Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Veresegyházi három tó túra

· 10 reviews · Hiking Trail · Gödöllői-dombvidék
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • A veresegyházi Malom-tó partján
  A veresegyházi Malom-tó partján
  Photo: MTSZ - együttműködő szervezetek
m 175 170 165 160 5 4 3 2 1 km
A veresegyházi tórendszer körül kiépített tanösvényen és az utcákon kerekesszékkel is körbemehetünk, erőnlétünknek megfelelő kört választva.
easy
Distance 5.1 km
3:00 h
48 m
48 m
179 m
164 m

Budapest vonzáskörzetében, a váci és gödöllői térség metszetében helyezkedik el a térség egyik legkedvesebb kirándulóhelye, a veresegyházi „Három tó”. E természeti gyöngyszem a Malom-tó, az Ivacsi-tó és a Pamut-tó észak-déli irányban elterülő tórendszere, a partjukon kialakított sétányokkal és környezetükkel együtt. A túra vonzereje nemcsak a szelíd tájba illeszkedő három, különféle karakterű vizes terület bájának köszönhető, hanem a vízi élőlények és növények gazdagságának, a túra könnyű megközelítésének és a jól átgondolt szabadtéri programlehetőségeknek egyaránt.

A városi környezet határán húzódó tanösvény hívogató lehet a természettel való kapcsolatot kereső kerekesszékeseknek, a könnyű, játékos feltöltődésre vágyóknak, a tartalmas hobbitevékenységet végzőknek vagy csak a könnyű városszéli sétára vágyóknak. A tavak körüli útvonal több, rövidebb-hosszabb körre bontható, így minden korosztálynak és a mozgásukban korlátozott kirándulóknak is élményt nyújt.

E többféle alternatívának köszönhetően a túra megtétele a könnyű és közepesen nehéz opciók mentén választható, hosszuk 1 és 5 km közötti, és a dús szabadtéri programlehetőségeknek köszönhetően akár többszöri látogatásra is alkalmas. Az útvonalak szintkülönbsége a túra hosszának függvényében változik, de extrém akadályokra nem kell számítanunk. A talajviszonyok rendkívül változatosak, az épített, városi burkolatoktól kezdve a murvás, homokos szakaszokon keresztül a parkerdő döngölt, gyökeres vagy éppen füves felületéig mindenfélével találkozhatunk. A lassú, megfontolt haladás azonban nem csak biztonságtechnikai szempontból ajánlott, hanem a táj változatossága, különlegessége is megkívánja azt. A választott opciók mentén 1,5-5 óra alatt járhatjuk végig a túrát. Útleírásunkban a leghosszabb, mindhárom tavat megkerülő útvonalat mutatjuk be.

Author’s recommendation

 • A túra megtétele kísérő nélkül nem ajánlott!
 • A túraútvonal(-ak) mentén, városszéli környezetről lévén szó, találni büféket és vendéglátóhelyeket, amelyek szezonban várják a látogatókat. Szezonon kívül érdemes Veresegyházán kisboltból vásárolt vagy otthonról hozott élelmiszerrel elindulni (felmérésünkkor kora nyári időben a túránk kiindulópontjánál, a veresegyházi fürdőnél étterem, az Ivacsi-tó közvetlen partján nagyobb halas vendéglátóegység üzemelt).
 • A túraútvonal indulási pontjánál, a veresegyházi strandfürdőnél mozgássérült WC üzemel, bár ott jártunkkor (2021. május vége) renoválás miatt zárva találtuk, ezért nem derült ki, hogy milyen feltételekkel használható. Szükség esetén a túra megkezdése előtt/után érdemes felkeresni a veresegyházi Tesco-t vagy a veresegyházi egészségházat nyitvatartási időben - a jelzett helyeken kötelezően van mozgássérült mosdó. A túra folyamán az érintett Ivacsi-tó vendéglátóhelyein mozgássérült WC nem található!
 • Legyen nálunk tartalék gumibelső és megfelelő pumpa.
 • Változékony időjárás esetén legyen nálunk esőkabát/esernyő (extrém esős időjárás esetén a túra megtétele nem ajánlott).
 • Tűző napsütés ellen érdemes vinni fejfedőt, naptejet, főszezonban és szezon végén pedig szúnyogriasztó nagyon ajánlott!
 • Kórházi kerekesszékkel nem ajánlott elindulni, a túra nagyméretű első kerékkel szerelt aktív kerekesszékkel vagy kerekesszékhez rögzíthető motoros adapterrel ajánlott.
 • Amennyiben vonattal utaznánk, az utazást 2 nappal indulás előtt telefonon vagy interneten meg kell rendelni a vasúti szolgáltatónál.
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: August 05, 2022
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
179 m
Lowest point
164 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 22.36%Dirt road 9.22%Forested/wild trail 36.08%Path 27.42%Road 4.45%Unknown 0.43%
Asphalt
1.1 km
Dirt road
0.5 km
Forested/wild trail
1.8 km
Path
1.4 km
Road
0.2 km
Unknown
0 km
Show elevation profile

Start

Veresegyház, tóstrand (165 m)
Coordinates:
DD
47.649772, 19.280671
DMS
47°38'59.2"N 19°16'50.4"E
UTM
34T 370881 5278807
w3w 
///ambient.dazzling.limbs
Show on Map

Destination

Veresegyház, tóstrand

Turn-by-turn directions

Malom-tó

A 1928 óta működő veresegyházi tóstrand tornyocskás épületétől indulunk. Az épület sarkánál jobbra kanyarodva azonnal egy keskeny vashídon találjuk magunkat, amely átszeli a Malom-tó északi csücskét. Ez az „Öreg-tó”-nak is nevezett tó a 14. században a Sződrákosi-patak felduzzasztásából keletkezett, amelynek speciális, védett flórája, az úszólápok birodalma egykoron a szegénylegények és a helyi lakosság menedékeként funkcionált. Állatvilága is sokrétű, nádirigó, kakukk, színpompás jégmadár és tőkés réce mellett a halak és kétéltűek még megmaradt otthona is e különleges élőhely. A vashíd közepe ideális panorámát nyújt jobbra a strand természetes partjára, balra a horgászok beállóira, a nagy, egybefüggő nádasra és a parton szórványosan víz fölé boruló fehér füzek szellős lombozatára.

Első komolyabb megpróbáltatásunk a híd túloldalán vár: letűnt idők sufni-tuningjának emléket állító, meredek betonrámpán ereszkedünk a talaj szintjére. E pár méteres szakaszt érdemes háttal, segítséggel leküzdeni. Immár a tó nyugati oldalán haladva, horgászparadicsomhoz illő környezetben tartunk délnek, jobbról a város jobb sorsú polgárainak villaövezete és a tó közé szorulva. Játszóterek, ligetek, akadálymentes horgászmólók(!) is jelzik, hogy Veresegyháza kiemelten frekventált és szeretett részén vagyunk. Kisebb akadályok, útpadkák, majd rövid térköves útszakaszt követően el is érünk a Malom-tó végéhez (a nádasba vezető pallósor nem akadálymentes). Ha csak egy nagyon rövid sétát terveztünk, akkor itt balra fordulva megkerülhetnénk a tavacskát, amely árnyas, fás, szebb arcát mutatva vezetne vissza bennünket a kiinduló pontunkhoz egy alig több mint 1 km-es kör után.

Ivacsi-tó

Mi azonban egyenesen tovább, a Malom-tó és az Ivacsi-tó közti száraz, kietlen, murvás parkolót átszelve érkezünk a város halbirodalmának nevezett, kotrással kialakított horgásztavához, az Ivacsi-tóhoz, amelynek nyugati partján, kiálló gyökerekkel szelvényezett ösvényen haladunk tovább délnek. Az egykoron dús nádas, hínáros, halgazdag, tágas vízfelület mára az ember keze nyomán csak elvétve hordozza korábbi erényeit, de a szelíd vízfelület a vízimadarak és horgászok igényeihez igazodva terül szabályos formában a lábunk elé. Menedékes partja alkalmas akár az akadálymentes horgászatra is. Az ösvényen ütemesen előbukkanó gyökereket elhagyva, a tó déli partjának árnyasabb, természetesebb, kedvesebb arcát tárja elénk.

Lassan megérkezünk az Ivacsi-tavat és a Pamut-tavat kettészelő vasút vonalához. Itt ismét kiépített, bitumenes járdán kanyarodunk az ivacsi vasúti megállóhely irányába, és a patak újabb átereszéhez.  Visszapillantva, a tó déli csücskénél fenséges panoráma nyílik a hosszan elnyúló vízre, és a partján elszórtan álló veresegyházi épületekre. A vasúti töltésről mindkét irányba ellátunk, így egyszerre két tóban is gyönyörködhetünk. Ha a fizikai-szellemi energiáinkat kielégítettük, itt visszakanyarodva lerövidíthetjük túránkat az Ivacsi-tó keleti-, majd a Malom-tó szintén keleti oldalán visszahaladva körtúránk kiindulópontjához, egy 2,7 km-es kört zárva be.

Pamut-tó

A Pamut-tavat a helyzetéből adódóan a legkevésbé urbanizálódott környezet veszi körül. A vasúti töltés alatt röviden a tiszta vízű Sződrákosi-patak mellett haladunk, amely egykoron a folyami rákok, napjainkra az invazív cifra rákok birodalma. A túra szerinti harmadik tavat immár a keleti oldalról közelítjük: itt olyan orchideafajokat is láthatunk, mint a mocsári nőszőfű vagy a hússzínű ujjaskosbor. A tónak ezen az oldalán puha talajú, hangulatos, erdei- és feketefenyők szegélyezte úton gurulunk – ugyanakkor a tópartra közvetlenül kerekesszékkel nem lehet lejutni. Az egész tóra jellemző az ambivalencia: egyszerre vannak jelen a még mindig létező őshonos fajok és a mesterséges ligetek, a zsilipáteresztők és a halgazdagság.

Kisebb szintkülönbséget követően a túraútvonalunk a parthoz kicsit közelebb, sivatagos, de árnyas, kanyargó erdei ösvényen fut. A fenyőket a homok megkötésére telepítették az 1950-es években. Ez a városi környezettől teljesen mentes útszakasza a túrának, ahol hullámzó talajon és nyomvonalon párhuzamosan haladunk a tó partjával. Jobbra túlságosan meredek erdei utacskák vezetnek le a tóhoz, így ezeket a kitérőket most kihagyjuk. Elérjük a Pamut-tó délkeleti kanyarulatát, majd jegenyefákkal, és leginkább az Alföldre jellemző poros utas környezettel találkozunk.

Áthaladunk a tavat tápláló Sződrákosi-patakon, majd kisebb emelkedő után immár bitumenes úton kanyarodunk vissza a tó nyugati, hosszanti oldalán, miután elértük a kiindulópontunktól számítva a túra legtávolabbi pontját. Ha jó erőben vagyunk - és a kísérőnk is -, hátrafele ereszkedve érdemes a tó partjára kimerészkedni, mivel a dél-nyugati csücsökhöz közel egy nagyon barátságos, faasztalokkal, padokkal ellátott pihenőhelyen idilli tóparti élményben lehet részünk. A rendezett, leginkább a horgászoknak, piknikezőknek kialakított környezetet érezhetően kevesebben látogatják, mint a túránk elején érintett tópartokat.

Pihenőnk után a tó nyugati oldalán folytatjuk utunk a lezárt vízmű zsilipkapuja felé, majd vissza az Ivacsi-tó keleti oldalán futó töltésre. Nyílt útszakaszon, szinte madártávlatból csodálhatjuk meg a szép panorámát. A Malom-tó árnyas partjára érve betekintést kaphatunk arra, hogy milyen is lehetett korábban, teljes természetességében az itt kialakult vizes élőhely: kis csobogó, tiszta víz, békák, madarak békés együttese. Az úszó nádszigetekre is innen a legszebb a perspektíva. A sok, nagy lombú fa gyökerei és a kisebb emelkedőkkel tarkított békebeli táj szép lassan beleolvad a strandfürdőhöz vezető városszéli murvás útba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

A túra indulópontja vonattal kétféle módon is megközelíthető:

 • A Budapest–Vác vonalon utazhatunk Veresegyháza állomásig,
 • vagy ugyanezen a vonalon eggyel odébb, az Ivacs állomáson szálljunk le.

Getting there

 • Veresegyház vasútállomástól a Szabadság utcán 500 métert megtéve érkezünk az indulópontunkhoz.
 • Ivacs állomáson leszállva rögtön az Ivacsi- és a Pamut-tó közt találjuk magunkat, ez utóbbi felé becsatlakozhatunk a körbe.

 

Parking

 • Ha személyautóval érkezünk, a vasutas megközelítéshez hasonlóan találunk az ivacsi vasúti megállóhely mellett is parkolót, az általunk bemutatott túra viszont a veresegyházi strand parkolójából indul.

Coordinates

DD
47.649772, 19.280671
DMS
47°38'59.2"N 19°16'50.4"E
UTM
34T 370881 5278807
w3w 
///ambient.dazzling.limbs
Arrival by train, car, foot or bike

Questions and answers

Question from Ádám Szöllősi · September 25, 2022 · Community
Lehet kutyával végigjárni?
Show more
Answered by Zsuzsanna Hodonicki · September 25, 2022 · Community
Szia! Igen lehet! Mi 3-al voltunk 😊 Elengedni sajnos hivatalosan nem szabad őket, és a tóban sincs kutyáknak kijelölt strand 😢 De ettől eltekintve nagyon élvezték az ebek is.
1 more reply

Rating

4.6
(10)
Donát Pásztor
April 30, 2022 · Community
Láttunk kis teknőst nekünk mindent megért :)
Show more
When did you do this route? April 30, 2022
Photo: Donát Pásztor, Community
Zsuzsanna Hodonicki
March 03, 2022 · Community
Könnyű kis séta, a táv szabadon megválasztható a hely adottságai miatt. A táj így télen is gyönyörű. Kutyákkal is bejárható, bár a tóparton tilos őket szabadon engedni. Szuper lenne, ha úszni be lehetne velük menni nyáron a 3 tó valamelyik részén.
Show more
When did you do this route? February 28, 2022
Veronika Bihari-Vikor
March 03, 2022 · Community
Kellemes kis séta a tavak körül. Kutyával is bejárható.
Show more
When did you do this route? February 05, 2022
Show all reviews

Photos from others

+ 27

Reviews
Difficulty
easy
Distance
5.1 km
Duration
3:00 h
Ascent
48 m
Descent
48 m
Highest point
179 m
Lowest point
164 m
Public-transport-friendly Circular route Refreshment stops available Family-friendly Accessibility Suitable for strollers

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp