Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Villámlátogatás a felhők fölé

Hiking Trail · Chočské vrchy
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Liptó fölött, a Kócs-havas ormán
  Liptó fölött, a Kócs-havas ormán
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1600 1400 1200 1000 800 600 400 8 6 4 2 km

A Kócs-havas (Veľký Choč) sötét piramisának szédítő meredélyét kelet felől, Lúčky irányából hódítjuk meg ezen a túrán. A csúcspontról ráláthatunk Szlovákia összes magashegységére, ám előbb még átszelünk őserdei jellegű rengeteget és sűrű törpefenyvest is.

difficult
Distance 9.8 km
5:55 h
1,067 m
1,067 m
1,608 m
640 m

A tekintélyes méretű Kócs-havas (Veľký Choč) koronáját dolomitszirtek, foltos palástját elegyes erdők alkotják. A Vág és az Árva folyók völgyei közé szorult Kócs-hegység (Chočské vrchy) egyetlen magashegységi kiemelkedése valósággal uralja a környező tájat, hiszen a szomszédos medencék és völgyek felől nézve hirtelen, minden körítés nélkül szökik föl egészen 1608 m-es magasságig. A főcsúcs körül őrködő „apródokat", a patakok szabdalta mészkőkúpokat és platókat zord „sziklakerítés", szabálytalan körív mentén díszelgő ormok gyűrűje választja el a Kócs-havas tömbjétől, valamint az oldalában elterülő fennsíktól. A szirtek többnyire a rögöket széttagoló vetőket rajzolják ki, amelyek mentén a hegytömbök függőlegesen elmozdultak, némelyikük pedig puhább alátámasztását vesztve, omlások nyomában maradt hátra.

A gyors csúcshódítás útvonalát őserdőszerű kárpáti rengeteg, továbbá mészkő- és dolomitbércek látképe tarkítja. Turistaház nincs a hegyen, amely közelebbről megismerve jóval kiterjedtebb és élénkebb domborzatú annál, mint amilyennek első ránézésre mutatja magát. A Liptói-havasok és a Nagy-Fátra között húzódó mészkőhegység izgalmas túraterep, látványos ormai és szurdokai ellenére mégis jóval kevesebben keresik fel szomszédainál.

A szigetszerűen kiemelkedő hegytől a magasabb hegységek viszonylag távol vannak, ezért a csúcsról páratlanul tágas és lehengerlő panoráma nyílik, felölelve Szlovákia (valamint az Északnyugati-Kárpátok) összes magashegységét. Bár a táv kicsi, az útvonal egyszerű, az emelkedők meredeksége miatt a túra mégis jó erőnlétet kíván.

Ajánlott időszak a túrához: bár az útvonal egész évben járható, ajánlott a túrát a hó- és jégmentes időszakra időzíteni (ez májustól októberig tart). Vihar közeledtével a túrát halasszuk el, hiszen a csúcs és környéke vonzza a villámokat. Télen a letaposott, havas ösvények lejegesednek, ilyenkor hómacskára lesz szükség, nagy hóban pedig csak tapasztaltak vágjanak neki az útvonalnak.

Author’s recommendation

 • Forrást csak egyszer találunk, turistaház pedig nincs a hegyen, ezt vegyük figyelembe a tervezéskor.
 • Éjszakázni csak nomád körülmények között, megfelelő hálózsákkal lehet a hegyen: a Žimerová melletti védkunyhó padlása áll rendelkezésünkre.
 • Lúčky (Lucski) szomszédjában, Kalamenyben (Kelemenfalu) kiépített termálforrást találunk, ahol ingyen fürdőzhetünk. Érdemes itt lezárni a vándorlást.
 • A faluban éttermet és szállást is találunk.
 • Az egyes hegységek turistaútjainak járhatóságát, aktuális veszélyforrásait a Hegyimentő Szolgálat weboldala részletesen és naprakészen mutatja be. A szlovák nyelvű szöveg a Google Chrome böngésző fordítás funkciójával megbízhatóan lefordítható magyar vagy angol nyelvre.
 • A medvés területeken történő túrázásról hasznos információkat tematikus oldalunkon találsz, sok másik szlovákiai túra mellett.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: December 01, 2022
Difficulty
difficult
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Kócs-havas (Veľký Choč), 1,608 m
Lowest point
Jastrabia dolina, Odkalište elágazás, 640 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 22.18%Forested/wild trail 0.58%Path 77.23%
Asphalt
2.2 km
Forested/wild trail
0.1 km
Path
7.6 km
Show elevation profile

Safety information

 • A csúcs szikláin legyünk körültekintőek, semmi sem választ el a mélységtől, a kövek felülete pedig csúszós lehet.
 • Vihar közeledtével halasszuk el a túrát, mert a csúcs környékén fennáll a villámcsapás veszélye.
 • Hóban a túra jóval nehezebb, ilyenkor csak tapasztaltaknak ajánlott, igaz, a téli magashegyi túrázás világába akár belépőt is jelenthet a hegy. Vigyünk magunkkal hómacskát, mert a letaposott ösvények lejegesedhetnek.

Tips and hints

 • Indulás előtt érdemes a részletes időjárási előrejelzést is csekkolni valamelyik szlovák nyelvű oldalon. Ehhez a szlovákul időjárás-előrejelzést jelentő predpoveď počasia (vagy predpoved pocasia) kifejezést és a felkeresni kívánt terület vagy csúcs szlovák nevét kell beírnunk a keresőbe. (A fordításhoz használjunk Google Chrome böngészőt.)
 • Jól használható és megbízható az angol nyelvű mountain-forecast.com oldal is, amelyen csúcsok időjárásáról tájékozódhatunk néhány órás, folyamatosan frissülő bontásban.
 • A túrát legegyszerűbben a Kárpátok egészét és annak turistaútjait is tartalmazó Természetjáró appban követhetjük.

Start

Parkoló a Lúčky (Lucski) és Osádka (Oszádka) közötti autóút mentén (Jastrabia dolina, Odkalište) (658 m)
Coordinates:
DD
49.141829, 19.384188
DMS
49°08'30.6"N 19°23'03.1"E
UTM
34U 382153 5444479
w3w 
///whittle.liquid.eruptive

Destination

Parkoló a Lúčky (Lucski) és Osádka (Oszádka) közötti autóút mentén (Jastrabia dolina, Odkalište)

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Az autóúttól a balra kiágazó aszfalton követjük a P jelzést, amely a Kócs-havas (Veľký Choč) csúcsára vezet.
 • A csúcsról a megtett úton, a P jelzésen ereszkedünk vissza a kezdőpontra.

A túra részletes leírása

A völgyből a csúcsra

A Ráztočná patak völgyét követő, gyér forgalmú autóútból a völgy egyik kiszélesedő pontján ágazik ki a csúcsra tartó turistaút. A P jelzés kezdetben egy meredeken emelkedő aszfaltcsíkot követ (balra), ezt taposva hatolunk a hegység mélyére. A szűk völgy egy ponton kissé kinyílik, az aszfalt elkanyarodik, és mészkőkavicsos ösvényen baktatunk tovább. A csapás alsó szakaszán a patakkal osztozunk, följebb völgyelágazásba jutva, gázlón lépdelünk a csörgedező vízfolyás túlpartjára. Jobbra tarvágás enged rálátást a Kócs-havas (Veľký Choč) kapitális szirtjeire: vészjósló magasságból tekint le a sziklaorom, hosszú még az út a csúcsra - mi több, a neheze előttünk áll.

Az ösvény sáros talajú vályúban tart fölfelé nyílegyenesen. A lejtőt ma természetesnek ható, elegyes erdő borítja, de az előző század elején (az extrém meredekséget kihasználva) éppen itt csúsztatták le a feljebb kivágott fákat. A fárasztó kaptató nem enyhül, keresztezünk egy szállítóutat, és egy sávban idős lucfenyvesé a főszerep. A sötét rengeteg kissé szétnyílik; itt tábla hívja fel rá a figyelmet, hogy átlépjük (a legmagasabb védelmi kategóriát jelentő) természeti rezervátum határát, jobbunkon pedig három oldalról zárt védkunyhó kínál pihenési lehetőséget. Ahogy az Szlovákia hegységeiben gyakori, az építmény padlásán (hálózsákba bábozódva) az éjszaka is eltölthető.

Tábla mutatja be a meglehetősen gazdag élővilágot: a Kócs-hegység (Chočské vrchy) „sztráda" a Fátravidék és a Tátravidék között közlekedő, zavarásra érzékeny nagyragadozók számára, de a medve, a farkas és a hiúz meg is él a főcsúcs tömbjét borító, kiterjedt rengetegben. Európa legnagyobb macskaféléje főként a sziklás, zugos terepeket kedveli, míg a barna medve elsősorban a laposabb, helyenként nyitott, bőséges „erdei gyümölcstállal" kecsegtető térszíneken portyázik - étkein a szintén háborítatlan helyeket kereső, igen ritka fácánfélével, a siketfajddal is osztoznia kell. Feliratok is kérik, hogy a jelzett turistautat ne hagyjuk el, és sötétedés után, napkelte előtt sem érdemes az erdő mélyén bóklászni, ha el akarjuk kerülni a medvés találkozást, no meg az állatok zavarását. Persze a sziklás kiszögellések és zárt erdők fontos ragadozó madaraknak is menedéket nyújtanak: megél a hegységben például a szirti sas is.

Az ösvény rövid, fás szakaszt követően, a Žimerová nevű nyereg tisztásán elénk tárja a Kis- (Malý Choč) és a Nagy-Kócs (Veľký Choč) fák fölé nyújtózó ormait. A távolság sokat csökkent a legutóbbi rápillantás óta, de a két szirt továbbra is a magasban díszeleg. Két lépcsőben gyűrjük le a hátralévő szintkülönbséget: először a csúcsok közti nyeregbe szerpentinezünk föl, majd egyenesen, célirányosan szeljük át a tetőt övező törpefenyvest. Öreg fenyves-bükkösben, enyhén emelkedő szállítóúton, később szintben harántoló ösvényen, egy forrást is érintve kerülünk a nyereg alá, ahol a rendszeresen lecsapó szél alaposan megtépázta az erdőt. Ezért első ízben kapunk szélesebb kilátást, mielőtt egy lánccal felszerelt, sáros kaptatón ismét a rengetegbe lépünk. Meredek, tekergő csapás vezet a Malý Choč („Kis-Kócs") szirtjének tövébe, ahol egy rétről a Liptói-havasok felé viszonylag alacsonyan kanyarodó Kócs-hegységre, mögötte a Tátrák vidékére, valamint a déli oldalán az Alacsony-Tátra keretezte Liptói-medencére nyílik panoráma (középen a Szentmáriai-víztározó (Liptovská Mara) tükrével).

A csúcspanoráma

Az ösvény itt lánccal biztosított, de nem igazán technikás, ellenben helyenként jókora tereplépcsőket tartogató sziklakapun vezet fel a két csúcsot elválasztó nyeregbe. A tisztásról feltáruló látkép vérbeli kárpáti romantika: a fenyők között végeláthatatlan hegyvidékként hullámzik a Nagy-Fátra. Fölfelé indulva magashegységi jelleget ölt a táj, a lucos lassan átadja helyét a törpefenyvesnek, és újra meg újra kidugják fejüket a talajból a Kócs-havas dolomitsziklái (hátratekintve pedig a Malý Choč sziklahomloka uralja a látványt). A meredek ösvényen láncos és kapaszkodós pontokkal is találkozunk, mielőtt kiérünk a Kócs-havas (Veľký Choč) oldalsó teraszára. Közvetlenül a szédítő, 4-500 méteres mélység fölött állva pásztázhatjuk végig a megtett utat és a hegység teljes szerkezetét, az 1608 m-es csúcspontról pedig Szlovákia hatalmas cikkelye fölött szárnyalhat a tekintet, hiszen mintha a teljes ország tetején állnánk, olyan széles és tartalmas a panoráma.

Az Északnyugati-Kárpátok összes magashegysége megmutatkozik: keleten a Liptói-havasok gyűjti a felhőket, mögüle kibukkan a magas-tátrai Kriván tömbje, délen az Alacsony-Tátra tömegéből csipkézett sziluettjével tűnik elő a Gyömbér csúcsa. Kelet felé fordulva a legmozgalmasabb a kép, hiszen látszik a Nagy-Fátra sűrű hegyvidéke, szomszédjában a Kis-Fátra gyephavasi gerince ível magasan, és figyelemre méltó a Nagy-Rozsutec sziklakoronája is. Északra tekintve pedig a Babia Hora szabályos kúpja uralja a Beszkidek lankásabb hátait. A jellegzetes pontok felsorolása hosszúra nyúlna, de beazonosításukban segít egy irányokkal és feliratokkal ellátott fémkorong. A csúcsot magát egyébként dolomit építi fel, ami foltszerűen maradt meg a lejjebb szétterülő mészkőköpeny hátán. 

Az alant terpeszkedő erdőségben terjedelmes tarvágások táblái és fésűszerűen vágott, keskeny sávokban letermelt csíkok éktelenkednek. Utóbbiakkal, az ugrósávos tarvágás nyomaival gyakran találkozhatunk Szlovákiában: a módszer során részben vagy egészben a természetes erdőfelújításra alapoznak, ezért a kivágott csík szélessége nem haladhatja meg a fák magasságát (hogy a magok a sáv teljes felületét beboríthassák). A klasszikus tarvágáshoz képest a megmaradt erdő klímája kevésbé módosul, az élőhely sem tűnik el teljesen, és amint az egyik sáv felnő, a korábban meghagyottat kivágják - így végül változatosabb korszerkezetű lesz a teljes állomány, mint az egészében letermelt táblán. Kelet felé nézve láthatjuk, hogy a Kócs-hegységben az egyveretű fenyveseket többnyire ellenállóbb, illetve nagyobb biodiverzitású vegyes erdőkre cserélik. Ellenben a nyugati oldal magasabb terepét rezervátum védelmezi, ott nem detektálhatjuk fakitermelés nyomait.

Miután kinézelődtük magunkat, a P jelzést visszafelé követve, mintegy két és fél óra alatt ereszkedhetünk le az autóhoz.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Amennyiben Szlovákiában tömegközlekedünk, az itt elérhető oldalon kereshetünk utazási lehetőségeket és menetrendeket. A menetrendi oldal angolul is használható app formájában Cestovné poriadky CP néven tölthető le okostelefonra.

 • A túra kezdő- és végpontjához legközelebb (mintegy 15 percnyire) a Lúčky, Lúčky-kúpele, otoč. buszmegálló esik. A falunak elsősorban Ružomberok (Rózsahegy) városával van sűrű buszos összeköttetése.

Getting there

 • A túra kezdő- és végpontja a parkolónál van.
 • Ha busszal érkeznénk, a faluból a P jelzés vezet el a kezdőpontra az Osádka (Oszádka) felé tartó aszfaltúton. A séta mintegy 15 percet vesz igénybe egy irányban.

Parking

 • Parkolni a túra kezdőpontján, az út mentén lehet.

Coordinates

DD
49.141829, 19.384188
DMS
49°08'30.6"N 19°23'03.1"E
UTM
34U 382153 5444479
w3w 
///whittle.liquid.eruptive
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

A túra nyomvonalát a VKÚ Harmanec kiadó 111. számú térképe (Chočské vrchy) tartalmazza. A kiadó térképei több magyarországi térképboltban is kaphatók.

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.
 • A téli túrához hómacska is szükséges.

Similar routes nearby

 These suggestions were created automatically.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
difficult
Distance
9.8 km
Duration
5:55 h
Ascent
1,067 m
Descent
1,067 m
Highest point
1,608 m
Lowest point
640 m
Out and back Scenic Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Summit route 'Healthy climate'

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp