Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Túra a Börzsöny dagadókúpjain

· 4 reviews · Hiking Trail · Börzsöny · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Márianosztrai bazilika és kolostor a virágzó repceföld mögött
  A Márianosztrai bazilika és kolostor a virágzó repceföld mögött
  Photo: Péter Farkas
m 500 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Transzbörzsönyi kisvasút … állomás) Szob-Nagybörzsöny kisvasút … állomás)
Patak mellől a hegycsúcsra, aztán a völgybe, onnan ismét a tetőre, végül megint le – jellemezhetjük útvonalunk hullámzó szintprofilját. Márianosztra vonzáskörzetében a környező vulkáni kúpokat és a köztük húzódó völgyi részleteket járjuk be ezzel a túrával. Felkeresünk várromot, kilátópontokat, hangulatos völgyeket és erdőket, az út végén pedig a nosztrai bazilika épületegyüttesével és történetével ismerkedünk.
Open
moderate
Distance 11.2 km
3:30 h
500 m
440 m
479 m
152 m
A hegység Börzsönyaljának is nevezett délnyugati része változatos, hullámos, dombvidék arculatú terület. Csúcsai csupán 4-600 méter közöttiek, de a kis átlagmagasság ellenére számos tetőről remek panorámában gyönyörködhetünk a földtani jellegzetességnek köszönhetően. A Börzsöny e részének meghatározó vulkanikus felszínformáit alakjuk miatt lávadómoknak, illetve találóan dagadókúpoknak hívjuk. Kialakulásuk lényege, hogy a sok millió évvel ezelőtt feltört sűrű láva elérve a felszínt oldalirányba nehezen folyt, inkább dómszerűen feltornyosult. Mialatt a teteje elkezdett lehűlni és fokozatosan szilárdulni, az alulról folyamatosan érkező friss kőzetolvadék dagasztotta, puffasztotta. Ezek a kúpok jelölik ki a hatalmas börzsönyi ősvulkán peremét, de maguk is kitörésközpontként működtek egykor. A vulkanizmus régóta inaktív már, a kitörések elcsendesedtek, a lávaárak megszilárdultak, a felszín viszont jelentősen megváltozott, mióta a külső erők átalakították. Túránkon két ilyen dagadókúpra is felmegyünk, ahonnan belátjuk majd a többi hasonló csúcsot. Egyikük a Nagy-Galla, ami a környék legjobb kilátásával büszkélkedhet. Azonban nemcsak a tetejéről jó szétnézni, hanem a jellegzetes kettős csúcsú hegyet is megfigyelni távolabbról. „Igen hasonlónak mondatik lenni örmény ország Ararath nevű hegyéhez, mellyen az özön-ár apadtával Noe bárkája felakad.” - írta 1837-ben az egyik folyóirat országismertető rovata. Túránk végén azért is érdemes a márianosztrai kálváriához ellátogatni, hogy onnan alaposan megszemléljük a Galla sziluettjét.

Author’s recommendation

 • Plusz élmény ad, ha legalább egyik irányba igénybe vesszük a Szob–Nagybörzsöny kisvasutat. Túránk kezdő- és végpontja is az állomás közelében van.
 • Márianosztrán megtekinthetjük a kolostor épületegyüttesét, és érdemes felmenni a község feletti kálváriához is, ahonnan príma kilátás nyílik a környékre.
Profile picture of András Kisida
Author
András Kisida
Update: March 12, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
Nagy-Galla, 479 m
Lowest point
152 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

 • A Zuvári-hegy és a Nagy-Galla oldalában vezetett ösvény meredek, kőmorzsalékos és helyenként csúszós. Körültekintően és elővigyázatosan mozogjunk ezeken a szakaszokon!

Start

Szob, Ódamásd-Malomvölgy buszmegálló (156 m)
Coordinates:
DD
47.850355, 18.849506
DMS
47°51'01.3"N 18°50'58.2"E
UTM
34T 339123 5301906
w3w 
///gulp.stripped.watchtower
Show on Map

Destination

Márianosztra, autóbusz-forduló

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A K jelzésen átkelünk a Damásdi-patak hídján, és a Zuvári-hegy lábáig cammogunk.
 • A K● jelzésen kitérőt tehetünk a Vasutas-forráshoz.
 • A KL jelezésen jobbra térve keresztezzük a Zuvári-hegy kiemelkedését.
 • A K jelzésen jobbra fordulva a Nagy-Galla oldalához kullogunk.
 • A K▲ jelek mentén a Nagy-Galla csúcsára hágunk, majd ugyanerre ereszkedünk vissza.
 • A K jelzésen balra a Piribék-tisztásig andalgunk.
 • Jobbra fordulva a Z jeleken Márianosztrára vándorlunk.

A túráról részletesen

Patakvölgyből a hegyre

Az Ódamásd-Malomvölgy buszmegállóból déli irányba, Szob felé indulunk az országút szélén. Mellőzünk egy földszintes hosszúházat, amely a valaha közelben lévő falura emlékeztet. A törökdúlás után ide, a völgybe telepítették felvidéki szlovákokkal Ódamásd községet, amelynek lakossága a 19. század elején a mai Ipolydamásdra költözött át; a patak mentén csupán a vízimalmok működtek ezután. 200 méterrel a ház után rácsatlakozunk a K jelzésre, amin jobbra fordulva, régi, boltíves kőhídon kelünk át a patak felett, és érjük el a Misa-réti-völgyet. A híd annak a vasúti szárnyvonalnak a maradványa, amelyen a Nagy-Galla környéki erdőkben kitermelt fát és a Brjeska-bányában fejtett követ szállították Szobra. Ugyan a síneket az 1970-es években felszedték, de a töltés még jól felismerhető - túránk első szakaszának egy részét ezen tesszük majd meg. A kicsiny Misa-rét után az erdőbe lépünk. A lábunk alatti andezitmurva kövei jelzik, hogy a vasút nyomvonalán járunk. Az elágazáshoz érve balra a K● jelzésen rövid kitérőt tehetünk a szárnyas kerekes domborművel díszített Vasutas-forrás megbízható csorgójához, ahol feltölthetjük kulacsainkat friss, hideg hegyi vízzel.

Kisvasutak földje

A 19. század végére a vasúthálózat kiépülésével és az ország nyersanyagigényének fokozódásával felmerült az igény, hogy hegységeink hasznosítható természeti kincseit (fa, kőzetek, ércek) erdei kisvasutakon szállítsák el. Sorra épültek országszerte a keskenynyomtávú vonalak a völgyekben (de helyenként a hegyoldalakba, nyergekbe is felkapaszkodtak), mélyen behatolva a hegységek belsejébe. A vágányok egyik vége a nyersanyaglelőhely volt, míg a másik egy átrakodóállomás, ahol a nagyvasútra, vagy – folyami kapcsolat esetén – uszályokra pakolták át az árut, így juttatva a gazdasági vérkeringés ütőereibe a hegyi alapanyagokat. A szárnyvonalak nagy része nem volt állandó, hanem a kitermelés helyszínének változásával szedték fel és helyezték át a vaspályát. Sok helyen lóvontatással továbbították a szerelvényeket.

Döntően a kisvasutakat használták szállításra az 1960-as évekig, amikor teherautók vették át ezt a szerepet. Ezután a vágányokat fokozatosan felszedték és utakat építettek a töltésekre, vagy csak átadták a pályákat az enyészetnek. Országosan jelentős hosszúságú hegyi kisvasúthálózat és ezek infrastruktúrája lett a múlté. Sajnálatos módon az addig szinte kizárólag teherforgalmat lebonyolító rendszer turisztikai hasznosítására a döntéshozók nagyon kevés esetben gondoltak, pedig már a két világháború között is felhívták a figyelmet szakemberek a személyszállítás bevonásának jelentőségére. Azóta változott a hozzáállás: több vonalat is újjáépítettek, újra üzembe helyzetek.

Hazánkban a Börzsönyben jött létre a legkiterjedtebb hálózat. Az első vonal 1893-ban a királyréti volt, az utolsó átadás pedig az 1950-es években történt. Az összesen kb. 200 km hosszú rendszerből mára 3 pálya maradt: a Királyréti Állami Erdei Vasút, a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Szob–Nagybörzsöny-kisvasút. Használatukkal megfűszerezhetjük börzsönyi túráinkat.

Zuvári-hegy

K jelzésen folytatjuk az utat. Újabb vasút miatt épült hídon kelünk át, és a régi töltésen a kedves, vadregényes Misa-réti-patak mentén sétálunk. Kényelmes utunkról rövidesen jobbra, a KL jelzésre térünk, és erős kaptatóba kezdünk a Zuvári-hegy oldalában. A meredek, kőmorzsalékos és csúszós ösvény kitartást és jó erőnlétet kíván. A 313 méter magas vulkáni dómhegy teteji ligetes tölgyesben a Zuvár vagy más néven Ódamásd várának csekély romjai rejtőznek. Az Árpád-korban emelt kis sasfészek a török hódoltság kezdetén pusztult el, aztán köveinek nagy részét a környékbeli építkezésekhez (például a márianosztrai kolostorhoz) széthordták. A fák miatt korlátozott kilátást enged csak a csúcs. A Dunakanyar egy részét látjuk a fölé emelkedő vonulatokkal: a Szent-Mihály hegy tömbjét, a folyam túlpartján pedig a Visegrádi-hegység és a Pilis kiemelkedéseit. A hegy túloldala menedékesebb, mint amin feljöttünk, de legyünk résen a csúszós szakaszok miatt! Érdemes jobbra a PL jelzésen kicsit kimenni, hogy a Zuvár keleti kilátópontjáról is kikémleljünk. Innen a kies fekvésű Márianosztrai-medence környéke tárul fel, a község épületei közül magasan kiemelkedik a kettős tornyú kegytemplom.

Fel a Nagy-Gallára

A Zuvári-hegy másik oldalában visszaereszkedve a K jelzés széles útjára egy jobbos fordulóval a vasúti töltésen folytatjuk a sétát. Jelzésünk hamarosan élesen balra irányít, és a völgytalpra ereszkedünk. Gázlón keresztezzük a Misa-réti-patakot, a túloldalán érintünk egy düledező kunyhót, majd kaptatni kezdünk. Fiatal, gyertyánnal kevert tölgyesen át a Lábas-erdőnek hívott pagonyban ballagunk. Egy hagyásfás irtás területéről kinyílik a táj, északkeleti irányba pompás panorámát kapunk. Príma rálátásunk van a Márianosztra fölötti Vastag-hegy, Kopasz-hegy, Sós-hegy, Nagy-Sas-hegy alkotta dagadókúp-vonulatra, ami mögött a Magas-Börzsönyhöz tartozó Inóc tömege tornyosul. A szelíd vulkáni púpok egymás után állnak ki a gerincből, egy részüknek tetejét a Börzsöny ezen szegletére jellemző, sajátos mikroklímájú és élővilágú gyepes erdőssztyeppfoltok koronázzák.

A Nagy-Galla aljában kis feszülettel ékített tölgyfánál érünk a keresztúthoz. A K▲ jelzés néhány lépésre innen vág a neki a hegynek. A rövid, de combos emelkedőn helyenként csúszós felszínen kaptatunk, de hamarosan a 479 méteres hegy parányi, kopasz csúcsán állunk. A Börzsöny legszebb kilátópontjai között számon tartott tetőről elénk táruló látvánnyal nem könnyű betelni: megállapíthatjuk, hogy jó helyre érkeztünk, megérte a fáradozást. A viszonylag kis magasság miatt, különösen részletgazdag a táj, de ugyanakkor a távolba is ellátunk. A fél Dunakanyar megfigyelhető innen a folyam völgye fölötti hegyvonulatokkal egyetemben. Tág a látószög: a Helembai-hegységtől a Gerecsén, a Pilisen és a Visegrádi-hegységen át a Gödöllői-dombság és a Cserhát kiemelkedéséig pásztázhatunk. Ezen belül pedig a közelebbi Börzsöny-vonulatokat, vulkáni kúpokat és a településeket, külterületeket nézegethetjük. Alattunk a Galla-tisztás bontja meg az összefüggő erdőséget, és jól beazonosítható a Csák-hegy meg a távolabbi Naszály - mindkettő bányászati tájsebéről ismerhető fel könnyen. A Dunába tartó Ipoly és Garam völgyeit is jól belátjuk madártávlatból.

Hegyek-völgyek között

Miután elég időt töltöttünk a tetőn, visszagyalogolunk a kereszteződésbe. A K jelzésen észak felé folytatva először szintben, majd mérsékelt ereszkedőn megyünk le a Piribék-tisztás széléhez, ahol jobbra befordulunk a kicsiny, ligetes rétre. Innen a Z jelzés lesz a kalauzunk túránk végéig, de még egy darabig együtt haladunk a már megszokott K jelekkel is. Átmegyünk a méretes, szép tölgyfák között, és ismét az erdőbe lépünk. Következő útszakaszunk kanyargós hullámvasutazás, amíg újra a Misa-réti-patak völgyébe nem érünk.

Széles kocsiúton tartunk északkeleti irányba, majd pár perc múlva egy éles jobbkanyarral már délkelet felé megyünk tovább. A fiatal, sűrű rudaserdő behajló ágai lombalagutat képeznek fejünk fölött, jobbunkon pedig vízmosás kísér. Nemsokára véget ér a szintvesztés, elérjük az útszakasz legalacsonyabb pontját egy vízerózió mélyítette ároknál. Átkelünk az időszakosan vízzel telt medren, majd a másik oldalán, enyhe emelkedővel folytatjuk, ami némileg fokozódik a következő balforduló után, ahol északi irányba terel a jelzés. Ez a rész a Nosztrai-széleknek nevezett terület, egykor errefelé húzódtak Márianosztra kaszálói. Az ifjú tölgyerdőben ballagva nemsokára nyiladékba fordulunk egy újabb 90°-os kanyarral. Innen majdnem szintben haladva rövidesen elágazáshoz érkezünk, ahol beereszkedünk a Misa-réti-patak mellé. A völgy neve ismerős, hiszen túránk elején már érintettük egy alsóbb szakaszát. Mérsékelten lefelé tartó ösvényen, csekély aljnövényzetű, gyertyánnal elegyes tölgyesben kényelmesen sétálunk. A sziklaaljzaton mohos törzsű fák és kövek között bukdácsoló patak csörgedezése felerősödik a szűk völgyben; igazán idilli, és hangulatos erdőrészen megyünk át. Halmokká összeállt faághordalékok között keresztezzük a vízfolyást, és a túlsó hegyoldalban folytatjuk keskeny csapáson. Balról kicsiny tisztást érintünk, utána kikanyarodunk a völgyből meg az erdőből is, és a Márianosztrára tartó széles kocsiútra térünk.

Márianosztra

A gazdasági terület fölött jó rálátásunk van a Csák-hegy megbontott oldalára: az andezit és a dácit fejtése a több szintes bányában napjainkban is folyik. Balunkon a Kopasz- és a Vastag-hegy tűnik fel, aztán hamarosan a nosztrai bazilika, a büntetés-végrehajtási intézet és a község házai is megjelennek. Keresztezzük a kisvasút sínjeit, mielőtt a faluba érünk. A Bezina-patak hídja utáni kereszteződésből indul balra a Petőfi Sándor utca, ahova érdemes kitérnünk, hogy közelebbről is megtekintsük a kolostor épületegyüttesét. Márianosztra a térség legismertebb búcsújáró helye, jelentős zarándoktömegek keresik fel. A templomkert kapuján belépve megszemlélhetjük az impozáns kettős tornyú kegytemplomot, és annak szomszédságban a plébániaházat. A kolostort Nagy Lajos király alapította a pálos rend részére. A török idők során elpusztult épületegyüttes a 18. században újult meg. A szerzetesrend feloszlatását (1786) követően az egyházmegyéhez került, egy része pedig fegyintézet lett, és így működik még mai napig is. A kegyhely 1989-ben visszakerült a pálosokhoz, majd "bazilika minor" címmel ruházta fel a pápa, azóta hivatalos neve Magyarok Nagyasszonya Bazilika. A templomon kívül megnézhetjük a pálos rendi és börtöntörténeti múzeum kiállításait is.

Visszatérve a Z jelzésre túránk végpontjára, a buszfordulóhoz gyalogolunk, ahol élelmiszerboltot és kerthelyiséges presszót is találunk. Hazaindulás előtt érdemes felkeresni az 1 km-re lévő kálváriát is, amely szakrális építményein túl pompás kilátópont a környékre, köztük a Nagy-Galla emblematikus, kettős csúcsára.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Szob, Ódamásd malomvölgy buszmegállóba Szob és Márianosztra felől érkeznek autóbuszok.
 • Hétvégenként és nyári péntekeken kisvasúttal is megközelíthetjük a kiindulópontot. A vonatról a Máriakút megállóhelyen szálljunk le!
 • Az útvonal végén a Márianosztra, autóbusz-forduló megállóból utazhatunk haza.

Getting there

 • A túra közvetlenül a buszmegállóból indul.
 • A kisvasút megállójától a patak menti aszfaltúton déli irányba kb. 250 méterre találjuk a túra kezdőpontját jelölő buszmegállót.

Parking

 • Autóval a túraútvonal végén, Márianosztra központjában célszerű parkolni. Onnan menetrendszerinti autóbusszal vagy kisvasúttal tudunk a kiindulóponthoz utazni.

Coordinates

DD
47.850355, 18.849506
DMS
47°51'01.3"N 18°50'58.2"E
UTM
34T 339123 5301906
w3w 
///gulp.stripped.watchtower
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz

 • Vadregényes erdőtáj - A Börzsöny

Author’s map recommendations

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(4)
Fanni Bordács
May 22, 2022 · Community
Csodás egy délutános túra
Show more
When did you do this route? May 22, 2022
Photo: Fanni Bordács, Community
Photo: Fanni Bordács, Community
Zsanett Mosolygó
April 10, 2021 · Community
Szuper túra, bár az elején a turistajelzéseket alig lehet megtalálni, mivel vagy kidőltek a fák, amikre fel voltak festve vagy egyszerűen lefestették őket – ezt nem is igazán értem, hogy miért. A Nagy-Galláról elképesztő a panoráma, nem lehet betelni vele! Vagy egy órán keresztül kémleltem körbe távcsővel. Én megspékeltem még a túrát a Kis-Gallával, majd onnan a Z jelzésen, a Galla-réten át andalogtam le a Piribék-tisztásig, és tovább Márianosztrára. Illetve Szobról indultam, és oda is érkeztem vissza, így összesen 23 km lett a vége, de nem bántam meg!
Show more
2021. április 10., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
2021. április 10., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
A Zuvár romjai 2021. április 10., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Kilátás a Zuvárból 2021. április 10., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
A Nagy-Galla csúcs 2021. április 10., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Nagy-Galláról a Kis-Gallára 2021. április 10., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Galla-rét 2021. április 10., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Piribék-tisztás 2021. április 10., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Márianosztra, kőbánya 2021. április 10., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Háttérben a Nagy-Galla 2021. április 10., szombat
Photo: Zsanett Mosolygó, Közösség
Profile picture of Anikó Kovács
Anikó Kovács
March 27, 2021 · Community
Szép túra, kellemesen elfáradtunk. Mi körtúrát csináltunk belőle, Márianoszta előtt kb. 1 kilométerrel átvágtunk a szántóföldön át az útra és Zuvárt megkerülve tértünk vissza Szobra. Így 5 és fél óra lett, de sokat fotóztunk, csodáltuk a kilátást, kajáztunk, pihegtem 😊
Show more
2021. március 27., szombat 18:12:49
Photo: Anikó Kovács, Közösség
2021. március 27., szombat 18:13:00
Photo: Anikó Kovács, Közösség
2021. március 27., szombat 18:13:13
Photo: Anikó Kovács, Közösség
2021. március 27., szombat 18:13:25
Photo: Anikó Kovács, Közösség
Show all reviews

Photos from others

+ 12

Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
11.2 km
Duration
3:30 h
Ascent
500 m
Descent
440 m
Highest point
479 m
Lowest point
152 m
Public-transport-friendly Scenic Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Cableway ascent/descent Summit route Linear route Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 7 Waypoints
 • 7 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp