Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Túra a Papod kilátópontjára

· 6 reviews · Hiking Trail · Bakonyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Alkonyat Hárskút felett
  / Alkonyat Hárskút felett
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útban a Borzás-hegyre
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A bakonyi erdőkön túl a Somló bazaltvulkánja
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A vitéz Bertalan Árpádról elnevezett kilátó a Papod tetején
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Papod vegyes állományú erdeje, háttérben a Magas-Bakony
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Papod a Borzás-hegy tetejének irtásáról
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Borzás-hegyi-barlang bejárata a sziklaeresz alatt
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Dél-Bakonyon túl (jobbra a Kab-hegy) a Balaton-felvidéki tanúhegyek
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 550 500 7 6 5 4 3 2 1 km
Bár a Bakony nem a panorámáiról híres, a Papod kilátójából a hegyvidék legteljesebb látképe tárul elénk. Az Öreg-Bakonytól a Tési-fennsíkig, a Balaton víztükrétől a Balaton-felvidéki tanúhegyekig és a Somlóig széles panorámát kínál a szimbolikusan 1956 cm magasra épített kilátó. Útközben megnézünk egy érdekes barlangot is az öreg gyertyános-tölgyesben, hogy a rövid túrán teljes legyen a kép a Bakonyról.
Open
easy
Distance 7.8 km
1:50 h
247 m
247 m
644 m
505 m

A Papod 644 méteres csúcsa a Magas- vagy Öreg-Bakonyon kívül a legmagasabb a hegységben. Helyzetének köszönhetően a Bakony és a Balaton-felvidék jelentős részét láthatjuk a tetejéről. A panoráma kiteljesítéséhez a területet kezelő erdészet egy közel 20 méter magas kilátót épített a csúcsra 2013-ban.

A kilátót vitéz Bertalan Árpádról nevezték el, aki a magyar honvédségnél megszervezte az ejtőernyős vadász fegyvernemet. A II. világháborúban megalakult ejtőernyős honvédek feladata az ellenség zaklatása, a meglepetésszerű támadás volt. 1941 tavaszán bevetésre indulva a Veszprém-Jutaspusztáról felszállni készülő parancsnoki gép megbillent, lezuhant, és kigyulladt a benne lévő 22 honvéddel, köztük Bertalan Árpáddal, akik mind hősi halált haltak. A hegy tetején, a kilátó mellett találjuk még Flóznik Ervin repülő főhadnagy emlékművét, aki a Papodon zuhant le egy légi harc során, 1945 januárjában. A Papod Veszprém felé eső lába egyébként jelenleg is katonai gyakorlótér.

Author’s recommendation

 • Mivel a túra legfőbb látványossága a kilátóból elénk táruló panoráma, érdemes tiszta időben felkeresni a helyet. Erre legjobb időpont a szeles, csapadékosabb idő utáni hidegfont, amikor kitisztul a légkör, és a legtisztább a látkép a hegytetőről.
 • Ha tömegközlekedéssel utazunk, érdemes a túrát egy irányban bejárni, és a P jelzésen továbbmenni Eplényig - vagy esetleg onnan indulni. Így látunk a legtöbbet a tájból, miközben összefüggő erdős hegyvidéken túrázunk közel 10 kilométeren keresztül.
 • Ha Hárskúton járunk, érdemes benézni a temetőbe, és eltöprengeni a falu múltján.
Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: April 14, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Papod, 644 m
Lowest point
505 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A Lókúti út extrémen mélyre kimosott padkája fokozottan balesetveszélyes. Ne csak autóval, hanem gyalog is fokozottan figyeljünk!

Start

Hárskút, fordulóhely buszmegálló (504 m)
Coordinates:
DD
47.188690, 17.816779
DMS
47°11'19.3"N 17°49'00.4"E
UTM
33T 713385 5229982
w3w 
///violins.premonition.foil

Destination

Hárskút, fordulóhely buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Végig a P jelzésen haladunk át a Borzás-hegy tömbjén keresztül fel a Papodra, majd vissza ugyanazon az útvonalon.

Leírás:

Hárskút és a Borzás-hegy

A Dunántúl és a Bakony legmagasabban fekvő faluja, Hárskút (német nevén Lindenbrunn) egyik buszmegállójából indulunk. A vidéket német és szlovák telepesekkel népesítették be újra a 18. században a törökdúlás és elnéptelenedés után. Bajorország nyugati területeiről és a Rajna vidékének túlnépesedett részeiről érkeztek a Bakony német ajkú lakói; jellegzetes hangzású nevük még mindig fellelhető a falu temetőjében.

A falu feletti nyereg bakonyi viszonylatban magasan található, így innen rálátunk a környező tájra, a szemközt húzódó Öreg-Bakonyra. Ez a szigetszerű hátakkal az erdős dombvidék felé magasodó rész kőzettanilag ugyanúgy a hegység egészét meghatározó vastag triász korú dolomittesthez tartozik; feltehetően itt jobban érvényesültek a hegységet magasba emelő tektonikus hatások.

A Borzás-hegy lekerekedett hátára irtások között haladva visz fel a P jelzés. Sajnos ez a lehangoló kép szerte a hegységben meghatározó, a történelem nagy fairtásai után ismét az erdőt alapanyagnak tekintő korszakát éli a vidék. A Bakony nagy rengetegei tűnnek el, válnak hamuvá az ajkai erőműben. A fakivágás egyedüli előnye, hogy a kilátást alig takarja az újulat a hegy csúcsán. A túloldalon leereszkedve viszont már beérünk a hegység déli részeire jellemző tölgyesbe.

Végig a gerincen

Folytatjuk utunkat a gerincen, mely egy nyeregbe érkezik. Néhol fel-felbukkan pár bükkfa, mely a Bakonyra jellemző, szubatlanti klíma hatására itt alacsonyabb magasságban is megtelepszik. Az út mentén láthatunk pár matuzsálemi méreteket elérő, öreg, göcsörtös bükköt és tölgyet, amelyek hagyásfákként vagy magfaként maradtak fenn a régebbi erdőirtások túlélőiként.

Az elmúlt századokban a környék erdőségeit rendszeresen kitermelték az üveggyártáshoz és textiliparban használt hamuzsír előállításához. A kálium-karbonátot a tiszta fahamuból állították elő a hamu kilúgozásával, majd kifőzésével, a lúg elpárologtatásával és a tiszta kálium-karbonát kiszárításával. A közeli ajkai üveggyár nagy felvevője volt a terméknek, de a 18. században ez volt Magyarország egyik legjelentősebb exportcikke, mivel Nyugat-Európában már nem léteztek nagy, összefüggő erdőségek a faigényes előállításhoz.

A környék vegyes államányú erdeinek tömegét tölgyek, bükkök, gyertyánok és kőrisek alkotják, de utunk során többször is találkozunk ültetett feketefenyvessel. Bár a jégkorszaki tundrai klíma után a nyírek és a fenyők telepedtek meg először meg a területen, ezek mára elvétve fordulnak csak elő természetes elterjedésben hazánkban. A hidegebb bükkös, sziklás oldalakban egy pompás ritkaság, a cifra vagy más néven medvefülkankalin nyílik tavasz derekán. Ez az apró termetű, sárga virágú évelő igazi kuriózum a Papod környékén: a Vértes, a Bakony és a Keszthelyi-hegység területén fordul elő egyedül hazánkban. Jégkorszaki reliktumfaj, fokozottan védett.

Fel a Papodra

Utunk a hegytető felé telepített feketefenyves erdőben, az utolsó szakaszon némileg meredekebbé váló erdőgazdasági úton halad. Egy elágazásnál balra tartva sziklás felszínen kapaszkodunk a hegytető felé. A Papod tetejének megenyhülő laposán bokros erdővel körülvett tisztás fogad, amelyet a csúcson felállított, közel 20 méter magas, faszerkezetű kilátó ural.

A Magas-Bakony néhány 650 méter feletti csúcsán kívül a Papod a legmagasabb hegy a Bakonyban, ráadásul a Veszprémhez legközelebbi. A város fölé magasodó tömegével az egyik legnépszerűbb turistacélpont a környéken. Az építmény tetejéről jól kivehető a megyeszékhely, Veszprém. Mögötte a Balaton kis szelete csillog, és a túloldali Kőröshegyi völgyhíd pillérei is kivehetők tiszta időben. A Bakony hullámos, településekkel szaggatott erdőségét láthatjuk magunk körül. Hárskút és Lókút házai és rétjei meghatározó elemei a kilátásnak, míg az északi dombok mögött Zirc apátsági templomának dupla tornya is felfedezhető az erdős, lapos hátak között. Ami igazán érdekessé teszi a kilátást azonban, hogy a Balaton-felvidék és a Kisalföld bazaltvulkánjai is feltűnnek a látóhatáron. A Kab-hegy jellegzetes pajzs alakját átdöfő adótornyától balra a Szent György-hegy, a Csobánc és a Badacsony látszik, míg Hárskút mögött a Somló platója kandikál ki a Bakony erdei mögül.

Túránkat folytathatjuk Eplény felé a P jelzésen, ami közel 9 kilométeren kanyarog tovább az erdős vidéken, vagy visszamehetünk az eddig megismertetett útvonalon Hárskút felé. Ez a legrövidebb és legpraktikusabb megoldás.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A túra kezdőpontjához legközelebb a Hárskút, fordulóhely buszmegálló esik, ahova Veszprémből, Herendről és Márkóról érkeznek járatok.

Getting there

 • A buszmegállóból a P jelzésen induljunk északkeleti irányba a Rákóczi utcán, ami 1,1 km után a túra kezdőpontjára, a Borzás-hegy és a Kőris-hegy közötti nyeregbe ér.

Parking

 • A túra kiindulópontjánál kialakított parkolóban tudjuk letenni az autónkat a nyereg feletti bekötőút mellett.

Coordinates

DD
47.188690, 17.816779
DMS
47°11'19.3"N 17°49'00.4"E
UTM
33T 713385 5229982
w3w 
///violins.premonition.foil
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

Equipment

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.8
(6)
Aletta Nagy
July 17, 2021 · Community
When did you do this route? July 03, 2021
Péter Jászvári
January 17, 2021 · Community
Gyönyörű körpanoráma van Badacsonytól a Baglyasig! Illetve a Kab-Hegytől a Kőris hegyen keresztül az Öreg Futónéig! Tisztelet a repülős ősöknek!
Show more
Alexandra Malina
January 10, 2021 · Community
Már régóta fel akartam menni ehhez a kilátóhoz, de sajna úgy hozta a sors, hogy csak a lábáig mentünk, mivel a köd miatt néha a fák tetejét de láttuk. Azért szuper túra, az emelkedő kellemesen fárasztó, jól jöttek a túrabotok és a szánkó is :) Nagyon sok emberrel találkoztunk, látszik, hogy szeretik az emberek ezt a környéket. A jeleknek nem ártana egy friss festés, illetve egyértelműbb jelzés a túra elején, hogy az kell kelni a túloldalra. Tavasszal még jövünk, mert szeretném látni a panorámát.
Show more
út a ködbe
Photo: Alexandra Malina, Közösség
érdekes fa az út mentén
Photo: Alexandra Malina, Közösség
havas erdő
Photo: Alexandra Malina, Közösség
tölgy
Photo: Alexandra Malina, Közösség
hát nekünk ennyi jutott
Photo: Alexandra Malina, Közösség
Show all reviews

Photos from others

+ 30

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
7.8 km
Duration
1:50 h
Ascent
247 m
Descent
247 m
Highest point
644 m
Lowest point
505 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Family-friendly Geological highlights Summit route Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp