Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Zarándoklat Drégely várába

· 5 reviews · Hiking Trail · Börzsönyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Drégely vára őrködik Nyugat-Nógrád felett
  Drégely vára őrködik Nyugat-Nógrád felett
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Drégelyvár
Múltidéző túraútvonalat járunk be a Börzsöny északkeleti szegletében az egykor nagy tettek helyszíneként szolgáló Drégely váránál és az alatta fekvő faluban. A vár körül zöldellő ősi erdőben egy tanösvény segítségével a védett tölgyes értékeivel ismerkedhetünk.
Open
easy
Distance 11.6 km
3:30 h
358 m
358 m
444 m
129 m

A Drégely várában zajló csata történetével nem csak a történelemkönyvben találkozhatunk, hiszen számtalan vers, festmény, legendás történet őrzi Szondi György és a várvédők hőstetteit. Igen sok művészt megihletett a támadó oszmán sereggel szemben a végsőkig kitartó maroknyi magyar csapat önfeláldozása; olyan hősiesen viselkedtek, ahogy csak az emberiség igazán nagy alakjai képesek.

Buda elestével a gazdag felvidéki bányavárosok irányába törő törököknek át kellett haladnia a Börzsöny előterében a Nógrád és Drégely vára által őrzött úton. Miután Nógrád elesett, pár száz védőjével Drégelyre került a sor, hogy megállítsa a török csapatokat. Ezt a lehetetlen küldetést sokan megfutamodva maguk mögött hagyták volna, de Szondi György utolsó erejéig és emberéig kitartott, levágva annyi ellenséges katonát, amennyit csak bírt. Ezért, bár a vár elesett és védői hősi halált haltak, de a török veszteség jelentős volta miatt mindenképpen mély sebet ejtett a hódító oszmánokon, és példát mutatott a későbbi ellenállásnak. A környező kisebb várak védői ugyan szétfutottak, amikor hallották Drégely várának elestét, azonban pár hónappal később Dobó István már hősiesen szembeszállt a török nyomással. A Felvidéket védő utolsó jelentős erősség, Eger vára Szondi áldozatának fényében a végsőkig kitartott. Itt már rendelkezésére állt a megfelelő erődítés és pár ezer védő, akikkel a Drégely felől érkező Ali pasa és a Temesvárról befutó Ahmed több tízezer fős egyesített seregét megállították diadalmenetében. Egy évtizeddel később pedig Zrínyi Miklós Szigetvár ostrománál tört ki a várból, akárcsak Szondi tette, olyan mértékben meggyengítve az oszmán sereget, hogy az már nem volt képes a további hódításra.

Zarándoklatunk során felkeressük a falu központjában Szondi György síremlékét, az ásatásokat és rekonstrukciót végző várbarátok kiállítóterét. Elhaladunk a már megsemmisült palánkvár egykori helyszíne mellett, a falut övező híres szőlőskertek maradéka alatt, és az erdőbe lépve érintjük a pásztorok kútjánál elterülő hangulatos rétet, ahol a modernkori várjátékokat tartják. A Börzsöny szélén elburjánzó akácost elhagyva pedig gyönyörű tölgyesen haladunk keresztül egészen a hegy tetejéig, ahol a sziklavár szentélyéből emlékezhetünk meg a helyszínen véghez vitt áldozatra. Drégely várából, túránk csúcspontjáról beláthatjuk a girbegurba Palócföldet a hegység szélén elterülő tölgyesektől a hegylábi és Ipoly-völgyi falvakon keresztül a felvidéki hegyekig.

Author’s recommendation

 • A faluban elhaladunk a Szondi kiállítótér és turisztikai központ mellett, ahol a várat feltáró és helyreállító szakértők vezetésével egy kis kiállítást és a vár történetét, illetve Szondi hőstettét bemutató kisfilmet nézhetünk meg. Érdemes ide benéznünk és a várbarátok segítségével azonosulni a hely történelmével, a várvédők legendájával.
 • Ha a várat jó időben látogatjuk meg, a környék talán legszebb panorámáját kapjuk a romoktól. Remek kilátás nyílik a Börzsöny északkeleti hegyeire, az Ipoly völgyére és a Felvidékre.
 • Folytathatjuk a túrát déli irányba a kámori váron keresztül egészen a nógrádi várig; így egy tartalmas nap alatt a Keleti-Börzsöny három emblematikus erősségét látogathatjuk meg, nem mellesleg a hegység egyik legszebb vidékét is bejárva.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: February 26, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Drégelyvár, 444 m
Lowest point
129 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 34.74%Path 29.14%Road 32.81%Unknown 3.29%
Forested/wild trail
4 km
Path
3.4 km
Road
3.8 km
Unknown
0.4 km
Show elevation profile

Safety information

 • Drégely várának bevételekor a meredek, görgeteges hegyoldalon fokozottan figyeljünk lépteinkre és egyensúlyunkra! Különösen hosszú szárazság alatt és téli havas, jeges időben kellő óvatossággal mozogjunk a várhoz vezető utolsó szakaszon, illetve a várfalak körül!

Start

Drégelypalánk, vasútállomás (130 m)
Coordinates:
DD
48.054456, 19.048168
DMS
48°03'16.0"N 19°02'53.4"E
UTM
34U 354558 5324195
w3w 
///transport.incidentally.readings

Destination

Drégelypalánk, vasútállomás

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Drégelypalánkról a P+ jelzésen érkezünk a vár alá.
 • A Drégelyvárba a PL jelzésen jutunk fel egy kisebb félkört leírva.
 • A vár alatti nyeregből ugyanúgy a P+ jelzésen jutunk vissza Drégelypalánkra.

A túráról részletesen

Séta a faluban

Múltidéző sétánkat Drégelypalánk vasútállomásán kezdjük, a jelenlegi végállomáson. Eredetileg a Vác és Ipolyság közötti vonal összeköttetés volt az Ipoly völgyében létesített vasúti fővonallal, ám a trianoni döntés a kárpáti hegyek lábánál húzódó vasutakat az újonnan alakuló országok megerősítése végett elcsatolta Magyarországtól. Az így kialakult csonka vonal végéről, a P+ jelzést követve indulunk a falu központja felé.

Drégelypalánk arról a három gyűrűs palánkvárról kapta a nevét, ami a török hódoltság idején a központban állt. A falu feletti sziklavár lerombolása után ugyanis ide, az Ipoly völgye mellé, a fő közlekedési útvonal ellenőrzésére építették meg az Oszmán Birodalom északi határát kijelölő erődítményt. A falu közműveinek fektetésekor megtalálták a palánkvár három gyűrűjét. A legkülsőre a Szondi emlékmű közelében bukkantak, míg a belsőbbek a Szentháromság szoborcsoport és a Szondi kiállítótér alól kerültek elő. Az erőd centruma a templom körüli magaslaton lehetett, ahonnan remekül belátható az alatta húzódó folyóvölgy. Az akár kétezer lovas befogadására alkalmas komplexum a környék sarcolására induló csapatok bázisa volt. Közel húsz év sanyargatás után sikerült a magyaroknak betörni és átvenni az irányítást. Hosszabb ideig ellenálltak a török próbálkozásoknak, végül 1663-ban a helyőrség felgyújtotta és elhagyta a végérvényesen megsemmisülő várat.

A P+ jelzés a Templom-dombot kerüli meg északról. A vasútállomásról a Honti útra kikanyarodva az első kereszteződésnél balra fordulunk a Petőfi útra, ahol a templom alatti kis utcán jutunk a polgármesteri hivatalhoz. Ha Drégely várának rekonstrukcióját és a hozzá kapcsolódó régészeti leletanyagot még a túra kezdetén meg akarjuk tekinteni, akkor a kereszteződéstől pár háznyira, a Fő út 24. szám alatti Szondi kiállítóközponthoz kell lekanyarodnunk - de megtehetjük ezt a túra végeztével is. A tárlaton több ágyúgolyó és hadászati eszköz mellett láthatjuk a vár mellett megtalált aranyfonatos pártát, mely egyedülálló lelet Európában. A kiállítótér melletti teremben vetítik a vár történetéről és Szondi György legendájáról készült kisfilmet.

Alap esetben a kiállítóteret a visszafelé érintjük, hiszen a polgármesteri hivataltól a P+ jelzés a Rákóczi úton megy tovább, ami tekervényes nyomvonalon vezet ki a faluból. A vasúttal a közúti híd alatt magunk mögött hagyjuk a települést és a falu határában állított feszület mellett, a síneket keresztezve ráfordulunk az egykori szőlőhegy alatt haladó szekérútra. Nógrád megye egykor híres volt bortermő vidékéről. A vulkáni hegyek lábánál húzódó, lösszel takart dombok hasonló feltételeket teremtettek, mint a híres kelet-magyarországi borvidékeken, az itteni borkultúrát viszont száz százalékosan felszámolta a 19. század végén Európát sújtó filoxérajárvány: a nógrádi borvidék nem tudott újjáéledni ebből a csapásból. A helyiek saját kedvtelésre termesztik szőlőiket a dombokon, sokkal szerényebb mértékben, mint egy bő évszázaddal ezelőtt. Az utunkat kísérő tanösvény információs tábláin még láthatjuk az egykori drégelypalánkiakat népviseletben a szüreti mulatságon.

A felettünk húzódó hegyoldal másról is nevezetes: az Arany-Gomb-hegy tetején állíttatta fel sátrát Ali pasa Drégely várának ostromakor, ahonnan tökéletesen rálátott a szemben lévő célpontra és az oda vezető hegyoldalra. A monda szerint Szondi Györgyöt is ide temették, bár biztosat nem tudunk erről.

A Hévíz-patak völgyében kanyargó út a falu után egy kilométerrel ismét keresztezi a vasúti pályát a Sáferkút megállóhelynél. Innen pár perc sétával érjük el az erdős hegyoldalak közt megbúvó hangulatos tisztást, ahol a forrásvíz állandó jelleggel tör a felszínre. A "schaffer" szó pásztort jelent németül, ami mutatja, hogy a tatárdúlás és a török hódoltságot követő időkben német telepesekkel pótolták a kihalt lakosságot. (Drégelypalánkon Szent Vendelre felszentelt kápolnát is találunk - ő a németség körében népszerű, állatokat gyógyító szent.) A Schaffer-kútnál kulturált körülmények között, padokkal és asztalokkal bőven ellátott pihenőhelynél gyűjthetünk erőt Drégely várának bevételéhez. A színpaddal is felszerelt tisztáson szokták megidézni Szondi legendáját: korhű jelmezekben játsszák el a várbarátok Drégely várának ostromát.

Bevesszük Drégely várát

A Schaffer-kút körüli tisztást magunk mögött hagyva megkezdjük kapaszkodásunkat a várhoz. Eleinte az akácokkal benőtt vulkáni kúp lankás oldalában haladunk. A tájidegen, Amerikában őshonos növény csak pár száz éve terjedt el hazánkban, ennek ellenére hungarikummá nyilvánították. Az erdészeti szakemberek most azon dolgoznak, hogy a szegényes életközösséggel rendelkező akácosokat felszámolják, és az őshonos tölgy fajoknak engedjék át az őket megillető terepet.

A kezdeti akácos erdőt a hegyen felfelé haladva tölgyerdő váltja. Az oldal meredeksége is fokozódik, mutatva, hogy közeledünk a természetes erődítéshez. Egy szűk kilométer után tábla jelzi a felfelé kaptató rövidítést, mely közvetlenül a várhoz vezet. Érdemes áttérni a PL jelzésre, amin pár száz méter intenzív hegymenet után kiérünk a vár melletti tisztásra. A magunk mögött hagyott meredek oldal és a hegy tetejének sziklás csúcsa kiváló védelmi adottságként szolgáltak - ezért is épült ide az erősség feltehetően a tatárjárás után, a 13. század végén. Első hivatalos említése 1285-ből származik, amikor már biztosan álltak a falak Eleinte a területet birtokló Hontpázmány nemzetség bírta, ám a király és nemesek tulajdona után hosszabb időre az esztergomi érsek fennhatósága alá került, aki pompás vadászkastélyt rendezett be magának; az építmény mérete ettől kezdve már nem változott.

Az Oszmán Birodalom észak felé terjeszkedett. Buda 1541-es elestével és a nógrádi vár elvesztésével Drégely hadászati jelentősége felértékelődött. A csekély területű vár 444 méter magasan állt a környék felett, meglehetősen félreeső helyen. Ennek ellenére védhetősége és a Felvidéki bányavárosok útjaira mérhető portyák miatt jelentős stratégiai szerepe volt. A középkor derekán a fénykorukat élő felvidéki bányavárosok egyik utolsó reménysége maradt; ennek megfelelően ők támogatták az addig vadászkastélyként szereplő vár megerősítését.

1552 júliusának elején elérkezett a pillanat, hogy a környéket uraló török seregek bevegyék a várat. Ali budai pasa több, mint tízezres seregével szemben a várvédők alig százötven fős csapata állt. Szondi György várparancsnok már átélte korábban a török pusztítást, ugyanis a negyed századdal korábbi mohácsi csatában ő is menekülni kényszerült. Talán ennek eredménye lehetett, hogy az egyértelműen reménytelen küzdelmet a pasa többszöri kegyelmi ajánlata ellenére is vállalta. A felvonuló oszmán sereg szokásos taktikájával rommá lőtte a falakat, majd rohamra indult. Az első támadást így is sikerült visszaverni, és csak a következő napi megadási felszólítás utáni támadásban sikerült a roppant seregnek felőrölni a hegy tetején küzdő maroknyi védő erejét.

A csata elvesztésével török kézre kerülő várból csupán romok maradak. Falait nem építették újra, csak egy erősített fa megfigyelőtornyot állítottak középre. Ali pasa hódító török szokásként lándzsára tűzte Szondi fejét, de eltemetni tisztességgel engedte a várkapitányt. Bár a drégelyi csatát elvesztettük a törökök ellen, Ali pasa serege a temesvári hódításból megérkező Ahmed pasa hadával egyesülve két hónappal később Eger ellen már vereséget szenvedett. Szondi önfeláldozásának példájából erőt merítve Dobó István egri várkapitány az utolsókig kitartott, sikerrel megállítva az oszmán terjeszkedést, ezzel reményt adva a Kárpátok hegyeibe visszahúzódó magyarságnak.

Vissza a faluba

A várból az átellenes déli oldalon kényelmesen leereszkedünk a kapubejáró boltívén keresztül. Itt állt a régi, természetes, sziklába faragott bejárat. A helyi monda szerint Drégely várát Kámor és Nógrád várával föld alatti folyosók kötötték össze. Az feltételezés alapját az adja, hogy mindhárom várban található természetes vagy faragott üreg - ám ezek aligha hidaltak át több kilométeres távolságokat. A PL jelzés a vártól délre található nyeregbe vezet minket; a várba felvezető szekérúton kanyarodunk vissza a völgy irányába.

A vár csúcsáról is végig látható, összefüggő tölgyes erdőben haladunk, mely a drégelyi oldaltól egészen a hegység túloldaláig hullámzik. Ez Európa nagy őstölgyeseinek egyike, melyet a "life for oak" projekt keretében kívánnak megtartani az utókor számára. A vulkáni ormokon szemmel láthatóan remekül érzik magukat a haragoszöld faóriások.

A nyeregből a P+ jelzést követve, a várhegyet nyugatról kerülve visszacsatlakozunk a már megtett szakaszhoz, és az ismert úton visszatérünk a faluba. Ilyenkor hasznos lehet, hogy a nyári idényben megáll a vonat a Schaffer-kútnál. Miután kényelmesen megpihentünk a forrás körül növő ősi fák árnyékában, akár a vonatot megvárva is visszatérhetünk a faluba. Ha idefelé nem tettük meg, érdemes felkeresnünk a Fő út és a Honti út kereszteződésénél lévő Szondi szarkofágot, valamint a templom mellett lévő Szondi kiállítóteret és turisztikai központot.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Ha vonattal érkezünk, a vasútvonal végállomása Drégelypalánk, ahonnan a túra indul.
 • Közvetlenül a vár alatt is van egy megálló, a Sáferkút megállóhely, ahol nyári menetrend szerint megáll néhány vonat, illetve a falu erdő felöli oldalán található a Drégely vasúti megállóhely.
 • Figyeljünk oda, hogy a Drégelyvár megállóhely kicsit megtévesztő módon viszont már Nagyoroszi szélén található a hegy túloldalán!
 • Busszal érkezve Drégelypalánk, községháza megállóhelynél, a templom mellett kell leszállnunk.

Getting there

 • A túra közvetlenül a Drégelypalánk vasútállomásról indul.
 • Az útvonalba Drégely vasúti megállóhelyen és Sáferkút vasúti megállóhelyen is becsatlakozhatunk, ha megállnak a szerelvények.
 • Ha busszal érkezünk, a templom mellett a községházánál a túra elején csatlakozunk a P+ jelzéshez.

Parking

 • Parkolni a vasútállomáson, illetve a templom mellett a polgármesteri hivatal előtt érdemes.
 • Ha rövidíteni szeretnénk a túrán, és autóval érkezünk, a falu határában, a Drégely vasúti megállóhelynél hagyjuk ott a járművet - így a távot nagyjából megfelezve, csak a hegyi szakaszt járjuk be. Érdemes viszont kocsival ellátogatni a drégelyi templom mellett található Szondi kiállítóközpontba.

Coordinates

DD
48.054456, 19.048168
DMS
48°03'16.0"N 19°02'53.4"E
UTM
34U 354558 5324195
w3w 
///transport.incidentally.readings
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment

Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, túracipő vagy bakancs, a navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.4
(5)
Tímea László
March 21, 2022 · Community
A várhoz az utolsó szakaszt megtehetjük egy rövid, de meredek, vagy hosszabb, de lágyabban emeljedő ösvényen is. Az utolsó 2 km megterhelőbb, de nem teljesíthetelen.
Show more
When did you do this route? March 19, 2022
Csilla Csilla
April 24, 2021 · Community
Kezdő túrázóként kicsit megtévesztett a "könnyű" kategória. A könnyű nem biztos, hogy nem fárasztó. Én nagyon elfáradtam, az utolsó kb. 2 km-es kapaszkodó nem a legegyszerűbb. Az erdő gyönyörű, a várból a kilátás szuper!
Show more
2021. április 24., szombat 23:27:58
Photo: Csilla Csilla, Közösség
2021. április 24., szombat 23:28:25
Photo: Csilla Csilla, Közösség
2021. április 24., szombat 23:28:42
Photo: Csilla Csilla, Közösség
László Kovács
April 03, 2021 · Community
Egész jó kis túra kerekedett belőle, annak ellenére, hogy a kelleténél több volt az aszfaltozott szakasz a falun keresztül. Az erdős szakasz kárpótolt, kiváló tavszi időben, remek nap volt.
Show more
2021. április 3., szombat 20:31:39
Photo: László Kovács, Közösség
Show all reviews

Photos from others

+ 1

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
11.6 km
Duration
3:30 h
Ascent
358 m
Descent
358 m
Highest point
444 m
Lowest point
129 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Summit route 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 2 Waypoints
 • 2 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp