk-tetőt a Szamár-dombon keresztül. A kistótvárosi magánkilátó közelében az alattunk elterülő völgy, a Zselicre jellemző, kellemesen hullámzó lankák sejlenek. Ma a fatoronyra lehetünk figyelmesek, ám Ders fia, Miklós mester 1335-ben ezen a területen pálos kolostort alapított. A völgybe ereszkedve a környék egyik legismertebb földtani értékénél, a Csepegő-kőnél lesz a következő megállónk. Innen a Mecsekre nyíló panorámás hátakon haladunk, majd egy erdei szakasz túkvégén megérkezünk Hajmásra, ahonnan a Kaposgyarmati-mésztufahasadékot, és a mellette lévő, Bivalyfej névre keresztelt, sötét árnyalatú édesvizimészkő-sziklát érintve érkezünk meg végpontunkra.

Kilátásokat tartalmazó, változatos túra a lapos hátairól és lankás felszínéről ismert Zselic karakteres sziklaformáihoz, a csapadék alkotta sziklaegyüttesekhez.

Author’s recommendation

 • A túra végeztével érdemes meglátogatni a bőszénfai Szarvasfarmot.
Profile picture of Szilárd Dr. Szentes
Author
Szilárd Dr. Szentes
Update: January 24, 2022
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
275 m
Lowest point
137 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 53.62%Path 35%Road 11.37%
Forested/wild trail
8.3 km
Path
5.4 km
Road
1.8 km
Show elevation profile

Start

Gálosfa, alsó buszmegálló (151 m)
Coordinates:
DD
46.247564, 17.890741
DMS
46°14'51.2"N 17°53'26.7"E
UTM
33T 722832 5125616
w3w 
///elevator.tactile.reusing
Show on Map

Destination

Kaposgyarmat, községháza buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A buszmegállóból északkeleti irányba indulunk a K jelzésen.
 • A kistótvárosi kilátó után 1 km-rel a K● jelzésen folytatjuk utunkat.
 • A dombhátra felérve balra fordulunk a Z◼ jelzést követve.
 • Hajmás után letérünk balra a Z● jelzésen a Kaposgyarmati-mésztufahasadékhoz.
 • A hasadék után, a dűlőútra kiérve jobbra fordulunk a Z jelzésen, ami elvezet Kaposgyarmatra.

A túra részletes leírása

Indulás Gálosfáról

A falu neve először 1425-ben Galusfalva alakban szerepelt oklevélben, amikor Szerdahelyi Csepel János fiai, és Szerdahelyi Dersfi Márton, a zselicszentjakabi apátsággal szemben követelték maguknak a települést. A 18. századtól a 20. század elejéig a Festetics család birtokolta, akik az 1804-ben országos vásártartási jogot kapott faluban kúriát építtettek. A község tartozéka volt a középkori Szent-Lukácsfalva helyén fekvő Szentluka-puszta, a Kistótváros és Nagytótváros helyén települt Kistótváros-puszta és Nagytótváros-major, valamint a Gálosfától nyugatra eső Törjék-puszta is. A buszmegállóból északkeleti irányba indulunk a K jelzésen, és átkelünk a Csurgó-árok hídján, majd hamarosan (jobbra) elhagyjuk az aszfaltot, és az 1900-ban átadott Kaposvár-Szigetvár-vasútvonal töltését keresztezve haladunk tovább. Az 1972-ben megszüntetett vonal az I. világháború éveiben jelentős teherforgalmat bonyolított, és a zselici búza szállításában később is fontos szerepet töltött be.

A következő hídnál szerény kilátás nyílik Gálosfa irányába és a környező dombokra. Jelzésünket követve széles dűlőúton közelítünk az erdőkkel fedett hátak felé, az út mély nyomvályúiban vízi- és vízparti életközösségeket találunk, melyekben megjelenik a vízi hídőr, a víz felszíne alatt pedig akár egy-egy kis csibort is megpillanthatunk. A Bőszénfa délnyugati határából a Kaposba tartó Surján-patak hídja után elérjük az erdő szélét, majd az út jobbos kanyarjában balra tartva kiadós kapaszkodásba kezdünk. A Bükk-alja árnyas erdőjén át a Szamár-dombra hágunk, ahonnan a Bükk-tető felé vezet jelzésünk. Megközelítjük a kistótvárosi magánkilátót, ami magántulajdonban van, így felmászni nem tudunk rá. A fatoronytól szintben haladunk tovább.

Kistótváros

Ders fia, Miklós mester 1335-ben ezen a területen alapított egy Szent László titulusú pálos kolostort, és a nemes alkalomból a közösségnek adományozta a Surk erdő egy részét, valamint két malmot Bát faluban a Kapos folyón, egy-egy szőlőt Kökényesfő és Thormoch falu határában, mellettük Szerenketeleke faluval. Miklós mester később erőszakkal visszavette egykori birtokait, ami miatt perbe keveredett a pálosokkal, végül pedig I. Lajos király az egyház javára döntött. A 16. század elején az Imreffy családé lett a birtok, akik sáncárokkal körülvett várkastélyuk építésekor védelmi célból az ekkor már Tótvár(os) néven említett település körüli, nagy kiterjedésű erdő jelentős részét kivágták. Ezután jelentősebb erdőirtás csak 1722-1802 között volt a területen. A kolostort Gyöngyösi Gergely 1520 körül a pálos rend egyik leggazdagabbikaként jellemzi. Valószínűleg az 1543-as török hadjárat idején pusztult el.

Hamarosan, úgy 1 km múlva elérjük a K● jelzést, amin meredek ereszkedésbe kezdünk Kistótváros vadkerítése mentén. Leérünk a völgybe, ott a kaszálón és a Kistótvárosi-patakon átkelve visszatérünk az erdőbe, ahol a pihenőtől már feltűnik a Csepegő-kő.

Csepegő-kő

A Sárközi-erdő fő látványossága a helyi természetvédelmi oltalom alatt álló Csepegő-kő és a tövében fakadó Csepegő-kút. A környéket a Kistótvárosi-patak egyik időszakos mellékága formálta a mai alakjára, miközben a Zselic negyedidőszaki szakaszos kiemelkedése során bevágta magát a környéket fedő laza üledékes rétegsorba. Alatta pedig a Pannon-tó partmenti zónájának üledékét érte el (ezek adják a Zselic fő tömegét). Ezekkel a jobban cementált pannon homokkő rétegekkel már kevésbé bírt a víz, így kialakult a ma látható kis szurdok kicsiny vízesése, melyen a patak lebukik. A kis cseppköszerű bevonatok úgy képződnek, hogy a homokkőben lefelé szivárgó, a talajban enyhén savanyúvá váló csapadék lassan oldja a kőzet karbonátos ásványait, és az így szállított mész a réteglapok felszínén, valamint a kőzet repedései mentén kicsapódik. A sziklafal tövében találjuk a Csepegő-kút forrást, melynek környezetében a hűvös, párás klímát jelző gímnyelvű fodorka és májmohák tenyésznek, amik élettevékenységük során szén-dioxidot vonnak el a vízből, segítve az édesvízi mészkőt felépítő kalcium-karbonát kicsapódását. Mivel azonban ez a folyamat még így is lassú, fokozott figyelemmel óvjuk ezeket a kicsiny képződményeket.

Panorámás séta a dombtetőn

Jelzésünket követve falépcsőn kapaszkodunk fel a meredek völgyoldal ezüsthársas-bükkösén át, majd ösvényünk lassan ellaposodik, és a dombháti gyepek határán futó széles dűlőútra már egy akácosból érünk ki. Itt balra fordulunk a Z◼ jelzést követve, ami hamarosan több, a Mecsek irányába nyíló kilátópontot is érint. Alig érezhető ereszkedésbe kezdünk, és lassan bezárul a panoráma, búcsút inthetünk a Zengő tekintélyes tömbjének. Hamarosan néhány idős kocsánytalan tölgy hagyásfa alatt haladunk tova, majd a csőszkunyhó után erdőszélre érünk, ahonnan szép kilátás nyílik Kistótvárosra. További 1,5 km kényelmes séta után jelzésünk élesen balra kanyarodik, innen egészen Hajmás határáig egy lassan felverődő erdő útján haladunk. Egy vadkerítésnél kiérünk belőle, itt az ösvényre már ránőttek az erdőszél cserjéi, ami miatt egy kb. 20 m-es bozótharcra készüljünk. A kerítések között jutunk ki az országútra, amin jobbra fordulunk Hajmás irányába.

Hajmásra Ivánkapusztánál érünk be, melynek helyén feküdt a középkorban Ivánkafalva, amit a Győr-nemzetség birtokolt, és 1571-ben 3 házból állt. Hajmást 1346-ban említi először oklevél, amikor Szerdahelyi Dersfi Péter birtokába került. Az 1425-ben Haghmas néven jegyzett település később a törökdúlás áldozata lett. Csak a 18. században telepítettek németeket a faluba, ekkor alakult ki a mai faluszerkezet. Az északi részt Magyarfalunak hívták, míg a délit Németfalunak, népessége a 19. század végéig gyarapodott. Az országutat követve átsétálunk Hajmáson, majd a volt vasútállomás helye után kis kitérőt teszünk a Z● jelzésen a Kaposgyarmati-mésztufahasadékhoz.

A Kaposgyarmati-mésztufahasadék

Átkelünk a Surján-patakon, melynek neve bozótos patakot jelent. Az erdőbe beérve hamarosan emelkedni kezdünk, keresztezzük a patak mellékvizét, és a meredek szakasz vége felé padokhoz érünk. Itt találjuk jobb oldalon a mésztufahasadékot. A Surján-patak egyik időszakos mellékvize a Csepegő-kőhöz hasonló módon vájta ki a szakadékos völgyet és a benne található sziklát, ám az édesvízi mészkő kiválása itt gyorsabb ütemben folyik. A kis vízesés mellett a szurdok másik jellegzetes képződménye a Bivalyfej névre keresztelt, sötét árnyalatú travertínó (azaz mésztufa) szikla.

Ezt követően egy hosszabb szakaszon közel szintben haladunk, majd a dűlőútra kiérve jobbra fordulunk a Z jelzésen, és a gyepen átkelve visszatérünk az erdőbe. Kaposgyarmat házai közt elhaladunk egy kis kápolna mellett, melytől már nincs messze a buszmegálló, túránk végpontja. Mellette, bal oldalon az 1992-ben kialakított halastavat, egy székelykaput, egy régi tűzoltókocsit és a sportpályát találjuk, a jobb oldalon három múlt század eleji feszület sorakozik. A Hármas kereszt az I. világháborúban elesett hősöknek állít emléket.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Gálosfára Kaposvár felől érkeznek buszjáratok, és a Gálosfa, alsó buszmegállónál kell leszállni.
 • A Kaposgyarmat, községháza buszmegálló a túra végpontja.

Getting there

 • A túra buszmegállóból indul, és ott is ér véget.
 • A két végpont között van buszközlekedés, ezért ha az autót az egyiknél hagyjuk, a túra végén visszabuszozhatunk hozzá. A menetrendről előre tájékozódjunk!

Parking

 • Gálosfán a Dózsa György úton célszerű parkolni.
 • Kaposgyarmaton a községháza előtt parkolhatunk.

Coordinates

DD
46.247564, 17.890741
DMS
46°14'51.2"N 17°53'26.7"E
UTM
33T 722832 5125616
w3w 
///elevator.tactile.reusing
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

 • Zselic turistatérkép

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 •  Alapvető túrafelszerelés: túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.
 • A navigáláshoz Természetjáró app.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

3.0
(1)
Hevesi Zoltán
January 24, 2022 · Community
A képen is bemutatott Kistótváros felett álló kilátó magán területen van, le is van kerítve a kéktúra felől is. Nem látogatható!
Show more
When did you do this route? September 05, 2020
Photo: Hevesi Zoltán, Community

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
15.4 km
Duration
4:40 h
Ascent
486 m
Descent
495 m
Highest point
275 m
Lowest point
137 m
Linear route Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Insider tip Dog-friendly Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp