Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Zarándoklat a mecseki karsztvidék oltárához

Hiking Trail · Mecsek vidéke · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Meleg-Mány-völgy mésztufagátjai: bükkössel koszorúzott mészkőoltár
  / A Meleg-Mány-völgy mésztufagátjai: bükkössel koszorúzott mészkőoltár
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A bővizű Kánya-forrás
  Photo: Nándor Müller, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Nagy-Mély-völgy mészkőgátjai mentén ereszkedünk a karsztvidék belsejébe
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Árpád-kori alapokon nyugvó mánfai templom
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A halastavak felett beszűkül a Nagy-Mély-völgy, sötét szurdokerdőbe lépünk
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szélvihar idézte halálából újrasarjadó fűzfa hajtásai
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A hegység beljesében kioldott mészkő patak menti formákban elevenedik újra
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kőlik erdősen átformált, mindig nedves bejárata a Zsidó-völgy torkolatánál
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Ágnes-vízesés dupla "mésztufanyelve"
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Halastavak hasznosítják a Nagy-Mély-völgy mentén egyesült karsztvizeket
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Meleg-Mány-völgy mésztufagátja öreg bükkerdő gótikus templomában
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Cserkész-forrásban lép felszínre a Kőlik karsztvize
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km Mánfai … Boldogasszony-templom) Meleg-mányi-vízesés Ágnes-vízesés
A Mecsek központi részének árnyas szurdokaiban, öreg bükkerdők gótikus templomában járunk be három markáns hangulatú völgyet, s közben tiszteletünket tesszük a vízfátyollal borított, gyökérfonatokkal és boltíves bükktörzsekkel keretezett meleg-mány-völgyi mésztufalépcsőkhöz, a karsztvidék természetes oltárához. Utunk végén egy Árpád-kori templomot is érintünk, ahol szembeállíthatjuk a természet és az emberi kéz teremtette fohászt, a teremtőbe vetett hit megtestesülését. 
Open
easy
Distance 12.9 km
3:55 h
455 m
455 m
487 m
188 m

Három markáns hangulatú szurdokvölgyet járunk be utunk során: a Zsidó-völgy bedőlt fatörzsekkel kalandos bevágását, a Nagy-Mély-völgy forrásokkal és sziklalépcsős patakkal, bükkös őserdővel vadregényes völgyét, és a legnagyobb esésű zuhatagsorozatot, mésztufalépcsőt rejtő Meleg-Mány-völgy impozáns katlanát.

A túránk során érintett három völgy különböző hangulatának oka a geológiai alap, amibe mélyülnek. A keretet ugyanaz adja, miszerint a völgyek mögötti hegyvonulatot nagy vastagságú triász mészkő építi fel, mely jól oldódik, így intenzív karsztfejlődés zajlik benne - aktívan, hiszen a töbörsorok, barlangok és karsztforrások ma is formálódnak. Ezt a karsztos kőzetet fedi egy sokkal fiatalabb üledékréteg: konglomerátum (kavics), illetve homokkő, mely lényegében a völgyek körüli hegyeket alkotja.

A Zsidó-völgy legtöbbször száraz, patak nélküli bevágás, ami még a jégkorszaki csapadékosabb klíma maradványa, de a völgy felső szakaszán láthatunk jól fejlett töbröket is, melyek a mélybe vezetik a csapadékot. Itt tehát a víz döntő része a legcsapadékosabb időszakot kivéve a felszín alatt mozog. Csak a völgy legalján találunk egy barlangot, és itt, a Cserkész (Eta)–forrásban lép felszínre a mélyben áramló víz.

Ezzel szemben sokkal kifejlettebb a Nagy-Mély-völgy, mely egy közepén karsztforrásokkal is rendelkező bevágás. A vízfakadásokkal teli katlanban a Kánya-forrás biztosítja az állandó és bőséges utánpótlást. Felette régen oldott kőfülke, és egy vízszintes járat is található, ami bizonyítja, hogy régen és feltehetően ma is a barlangban érkezik a karsztvíz a felszínre. A látványos kiömlés alatt fokozódik a meredekség, és egyre több mésztufagátat, vízesést lelünk a patak folyása mentén.

A Meleg-Mány-völgy helyzete hasonló az előzőhöz, azonban itt a jelentős hozamú Anyák kútjából előtörő karsztvíz rövid idő után egy jókora tereplépcsőre érkezik, ahol a vízben oldott mészanyag nagy része kiválik. Azért pont a vízeséseknél, mert a meszet oldatban tartó szénsav a levegővel érintkezve elillan, így a víz zubogása közben az egyenetlen felületre mészkérget épít. A Meleg-Mány-völgy mésztufalépcsője megközelíti a száz méteres hosszúságot, míg vastagsága a tíz métert.

Author’s recommendation

 • Amennyiben rossz időben túrázunk és balesetveszélyesnek ítéljük meg a Zsidó-völgyet, úgy ezt a kört kiiktathatjuk az útvonalból. Így a Nagy-Mély-völgyben indulhatunk tovább, ahol a Kánya-forrásig érdemes feltúrázni, majd a K● jelzésen jutunk a Meleg-Mány-völgybe.
 • Kiváló lehetőség a túra kiindulópontjánál lévő étteremben egy frissítőt fogyasztani, vagy akár vacsorázni a túra után, mielőtt hazaindulnánk. 
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: November 22, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
487 m
Lowest point
188 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A Zsidó-völgy bedőlt fákkal teli ösvényén kapaszkodva ügyeljünk lépteinkre a gallyak, fatörzsek között! Esős, csúszós időben balesetveszélyes a kidőlt fákon átmászni, a gallyak között lépkedni.
 • A mánfai Kőlyuk falára ne másszunk fel! A lekopott sziklák rendkívül csúszósak, könnyen leeshetünk a meredek falakról.

Start

Mánfa, Kőlyuki Betérő étterem (190 m)
Coordinates:
DD
46.160910, 18.215721
DMS
46°09'39.3"N 18°12'56.6"E
UTM
34T 285035 5115694
w3w 
///soil.savings.tatty

Destination

Mánfa, Kőlyuki Betérő étterem

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A P jelzés mentén indulunk a Nagy-Mély-völgy alsó szakaszára, ahol a Kőlyuk hasadékáig maradunk.
 • A Kőlyuktól a Z jelzésen folytatjuk utunkat a Zsidó-völgy bevágásában.
 • A hegytetőre kaptatva, egy erdei elágazásban balra áttérünk a K jelzésre.
 • A Nagy-Mély-völgy felső szakaszán balra váltunk a P jelzésre, amin leereszkedünk a Petnyák-völgy torkolatáig.
 • A Z jelzésen jobbra kanyarodunk fel a Petnyák-völgybe.
 • Egy elágazástól rövid kitérőt teszünk a Meleg-mányi-völgy mésztufalépcsőihez a P+ jelzésen, majd visszatérünk.
 • A kitérő után ugyanazon a P+ jelzésen, csak az ellenkező irányban átvágunk a gerincen a mánfai Árpád-kori templomhoz.
 • A templom után balra, a P◼ jelzésen térünk vissza a Ciframalomhoz.
 • A kiindulópontunkhoz jobbra, a P jelzések vezetnek el.

  A túráról részletesen

A Kőlyuk torkában

A Kőlyuki Betérőtől indulunk a P jelzés mentén a Nagy-Mély-völgybe. A hangulatos útmenti csárda jó szolgálatot tehet a túra végén szomjunkat, éhségünket oltani, de induláskor is feltölthetjük itt készleteinket. A völgy bejáratánál két halastó közelében haladunk el; de a körbekerített tavak látványelemet jelentenek csupán. A murvás dózerút szinte járhatatlan a vízborítás és keréknyomok miatt, így a turistaút egy ösvényen fut a hegyoldalban.

A tavak felett a beszűkülő völgytalpra visszatérve, a dús növényzettel, kis zubogókkal élénk patak mentén haladunk. A sziklás hegyoldalak közé ékelődő völgy szurdokká fejlődik, egyre kevesebb fény érkezik a sűrű erdő lombkoronáján keresztül. Egy mohával és páfránnyal fedett sziklacsoport közepén kis sikátor nyílik a hegyoldalban. A kalandos sziklaképződménybe a PΩ jelzés csábít, ami egy rövid betekintést enged a karszttevékenységek mélyére. A páfrányok fodros levelei között egy alig két méter széles sziklafolyosó vezet a Kőlyuk barlangi torkáig. Egykor forrásbarlang lehetett ez a tekintélyes magasságú mészkőfal alján tátongó hasadék, melyet a természet és a látogatók védelme érdekében lezártak. A kereszt alakú, markáns alakzat mutatja a tektonikával karöltve munkálkodó víz romboló hatását. A vízszintes réteglap és a hegységképző mozgások hatására függőlegesen kinyílt hasadék találkozásánál oldotta ki a víz a mészkövet, évezredeken át utat engedve a felszín alól érkező áradásoknak. A forrásbarlang impozáns méreteit a 20. század elején kezdték mélységében is feltárni, elsősorban vízellátási célból, amikor is drasztikusan átalakították a belsejét a vízmű szerelvényeinek elhelyezése és megközelíthetősége érdekében. Jelenleg 360 méter mélységben ismerjük a barlangot, aminek minden nyílását rács fedi. A barlang kifolyásaként a patakparton felszínre érkező Cserkész-forrás remek lehetőséget ad palackjainkat friss forrásvízzel megtölteni, innentől ugyanis egy száraz völgyben, erdős bevágásban hatolunk tovább a hegyek közé.

Vadregényes völgyek mélyén

Bár zöld mohaszőnyegével, sziklás szurdokával, patakjával tovább hívogat a Nagy-Mély-völgy, egy kalandos útvonal nyílik meg a Kőlyuk melletti bevágásnál. jobbra sziklalépcsőn kapaszkodik fel a Z jelzés, ami a falat kikerülve vezet tovább a Zsidó-völgy vadregényes erdőjében. Eleinte még sziklás terepen, a bedőlt fák uralta ösvényen haladunk. A Zsidó-völgy érintetlennek tűnő alsó szakaszán lépdelünk, bujkálunk a „V” alakú völgytalpra gurult, bedőlt rönkökön át. Az év nagy részén látható serény gombavilág emészti a fák vég nélküli szervesanyag-utánpótlását. A száraz meder aljának görgetegei a jelentős esőzések során beinduló patakra emlékeztetnek. Bár az év döntő részén itt víztelen a völgy, különösen hóolvadás, hosszan tartó esőzések alatt megjelenhet a patak a felszínen is. Amint az öreg bükk törzsekkel tarkított szurdokerdő felső részére érkezünk, megértjük, miért maradt víz nélkül a bevágás. A felszín ugyanis félköríves mélyedésektől sebhelyes, a kioldódó mészkő itt az évezredek során behorpadt a hasadékok mentén, és a felszín alá vezeti a csapadékot a triász mészkő járataiba.

A völgy kinyíló, felső részét már elérte az erdőgazdálkodás: fiatalosban kanyarodunk a hegyoldalba a Mecseki Zöldtúra Z jelzésével, és kapaszkodunk fel a tölgyes uralta gerincre. Itt csatlakozunk a Dél-dunántúli Kéktúra K jelzéséhez, amivel áthágunk utunk legmagasabb pontján, közel 500 méter magasságban. A Lyukas-hársnak nevezett területen valóban feltűnően sok hársfa él, de a melegkedvelő mecseki erdőkben az országos átlagnál egyébként is több hársfával találkozunk. A gerinc túloldalán jobbról kerülünk egy irtást, ami után meredeken ereszkedünk alá a Nagy-Mély-völgy katlanába, az utunk elején követett vízfolyás forrásvidékére.

A völgytalpon a P jelzés kanyarodik a források felé, amit fokozatosan kibontakozó, csarnokszerű, öreg bükkerdő őriz. Egy szűk kilométert még állandó vízfolyás nélkül teszünk meg a völgyben, de a legszebb bükkösben, gótikus katedrálisra emlékeztető fatörzsek között találjuk a patak eredetét, a Mariska- és a Kánya-forrást. Az utóbbi némileg lejjebb helyezkedik el, és a hegység egyik legnagyobb hozamával rendelkezik, aktívan csapolva a karsztvizet. Tekintélyes foglalása, három kifolyója mutatja, hogy nagyvíz idején komoly hozammal tör elő itt a karszt leve a hegyoldalból. Alatta tufalépcsők, köríves, természetes gátak állnak a lefelé csorgó patak utjában, mutatva a víz magas mésztartalmát.

Vízesések bűvöletében

Hosszan ereszkedünk a folyást követve, útközben szebbnél szebb vízesések, csobogók mellett haladunk. A völgy az alsó szakaszon látott szűk bevágássá keskenyedik. A legkeskenyebb részen jobbról betorkollik a Petnyák-völgy, melyen befordulva egy rövid ideig felfelé haladunk a Z jelzést követve. Ennek patakja is a karsztvidék gyermeke - amint azt az Ágnes-vízesésnél láthatjuk is. A sziklapadról alázuhanó vízből két vastag édesvízimészkő-oszlop vált ki a dupla vízesés mentén. Ránézésre olyan, mintha a gátat képező, alámosott sziklakaréjt a vízesés formálta oszlopok tartanák, hiszen ezek körül az áramlás mélyen alámosta, a fagy pedig kibontotta a mészkőréteget.

A vízesés feletti bükkösben négyes útelágazáshoz érkezünk. Átpártolunk a P+ jelzésre (jobbra), amin először rövid kitérőt teszünk a Meleg-Mány-völgybe. Széles teknőjében kényelmesen követjük a turistautat, ami egy katlanba, öreg bükkös uralta erdőrészletbe vezet. A Meleg-mányi-forrás mellett pihenőt, padokat és tűzrakót találunk, illetve a völgy folytatásában egy különös, oltárszerű fal magasodik, amin lépcsőzetesen csörgedezik alá a patak.

A Meleg-Mány-völgy kompakt tufalépcsője az édesvízi mészkőkiválás iskolapéldája, egyben látványos természeti műalkotás. Hangulatát fokozza a szürke bükktörzsek és gyökérfonatok keretezte erdő, ami oltalmazó fedelével természetes múzeumként őrzi a remekművet. A patak folyása mentén köríves gátak, medencék alakultak ki, melyek fala közel méter magas, függőleges mészkőbordákból áll. A behulló ágak és levelek maguk is a tufalépcsők részévé válnak, hamar barnás kéreg fed be minden szilárd felületet. A majd 100 méter hosszan sorakozó mészkőpadok felett található a tekintélyes hozamú Anyák kútja, a mésszel telített karsztvíz eredete. A patak először a tufalépcsőknél zuhan alá jelentősen, így itt válik ki a legvastagabban az oldott mészanyag.

Régi idők temploma

Amint tiszteletünket tettük a természet remekművénél, kellően megvizsgáltuk és megpihentünk mellette, visszaindulunk a P+ jelzésen. Az elágazásnál egyenesen továbblendülünk, és a mélyúton felkapaszkodunk a szemközti gerincre. Innen határozott ereszkedéssel, a kinyíló völgy mentén érkezünk le a patakparti tisztásokra, a mánfai út mellé.

A rétek sorával kinyíló völgytalp utolsó facsoportjánál látomásszerű templom bontakozik ki a lombok közül. A teljesen elhagyatottnak tűnő épületet még a 12. században emelték, akkor alig 25 négyzetméteres, körfalas szentéllyel, melyet kétszer is kibővítettek. A mára magányos templom a középkori falu egyetlen megmaradt építménye, a török időkben elpusztult település egy kilométerrel feljebb épült újjá. A monda szerint egy mánfai gulyáslegény találta meg a romokat, amikor a bozótosba elkóborolt bikáját keresve harangkongatást hallott - a templom egykori harangját a bika szólaltatta meg. A 18. század derekán egy remete erősítette meg a romosodó falakat, majd az egész templomot renoválták a két világháború között. Kellemes hangulatú pihenőjével a helyiek kedvelt kirándulócélpontja; háromhajós csarnokában kiváló akusztikájának köszönhetően előszeretettel rendeznek hangversenyeket.

Az Árpád-kori templom után, a patakhíd előtt balra fordulunk, és visszasétálunk kiindulópontunkhoz, a Kőlyuki Betérőhöz a P◼ jelzés mentén. Egy csekély szintezéssel leereszkedünk a Nagy-Mély-völgy lovardájához (a hajdani Ciframalomhoz), és a P jelzésen jobbra lendülve bezárul a körtúra. Az étteremnél megpihenhetünk, felfrissülhetünk, mielőtt elhagynánk a mecseki erdőket.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Pécs és többségében Kaposvár között ingázó buszról a Mánfa, Kőlyuk megállóban szálljunk le.

Getting there

 • A túra a parkolóból indul, majd ugyanoda érkezik.
 • A buszmegállótól 100 métert sétálunk nyugati irányban az út mellett az étterem parkolójáig, a túra kezdőpontjáig.

Parking

 •  Autóval a Kőlyuki Betérő étterem előtt tudunk parkolni, ahonnan a túra is indul.

Coordinates

DD
46.160910, 18.215721
DMS
46°09'39.3"N 18°12'56.6"E
UTM
34T 285035 5115694
w3w 
///soil.savings.tatty
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Mecsek és a Villányi-hegység turistakalauza

Author’s map recommendations

 • A Mecsek turistatérképe

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
easy
Distance
12.9 km
Duration
3:55 h
Ascent
455 m
Descent
455 m
Highest point
487 m
Lowest point
188 m
Public-transport-friendly Circular route Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Healthy climate Dog-friendly

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp