Share
Bookmark
Print
GPX
KML
Plan a route here Copy route
Embed
Fitness
Hiking Trail

Zöld utakon a Zselic szívében

· 2 reviews · Hiking Trail · Észak-Zselic · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Virágos rét Márcadópusztánál
  / Virágos rét Márcadópusztánál
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pali betyár sírja Kisdennapusztán
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Fenyőfák között bújik meg a Kardosfa Hotel
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Márcadópusztától meredeken emelkedik az út
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sűrű erdők ölelésében üde rétekre lelünk
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az elnéptelenedett Vitorágpuszta környékén
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vadregényes zselici erdők mélyén vezet utunk
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A zselici erdők rengetege a Hindai-bérc kilátójából
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Visnyeszéplak elszórt házai a dombháton
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Visnyeszéplak után a Vitorági-erdőben folytatjuk utunkat
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kardosfa felé
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Vándor Turistaház … (Zselickisfalud) Vándor Turistaház … (Zselickisfalud)

A Zselici Tájvédelmi Körzet legvadregényesebb erdeiben teszünk egy körtúrát. Összefüggő erdőrengetegben kirándulunk, csak néhányszor szakítja meg túránkat egy-egy káprázatos szépségű üde, virágos rét, zöldellő mező. A ritkán járt zselici erdők mentén gyakorta pillanthatunk meg őzet, szarvast, muflont, hiszen a környék a nagyvadak és a vadászok paradicsoma is.

open
easy
20.7 km
5:30 h
243 m
243 m

Utunk során felkapaszkodunk az erdő mélyén megbújó Hindai-bérc magaslatára, ahol a kilátóból a Zselic erdeinek szépségében gyönyörködhetünk. Kisdennapusztán meglátogatjuk Pali betyár sírját, Visnyeszéplakon pedig csodaszép környezetben pihenhetünk meg. Az elnéptelenedett Vitorágpusztának és Márcadópusztának szinte nyomait sem leljük, Kardosfapusztán viszont egy meseszép hotelre bukkanunk a fák között. Hazánk egyik legerdősültebb vidékén számos látnivaló és meglepetés várja az arra vetődő vándort.

Author’s recommendation

 • Kardosfapusztáról érdemes rövid kitérőt tenni a Zselici Csillagpark épületegyütteséhez – ez oda-vissza 1,5 km. A park színes programokkal, a közeli kilátó fantasztikus panorámával várja a látogatókat.
 • Ha Márcadópusztánál egy kicsit beljebb merészkedünk az erdőbe, még rálelhetünk az egykori település temetőjére és néhány házának romjára.
outdooractive.com User
Author
Nándor Müller
Updated: September 24, 2019

Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
282 m
Lowest point
154 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Start

Zselickisfalud, autóbusz-váróterem (161 m)
Coordinates:
Geographic
46.274377, 17.734773
UTM
33T 710707 5128168

Destination

Zselickisfalud, autóbusz-váróterem

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A zselickisfaludi buszmegállótól a falu szélén álló Vándor kulcsos házig a Z◼  jelzését követjük.
 • A Vándor kulcsosháznál rálelünk a Z▲ jelzésére, melyet Visnyeszéplakig követünk.
 • Visnyeszéplaktól Kardosfáig a Z jelzésen gyalogolunk (az elágazásnál balra).
 • Kardosfán jelet váltunk, és balra, a Z◼ jeleket követve jutunk vissza a kiindulópontra.

A túra részletes leírása

A zselici zsákfalu buszmegállójából indulunk körtúránkra a Z◼ négyzet jelzésen. Miközben végigsétálunk a Fő utcán, találkozunk a Kardosfa irányából érkező K jelzésével, melyen majd a túra végén érkezünk visszafelé. A Vándor kulcsosháztól a Z▲ jelzésen déli irányban hagyjuk el a települést. (A kulcsos turistaház a századfordulón épült, és meglehetősen fordulatos sorsa volt: erdészházként funkcionált, majd a két világháború között rossz hírű, rettegett csendőrőrs és fogda üzemelt benne. Később mozi, ifjúsági klub, múzeumi raktár is működött benne, végül a kaposvári természetbarátok vették meg 1985-ben, hogy 3 év önkéntes munkával felkészítsék azóta is élő szerepére.)

Zselickisfaludot magunk mögött hagyva, jobbra szép kilátás nyílik Szilvásszentmártonra és a völgyben elterülő halastóra. Átmegyünk a Szentmártoni-árok patakjának hídján, és szép rétek, mezők mellett haladunk, amíg jobbra nem irányít jelzésünk. Egy kerítés mellett felsétálunk a szemközti erdősávhoz, ahol egy kapun kell átmennünk, majd betérünk a fák közé.

Rövidesen kiérünk a szép erdőből, elhaladunk egy magasles mellett, és a cserjés, alig taposott ösvényen megcélozzuk a hegyoldalt, ahol az erdő szélén ismét rábukkanunk a jelzésre. Vadregényes erdei úton lépegetünk, mely rövidesen kivezet egy széles kocsiútra, ahol mi balra indulunk tovább. A jelzések kétszáz méter után balra bevisznek egy keskenyebb ösvényre, így érkezünk a Hindai-bérc geológiai tornyához, ahol kifújhatjuk magunkat. A szép kilátás kedvéért a bátrabbak felmászhatnak a betontorony kilátószintjére. Föntről a tipikus zselici táj látványa hálálja meg a bátorságot: széles dombhátak, és megszámlálhatatlan völgy váltakozik, aljukon az elszigeteltségüket őrző falvak ülnek. A házakat nem is mindig észlelhetjük, de télen a füstlepel szembetűnő.

Továbbindulva az ösvény visszairányít minket a széles kocsinyomra, így érkezünk az erdészeti műúthoz, melyen jobbra indulunk tovább, hogy aztán nyolcszáz méter után balra elhagyjuk azt. Itt tábla mutatja az útirányt és a távolságokat. A köves kocsiúton egy-két szóból a Kisdennapusztán álló Palitemetőhöz érkezünk. 

Az 1848-as szabadságharc leverése utáni időkben nagyon sok üldözött húzódott meg a Zselic rengetegében. Nagyrészt a bujdosó, osztrák hadseregbe nem kívánkozó honvédekből verődtek össze a somogyi betyárok. Ezek közül való volt Mészáros Pál, akinek betyárneve Nagy Pali volt. Az 1850-es évektől tevékenykedett 1861-ig, amikor is bandáját elfogták, őt magát a visnyeszéplaki (vitorági) erdőben tűzharcban agyonlőtték. Itt temették el, s ezt a helyet azóta is „Pali temetőnek” nevezik. Emlékét eme sírhalom őrzi ma is. A kereszten az alábbi szöveg olvasható: „Vármegye katonája lábam nyomát sokat járta, itt nyugszik Nagy Pál, a híres betyár.”

Az útelágazásban találkozunk a Dennai-erdő felől érkező Z jelzéssel, melyen mi balra indulunk tovább. 400 méternyi gyaloglás után érkezünk Visnyeszéplakra,a hol egy esőbeállónál hosszabb pihenőt iktathatunk be, és elsétálhatunk a közeli fa haranglábhoz. A külvilágtól elszigetelt faluba még a '80-as években sem vezetett burkolt autóút, így nem csoda, hogy elnéptelenedett. A '90-es években azonban fiatal lakók kezdték belakni a kellemes természeti környezetben található, nyugalmas települést, melyben mára újra van élet, a gyerekek helyben tanulhatnak, a közösség ökogazdasági törekvéseinek hála sok igényt helyben előállított élelmiszerekkel elégítenek ki.

Visnyeszéplak „központjából” a balra vezető széles úton indulunk tovább, közel két kilométert az elszórt házak között megyünk, innen ki-kilesve a távolban megpillanthatjuk a Mecsek nyugati vonulatait – feltűnik a Jakab-hegy széles háta, és a Misina tornya. A település házait elhagyva figyeljünk, mert enyhén balra ível az út. Rövidesen balra, északi irányba kalauzol a Z jelzése, és már a Vitorági-erdő vadregényes ösvényét taposva rójuk a kilométereket. A balra ívelő ösvényen csakhamar elindulunk lefelé, kerítés mellett araszolva érkezünk a völgybe, ahol a hajdani Vitorágpuszta házai állhattak. Sok másik zselici faluhoz hasonlóan ez sem külső kényszer nyomására, hanem elzártsága és az elaprózott településszerkezetre jellemző munkahiány következtében néptelenedett el.

A Keleti-Gyöngyös vízfolyásán fahídon kelünk át, és percek alatt egy nagyon szép mezőn találjuk magunkat. A jobb oldali erdősáv mellett megyünk néhány száz métert, majd a kaszáló végén balra tartva az erdészeti útra vezetnek a jelek. Azon északnak indulunk, és a következő kanyarnál balra betérünk a Márcadó-árok hosszan elnyúló mezejére. Itt ne lepődjünk meg, ha szarvasok, őzek, netán muflonok kerülnek a szemünk elé; a Zselicnek e nyugodt, csendes szeglete a nagyvadak paradicsomának számít.

Két kilométer után – a rét végénél – balra fordul az út, átkelünk egy hídon, kétszáz méter után jobbra fordulunk, és szinte észrevétlenül megyünk el az erdőben valaha békésen megbúvó Márcadópuszta közelében. Márcadó - azaz mézsört szolgáltató királyi birtok állt itt már az Árpád-korban is. Később disznótartásáról volt ismert, makkoltatói alaposan megritkították az addig nem háborgatott erdőséget. Az elnéptelenedett faluból már csak néhány téglarakást, illetve a felhagyott temető sírköveit lelhetjük fel a bozótban.

Gyönyörű erdők, hangulatos rétek ölelésében haladunk, majd széles földúton, gesztenyefasor között araszolunk folyamatosan felfelé, így érünk ismét az erdészeti úthoz, melyen jobbra fordulunk, és egy kilométer után a Kardosfapusztán álló impozáns Hotel Kardosfához érkezünk. Itt akár hosszabb pihenőt is tarthatunk, vagy elsétáéhatunk a Zselici Csillagparkhoz – ez oda-vissza 1,5 km. Kardosfapusztán épült a dombság első vadászháza (a mai hotel), de a feltételezések szerint története Szent László királyig nyúlik vissza, aki a pannonhalmi apátságnak adományozta, mint kanászfalut. Aztán a 20. század második felében utolérte a zselici sors: lakói elhagyták, újak nem jöttek, mára idegenforgalmi szerepe alakult ki.

A műúton északi irányba indulunk tovább a K és Z◼ négyzet társaságában. Egy kilométer után balra ismét erdőbe térünk, ahol rövidesen a Millenniumi Emlékhársas tábláját olvashatjuk. 1896-ban 400 csemetéből „rakták ki" az évszámot, mely napjainkra persze nincs meg, hiszen az erdő átalakult, idős példányok elpusztultak, és sok új nőtt ki a földből.

Erdők, mezők ligetek mentén sétálva feltűnnek az első présházak, melyek jelzik, hogy már nem vagyunk messze úticélunktól, Zselickisfalud határában járunk. Egy igen meredek hosszú löszmélyúton ereszkedünk le a kistelepülésre, ahol a Vándor kulcsosház mellett bukkanunk ki. Innen nincs más dolgunk, mint a falucska főutcáján visszasétálni a buszmegállóhoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Zselickisfaludra Kaposvárról érkezhetünk autóbusszal. A Zselickisfalud, autóbusz-váróterem megállónál szállunk le a buszról, illetve túránk végeztével innen is tudunk távozni.

Getting there

 • A buszmegállótól, a templom közeléből indul a Z◼ jelzése.

Parking

 • Autóval Kaposvár–Szenna felől érkezhetünk a kis zselici zsákfaluba. A település főutcáján, vagy a Vándor kulcsosház előtt parkolhatunk. A kulcsos háztól indul a Z▲ jelzése, és ide ér vissza a K és a Z◼ jelzés.
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Müller Nándor: Barangolások a Zselicben – túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Zselicben – fotóalbum

Author’s map recommendations

 • Zselic turistatérkép


Questions & answers

Ask the first question

Got any questions regarding this content? You can ask them here.


Reviews

4.5
(2)
Gertrud Szetecska
June 12, 2019 · Community
Első túránk volt a telefonnal.Jók a turistajelek.Igazán zöld szìve a Zselicnek.
show more
Távolban Szilvásszentmárton
Photo: Gertrud Szetecska, Közösség
Pali temető
Photo: Gertrud Szetecska, Közösség

Photos from others

+ 1

Status
open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
20.7 km
Duration
5:30h
Ascent
243 m
Descent
243 m
Loop Scenic Cultural/historical value Botanical highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • New Point
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.