Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Variációk egy témára: a dél-börzsönyi kilátások

· 2 reviews · Hiking Trail · Börzsöny · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Őszi naplemente a Sós-hegyről
  Őszi naplemente a Sós-hegyről
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Hosszú, rendkívül változatos túra azoknak, akik szeretnének egy teljes napot a Börzsöny peremhegyei közt tölteni, és nem érik be egy-egy csúcs felkeresésével. Bükkerdők, mély, kőgörgeteges völgyek, elképesztő panorámák a Dunakanyarra - mindből jut bőven, ha végigjárjuk ezt az útvonalat.
Open
moderate
Distance 18.3 km
6:30 h
683 m
786 m
645 m
218 m

Ha megvizsgálunk egy Börzsöny-térképet, szembetűnik, hogy a hegység délnyugati részét a környezetükből élesen kiemelkedő, meredek lejtőjű kúpok uralják. Magasságuk elmarad ugyan a Börzsöny központi területétől, de csúcsaikról a Dunakanyar legpazarabb panorámái nyílnak. Csoportjukat mélyen bevágódott patakvölgyek különítik el a Magas-Börzsönytől. Ezek a ma alacsony hegyek a kárpáti vulkanizmus idején önálló kitörési központok, tűzhányódómok voltak. Kőzetük a vulkáni szerkezet belsejét tárja fel, hiszen az erózió a fedőrétegeket régen „leradírozta", mégis hasonlatosak eredeti formájukhoz. Tetejük az egykori erdőirtások utáni legeltetés és kaszálás következtében nem erdősült újra, ezért kiváló természetes kilátóhelyeket találhatunk rajtuk. Ráadásul mivel szigetszerűen emelkednek ki, semmi sem zavar bele a panorámába.

Kezdetben a Magas-Börzsöny egyik oldalsó nyergébe kapaszkodunk, majd aztán árnyas, zárt völgyben sétálunk át a kisvasúthoz Kisirtásra. Onnan pedig végiggyalogolunk a Dél-Börzsöny leglátványosabb, kopár kúpjain, melyekről a Dunakanyar panorámáját csodálhatjuk meg.

Author’s recommendation

 • Ha körtúrát tennénk, Márianosztráról a P jelzésen, mintegy 5 km megtételével érünk vissza Kóspallagra.
 • Aki a túra első, fárasztóan meredek, kilátásokban szegény szakasza helyett csak a panorámás hegycsúcsokra kíváncsi, annak ajánlott Márianosztráról indulva a Bezina-völgy P+ jelzésén felkapaszkodni Nagyirtáspusztára, és ott becsatlakozni a leírt útvonalba - ez jelentős rövidítés. Természetesen Nagyirtásra kisvasúttal is érkezhetünk Szob és Márianosztra felől. Ebben az esetben kb. 4 óra összmenetidővel számoljunk.
 • Nagyirtáson bizonyos időszakokban büfé üzemel, itt újratölthetjük készleteinket.
 • Kisirtáson előzetes egyeztetést követően több szálláshelyen is megszállhatunk az erdő mélyén.
 • A panorámás csúcsokon könnyű leragadni, ezt adjuk hozzá a tervezett menetidőhöz!
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: October 06, 2019
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Szép-Bérc, 645 m
Lowest point
218 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Tips and hints

 • Kisirtáspusztán hegyi menedékházat találunk, itt van alkalmunk kettéosztani a túrát.
 • Szintén Kisirtáson választhatjuk a Toboz kulcsosházat is.
 • Szobról Márianosztrán át Nagyirtásig, onnan (átszállva) Kisirtásig kisvasút segítségét is igénybe vehetjük.

Start

Kisinóc, turistaház (Kóspallag) (321 m)
Coordinates:
DD
47.890539, 18.927476
DMS
47°53'25.9"N 18°55'38.9"E
UTM
34T 345075 5306213
w3w 
///foots.tablecloth.retaliated
Show on Map

Destination

Márianosztra, buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Kisinócról a S+ jelzést követjük egészen Kisirtáspusztáig.
 • A Szép-bércre közben a S▲ jelzésen tehetünk kitérőt.
 • Nagyirtásra, a vasútállomáshoz a P+ jelzésen kapaszkodunk föl.
 • Balra térünk a Z+ jelzésre.
 • A Nagy-Sas-hegy oldalában a Z jelzésre váltunk, ez vezet el Márianosztrára.
 • A Nagy-Sas-hegy legmagasabb csúcsára (jobbra) és oldalbércére (balra) a Z▲ jelzésen tehetünk kitérőt.
 • A Kopasz-hegyre bal felé szintén a Z▲ vezet ki.

A túra részletes leírása

Fel a Magas-Börzsöny peremére

A Börzsöny évszázados turisztikai feltárásának kezdetén kulcsszerepet játszó Kisinóci turistaháztól startol kb. 18 kilométeres menetelésünk. A Kéktúrán lépünk be az erdőbe, amely még jó sokáig körbevesz minket. Néhány méter után elágazáshoz érkezünk, itt el is hagyjuk az K útvonalát egy kevesek által látogatott helyi jelzés kedvéért. A S+ igazából nem köt össze fontos, népszerű úticélokat, nincs praktikus jelentősége, és kilátóhelyeket sem fűz föl. Természetre éhes túrázóknak festették fel, akik a dél-börzsönyi erdővilág atmoszférájába szeretnének belekóstolni. A Pokol-völgy felsőszakasz-jellegű patakját nem követjük sokáig, hamar meredek emelkedésbe kezdünk a Szép-bérc délkelet felé lefutó, éles gerincorrán. A kezdeti métereken érdemes figyelnünk az erdőben látható „lyukakat" a fák közt: alighanem a folyamatos erdőborítást biztosító erdőgazdálkodás nyomait láthatjuk, mely során egész erdőrészletek helyett sok apró léket vágnak, a letermelt fák helyén pedig fiatal nemzedék tud növekedésnek indulni a talajt érő napfény hatására. Így változatos korösszetételű, a természetes állapotokhoz közelebb álló állomány jön létre, és az erdőborítást sem kell nélkülöznie az élővilágnak.

Fárasztó szögben emelkedik szűk ösvényünk, mígnem erdészeti útra térünk, és azon szintben kezdjük követni a Pokol-völgy oldalát. Keresztezünk egy vízmosást, és újabb emelkedő végén találkozunk a balra kiágazó S▲ jelzéssel. Térjünk ki rá, hiszen 10 perces gyaloglással a Szép-bérc 631 méteres kúpjának tetejéről élvezhetjük a távoli Dunakanyar (részleges) panorámáját. Közvetlenül előttünk későbbi állomásaink, a Nagy-Sas-hegy és a Sós-hegy emelkednek, mögülük a Nagy-Galla tűnik elő. Miután elhagyjuk túránk legmagasabb pontját, szép, bükkerdei úton érkezünk meg a Magas-Börzsöny határára: az Inóci-nyereg jobb oldalán már a hegyvidék legmagasabb részéhez tartozó Nagy-Inóc (826 m) lejtőjét érintjük. A bájos kis tisztáson adná magát, hogy a dózerutat kövessük tovább, de a jelzés ösvénybe vált, és egyenesen hatol a fák közé. Gyönyörű bükkös fogad a hegység központi részének peremén.

Kisvasutak vidékén

Ezt követően utunk élesen kanyarodik, szinte visszafordul, és az aljnövényzet által fedett Oldaltmászó-forrásnál elérkezik a Kollár-völgy fejezetébe. A következő 2,5 kilométeren egy tipikus börzsönyi völgyet kísérünk: a szűk, szurdokszerű mederben kanyargó, sötét kőgörgetegeken meg-megtörő patak csobogása tölti be a sötét bükköst. Az erdészeti út bevésődik a meredeken lefutó hegyoldalba, melyet jobb oldalon a Zálog-bérc tetőz. A régi kisvasút töltésén is lépdelünk, így érjük el Kisirtáspusztát. A kisvasút csúcsfordítójával szemben hegyi menedékház áll a fenyők takarásában. A hegység faállományának letermelését és elszállítását elősegítő sínek nagy részét az közút fuvarozás térnyerésével párhuzamosan régen felszámolták, néhány újjáépített szakaszon azonban az idegenforgalmi funkció ad munkát a szerelvényeknek. A keskenynyomközű vasutak fénykorában itt, Kisirtáson volt a hálózat javítóműhelye. Érdekesség és egyben ipartörténeti műemlék a csúcsfordító: a vonatok cikkcakkban közlekedve, Z betűt formázó vonalvezetésű pályán, előre-hátra haladva küzdik le a szintkülönbséget a meredek hegyoldalon.

A hangulatos tisztás számos turistaút találkozási pontja, mi a sínekkel párhuzamosan folytatjuk túránkat, nem váltunk völgyet. Turistajelzést viszont igen, a következőkben a P+ jelekre kell figyelnünk. Tájékoztatótáblák kísérnek, ahogy a völgyből kiemelkedve átlépünk a síneken, és rövidesen Nagyirtás kétvágányos megállóhelyére érkezünk. Nagyirtáspuszta az erdőgazdaság központja volt, letermelt erdői helyére tájidegen fenyveseket telepítettek - ma ezek kivágása zajlik, amióta az egyre szárazodó klíma kihívásaival nem tudnak megbírkózni az állományok.

A Nagy-Sas-hegy

Ezúttal a Z+ jelzést hívjuk segítségül (balra), hogy a Dél-Börzsöny feledhetetlen vulkáni dómjaira kapaszkodjunk. A hegyi hotel után hosszas emelkedésbe kezdünk, az erdészeti útról egy ponton hirtelen kanyarral szűk ösvényre térünk; megérkezik következő kalauzunk, a Z jelzés. Rövidesen ebből ágazik ki a Nagy-Sas-hegyre vezető Z▲. A meredek, sziklás-bokros ösvényről nem a csúcson állva fogjuk azt érezni, hogy megérte a fáradságot. A 609 méteres bérc déli oldalában lejtő ösvény egy pontjáról nyílik a kilátás.

Ettől fogva lényegében csak a perspektíva fog némileg változni, a Dunakanyar és a túloldali Visegrádi-hegység - Pilis - Gerecse hármas parádés látképe cserélődik majd gyors egymásutánban. A Nagy-Sas-hegyről izgalmas az ikercsúcs rétjének (következő célpontunk) közeli, madártávlati látványa, és tiszta időben nyugat felé a Mátra is megmutatja magát. Szemközt Kóspallag hegyközi medencéje terül el. Tisztán látjuk a Dunát kanyarra kényszerítő Szent Mihály-hegyet és a Visegrádi-hegység nagy részét észak felől. A letjőn leereszkedve azonnal a nagy-réti elágazásnál találjuk magunkat. Követve a Z▲ újabb kiágazását, elképesztő a táj az ikercsúcsról: erdős dombvidék hullámzik a Duna felé, szemben a Visegrádi-hegység keleti darabkája bújik ki a Sós-hegy mögül.

Sós-hegy

Áthaladunk egy hangulatos, ligetes legelőn, és hullámvasutazásunk újabb szakaszán felkapaszkodunk a kettős csúcsú Sós-hegy déli magaslatára. A Börzsönyalja hegyei az egykori kitörésközpontok lávadómjainak emlékét őrzik már alakjukban is, de valójában alaposan átalakultak eredeti állapotukhoz képest. Nehéz választani, melyik a „legszebb testvér", de a Sós-hegy esélyes versenyző. A déli, napsütötte lejtőrét a korábban megismert panoráma egészével szolgál, mely a Mátrától a Gerecséig tart. A Börzsöny délnyugati csücske is feltárul, a Nagy- Galla kétágú csúcsa uralja a látványt. Ahol a Duna belép szorosába a Helembai-hegység és a Visegrádi-hegység közt, az esztergomi Bazilika tekintélyt parancsoló sziluettje rajzolódik ki a víztükör előterében. A kopasz hegytető emberi beavatkozás szüleménye: az erdő letermelése után teret hódított a legeltetés és kaszálás, ezért talaj lassú lemosodósának semmi sem állta útját (itt-ott ki is bukkan az alapkőzet). Az erdő így nem tudott visszatelepülni - a folyamatot máig emberi kezeléssel igyekeznek meggátolni.

Kopasz-hegy

A Sós-hegy szerpentinjét követően a korábbiakhoz képest hosszabb erdei menetelés következik, de ez sem tart tovább 20 percnél. Végül combszaggató, de kötelező emelkedő kanyarodik át a Kopasz-hegy vállán. Átkerülünk a csúcs mögötti nyak túloldalára, és egy sziklán átlépve mintha az erdőhatár fölé érnénk: élesen letörő, gyepes, sziklakibúvásos hegyoldalban oldalaz az ösvény, előttünk látszik a csúcson álló kereszt. Bal felé a Kóspallag környéki medencedombság erdőin túl az Alföld síkja terül el. Feltűnik a bányászat által felsebzett Naszály is. Páratlan nyugat-keleti metszetet kapunk a Visegrádi-hegységről, vele szemben, a mi oldalunkon a Szent Mihály-hegy háta magasodik. Jobbra kiszúrhatjuk a Pilis-tető kilátóját, nyugatabbra pedig a Gerecse elkülönült rögei sorakoznak. Egészen jobbra frodulva a Nagy-Galla emelkedik a Bezina-völgy túloldalán, visszafelé pillantva a Szent Orbán Hotel épülete tűnik ki a rengetegből. Még a Holló-kő gerince is megmutatkozik északon. Márianosztra apró medencéje közvetlenül alattunk mélyül, megdöbbentő hirtelenséggel törik le a hegycsúcs a település irányába. A Kopasz-hegy maradandó hangulatáért a keresztig futó sziklataréj is felelős: a gyepek övezte sziklakibukkanás a keskeny gerincen (némi fantáziával) magashegyi hangulatot kelt.

A déli oldal nagyon meredek, de óvatosan megpróbálhatunk toronyiránt lejutni. Visszakanyarodva a Z jelzésre már csak 2 kilométer Márianosztra széle. A Sarok-rét a búcsú az erdőtől, ezt követően már a falu házsorai közt lépdelünk a buszmegállóig.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A legtöbb busz a Kóspallag, templom buszmegállóig közlekedik.
 • Néhány járat fölmegy a Kóspallag, Kisinóci turistaház megállóig is - ezekkel megspórolhatjuk az aszfaltsétát.

Getting there

 • A Kisinóci turistaház mögött indulnak a jelzések.
 • Ha a templomnál szállunk le a buszról, induljunk el az aszfalton a templom mellett jobbra! Kb. 20-30 perc séta után, az aszfaltút mellett találjuk meg a Kisinóci turistaházat, ahonnan túránk indul.

Parking

 • A Kisinóci turistaháznál parkolhatunk - ez esetben azonban a túra végén vissza kell mennünk a járműért.
 • Érdemes autónkat Kismaroson hagyni, hiszen innen busszal följuthatunk Kóspallagra és Kisinócra, de a túra végén visszautazhatunk ide busszal és vonattal. A kisvasút állomása mellett találunk parkolót.

Coordinates

DD
47.890539, 18.927476
DMS
47°53'25.9"N 18°55'38.9"E
UTM
34T 345075 5306213
w3w 
///foots.tablecloth.retaliated
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Börzsöny turistakalauz rengeteg információval szolgál.
 • Aki igazán elmélyedne a hegység ismeretanyagában, annak a Vadregényes erdőtáj - A Börzsöny c., vaskos kötet ajánlott.

Author’s map recommendations

 • Bármely Börzsöny térkép megfelel.

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(2)
Marianna Koncsik
October 10, 2021 · Community
Igen változatos, látványos túra.
Show more
When did you do this route? September 25, 2021
Photo: Marianna Koncsik, Community
Photo: Marianna Koncsik, Community
Photo: Marianna Koncsik, Community
Photo: Marianna Koncsik, Community
Eva Miletic
February 15, 2021 · Community
Perfect Sunny Day
Show more
Soshegy
Photo: Eva Miletic, Community
Soshegy1
Photo: Eva Miletic, Community
Monday, 15. February 2021, 16:46
Photo: Eva Miletic, Community
Monday, 15. February 2021, 16:47
Photo: Eva Miletic, Community
Monday, 15. February 2021, 16:47
Photo: Eva Miletic, Community

Photos from others

+ 5

Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
18.3 km
Duration
6:30 h
Ascent
683 m
Descent
786 m
Highest point
645 m
Lowest point
218 m
Public-transport-friendly Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Cableway ascent/descent Insider tip Summit route Linear route Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 10 Waypoints
 • 10 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp