Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Üveghuták, víznyelők, mész- és szénégetők

Hiking Trail · Bükk-hegység · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Répáshuta
  / Répáshuta
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hór-völgy legtermészetesebb szakaszán
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A gyetyán-völgyi üveghuta temetője
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szarvaskúti-Csúnya-völgyben
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Pénzpataki-víznyelőbarlangnál
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Rekonstruált mészégető boksa Répáshuta közelében
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Kajla-bérci pihenő
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Belépés a Bükk egyik kis vadonjába, a Szarvaskúti-Csúnya-völgybe
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Esőrágta útjelző
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Erdei idill Pénzpatak közelében, a tanösvényen
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Répáshuta kádárkockái között
  Photo: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 12 10 8 6 4 2 km Balla-barlang
Répáshuta környéki túránk során hagyományos erdei mesterségek emlékeivel találkozunk, és érintjük két egykori bükki üveghuta helyszínét. A karsztjelenségekben bővelkedő útvonal tanösvényeket is felfűz, amelyek állomásain sok információt megtudunk az adott táj természeti és kulturális jellemzőiről. A könnyűnek számító túra elég időt enged a szemlélődésre, a felfedezésre, és visszaérkezve a falu vendéglátóhelyén étkezésre is van lehetőség.
Open
easy
Distance 12.5 km
3:40 h
425 m
425 m

A Répáshuta keleti szomszédságában fekvő hegységrész völgyeiben merülünk el ezen a túrán. A Bükk-fennsík alatti térség gazdag karsztformákban; ezek közük a legérdekesebbek a víznyelőbarlangok, amelyek a hegy gyomrába szállítják a lefolyó csapadékot. Utunk során többet is közelről tanulmányozunk e speciális karsztjelenségek közül.

A hegység erdői és mészköve az üveggyártásnak, a mész-, és szénégetésnek teremtettek jó alapot, amit az évszázadok alatt ki is bontakoztattak a Bükk falvaiban élők. Répáshuta és Gyertyánvölgy kistelepülése az üvegkészítés okán alakultak, az üzemek bezárását követően pedig a faszén és az égetett mész előállítása jelentették a fő megélhetést.

Author’s recommendation

 • Ha a falu szélén kitérünk a S, majd a SΩ jelzésekre, a fontos régészeti lelőhelyként is számon tartott Balla-barlanghoz tehetünk látogatást.
Profile picture of András Kisida
Author
András Kisida
Update: February 02, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
609 m
Lowest point
367 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Répáshuta, községháza buszmegálló (511 m)
Coordinates:
DD
48.048525, 20.527450
DMS
48°02'54.7"N 20°31'38.8"E
UTM
34U 464782 5321801
w3w 
///rockets.reimpose.precautions

Destination

Répáshuta, községháza buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A K◼ jelzés mentén a Tebe-rétre ereszkedünk.
 • Balra térve a P jeleket követjük a Szarvaskúti-Csúnya-völgy torkolatáig.
 • A völgyben a Rejteki Tanösvény KT jelei mentén megyünk végig.
 • Felső végénél balra térve a S jelzés lesz az irányadó.
 • A Pénzpataki-víznyelőbarlang mellett a Tárnics Tanösvény KT jeleire váltunk.
 • Elérve a répáshutai műút kereszteződését a S jelzésen ereszkedünk vissza a községbe.

A túráról részletesen:

Répáshutáról az üregekig

A répáshutai községháza melletti buszmegállóból startolunk a K◼ jelzésen a Szabadság utcán keresztül. A szlovák ajkú falu alapja az 1790 és 1834 között itt működött üveggyár volt, ami Bükkszentkeresztről települt át. Elsétálunk a tájház, majd a temető mellett, és a falu végét jelző táblától erdei kövesúton folytatjuk. Ha jobbra kitérünk a hegyoldali S, majd az abból kiágazó SΩ ösvényre, a fontos régészeti lelőhelyként is számon tartott Balla-barlangba kukkanthatunk be.

Belépünk a Balla-völgy szurdokszerű árkába, és Tebepuszta irányába kezdünk ereszkedni. Balról a patakmeder kísér, aminek csak felső szakaszán csörgedezik víz, ugyanis a meder nyelőin át a föld alá szivárogva búvópatakként folytatja útját. A térség földtani jellegzetessége, hogy több sávban eltérő – karsztos és nem karsztos – kőzetek építik fel, a vízfolyások a mészkőperemi víznyelőkben tűnnek el. Csupán heves esőzéskor vagy jelentős hóolvadáskor fordul elő, hogy a fővölgybe jutnak.

Egy szikla aljában érintjük a Varangy-barlang száját, majd nem sokkal lejjebb a Balla-völgyi-víznyelő föld alá nyíló bejáratát tanulmányozhatjuk. A Csúnya-völgy kiágazásánál hídon kelünk át az út jobb oldalára térő patakmeder fölött, majd kiérve az erdőből a Tebe-rét szélén folytatjuk a menetelést. Nagy útkereszteződésbe érkezünk, ahol a Hór-völgyben futó széles kövesútra lépünk, ami évszázadokon át jelentett kapcsolatot a Bükk belső falvai számára az Alfölddel. Ma már elenyésző a forgalom rajta, mégis folyamatosan karbantartják, számos szakaszán terméskövekkel erősítve. Az elágazásba fedett pihenőhely épült, ahonnan jól belátjuk a terebélyes, nyújtózó Tebe-rét mezőjét és a szemközti lucfenyvest. Az időnként összefüggő nyíltvízzé változó vizenyős tisztáson él a ritka bánsági sás és a szibériai nőszirom. Annak a kisvasútnak volt itt a végállomása, amivel a 20. század első felében a hidegpataki kötélpályához fuvarozták a faanyagot. A lapályt a répáshutaiak legelőként használták. A közelben találjuk a Hór-patak forrását, ami egy felszín alatti tárolótér túlfolyója, ezért csupán a lenti vízkészlet kellő gyarapodásakor bocsájt ki vizet.

Üveghuta emlékek a Hór-völgyben

Balra a Hór-völgybe fordulva a P jelzést követve ballagunk tovább. A rét szélén, gyümölcsfás ligetben találjuk a fehérre meszelt tebepusztai barlangász kutatóházat. Tölgy, gyertyán, bükk elegyes erdőn át kanyargunk a völggyel; a rengeteget kisebb-nagyobb rétek nyitják meg utunk mellett. Helyenként felhagyott mészégetők gödreit látjuk, amiket nemzedékeken át használták a répáshutaiak.

Hamarosan feltűnik jobbunkon a gyertyánvölgyi temető elkerített területe, amely az utolsó bükki üveghuta lakóinak emlékét őrzi. 1843 és 1926 között helyezték itt örök nyugalomra a mára elpusztult falu lakóit.

Továbbindulva az út jobb oldalán föld alá nyíló barlang hívja fel magára a figyelmet: a Gyertyán-völgyi- vagy Koporsós-víznyelő. Ritka karsztjelenséget, katavotrát látunk: az üreg nemcsak nyelőként, hanem forrásként is működhet. Nagyobb esőzések idején az oldalvölgyekből lefolyó áradások egészen idáig eljuthatnak, azonban ha a lenti karsztvízszint megemelkedik, a rendszer túlfolyójaként, forrásként szolgáltat.

Néhány lépés és egy tisztásra jutunk, ahol a múltban Gyertyánvölgy kistelepülése állt. A Bükkben a 18. század elejétől kezdve folyamatos volt az üvegkészítési tevékenység. Az első gyár Óhután (a mai Bükkszentlászlón) nyílt meg 1712-ben. A második Újhután (a mai Bükkszentkereszten) 1755-ben, aztán Répáshutára 1790-ben épült fel immáron a harmadik üvegcsűr. Az utolsó, negyedik üzem 1834-ben ide, Gyertyánvölgybe települt, és 1897-ig készítette minőségi termékeit. A korabeli üveggyárak költözésének fő oka az volt, hogy a rengeteg fát igénylő tevékenység 2-3 emberöltő alatt teljesen felemésztette az adott környék erdőit. Az üzemek áttelepülésekor részben a munkások és családjaik is átköltöztek, ezért alakultak ki speciális kapcsolatok és kötődések a bükk szlovák ajkú községei között. 

Mára szinte semmi sem maradt a felszínen, viszont régészeti feltárásoknak köszönhetően jól rekonstruálták az itt lakók mindennapjait, amiről szabadtéri kiállítóhelyen tudunk meg információkat, valamint megismerhetjük a bükki üveggyártás történetét is. A fedett épületrekonstrukció jó hely megpihenni és telítődni a hely szellemével.

Hídon kelünk át egy patakmedren; mellette a mezőn terültek el egykor a falu krumpliföldjei. Ismét összezárul a völgy; ha a jobb oldali dombra felsétálunk, a haranglábat nézhetjük meg. Két harangja is volt a falunak; ezeket az elnéptelenedés után a répáshutai és a bükkszentkereszti (1940-ig: Újhuta) templomokba szállították.

Tanösvények állomásain

Néhány perc továbbhaladva az úton a balra kiágazó Szarvaskúti-Csúnya-völgy torkolatában állunk. A Rejteki Tanösvény KT jelzésre váltva lépünk be a vadregényes szurdokba, egyúttal a nemzeti park fokozottan védett területére. A sziklás és sejtelmes hangulatú, szűk árokban emelkedve helyenként kidőlt törzseken lépünk át, miközben több aknabarlang, a felső szakaszon pedig régi mészégetők gödrei mellett is elhaladunk a szurdokerdő társulás fáinak tövében. A kétoldali lejtők barlangokat rejtenek, a völgy sziklás szurdokszakasza pedig valószínűleg egykor párhuzamos barlangfolyosók össze- és felszakadásával keletkezett.

Felső végénél balra, a S jelzésre térve villanyvezeték nyiladékában folytatjuk. Érintünk egy esőházat, aztán a Nagy-Kerek-hegy megkerülésével a Pénz-patak állandó nyelőjéhez, a 150 méter mély Pénzpataki-víznyelőbarlanghoz érkezünk. A vízfolyás idáig vízzáró agyagpala térszínen folyik, s itt elérve a mészkő területet eltűnik a mélyben. A kutatások kimutatták, hogy az itt lejutó víz egy része a Szinva-forrásnál kerül újra a felszínre.

Innen a Tárnics Tanösvény KT jelzésén indulunk déli irányba. A Szent László tárnicsról elnevezett oktató útvonal állomásain sok ismeretet szerezhetünk a környék régi mesterségeiről, a karsztosodásról, az erdő hasznosításáról és élővilágáról. Kezdetben üde kaszálóréteken vágunk át, majd bükkösben emelkedve a Háromágú-barlang inaktív víznyelőjét érintjük.

Az Eger-Miskolc országút elérése előtt, ha balra egy jelzés nélküli ösvényen kitérünk bő 300 métert, a Pongor-lyuk rombarlangját kereshetjük fel, aminek kitöltéséből őskőkori és bronzkori eszközmaradványokat tártak fel a régészek.

Esőház és pihenőhely mellett érjük el a műút répáshutai elágazását. Itt balra a S jelzésre lépünk, és beereszkedünk rajta a falu katlanába, ahol a házak közötti utcákon át a község központjába talpalunk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Miskolcról induló buszról a Répáshuta, községháza buszmegállóban szálljunk le!

Getting there

 • Túránk kezdő- és végpontja a buszmegálló.

Parking

 • Parkolóhelyet a községháza környékén találunk.

Coordinates

DD
48.048525, 20.527450
DMS
48°02'54.7"N 20°31'38.8"E
UTM
34U 464782 5321801
w3w 
///rockets.reimpose.precautions
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Bükk túrakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs vagy túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Blister kit
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
easy
Distance
12.5 km
Duration
3:40 h
Ascent
425 m
Descent
425 m
Public-transport-friendly Circular route Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Healthy climate Dog-friendly

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp