Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Vidám kirándulás a Búbánat-völgyben akadálymentesen

Hiking Trail · Duna–Ipoly Nemzeti Park
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Indulópontunkon, a Halas-tó partján
  Indulópontunkon, a Halas-tó partján
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 140 130 120 110 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km

A Dunakanyar egyik legszebb, ám kevésbé ismert tóegyüttese emberi léptékével, jóérzéssel kiépített vízparti utacskáival, erdei ösvényeivel kínálja fel nyugalmát az ide kirándulóknak.

moderate
Distance 3.1 km
2:30 h
72 m
72 m
141 m
113 m

A Duna-Ipoly Nemzeti park által körbeölelve, Esztergom határában húzódik a beszédes nevű Búbánat-völgy. Az eredetileg horgászoknak mesterségesen kialakított tófüzér kedvelt kirándulóhely lett az évtizedek alatt, amely dús vegetációjú lankás felszínével, könnyű megközelíthetőségével egyaránt vonzza a kirándulni és a kikapcsolódni vágyókat.

A Dunára merőleges völgy nevének eredete homályos, de a köznyelv szerint a mohácsi csata után a török sereg itt mészárolt le egy magyar szekértábort. A régmúlt szomorú emlékeivel éles ellentmondásban áll az azóta többlépcsős vízügyi és turisztikai fejlesztésen átesett táj otthonos kecsessége, vitalitása.

A tavak nagy részét többségében akadálymentesen, bitumenes burkolatú úton vagy murvás felszínű, kis dőlésszögű terepen tudjuk körbejárni, de a legelszántabb- és felkészültebb kerekesszékes túrázó és segítője igazi erdei, természeti környezetbe küzdheti fel magát.

Author’s recommendation

 • A túra önállóan nem ajánlott, előfordulnak olyan, kisebb-nagyobb felszíni akadályok, melyek a rutinos, aktív kerekesszékkel közlekedőkre is veszélyes lehet.
 • A túra részben kivitelezhető kórházi kerekesszékkel közlekedőknek és kezdő sérülteknek is, vagy nagy elektromos kerekesszéket használóknak.
 • Ajánlott a túra handy-vel vagy elektromos hajtánnyal szerelt kerekesszékkel közlekedőknek - a széles, elfogadható felületű bitumenezett utak, murvás ösvények többségében lehetővé teszik az önálló közlekedést.
 • A Kerek-tó megkerülése a délkeleti oldal terepviszonyai miatt kimondottan elektromos vagy mechanikus hajtánnyal szerelt kerekesszékeseknek ajánlott, sportos, jól felkészült kísérővel.
 • Túránkat tetszés szerint indíthatjuk északról, a Dunához legközelebb eső Halas-tó csücskétől (kisebb bekötőút mellől, füves-murvás parkolási lehetőséggel), vagy a Dunától legtávolabb eső Kerek-tó nyugati oldalán kiépített parkolóból, ahol a Duna-Ipoly Nemzeti Park fenntartásában működő korszerű látogatóközpontban (Kerektavi Természetház) akadálymentes WC-t és vendéglátóegységet is találunk.
 • Étkezési lehetőség a Kerektavi Természetházban adott, de érdemes magunkkal szendvicset és ivóvizet vinni.
 • A legszebb természeti környezet a Kerek-tó keleti oldalán található, ezen a részen a házaktól teljesen eltávolodva, kiterjedt füves mezőn keresztül közelítünk a tó déli csücskéhez. Ez a szakasz kimondottan jól felkészült, tapasztalattal rendelkező túrázóknak ajánlott, elöl nagykerekű kerekesszék-adapterrel szerelt és sportos, tapasztalt kísérővel (a fűben rejtett úthibák, vízmosások, beszakadások vannak). Az útvonal ezen része kórházi kerekesszékkel vagy nagyméretű elektromos kerekesszékkel kivitelezhetetlen.
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő.
 • Esős időben a túra nagyobb része teljesíthető (a Halas-tótól a Kerek-tó nyugati oldaláig), száraz időben pedig télen is abszolválható e szakasz.
 • Váltakozva érünk hosszabb árnyékmentes, napsütötte területekre, ezért fejfedő és szezonálisan szúnyogriasztó nagyon ajánlott.
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: July 18, 2022
Difficulty
moderate
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
141 m
Lowest point
113 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 35.72%Dirt road 15.26%Nature trail 39.47%Path 9.54%
Asphalt
1.1 km
Dirt road
0.5 km
Nature trail
1.2 km
Path
0.3 km
Show elevation profile

Start

Halas-tó, Búbánat-völgy (114 m)
Coordinates:
DD
47.809876, 18.811230
DMS
47°48'35.6"N 18°48'40.4"E
UTM
34T 336132 5297488
w3w 
///butting.earning.phenomenal
Show on Map

Destination

Halas-tó, Búbánat-völgy

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A Halas-tó északkeleti részéről a tó nyugati oldala felé indulunk.
 • A tó mentén balra a P+ jelzést követjük.
 • A Sás utcán balra térünk, a Mini-tavat és a Fürdő-tavat a keleti oldalról kerüljük.
 • A Kerek-tó előtt ismét oldalt váltunk, és a tó nyugati oldalán a Kerektavi Természetházhoz érkezünk.
 • Innen visszaindulunk, és a tavak eddig bejárt útvonalához képest az ellenkező oldalukon jutunk vissza a kiindulópontra.
 • (Aki erőt érez a bónusz körhöz, a Természetháztól induljon tovább a P+ jelzésen, majd a P-on balra. Kiérve a mezőre, a magaslesnél forduljunk balra, a mező szélén ismét balra, így jutunk vissza a tóhoz, és csatlakozunk be a túra útvonalába.)

A túra részletes leírása :

A négy tó északról enyhén délnyugati irányban haladva szinte egy vonalban helyezkedik el. A Dunától távolodva sorrendben a Halas-tó, a Mini-tó, a Fürdő-tó és a Kerek-tó alkotja a füzért, amit a Csenke-patak szabályozásával hoztak létre. A Vasas Horgász Egyesület elképzelése nyomán az 1960-as évek elejétől építették ki a völgyet, hogy a Dunában már kevéssé megtalálható halfajtákat ezekbe a tavakba telepítve lehessen horgászni. A mesterséges tavak vízellátását kisebb átereszekkel és zsilipekkel biztosítják. Az egykor mocsaras terület mai kiépítettségében is szervesen illeszkedik a környezetébe. Nem ez volt első alkalom, hogy ebben a völgyben felduzzasztották a patakot, különféle formái még a római korból eredeztethetőek.

Túránk az Ivadéknevelőnek is nevezett Halas-tó csücskénél kezdődik. Innen enyhén, de egyenletesen emelkedik az út egészen a Kerek-tóig, túránk végpontjáig. Azért választottuk a lentről induló útvonalat, mert így a túránk befejező szakasza lejtős, így ez tűnt kímélőbb megoldásnak.

Indul a tókerülés

A Halas-tó északi csücskénél keleti irányba fordulunk, majd murvás, sima talajon haladunk a nádassal részben benőtt tóparton, mely rövidesen elfordul a tó hosszanti irányába. Itt ácsolt padokkal ellátott pihenőhelyeket találunk, ahogy később is gyakran, a tavak partján. Kisebb hurokkal tudjuk csak a tavacskát megkerülni: ez még a városias rész széle, ahol lakóházak és nyaralók megkerülésével kanyarodunk rá a jobb oldalon erdővel, a balon kedves nyaralókkal szegélyezett útra. Pár száz métert követően balra fordulva konstatáljuk, hogy a Halas-tó és a Mini-tó közé értünk, ez utóbbi túloldalán folytatjuk utunkat.

A harmadik, Fürdő-tó szinte észrevétlenül bukkan fel jobb oldalunkon, a két tó szinte egybeolvadt. Baloldalt még lakóházak utolsó nyúlványai kísérnek, a tó felé viszont kitágul a tér, és hosszan nyújtózik el a Fürdő-tó békés tükre, amit menetirány szerint bal oldaláról kerülünk. Kisebb csalitosok, fűzfák határolják a szépen karbantartott tópartot, a tó felső csücske már erdei környezetbe ágyazódik. A madarak és vízi élőlények gyakorisága is jelzi, hogy jól érzik itt magukat. Ezt a szakaszt megtehetjük a bitumenezett úton is, kissé távolabb a tóparttól.

Kiérve az útra, átkelünk a Csenke-patak fölött, és erdős, ápolt lugason keresztül érkezünk a Kerek tó észak-nyugati csücskéhez, ismét a Fárikúti út bitumenjén haladva. Érdemes figyelmesen kerekezni, a vendéglátó-helyek és a horgászok, kirándulók autói nem sűrűn, de rendszeresen közlekedhetnek ezen a szakaszon.

A Kerek-tó nyugati oldalának közepéig tart a sétánk, itt ajánlott hosszabb pihenőt tenni, és megcsodálni a túlparton magasodó Szamár-hegyet, valamint a tó emberi léptékű, természetes szépségét. A sok különleges növény és a kétéltűek szimbiózisa jelzi, hogy tiszta környezetben vagyunk. Megtalálható itt a lápi nőszőfű, vidrafű, hússzínű ujjaskosbor, mocsári kakastaréj, mocsári csorbóka, nádi boglárka, többfajta árvalányhaj és a tőzegpáfrány. A tóban védett halfajok úszkálnak, mint a német bucó, de található itt több kétéltű, hüllő és vidra is.

A tó partján áll a 2021 nyarán átadott, modern látogatóközpont, a Kerektavi Természetház, ahol büfét és akadálymentes mosdót, öltöző- és pihenőszobát is találunk. A tópart padokkal ellátott kis lejtésű partjára is lemerészkedhetünk kísérőnk segítségével. Azok a túrázók, akik egy könnyű, tartalmas kirándulásra vágynak, innen fordulhatnak vissza, és az útról balra kanyarodva murvás erdei környezetben járhatják körbe a Fürdő-tó vadregényesebb oldalát. A tiszta vízben szürkegémek és egyéb vízimadarak látványában gyönyörködhetünk. Visszafele a tavak másik oldalát válasszuk, mint amin jöttünk. Az erdő vegyes fájú állományában, alagútszerű zöldfolyósón, egyfajta nyolcas nyomvonalat leírva ereszkedünk vissza a műúton túránk végére.

Bónusz kör

A merészebbek és a fizikailag felkészültebbek - valamint segédeszközzel jól felszereltek - a pihenőt követően a Kerek-tó nyugati partján kissé eltávolodva a víztől, széles, murvás úttesten haladhatnak tovább. Jobb oldalt ismét megjelennek a jobb sorsú állampolgárok impozáns nyaralói, bal oldalt a tavat ölelő erdőcsík takarja a kilátást. A jutalom a fáradozásainkért ezután következik, egyfajta összetömörödött erdei úton fordulunk balra. Ide már a karbantartás infrastruktúrája nem jutott el: masszív, mély vízmosásokkal és az erdészeti járművek által „felszántott” felülettel szembesülünk, a segítőnk és saját figyelmünkre, adottságainkra hagyatkozva haladunk ezen az árnyas úton pár száz métert. Az erdőből kiérve lenyűgöző, megejtően szép táj teríti elénk lankás bájait. Hatalmas, virágos, érintetlen mezőre érünk, balra fordulva szemközt a Szamár-hegy alacsony háta emelkedik ki, a vidám mezőt pedig akácossal fűszerezett vegyes erdő karéjozza. Fontos, hogy esős időben ez az útszakasz semmiképpen nem ajánlott, bár vastag pázsit fedi az éppen csak kivehető utat, alatta a fekete erdei talaj süppedőssége garantált…

A dombhát aljában északi irányba vezet vissza túránk a Kerek-tó keleti partjához, jól járható erdei útba csatlakozik a fenséges mező. A változatos növényfajok láthatóan leginkább ezt a zavartalan környezetet díjazzák. A tópartra érve horgászbeállók lugasa fogad, néhány közülük lehetőséget nyújt a tópartra való leereszkedéshez. A Kerek-tó akadálymentesen, közvetlenül a parton nem körbejárható - ugyan keskeny vasbeton hidacska vezet át a patakon, de olyan időkből való, amikor az akadálymentesítés csak a jóléti társadalmaknak volt szempont. Kissé eltávolodva a vízparttól erdős, szegmentált útszakaszon érünk vissza a Fárikúti útra, ahonnan a fennebb említett erdei zöldfolyósón keresztül „lecsorgunk” túránk végpontjához. A túrázók megdolgoztak az élményért, de megérte!

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Az Esztergom vagy Szentendre irányából közlekedő alacsonypadlós busszal érkezve az Esztergom, Búbánatvölgye megállónál kell leszállnunk.

Getting there

 • A buszmegállóból pár száz métert Szentendre irányában a 11-es főút útpadkáján kell megtennünk. Nagy forgalmú útról lévén szó, ez a túra legkritikusabb szakasza. Jobbra (délre) fordulunk a bitumenezett Fárikúti úton, és újabb pár száz métert megtéve jutunk a Halas-tó csücskéhez, túránk kiindulópontjához.

Parking

 • Autóval a túra kiindulópontján, a Halas-tónál tudunk parkolni.

Coordinates

DD
47.809876, 18.811230
DMS
47°48'35.6"N 18°48'40.4"E
UTM
34T 336132 5297488
w3w 
///butting.earning.phenomenal
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
moderate
Distance
3.1 km
Duration
2:30 h
Ascent
72 m
Descent
72 m
Highest point
141 m
Lowest point
113 m
Public-transport-friendly Circular route Refreshment stops available Accessibility Suitable for strollers

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 3 Waypoints
 • 3 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp