Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Zarándoklat Regéc dicső fellegvárába

Hiking Trail · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A ruszin település, Mogyoróska felett Regéc vára tónol
  / A ruszin település, Mogyoróska felett Regéc vára tónol
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A regéci várba felvezető szekérút kényelmesen, kerékpárral is járható
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az újjáépített Ótorony Regéc felől
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A várba vezető út mellett pihenő is rendelkezésre áll a fáradt ostromlóknak
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A regéci vár romjait a 2010-es években kezdték komolyan felújítani
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / The castle of Regéc
  Photo: Kata Garancsi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / The castle of Regéc
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / The castle of Regéc
  Photo: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Rálátás Mogyoróskára és az Arka-patak szurdokára a regéci várból
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Őszi panoráma a regéci várból kelet és dél, a hutai és baskói hegyek felé
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 5 4 3 2 1 km Regéci vár
Rövid kirándulást teszünk a Zempléni-hegység legendás várába, mely egyben a központi rész legszebb, legteljesebb panorámáját adja. Átlátunk a Hernád völgyétől a Bodrog árteréig, körbe az vulkáni hegység összefüggő erdőkkel borított központi területére. Maga a történelmi tény is megéri a látogatást, hogy Rákóczi Ferenc fejedelem itt töltötte kora gyermekkorát. Az igényesen felújított várban érdekes kiállítást láthatunk Regéc középkori életéről és a hadviselés fejlődéséről.
open
easy
Distance 5.2 km
1:45 h
250 m
221 m

Regéc fontos helyet foglal el a Hegyalja történelmében. A hegység közepén trónoló várból igazgatták a környező vidéket. Zrínyi Ilona is ide vonul vissza a csecsemő Rákóczi Ferenccel a császáriak zaklatása elől. Maga a vár már az Árpád-korban megépült, a környéket uraló Aba Amádé egyik levelét innen keltezi. Számos tulajdonosa után a 17. század elején Eszterházy nádortól riválisa, I. Rákóczi Ferenc ostrommal szerezte meg. A 17. század végének vészterhes korában, a török és császári csapatok harapófogójában semmisült meg az erősség, amikor a kapuit megnyitották őrzői a császáriaknak a kegyelem és javaik megtartásának fejében. Sajnos ez a vár értékei mellett magának az erődítménynek is a vesztét hozta, ugyanis egy év múlva, 1676-ban lerombolták. A fejedelemmé választott Rákóczi ittjártakor már csak romokat talált gyermekkori otthonából. A vár kápolnájából a harangot a faluba menekítették; azóta is a katolikus templomban szól. Amikor a 20. század elején Rodostóból hazaszállították a bujdosó fejedelem hamvait, ezt a harangot vitték át a kassai dómba, hogy üdvözölje egykori gazdáját.

A vár alapját a központi terület lankáiból kimagasló vulkáni kürtő megszilárdult, központi csatornája alkotja. A szarmata korú riolitszikla jól munkálható, így kitűnő pozíciója mellett alkalmas volt a vár alatti katakombák kifaragására. A Várhegy alatti tágas hegyközi medence egy kaldera maradványa, ami a vulkanikus aktivitás végével keletkezett. Az így kialakult magaslati pozíció és a hegyekkel körbevett viszonylagos védettség kínált remek lehetőséget a fellegvár kiépítésére, ami fénykorában a tágabb környezetet volt hivatott védelmezni. A Tolcsva- és az Arka-patak völgyén keresztül mind Tokaj-Hegyalja, mind az abaúji térség, azaz a Hernád völgye felé kapcsolatban állt, ennek volt köszönhető stratégiai szerepe.

Author’s recommendation

 • Érdemes több napot itt tölteni, és a hegység belsőbb vidékeit is felfedezni. Ha a regéci várba felkapaszkodunk, és körbenéztünk az összefüggő erdőkkel borított hegyvidéken, ez magától értetődik. Regécen több szálláshely közül is választhatunk. A hegység bekalandozásához kézenfekvő továbbmenni Regécről az Országos Kéktúra K jelzésén Makkoshotykáig vagy akár Sátoraljaújhelyig vezető szakaszán, ami a hegység legjavát mutatja meg.
 • Egy másik remek, hosszú távú gyaloglással összeköthetjük a hegység északi részének impozáns erődítéseit, Boldog-kő, Regéc, Amádé és Füzér várát. Ehhez Boldogkőtől a K jelzésen gyalogolunk az Arka-patak szurdokán keresztül Mogyoróskára és a Regéci váron át Regécre, míg Regécről észak felé a Rákóczi turistaút P jelzésen haladunk a hegység legbelsőbb vidékekein át az Amádé-vár érintésével Füzérre. Így útba ejtjük a gönci pálos kolostor erdő mélyén rejtőzködő romjait, az aranygombos Telkibánya egykoron gazdag bányavárosát, illetve a kerámiáiról méltán híres Hollóházát.
 • A regéci vár bejárására érdemes egy órát, de inkább kettőt számolni, hiszen a kiállítás és a toronyból kínálkozó kilátás megéri a rászánt időt; illetve érdemes egyet szusszanni a vár bejáratánál található büfé teraszán.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: May 10, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Várhegy, 639 m
Lowest point
378 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Csapadékos időben óvatosan mozogjunk a regéci vár szikláin, mert a csúszós felszínen könnyen történhet baleset.

Tips and hints

Regéc határában egy legelőt keresztezünk. A bekerített állatok békések, de a kutyákat nem szeretik, ezért jobb, ha erre a túrára négylábú kísérőnk nélkül indulunk útnak (vagy a villanypásztorral őrzött szakaszt észak felől kikerüljük).

Start

Mogyoróska, szálló buszmegálló (378 m)
Coordinates:
DD
48.376272, 21.325676
DMS
48°22'34.6"N 21°19'32.4"E
UTM
34U 524116 5358173
w3w 
///bachelor.catching.deceits

Destination

Regéc, községháza buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • MogyoróskárólK jelzésen érünk a vár alá.
 • A regéci várba a KL jelzés vezet fel rövid, meredek kaptatóval.
 • Lefelé a Z kerékpáros jelzésen megyünk. 
 • A Várhegy tövénél a K jelzésen balra térve jutunk Regécre.

A túráról részletesen:

Mogyoróskától a Várhegyre

A merészen az égbe törő Várhegy nyugati lankáiról indulunk Mogyoróska központjából a K jelzésen. A vár innen a legimpozánsabb: őrszemként uralja a falut és a környező vidéket. A települést eredetileg a várat kiszolgáló lakosság népesítette be, majd a török idők pusztítását követően a 18. században betelepített ruszinokkal pótolták a környék urai. A falu központjában épült görögkatolikus templom ikonosztáza megéri a látogatást.

Az aszfaltos utcán felújított parasztházak és nyaralók között kapaszkodunk a faluban. Az állandó lakos egyre kevesebb a településen, alföldi és határon túli családok pihennek itt leginkább a hegység központjában. A régi kőházakat elhagyva még néhány újabban épült nyaralót és a körülöttük lévő fás kertet érintünk, de a magassággal mindinkább elvegyülünk a Zemplén rengetegében. A falu határától durva kövekkel felszórt széles murvaúton folytatjuk, ahol már természetes erdőben járunk.

Egy kis rétnél feltűnik a fák közül valószerűtlenül felettünk trónoló vár, jobbra az eredeti sziklás sziklakiszögellés, míg balra az újjáépített öreg torony nyújtózik a fák lombkoronája fölé. Itt már fokozottan védett a hegyoldal; a réteken melegkedvelő lágyszárúak tenyésznek, míg az egyre öregebb, sűrű tölgyes erdő innentől a belső területeken át összefüggő rengeteget alkot több tíz kilométeren keresztül Erdőbényéig és Tolcsváig. A vidék híresen jó gombatermő hely. A szokásos vadak mellett a farkas, a hiúz, sasok és sólymok is élnek a ritkán járt erdőkben.

A regéci várnál

A murvaút egy kis tisztás mellett halad el, ahol a fedett esőbeállóban szusszanhatunk egyet a kitartó kapaszkodás vége felé. A murvás szekérút ugyanis rövidesen kiérkezik a nyeregbe, ahol átbukik a túloldali lankára. A KL jelzés itt balra leágazik egy széles, jól kijárt ösvényen a meredek hegyoldalban. Egy utolsó lendülettel felkapaszkodunk az öreg tölgyek göcsörtös gyökerei között kanyargó ösvényen, amin beérkezünk a várhegyet megkerülve lankásan kapaszkodó szekérútba.

Ugyanúgy, ahogy évszázadokon keresztül az itt élő urak és szolganépük, az évszázados szekérúton érkezünk a vár alá, melyet északról megkerülve a nyugati oldal gyilokjáróján közelítünk meg. Jelenleg itt található a beléptetőkapu és a vár büféje. Még egy utolsó erőfeszítéssel felsétálunk az öregtorony lépcsőjén, melynek tetején azonban elnyerjük méltó jutalmunkat, a vidékre nyíló legteljesebb panorámát, mely a központi hegységben megadatott.

Nem véletlenül épült pont ide a vár: egy szűk szeletben, de belátunk a Hernád és a Bodrog völgyébe is, bár ezek elvésznek a ködös távolban. A Tokaji-hegység központi területét azonban teljes egészében végigpásztázhatjuk. Nyugatra uralja a tájat a Gergely-hegy hatalmas, lekerekedett kúpja, mely a Hernád völgye és az előttünk elterülő regéci medence felett terpeszkedik. Tőle keletre vulkáni kúpok sorozata hullámzik csökkenő átlagmagassággal a Bodrog árteréig. Keletre a Sátoros-hegyek jellegzetes csonka kúpjai törik meg az ellaposodó vulkáni hátak monotonitását. Pontosan keletre alattunk hosszan húzódik a Tolcsva-patak völgye, mely az üveggyártásról híres Háromhutát rejti. Tőlünk délre pedig megszámlálhatatlan vulkáni kúp és tető vész a párás látóhatárba, melyet Mogyoróska felett a Magoska toronnyal ellátott kúpja zár.

A vár egyébként egy igen érdekes hadtörténeti kiállításnak is helyet ad, amit a hegység látványával betelve érdemes elolvasni. A falmaradványok déli részébe is érdemes átnézni; innen hasonlóan megkapó kilátás nyílik, csak az újjáépített toronnyal koronázva, illetve a vár rejtett zugaiba is betekintést nyerhetünk útközben.

Ereszkedés a faluba

Lefelé érdemes kihasználni a várba felvezető szekérút nyújtotta viszonylagos kényelmet: a meredek ösvény helyett a lankás murvaúton kerüljük meg egy teljes fordulattal a Várhegyet, amit a Z kerékpáros jelzés mutat. A parkolónak használt murvaút kiszélesedésénél balra, lefelé folytatjuk utunkat, immár a K és P jelzésekkel kísérve. A jelzés párszáz méter után lekanyarodik egy kisebb útra, majd egy erdei ösvényre. Figyelmesen kövessük a jól jelzet utat, és ne hagyjuk magunkat megvezetni az autóval érkező tömegekkel!

A kis ösvény egy hosszú tisztásra ér, melynek aljában feltűnik Regéc hosszúra nyújtott, csíkszerű falucskája. Érdemes visszafelé is tekintgetni, mert a Várhegy a mogyoróskai látványhoz hasonlóan, impozánsan trónol felettünk. A gyümölcsfákkal szegélyezett ösvény a rét végénél belecsatlakozik egy szekérútba, ahol a falu feletti legelőkön rövidesen Regécre jutunk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • Mogyoróskára és Regécre is igen ritkán járnak buszok, Novajidrány felől vagy Hidasnémeti irányából tudjuk tömegközlekedéssel megközelíteni az elzárt falvakat. A buszok egy része nem is megy be Mogyoróskára, csak a falu melletti elágazásnál állnak meg Regéc felé menet (ebben az esetben a túra kezdőpontjáig egy bő kilométert megtennünk az országúton Mogyoróska központjáig).
 • A túra kiindulópontja a Mogyoróska, szálló buszemegálló. 
 • A túra végén a Regéc, községháza buszmegállóból utazhatunk haza.

Getting there

 • A túra közvetlenül a buszmegállóból indul, és a másik település buszmegállójához érkezik.

Parking

 • Autóval érdemes a túra végpontjához menni Regécre, és egy előre kinézett busszal visszajutni a kezdőponthoz Mogyoróskára. Parkolni szinte bárhol tudunk a csendes kis faluban; a községháza előtt kiépített parkoló is van.

Coordinates

DD
48.376272, 21.325676
DMS
48°22'34.6"N 21°19'32.4"E
UTM
34U 524116 5358173
w3w 
///bachelor.catching.deceits
Arrival by train, car, foot or bike

Equipment


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
open
Difficulty
easy
Distance
5.2 km
Duration
1:45 h
Ascent
250 m
Descent
221 m
Scenic Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Insider tip Summit route Healthy climate Linear route

Statistics

 • Contents
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp