Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Zöld utakon a Zselic szívében

· 5 reviews · Hiking Trail · Zselic · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Virágos rét Márcadópusztánál
  / Virágos rét Márcadópusztánál
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pali betyár sírja Kisdennapusztán
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fenyőfák között bújik meg a Kardosfa Hotel
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Márcadópusztától meredeken emelkedik az út
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sűrű erdők ölelésében üde rétekre lelünk
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az elnéptelenedett Vitorágpuszta környékén
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vadregényes zselici erdők mélyén vezet utunk
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A zselici erdők rengetege a Hindai-bérc kilátójából
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Visnyeszéplak elszórt házai a dombháton
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Visnyeszéplak után a Vitorági-erdőben folytatjuk utunkat
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kardosfa felé
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Vándor Turistaház … (Zselickisfalud) Vándor Turistaház … (Zselickisfalud)
A Zselici Tájvédelmi Körzet legvadregényesebb erdeiben teszünk egy körtúrát. Összefüggő erdőrengetegben kirándulunk, csak néhányszor szakítja meg túránkat egy-egy káprázatos szépségű üde, virágos rét, zöldellő mező. A ritkán járt zselici erdők mentén gyakorta pillanthatunk meg őzet, szarvast, muflont, hiszen a környék a nagyvadak és a vadászok paradicsoma is.
open
easy
Distance 20.7 km
5:30 h
243 m
243 m
Utunk során felkapaszkodunk az erdő mélyén megbújó Hindai-bérc magaslatára, ahol a kilátóból a Zselic erdeinek szépségében gyönyörködhetünk. Kisdennapusztán meglátogatjuk Pali betyár sírját, Visnyeszéplakon pedig csodaszép környezetben pihenhetünk meg. Az elnéptelenedett Vitorágpusztának és Márcadópusztának szinte nyomait sem leljük, Kardosfapusztán viszont egy meseszép hotelre bukkanunk a fák között. Hazánk egyik legerdősültebb vidékén számos látnivaló és meglepetés várja az arra vetődő vándort.

Author’s recommendation

 • Kardosfapusztáról érdemes rövid kitérőt tenni a Zselici Csillagpark épületegyütteséhez – ez oda-vissza 1,5 km. A park színes programokkal, a közeli kilátó fantasztikus panorámával várja a látogatókat.
 • Ha Márcadópusztánál egy kicsit beljebb merészkedünk az erdőbe, még rálelhetünk az egykori település temetőjére és néhány házának romjára.
Profile picture of Nándor Müller
Author
Nándor Müller
Update: September 24, 2019
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
282 m
Lowest point
154 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Zselickisfalud, autóbusz-váróterem (161 m)
Coordinates:
DD
46.274377, 17.734773
DMS
46°16'27.8"N 17°44'05.2"E
UTM
33T 710707 5128168
w3w 
///domino.decorate.rids

Destination

Zselickisfalud, autóbusz-váróterem

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A zselickisfaludi buszmegállótól a falu szélén álló Vándor kulcsos házig a Z◼  jelzését követjük.
 • A Vándor kulcsosháznál rálelünk a Z▲ jelzésére, melyet Visnyeszéplakig követünk.
 • Visnyeszéplaktól Kardosfáig a Z jelzésen gyalogolunk (az elágazásnál balra).
 • Kardosfán jelet váltunk, és balra, a Z◼ jeleket követve jutunk vissza a kiindulópontra.

A túra részletes leírása

A zselici zsákfalu buszmegállójából indulunk körtúránkra a Z◼ négyzet jelzésen. Miközben végigsétálunk a Fő utcán, találkozunk a Kardosfa irányából érkező K jelzésével, melyen majd a túra végén érkezünk visszafelé. A Vándor kulcsosháztól a Z▲ jelzésen déli irányban hagyjuk el a települést. (A kulcsos turistaház a századfordulón épült, és meglehetősen fordulatos sorsa volt: erdészházként funkcionált, majd a két világháború között rossz hírű, rettegett csendőrőrs és fogda üzemelt benne. Később mozi, ifjúsági klub, múzeumi raktár is működött benne, végül a kaposvári természetbarátok vették meg 1985-ben, hogy 3 év önkéntes munkával felkészítsék azóta is élő szerepére.)

Zselickisfaludot magunk mögött hagyva, jobbra szép kilátás nyílik Szilvásszentmártonra és a völgyben elterülő halastóra. Átmegyünk a Szentmártoni-árok patakjának hídján, és szép rétek, mezők mellett haladunk, amíg jobbra nem irányít jelzésünk. Egy kerítés mellett felsétálunk a szemközti erdősávhoz, ahol egy kapun kell átmennünk, majd betérünk a fák közé.

Rövidesen kiérünk a szép erdőből, elhaladunk egy magasles mellett, és a cserjés, alig taposott ösvényen megcélozzuk a hegyoldalt, ahol az erdő szélén ismét rábukkanunk a jelzésre. Vadregényes erdei úton lépegetünk, mely rövidesen kivezet egy széles kocsiútra, ahol mi balra indulunk tovább. A jelzések kétszáz méter után balra bevisznek egy keskenyebb ösvényre, így érkezünk a Hindai-bérc geológiai tornyához, ahol kifújhatjuk magunkat. A szép kilátás kedvéért a bátrabbak felmászhatnak a betontorony kilátószintjére. Föntről a tipikus zselici táj látványa hálálja meg a bátorságot: széles dombhátak, és megszámlálhatatlan völgy váltakozik, aljukon az elszigeteltségüket őrző falvak ülnek. A házakat nem is mindig észlelhetjük, de télen a füstlepel szembetűnő.

Továbbindulva az ösvény visszairányít minket a széles kocsinyomra, így érkezünk az erdészeti műúthoz, melyen jobbra indulunk tovább, hogy aztán nyolcszáz méter után balra elhagyjuk azt. Itt tábla mutatja az útirányt és a távolságokat. A köves kocsiúton egy-két szóból a Kisdennapusztán álló Palitemetőhöz érkezünk. 

Az 1848-as szabadságharc leverése utáni időkben nagyon sok üldözött húzódott meg a Zselic rengetegében. Nagyrészt a bujdosó, osztrák hadseregbe nem kívánkozó honvédekből verődtek össze a somogyi betyárok. Ezek közül való volt Mészáros Pál, akinek betyárneve Nagy Pali volt. Az 1850-es évektől tevékenykedett 1861-ig, amikor is bandáját elfogták, őt magát a visnyeszéplaki (vitorági) erdőben tűzharcban agyonlőtték. Itt temették el, s ezt a helyet azóta is „Pali temetőnek” nevezik. Emlékét eme sírhalom őrzi ma is. A kereszten az alábbi szöveg olvasható: „Vármegye katonája lábam nyomát sokat járta, itt nyugszik Nagy Pál, a híres betyár.”

Az útelágazásban találkozunk a Dennai-erdő felől érkező Z jelzéssel, melyen mi balra indulunk tovább. 400 méternyi gyaloglás után érkezünk Visnyeszéplakra,a hol egy esőbeállónál hosszabb pihenőt iktathatunk be, és elsétálhatunk a közeli fa haranglábhoz. A külvilágtól elszigetelt faluba még a '80-as években sem vezetett burkolt autóút, így nem csoda, hogy elnéptelenedett. A '90-es években azonban fiatal lakók kezdték belakni a kellemes természeti környezetben található, nyugalmas települést, melyben mára újra van élet, a gyerekek helyben tanulhatnak, a közösség ökogazdasági törekvéseinek hála sok igényt helyben előállított élelmiszerekkel elégítenek ki.

Visnyeszéplak „központjából” a balra vezető széles úton indulunk tovább, közel két kilométert az elszórt házak között megyünk, innen ki-kilesve a távolban megpillanthatjuk a Mecsek nyugati vonulatait – feltűnik a Jakab-hegy széles háta, és a Misina tornya. A település házait elhagyva figyeljünk, mert enyhén balra ível az út. Rövidesen balra, északi irányba kalauzol a Z jelzése, és már a Vitorági-erdő vadregényes ösvényét taposva rójuk a kilométereket. A balra ívelő ösvényen csakhamar elindulunk lefelé, kerítés mellett araszolva érkezünk a völgybe, ahol a hajdani Vitorágpuszta házai állhattak. Sok másik zselici faluhoz hasonlóan ez sem külső kényszer nyomására, hanem elzártsága és az elaprózott településszerkezetre jellemző munkahiány következtében néptelenedett el.

A Keleti-Gyöngyös vízfolyásán fahídon kelünk át, és percek alatt egy nagyon szép mezőn találjuk magunkat. A jobb oldali erdősáv mellett megyünk néhány száz métert, majd a kaszáló végén balra tartva az erdészeti útra vezetnek a jelek. Azon északnak indulunk, és a következő kanyarnál balra betérünk a Márcadó-árok hosszan elnyúló mezejére. Itt ne lepődjünk meg, ha szarvasok, őzek, netán muflonok kerülnek a szemünk elé; a Zselicnek e nyugodt, csendes szeglete a nagyvadak paradicsomának számít.

Két kilométer után – a rét végénél – balra fordul az út, átkelünk egy hídon, kétszáz méter után jobbra fordulunk, és szinte észrevétlenül megyünk el az erdőben valaha békésen megbúvó Márcadópuszta közelében. Márcadó - azaz mézsört szolgáltató királyi birtok állt itt már az Árpád-korban is. Később disznótartásáról volt ismert, makkoltatói alaposan megritkították az addig nem háborgatott erdőséget. Az elnéptelenedett faluból már csak néhány téglarakást, illetve a felhagyott temető sírköveit lelhetjük fel a bozótban.

Gyönyörű erdők, hangulatos rétek ölelésében haladunk, majd széles földúton, gesztenyefasor között araszolunk folyamatosan felfelé, így érünk ismét az erdészeti úthoz, melyen jobbra fordulunk, és egy kilométer után a Kardosfapusztán álló impozáns Hotel Kardosfához érkezünk. Itt akár hosszabb pihenőt is tarthatunk, vagy elsétáéhatunk a Zselici Csillagparkhoz – ez oda-vissza 1,5 km. Kardosfapusztán épült a dombság első vadászháza (a mai hotel), de a feltételezések szerint története Szent László királyig nyúlik vissza, aki a pannonhalmi apátságnak adományozta, mint kanászfalut. Aztán a 20. század második felében utolérte a zselici sors: lakói elhagyták, újak nem jöttek, mára idegenforgalmi szerepe alakult ki.

A műúton északi irányba indulunk tovább a K és Z◼ négyzet társaságában. Egy kilométer után balra ismét erdőbe térünk, ahol rövidesen a Millenniumi Emlékhársas tábláját olvashatjuk. 1896-ban 400 csemetéből „rakták ki" az évszámot, mely napjainkra persze nincs meg, hiszen az erdő átalakult, idős példányok elpusztultak, és sok új nőtt ki a földből.

Erdők, mezők ligetek mentén sétálva feltűnnek az első présházak, melyek jelzik, hogy már nem vagyunk messze úticélunktól, Zselickisfalud határában járunk. Egy igen meredek hosszú löszmélyúton ereszkedünk le a kistelepülésre, ahol a Vándor kulcsosház mellett bukkanunk ki. Innen nincs más dolgunk, mint a falucska főutcáján visszasétálni a buszmegállóhoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Zselickisfaludra Kaposvárról érkezhetünk autóbusszal. A Zselickisfalud, autóbusz-váróterem megállónál szállunk le a buszról, illetve túránk végeztével innen is tudunk távozni.

Getting there

 • A buszmegállótól, a templom közeléből indul a Z◼ jelzése.

Parking

 • Autóval Kaposvár–Szenna felől érkezhetünk a kis zselici zsákfaluba. A település főutcáján, vagy a Vándor kulcsosház előtt parkolhatunk. A kulcsos háztól indul a Z▲ jelzése, és ide ér vissza a K és a Z◼ jelzés.

Coordinates

DD
46.274377, 17.734773
DMS
46°16'27.8"N 17°44'05.2"E
UTM
33T 710707 5128168
w3w 
///domino.decorate.rids
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Müller Nándor: Barangolások a Zselicben – túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Zselicben – fotóalbum

Author’s map recommendations

 • Zselic turistatérkép

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Blister kit
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.4
(5)
Zsofia Sziraki
February 22, 2021 · Community
Nagy reményekkel indultunk neki a körtúrának, de ahogy haladtunk előre, kilométerről kilométerre, többször csalódottságunknak tudtunk hangot adni. A különféle zöld jelzések erdészeti munkaútvonalakat érintettek, így rendszeres volt a faipari nehézgépjárművek, láncfűrészek és kidőlő fák hangja. Erdei emlős állatot így nehéz volt látnunk,és nehezen lehetett az erdő szépségét mélyebben szemrevételezni, csak a csöndesebb szakaszok madárcsicsergése emlékeztetett minket a Zselic nyugalmára. Ha a körülmények kedvezőbbek is lettek volna, a táj változatossága inkább közepes volt. Talán némi kéktúraszakasz belecsempészése a túratervbe enyhítette volna telhetetlenségünket.
Show more
Edit Kis
December 20, 2020 · Community
Első túránknak választottuk a Zselicben, és nagyon jól tettük. Jól követhető útvonal, amit a leírás csak még érdekesebbé tett. Bár decemberben annyira nem volt "zöld", de még így is gyönyörű volt. A muflon most elmaradt, de találkoztunk őzekkel, fácánnal, borzzal. A sár nem volt kevés, de ez nyilván időjárás függvénye. Visszatérünk más évszakban is!
Show more
When did you do this route? December 05, 2020
Photo: Edit Kis, Community
Photo: Edit Kis, Community
Photo: Edit Kis, Community
Photo: Edit Kis, Community
András Nagy
October 19, 2020 · Community
jól járható, sok turistajelzés!
Show more
When did you do this route? October 18, 2020
Show all reviews

Photos from others

+ 5

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
20.7 km
Duration
5:30 h
Ascent
243 m
Descent
243 m
Circular route Scenic Cultural/historical interest Botanical highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp