Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Túra a Csepegő-árok mélyére

· 1 review · Hiking Trail · Mecsek · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Vízesés fölött (Csepegő-árok)
  Vízesés fölött (Csepegő-árok)
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Vörösfenyő kulcsosház (Szászvár)
A Mecsek legészakabbi völgyeibe látogatunk, és két egymással párhuzamos, mégis merőben eltérő kis világot fedezünk fel: az Ól-völgy kiépített, bányászat által átalakított mélyületét, majd a Csepegő-árok nagyszerű sziklaformákkal szegélyezett szurdokát.
Open
moderate
Distance 11.5 km
3:30 h
380 m
380 m
382 m
163 m

A Keleti-Mecseket felépítő „kőzetsalátát" tárja fel a Csepegő-árok patakja. Szelíd csörgedezése csaknem elkendőzi, micsoda erővel feszült neki a hegység bérceinek, hogy kiutat találjon szorításukból. Mélyre fűrészelt árkában mindenféle kőzettel megküzd, és a keményebb bordákon helyenként egészen tekintélyes vízesésekkel bukik át, hogy alant áttetsző vizű medencékben kavarogjon, majd megnyugodva továbbálljon. A völgy nem csupán zúgóival és szikláival, hanem természetesen buja erdőképével is a térség egyik legérdekesebb látványossága.

Míg a Csepegő-árok talpát nem rendezték át egy szállítóút kedvéért, ezért megőrizte az elzárt, háborítatlan völgy illúzióját, addig a párhuzamos Ól-völgy megszenvedte a mélyben rejlő kőszénrétegek utáni hajszát: széles aszfaltja és omladozó épületei a bányászmúlt lenyomatai. A kényelmes sétaút felső szakaszán zárt erdőség, végén (túránk fordulópontján) pedig a Vörösfenyő kulcsosház hangulatos tisztása várja a túrázókat.

Az Ól-völgy enyhe emelkedése után szép szurdoktúra, végül a Szászvár fölötti dombokon panorámás séta következik. Könnyű-közepes nehézségű kirándulás a Mecsek északi végein emlékezetes természeti látnivalókkal.

Author’s recommendation

 • A Vörösfenyő kulcsosházban előzetes bejelentkezéssel eltölthető egy (vagy több) éjszaka, így a túra több szakaszra bontható.
 • A Csepegő-árok oldalában magasan vezető ösvény itt-ott lekopott, ezeken a részeken fennáll a kicsúszás veszélye. Mozogjunk körültekintően, és hordjunk túracipőt vagy bakancsot!
 • Sáros időszakban, vagy olvadó hó idején csak tapasztaltaknak ajánlott a túra a Csepegő-árok ösvényének magasan futó, kicsúszásveszélyes szakaszai miatt.
 • Szászváron étkezhetünk is, de érdemes megtekinteni a bányászati múzeumot (előzetes bejelentkezéssel) és a kiváló állapotú várkastélyt is.
 • Alacsony vízállásnál bevállalósabbak a patak mentén is végigküzdhetik magukat a Csepegő-árok alján, ez azonban nem könnyű vállalkozás: sziklalépcsők és mély, mindig vizes medencék, valamint kidőlt fatörzsek nehezítik a haladást.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: July 28, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Vörösfenyő kulcsosház, 382 m
Lowest point
Szászvár, 163 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Forested/wild trail 83.92%Path 10.40%Road 2.72%Unknown 2.94%
Forested/wild trail
9.6 km
Path
1.2 km
Road
0.3 km
Unknown
0.3 km
Show elevation profile

Safety information

 • A Csepegő-árok gázlói nagy vízhozam esetén átjárhatatlanok lehetnek, ilyenkor nem érdemes a túrára elindulni.
 • A Csepegő-árok oldalában magasan vezető ösvény itt-ott lekopott, ezeken a részeken fennáll a kicsúszás veszélye. Mozogjunk óvatosan, és hordjunk túracipőt vagy bakancsot!

Tips and hints

Start

Szászvár, Május 1. tér buszmegálló (166 m)
Coordinates:
DD
46.273542, 18.377488
DMS
46°16'24.8"N 18°22'39.0"E
UTM
34T 297938 5127783
w3w 
///dishing.deflection.teaspoons
Show on Map

Destination

Szászvár, Május 1. tér buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Szászvárról a P+ jelzést követjük az Ól-völgyön át a Vörösfenyő kulcsosházig.
 • A Vörösfenyő kulcsosháztól a Z+ jelzésen ereszkedünk be a Csepegő-árokba.
 • Az árok alsó szakaszán jobbra fordulunk a Z◼ jelzésre, mely visszavezet Szászvárra.

A túra részletes leírása

Szászvár bányászatának nyomában

Szászvár főteréről (ahol a buszállomás is található) érdemes ellátogatni a felújított várkastélyba (a főút túloldalán, a templom mögött), és felkeresni a bányászati kiállítást is a Bányász téren - mielőtt nekivágunk az útvonalnak, vagy miután megérkezünk róla. Túránkat a P+ jelzésen kezdjük meg, mely kifelé terel a településről. Egy kanyar előtt a régi bikaistállóból kialakított Borház áll, mely a község borászati hagyományairól árulkodik. Kisvártatva már a patak által hosszában kettévágott Bánya utcán gyalogolunk. A meder és a kettős osztatú utcakép akkor alakult ki, amikor az ól-völgyi szénbányászatot kiszolgáló kisvasút és az autóút húzódott a két parton. Lassan elhagyjuk az egyre szellősebben sorakozó házakat, majd a strandot is, és választhatunk, hogy a túlparti tanösvény-sétányon vagy az aszfalton talpalunk a következő kilométeren. A burkolt, erdővel szegélyezett út enyhén, de fárasztóan emelkedik, és egyre magasabbra hág a patakmeder fölött.

A völgyet időnként betöltik a lőtér fegyverropogásának hangjai, de biztonságban baktathatunk. Nem kell sokat gyalogolni az 1960-tól mélyített Béke-akna omladozó épületromjaihoz, melyek előtt, a régi bányavasút kijáratánál csille őrzi a múlt emlékét. A szászvári a környék legfontosabb bányája volt (Komló után), és számos közeli településről vonzotta ide a munkaerőt. 1995-ig működött, de kisvasútját már jóval korábban, az 1960-as években kiváltották a teherautók.

A Keleti-Mecsek északi pereme alatt fontos szénmező húzódik, mely részben feketekőszenet is rejt. Eleinte alighanem a könnyen gyulladó, ezért időnként füstölgő felszíni kibukkanásokra lehettek figyelmesek a helyiek, a tervszerű bányászkodás pedig a 19. század első évtizedében vette kezdetét. Nem volt könnyű dolga a szászvári vájároknak: a kifejezetten jó minőségű szén rétegeit a hegység domborzatát is meggyűrő szerkezeti mozgások függőlegesközeli helyzetbe préselték, és össze is törték. A kialakult szénpikkelyeket ezért horizontális fejtés esetén gyakorta keményebb kőzetsávok választották el egymástól, amik a modern, gépesített technológiák megjelenéséig inkább újabb és újabb vágatok hajtására ösztönözték a bányászokat. Lefelé pedig igen nagy mélységbe lehetett eljutni (amikor már ezt is lehetővé tették az eszközök és a technikai tudás): az utolsóként működött Béke-akna 1995. évi bezárásakor 600 méterrel nyújtózott a felszín alá. A nehéz körülmények és a gépigény okozta magas kitermelési költségek folyamatos piaci hátrányt jelentettek, ugyanakkor a bánya a térség ellátásában fontos szerepet töltött be.

A Csepegő-árok forrásvidékén

Az Ól-völgy egyre ritkábban beépített szakaszán sétálunk fölfelé széles erdei úton. Nevének magyarázatára, miszerint egykor itt sorakoztak Szászvár állatállományának menedéképületei, már semmi sem emlékeztet; az út menti, kopott Kirándulóház csilléje a későbbi ágazat egykori jelenlétére mutat rá. A hevesen kanyargó, mély árkú Bánya-patak mentén enyhén emelkedünk, mígnem elhagyjuk a keréknyomot, és szép bükkösben harántoló ösvényre váltunk. Markáns patakbarázda oldalában, hangulatos szakaszon manőverezünk a törzsek és a mélység között, mígnem rákanyarodunk egy elkopott dózerútra, aminek a szegélyét tapossuk.

Vegyes erdőből toppanunk ki a Vörösfenyő kulcsosház fedett pihenőhellyel, tűzrakóval, wc-vel ellátott, tágas rétjére, melynek hangulatán sokat emel a megmaradt néhány vörösfenyő. A kellemes fekvésű tisztáson valójában két házikó osztozik társbérletben: a nagyobb, szemmel láthatóan jól karbantartott kulcsosház, melyet eredetileg munkásszállásnak emeltek, és az évszázados múltú Nyárádi-kunyhó. Utóbbi hajdanán vadászházként szolgált, napjainkban sorsára hagyva omladozik - nevét pedig egy régen eltűnt, közeli irtásfaluról kapta.

Túránk a Nyárádi-kunyhó mögötti táblától, a korábbival olyannyira ellentétes irányban folytatódik, hogy a Z+ jelzést korábban megtett utunkkal párhuzamosan, attól mindössze méterekre követjük. A kijárt keréknyom röviden mélyúttá lényegül, majd kiszélesedve követi az ellaposodó hegyhátat. Felhallatszik a lőtér zaja, amikor elérjük a régi bányaaknák kiszolgáló útját, mely fölött a terebélyes lombok sem tudnak összehajolni. A balra ívelő szállítónyom ma már csendes, egyetlen látnivalóját pedig az első balkanyar után, balunkon fedezhetjük fel: egy apró, zsombékos lápszem ékelődik a sűrűbe. Az agyaggal bélelt teknőből a víz nem tud hova lefolyni - utánpótlását a csapadékból nyeri, viszont a párolgásnak nem tud ellenállni. A szállítóút nagy kanyarokkal, egy meredek rézsűt elhagyva elágazásba érkezik, innen régi, elmosott aszfaltos kiágazáson, jobb felé folytatjuk a túrát.

A Csepegő-árokban

A leszakadt burkolat a völgy eróziójáról árulkodik, mögötte már erdei keréknyomon baktatunk tovább. Beereszkedünk a patak mellé, keresztezünk egy sötétbe vesző oldalvölgyet, majd nekivágunk a Csepegő-árok gyönyörű patakárkának. Egy gázlót követően a völgy gondos fokozatossággal tárja fel előttünk formavilágát: először a meredek oldalak, lent a szabályos V alak talpához simuló, fűrészelő patak szűk medre mutatkozik. A víz kis kőlépcsőkön bukik le, az ösvény ismét a túloldalra hív, és megkerül egy impozáns méretű, 2-3 méter magas, szabályos vízesést. A kemény kőzetbordát a patakból kiváló mésztartalom eredményeként vastag mésztufa-kiválás kérgezte be. Tiszta vizű tómedencébe csobog le a víz, ellenkező irányban pedig teljesen kirajzolódnak a hangulatos völgy talpának viszonyai: a patak keskeny sávban folyhat tovább, két oldalról nagy lejtmeredekségű partok szorítják közre. A sűrű, bükk dominálta rengeteget korhadt törzsek, derékbatört csonkok gazdagítják, igazi természeti paradicsomként tündököl az árok.

A Csepegő-árok különlegessége (tájképi szépségei mellett) abban áll, hogy a viszonylag bő hozamú patak rövid távon nagy szintkülönbséget küzd le, ereje miatt pedig mélyen befűrészelte magát a terepbe. Ezzel feltárta a Keleti-Mecsek bonyolultan rétegzett kőzetmixét: a völgy nagy részét különféle mészkövek építik fel, ám van a felszínen bazalt, vulkáni törmelékes kőzet, de a felső szakaszon még homokkő és konglomerátum is. Az eltérő ellenállóságú sávok határán pedig a víz zúgókat, vízeséseket alkot, ahogy nehezen küzd meg az útjába kerülő keményebb rétegek torlaszaival.

Aki kalandra és a völgy zabolátlan szépségére vágyik, alacsony vízállás esetén maradjon bátran a völgytalpon. A turistaút ugyanis a túra legnagyobb kihívását támasztva fölfelé veszi az irányt: eleinte még pár méter magasságból, kellemes közelségben követi a patakot, majd egy hirtelen balkanyarral, kíméletlen kaptatóval vezet egy följebb futó dózerútra. Amely később visszaereszkedik az éppen kiszélesedő völgyfenékre, hogy gázlón lépjük át az itt éppen inkább lassan csordogáló, saját hordalékleplében ráérősen kanyargó patakot. Ezt követően enyhe kapaszkodással nagy magasságba hágunk, a vadregényes, természetközeli állapotú erdőbe fúródó, itt-ott lekopott ösvényről csak a szemünket meresztgetve szúrhatjuk ki a vizet, melynek küzdelmeire hangos csobogás hívja fel a figyelmet. A magasan futó csapáson egy kicsúszás veszélyes lehet, ezért itt különös figyelemmel mozogjunk.

Hullámvasutazás a Mecsek peremén

A szűk csapás előrébb enyhe ereszkedéssel ismét a völgytalppal egyesül, és egy erdészeti keréknyomhoz csatlakozik. Érdemes előrébb sétálni, majd visszafelé felgyalogolni kicsit a patak mentén: néhány méter erejéig valódi szurdokká szigorodik a völgy, komor sziklaormok hajolnak be mindkét oldalról, és hamarosan vízesés is utunkat állja. Egy Mária-szobor is található a falban, amit valaki azután helyezett el, hogy felesége felgyógyult súlyos betegségéből. Ahogy a patak átvágta a kőzetpásztákat, egy ponton a mélyben haladó karsztvíz útját is keresztezte, majd egyre lejjebb fűrészelve magát, magára hagyta a sziklatömbből előszivárgó csurgót. A Csöpögő-forrást fémcső segíti a felszínre.

A jobbra hajló, emelkedő dózerúton már a Z◼ jelek mutatják a helyes irányt. Áthullámvasutazunk a szép bükkös bélelte szomszéd völgyecskébe, túloldalán meredeken kapaszkodunk fel a Csiszár-tető közelébe. Kanyargó útszakasz végén, a hajdani legelők szellősen visszaerdősült lejtőin, hepehupás terepen gyalogolunk, a nyílt rétekről már feltűnik alattunk Szászvár, hátterében a Völgység széles hátaival. Erdő keretezte, töltésre hasonlító gerincet taposunk, mígnem egy panorámás dűlőúton megérkezünk a szászvári üdülő- és présházak közé. Ahol a földút jobbra kanyarodna, a jelzések egy elsőre benőttnek tűnő, hulladékos löszmélyútba hívnak, de ne ijedjünk meg tőle, előrébb rendezettebb viszonyok jellemzik a száraz árkot. Étterem mellett érkezünk Szászvár főutcájára, amin jobbra, pár perc sétával jutunk vissza kiindulópontunkra, a főtérre.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A Szászvár, Május 1. tér buszmegállótól (a település központjából) indul a túra, és itt is végződik.
 • Utazhatunk vonattal is, ehhez a Dombóvár-Baja vonalon fekvő Máza-Szászvár vasútállomást kell célba venni, onnan pedig buszokkal lehet Szászvárra utazni (a csatlakozásokról mindenképp tájékozódjunk előzetesen).

Getting there

 • A túra kezdő- és végpontja is Szászvár főterén, a buszmegállónál található.

Parking

 • Szászváron parkolni a Május 1. téren, vagy a Bánya utca elején, az élelmiszerbolt mögött lehet.

Coordinates

DD
46.273542, 18.377488
DMS
46°16'24.8"N 18°22'39.0"E
UTM
34T 297938 5127783
w3w 
///dishing.deflection.teaspoons
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Mecsek és a Villányi-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

 • Bármely turistatérkép a Mecsekről

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz a Természetjáró app, amelyben ez a túra pár gombnyomással megnyitható.


Questions and answers

Question from Rózsa Szenoradszki · October 07, 2022 · Community
offline térkép
Show more
Answered by István Szittyai · October 07, 2022 · Community
https://cartographia.hu/mecsek-villanyi-hegyseg-turistakalauz

Rating

5.0
(1)
Attila Bischof
December 18, 2021 · Community
Nagyon jó túra, szép és változatos.
Show more
When did you do this route? December 18, 2021
Photo: Attila Bischof, Community

Photos from others


Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
11.5 km
Duration
3:30 h
Ascent
380 m
Descent
380 m
Highest point
382 m
Lowest point
163 m
Public-transport-friendly Circular route Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 1 Waypoints
 • 1 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp