Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Túra a szentgotthárdi apátság erdejében, a vendek szórványtelepülésein

· 2 reviews · Hiking Trail · Vasi-Hegyhát · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A régi szekérút Farkasfa és Orfalu között a Huszászi-patak ligetes völgyében
  A régi szekérút Farkasfa és Orfalu között a Huszászi-patak ligetes völgyében
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Hársas-tó
Remek erdei körtúra a Vendvidék keleti szélén, az Őrségi Nemzeti Park szívében. Az útvonalon a magyarországi szlovén tájhasználatra jellemző tanyák tarkította ligetes, kaszálórétes szórványtelepüléseket érintünk, köztük pedig összefüggő erdőségekben, vadban gazdag ligetes patakvölgyekben túrázunk.
Open
moderate
Distance 22.1 km
5:55 h
333 m
336 m
333 m
234 m

Hazánk ezen félreeső szegletében a különösen nehéz gazdálkodási feltételek gyönyörű tájképet hagytak örökül a Rába és a Kerka közötti dombokon. A hagyományos életvitel harmóniát alkot az épített és természetes környezet között, idilli hangulattal kapcsolódik a tanyák körüli kaszálók, láprétek füzére az erdőkkel és patakparti mocsarakkal. A vidék lakott területei a múlt században még búzamezőkkel övezett, gyarapodó települések voltak. Az elvándorlás, a mezőgazdasági munka nehézségei miatt mára az egykori szántókat visszahódította a természet, erdők és kaszálók váltakoznak a szubalpin klímán.

Ez a nehezen megközelíthető vidék nem csak Magyarország és Szlovénia határvidéke, de a szlovén identitású vendek és a tősgyökeres magyarok lakta Őrség közötti határmezsgye. Valójában a Rába, a Zala és a Dráva folyók vízválasztója is itt található. A mocsaras Fekete-tóból eredve Farkasfa és Orfalu határából már Szalafő és Őriszentpéter felé, a Balatonba folyik a Zala, míg a Huszászi-patak Orfaluban eredve és Farkasfán átvágva a Rábába siet, de a szlovén oldalon, az Orfaluval szomszédos Dolány és Kerkafő vizei Kerkaként egyesülve a Murába és a Drávába folynak. Itt válik el tehát a nyugati országrész három nagy folyójának vízrendszere - nem csoda, ha ez a vidék mindig is határvidéknek, nemzetek választóvonalának számított.

Author’s recommendation

 • A túra több ponton rövidíthető, módosítható, így kiszállhatunk Apátistvánfalván, Orfaluban és Farkasfán is (ezzel 9, 12 vagy 17 kilométeresre redukálhatjuk a távot).
 • A rókagomba tanösvénybe is becsatlakozhatunk néhány extra kilométerrel, ha felsétálunk Apátistvánfalva központjába, így a Hársas-patak forrásterületét és a határ menti területeket is felfedezhetjük.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: June 30, 2022
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
333 m
Lowest point
234 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Asphalt 12.88%Dirt road 4.41%Forested/wild trail 56.05%Path 3.36%Road 14.68%Unknown 8.58%
Asphalt
2.9 km
Dirt road
1 km
Forested/wild trail
12.4 km
Path
0.7 km
Road
3.2 km
Unknown
1.9 km
Show elevation profile

Safety information

 • Mindenképp vigyünk magunkkal működő navigációt, de legalább térképet, és tartsuk figyelemmel utunkat. Bár a túra nagy része jelzéseken halad, és az Orfalu, Farkasfa közötti átvezető is könnyen követhető a Huszászi-patak völgyében komótosan ereszkedve, az eltévedést érdemes biztonsággal megelőzni itt a határmenti vidéken. A Természetjáró app segítségével biztonságosan navigálhatunk a telefonunkon.

Start

Szentgotthárd, Hársas-tó buszmegálló (237 m)
Coordinates:
DD
46.939055, 16.314257
DMS
46°56'20.6"N 16°18'51.3"E
UTM
33T 600030 5199229
w3w 
///stow.blips.coached
Show on Map

Destination

Szentgotthárd, Hársas-tó buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A Hársas-tótól a Z jelzésen megyünk át Zsida településrészre.
 • Szentgotthárd, Zsida településrészről a P jelzésen megyünk át Zsidahegyre és a Zsida-patak forrásvidékére.
 • A Zsida-pataktól a P+ jelzés vezet át Apátistvánfalva határába és az Orfalu, keresztfa buszmegállóba.
 • Orfaluba jelzetlen aszfaltúton érkezünk, amin folytatjuk tovább Farkasfa irányába a Huszászi-patak völgyében.
 • A Huszászi-patak völgyét követve jelzetlen szekérúton érünk át Farkasfára, amit a P, majd a Z jelzés mentén keresztezünk.
 • Farkasfa határából a Z jelzés vezet vissza a kiindulópontunkhoz, a Szentgotthárd, Hársas-tó megállóhelyhez.

A túráról részletesen

Szentgotthárd határában, a Hársas-tónál és Zsidahegyen

A Hársas-tó keleti partján indulunk a Z jelzésen, tölgyfaligetes parkerdőben. A völgyzáró gátat a '80-as években alakították ki, amivel a Hársas-patak vízjárását szabályozták. A tavat a terület erdészéről, Hárs Józsefről nevezték el, partját különben is tölgyesek és fenyvesek szegélyezik. A víztározó üdülő- és horgászparadicsommá vált, a tó végében szabadstrandon fürödhetünk a sűrű erdőkkel fedett dombok között. A nádassal, vizililiommal szegélyezett partvonal melletti sétányon, idilli környezetben hangolódunk az Őrségi Nemzeti Parkhoz, a Rába-völgy, a Vendvidék és az Őrség határvidékéhez.

A tó végén mocsaras égerligetben keresztezzük a patakot egy fahídon, és indítjuk a dombhátak közötti hullámvasutazást. Irtások között kapaszkodunk ki a Hársas-patak völgyéből Szentgotthárd irányába. A várost csak érintjük Zsida településrész szélén, ahol a Z jelzésről átpártolunk a P jelzésre. Az erdőszéli kertvárosi üdülőövezetet és a Zsida-patakot keresztezve házak között kapaszkodunk fel az erdővel körbevett Zsidahegyre. Ez a település feletti dombhátat elfoglaló kertváros, ami a meredek domboldallal elkülönül a településtől, a nyugati megyék dombvidékének jellemzője. Szinte minden településhez tartozik hasonló gyümölcsösökkel és szőlővel beültetett terület, ami alapvetően a gazdálkodás egy kényszeredett formája volt a mocsaras patakvölgyekkel behálózott, meredek domboldalakkal határolt, nehezen művelhető vidéken. Zsidahegyen főként már lakóházakat találunk, a város közelsége lakóövezetté emelte a régi "szőlőhegyet". Hamar visszatérünk a sűrű erdőbe, ahol ismét leereszkedünk a Zsida-patak völgyébe, de már fentebbi folyásánál. Füzes, égeres erdőben keresztezzük a mocsaras patakvölgyet, buja növényzet burjánzik a mindig nedves völgytalpon. A bozótos, csalitos terület szemmel láthatóan kedvez a vadállománynak, minden feltétel adott a jóllétükhöz. Vadászlesekkel is sűrűn hintett az út széle. Érdemes csendben mozogni itt a patakvölgyben, hogy szarvassal, őzzel találkozzunk. 

Belépő a Vendvidékre Apátistvánfalva és Orfalu tanyái mentén

Míg a P jelzés a patakvölgyben folytatja útját, mi ismét meghódítunk egy dombhátat a következő vendvidéki település eléréséhez, immár a P+ jelzést követve. A túloldalon szellősen egymást követő tanyák kapcsolódásából formálódik Apátistvánfalva a híveket egybegyűjtő dombtetői templom körül. Itt már a Vendvidék tanyákkal behálózott kultúráján túrázunk; egy-egy ház, kert, ültetvény teszi mozaikossá az egyébként is ligetekkel tarkított dombokat. Éppen csak keresztezzük a falut a P+ jelzéssel a Hársas-patak völgyén átlendülve, a túloldalon rétek füzérén kapaszkodunk a dombtetőre. Aki elég ambícióval rendelkezik, még a Hársas-patakot követve Apátistvánfalván keresztül bekapcsolódhat a túrát kiegészítő Rókagomba tanösvénybe, de itt lehet a leghamarabb kiszállni is, a templom-kocsma-buszmegálló fémjelezte központba térve.

A P+ jelzés ugyanis elegánsan kikerüli a faluközpontot, megkímélve minket a település különálló hátakra épült részeinek megmászásától. Egy régi kilátót is érintünk (a jövő nemzedékek belátó kilátóját) ahonnan már csak a környező erdő fáinak lombkoronáját tanulmányozhatjuk közelről, akár egy lombkorona-tanösvényről. Az egykori irtást benőtte az újulat, csak évtizedek múltán éri el vágásérettségét a környező erdő, hogy újra kilátóként szolgáljon a fémszerkezet.

 A szomszéd falu határában érkezünk ki az erdőből a településeket összekötő kanyargós aszfaltút mentén, amit érdemes is a továbbiakban követni a P+ jelzés helyett, ugyanis ez vezet tovább a legkényelmesebben Orfaluba. Szlovén felirat köszönt a határában. Jellegzetes vendvidéki szórványtelepülésen járunk, ahol a központban egymás mellé épült házakat laza szerkezetű tanyák sora vesz körül. Ilyen a Huszászi-patak völgye is végig a falu keleti határában, amerre utunkat folytatjuk. Vizenyős rétek mentén ered a Farkasfára, majd később a Rábába csordogáló patak. Tanösvény tábla hívja fel figyelmünket a mocsaras rét értékeire; a túrát jól időzítve bordó színben tündöklő orchideákat, sárga vízililiomokat láthatunk a sűrű vegetáció között.

Az út mellett néhol csak a postaláda hívja fel a figyelmet, hogy a bokros erdőszélen lakóházak bújnak meg. Egy tábla búcsúzik tőlünk a falu határában, ami sejteti, hogy több ház már nem fog felbukkanni a ligetek között - innen csendes patakvölgyben vezet a gyér forgalmú országút. Az aszfaltcsík játékosan hullámzik a patakvölgybe ereszkedő hátak lábánál, de egy kilométer után meredeken kikanyarodik a völgyből. Itt maradjunk a völgytalpon, a patakot követő szekérúton, amin a legkevesebb szinttel és távval jutunk át Farkasfára. Délre felettünk található a Zala, a Rába és a Dráva vízválasztójának találkozása. A dombtető mocsaras vidékéről, a Fekete-tóból ered a Zala, ahol a néphagyomány szerint Kisfarkasfa templomának romjai süllyedtek el.

Farkasfa, az erdőben rejtőző településrész

Farkasfa közelségét a kaszálók és szántók sűrűsödése jelzi. Egy-két peremi tanya után összefüggő házsor övezte utcán érkezünk a település központjába, a buszforduló, a kocsma és a templom hármasához. A templom előtt harangláb emlékeztet a régi, szegényebb időkre, amikor nem engedhették meg maguknak a templomépítést. A hosszúkás, orsó alakú település az erdő kiirtásával foglalta el helyét a patakvölgyben. A teraszosított domboldalakat egykor búzatáblák borították, mára már a gazdálkodás nehézségei és az alternatív munkalehetőségek miatt elhagyott, beerdősült vidék veszi körbe a falut. Farkasfát is a cisztercita földeket művelő telepesek, részben szlovének népesítették be a 14. században. Napjainkban elmagyarosodott lakosság lakja, nem tartozik a szűken vett Vendvidékhez, a temető nevei azonban vegyes etnikumról árulkodnak. Farkasfát Szentgotthárdhoz csatolták a kommunizmus utolsó éveiben, ugyanis a városi rang visszanyeréséhez kellett a lakosszám és a terület a határ menti településnek. A Szentgotthárd felé vezető út mellett található az a meteorológiai állomás, ami hivatalos méréseivel a magyarországi klíma egyik szélső értékét adja.

Farkasfa végénél, az utolsó keresztutcán kanyarodunk fel ismét a domboldalba a Z jelzést követve. A házak után egy réten átvágva hamar elérjük ismét az erdőt, amire itt is a kevert tölgyes, bükkös, fenyves állomány jellemző. Utolsó kilométereinket a dombok között kanyargó erdészeti utakon tesszük meg, míg végül csatlakozunk a belső vidékeket és a Rába völgyét összekötő országúthoz, ami visszavezet a Hársas-tóhoz vagy tovább Máriafalura. 

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A Szentgotthárd, Hársas-tó megállóhelyig utazunk busszal.

Getting there

 • A túra a buszmegállóból indul, majd ugyanoda tér vissza.

Parking

 • A szentgotthárd melletti Hársas-tónál, a túra kiindulópontjában parkoló is rendelkezésre áll.

Coordinates

DD
46.939055, 16.314257
DMS
46°56'20.6"N 16°18'51.3"E
UTM
33T 600030 5199229
w3w 
///stow.blips.coached
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(2)
Zsolt Szabó
August 15, 2022 · Community
Változatos túra, egyes szakaszokon kissé nehéz átvergődni.
Show more
When did you do this route? August 15, 2022

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
22.1 km
Duration
5:55 h
Ascent
333 m
Descent
336 m
Highest point
333 m
Lowest point
234 m
Circular route Multi-stage route Refreshment stops available Cultural/historical interest Insider tip Dog-friendly Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 3 Waypoints
 • 3 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp