Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Történelmi utakon az Arka-patak szurdokában

Hiking Trail · Eperjes-Tokaji-hegyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • A Boldog-kő sziklataréja a rajta trónoló várral
  / A Boldog-kő sziklataréja a rajta trónoló várral
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az Arka-patak szurdoka öreg gyertyános-tölgyes otthona
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Regéc vára trónol a Tokaji-hegység központi vidéke felett
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A kiválóan védhető boldogkői vár egyetlen bejárata
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hármas-hegyi-legelő a Bónyi-kút mellett
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Félköríves panoráma a boldogkői várból a Tokaji-hegység irányába
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Magoska lábának andezitszikláit öleli körbe az Arka-patak
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az arkai temető mívesen faragott kapujánál hagyjuk el a falut
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A KL jelzés vezet fel a boldogkői várba
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Öreg, andezitből épült kőház Arka központjában
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az aranyló, őszi Arka-patak a falu feletti szurdokban
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Boldogkőváralja a vulkáni hegyek lábánál
  Photo: Német-Bucsi Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 10 8 6 4 2 km Regéci vár Boldogkői vár
Túránk a Tokaji-hegység egyik legvadregényesebb, leglátványosabb völgyébe kalauzol, a Magoska vulkáni kúpjának oldalába vágódó Arka-patak szurdokába. Igazi ősvadont találunk a sziklás hegyoldalak közé ékelődő szűk völgyben. Az Arka patak köti össze a hegység két kultikus és impozáns erősségét, Regéc és Boldogkő várait. Míg Boldogkő erőssége a hegység peremén a Hernád völgyét ellenőrzi, addig Regéc a vulkánok koszorújából sasbércként kiemelkedő sziklacsúcson trónol a vidék felett.
Open
easy
Distance 11.9 km
3:35 h
222 m
82 m
378 m
163 m
Bár túránk a Tokaji-hegység szélén vezet, az Arka-patak völgyének hangulata a vadon legmélyét idézi. A fölénk tornyosuló Magoska az egyik legnagyobb a környéken; oldalát összefüggő tölgyesek és bükkösök borítják, melyek a hegy meredek oldalával ereszkednek a szurdokba. A gúla alakú tömb és a mögötte húzódó vulkánok sora a hegység egyik legkevésbé látogatott része. A terület élővilága ennek megfelelően igen gazdag: megannyi rőtvad mellett a hiúz és a farkas is megfordul ezen a vidéken - emellett a fekete gólya, az uráli bagoly és a szirti sas is jelen van az összefüggő erdőségben.

Author’s recommendation

 • A boldogkői várban működő középkori hangulatú étterem jó lehetőséget ad a túra előtti feltöltődésre. A vár katakombájában elfogyasztott étel és ital egyben élményszámba is megy a hely hangulata és a kiszolgálás miatt.
 • A túra végén kézenfekvő Mogyoróska főutcáján továbbgyalogolva felkapaszkodni a regéci várhoz. Ha időnk és energiánk engedi, mindenképpen látogassuk meg a felejthetetlen panorámát nyújtó magaslatot.

 • Érdemes több napot itt tölteni, és a hegység központi térségét is felfedezni. Ha a regéci várba felkapaszkodtunk és körbenéztünk az összefüggő erdőkkel borított hegyvidéken, ez magától értetődik.

 • Regécen több szálláshely közül is választhatunk. A további felfedezéshez érdemes Regécről az Országos Kéktúra K jelzését követni Makkoshotykáig vagy akár Sátoraljaújhelyig, így a hegység legjavát ismerhetjük meg. Regécről észak felé a központi vidékeken vezet keresztül a Rákóczi-túra P jelzése Telkibányára és Füzérre, így az Amadévár és a pálos kolostor erdő mélyén rejtőzködő romjait, valamint az ország legszebb fekvésű várát is felfűzhetjük egyetlen túrára.

 • A boldogkői vár bejárására érdemes egy órát, de inkább kettőt számolni, hiszen a hadtörténeti kiállítás és az őrtoronyból kínálkozó kilátás megéri a rászánt időt. Őszi és téli hűvös, szélmentes reggeleken a vár sokszor a Hernád völgyében hömpölygő ködlepel felett úszik, egyedi hangulatot nyújtva a szerencséseknek. Érdemes ennek tudatában időzíteni a látogatást.

Profile picture of Attila Német-Bucsi
Author
Attila Német-Bucsi
Update: November 22, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
378 m
Lowest point
163 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • A túra egy szakaszon a Boldogkőváralja és Arka közötti országúton halad. Bár a forgalom gyér, a kanyargós úton haladjunk az aszfalt szélén, hogy a nagyobb sebességgel érkező autók is ki tudjanak kerülni.
 • Az Arka-patak szurdokában a patakátkelések nagyobb köveken vezetnek a túlpartra. Óvatosan keresztezzük a vízfolyást, főként áradáskor. A lekerekedett köveken óvatosan lépkedjünk, mert a felszínük csúszós lehet. Érdemes túrabottal, ennek hiányában egy (kiszáradt, de stabil) bottal segíteni lépteinket.

Start

Boldogkői vár, parkoló (237 m)
Coordinates:
DD
48.345584, 21.232196
DMS
48°20'44.1"N 21°13'55.9"E
UTM
34U 517204 5354737
w3w 
///buzzword.electricians.overmuch

Destination

Mogyoróska, szálló buszmegálló

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • A KL jelzésen érkezünk a boldogkői várhoz, illetve ezen jutunk le a faluba.
 • K jelzést követjük Arkán és az Arka-patak szurdokán át Mogyoróska határáig.
 • A Bónyi-kúthoz a K● jelzésen teszünk rövid kitérőt.
 • Mogyoróskára a K jelzésen sétálunk be.

A túra részletes leírása:

Boldogkő impozáns lovagvárában

Túránkat a boldogkői vár parkolójából kezdjük a falu feletti domboldalon. A sziklaszirt ormára épült erősség gigászi hajóként úszik a Hernád völgyének széles teknőjében, a szántókkal és gyümölcsösökkel körbevett apró falvak felett. A tágabb térség központja, a Kárpát-medence történelmében meghatározó város Kassa, ahová az ország központi és keleti vidékeiről a Hernád mentén vezetett a fő közlekedési útvonal. Ezt az ütőeret volt hivatott ellenőrizni a vár a tatárjárástól egészen a Habsburg időkig.

Boldogkő várának keletkezését a tatárdúlást követő várépítésekhez kötik. A népnyelv szerint a közeli Muhi sík csatavesztéséből menekülő IV. Bélát a szomszédos Aszalón bújtatta el egy Bodó nevű aszalómester, akit később a király a környék urává tett azzal a feltétellel, hogy várat épít. Ebben hét gyönyörű lánya segédkezett, mégpedig a nemes kérők kötelezésével, miszerint a jegyesség évében mindegyik a várat építteti. Így készült el hét év alatt Bodó vára, melyben a hét leány lakodalmát ülték nagy vigaszságban. Az esküvőkből eredezteti Boldog-kő nevét a monda.

Valójában IV. Béla idején, a tatárjárás után épült a vár alapja; és királyi engedéllyel a Tomaj nemzetségű Tyba ispán építtette. Az Árpád-házi királyok kihalásával a környéket uraló Amadékhoz került, akiktől a rozgonyi csatavesztés után az Anjou-párti Drugetheknek adományozta a király. Feltehetőleg ekkor épült meg a falak nagy része. Az ezt követő évszázadokban forgalmas fekvéséhez híven sokszor cserélt gazdát, végül a kuruc időkben a császáriak lakhatatlanná tették. Utolsó állandó lakói lőcsei jezsuita szerzetesek voltak a 18. században, akik sok lerontott részt csúcsíves téglafalazatra cseréltek. Jelenlegi állapotát az eredeti erőd funkció szerint alakították ki, belső termeiben hadtörténeti kiállítások láthatók.

A vár sziklaormát nyugatról kerülő, KL jelzésű ösvényen ereszkedünk közvetlenül a falak tövében. A néhol görgeteges, sziklás utacska meredeken vezet a falut övező rétekre. Végig gyönyörű kilátást élvezhetünk a Hernád völgyére és a vulkánok nyugati oldalára a Magoskától egészen az abaújszántói Sátor-hegyig. A temetőt balról kerülve, a tájház mellett érkezünk a faluba, ahol kapcsolódunk az Országos Kéktúra K jelzésű útvonalához, melyet innentől utunk végéig követünk.

Az Arka-patak völgyében

Észak felé, az Arka-patak mentén hagyjuk el a települést az egyre jobban beszűkülő völgytorokban. A szomszédos Arkára tartó aszfaltúton kerüljük a Magoska vulkáni kúpjának nyúlványát, a Leány-hegy tömbjét. Rendkívül meredek, sziklás oldalak között kanyarog az út, mígnem két kilométer után, a kiszélesedő völgy katlanjában feltűnnek a falu első házai.

A zsákfalut napjainkban alig lakják, tornácos öreg házai nyaralóként maradtak fenn. A 18. század végén épült, réztetős református templom előtt haladunk el, majd a temetőt alulról kerülve északnak hagyjuk el Arkát. A faluszéli gyümölcsösök felett visz az utunk, ahonnan remek rálátásunk van a Magoska vulkáni tömbjére, a hegyek lábánál megbúvó település házaira és tornyaira. A gyümölcsöst nyugatról mellőzve, cserjés domboldalban ereszkedünk le a patakhoz.

Innentől az Arka-patak völgye egyre vadabb arcát mutatja, ahogy eredetéhez, a vulkán oldalához közelebb kerülünk. A szurdokként beszűkülő völgyfalak mind sziklásabb, kövesebb leszakadással szegélyezik az andezitgörgetegek között bújócskázó patakot. Az út kevés kivétellel a völgytalpat követi a patak árterének lapos öntésterületén. Egy romos malomépület és a szemközti oldalon beérkező Láng-völgy torkolata után keresztezzük a vízfolyást; innentől valódi fogócskába kezd az ösvény a mederrel. A két meredek, köves lejtő közé szorult patak a lávaárak andezitnyelveit kerülgetve keresi a lehetséges utat. A puhább részek öbleiben lapos teraszokat töltött fel a víz, melyeket az ösvény is hasznosít. Körös-körül szép, vegyes korú, kevert erdő fedi a tájat: a főként a nedves, hűvösebb vidéket kedvelő gyertyán és bükk a meghatározó, de a patakparti égerek, kőrisek, juharfák elegye is jellemző.

A legvadabb, legelzártabb részen közel két kilométeren keresztül kanyargunk a görgetegek között csordogáló patakkal, mire egy sziklanyelvet balról kikerülve nyíltabb területre érkezünk. A ligetes Hosszú-rétnél egy romos erdészház és egy düledező kút tűnő emlékekként képviselik az egykori erdei életet. Öreg bükkösben, kisebb hátra felkapaszkodva kerülünk egy leszakadó partvonalú, sziklás mederrészt, de a túloldali gyertyános ligettől egyre szélesebb szekérúton vezet tovább a K jelzés.

Mogyoróska kaszálórétjein

A szurdok ősi hangulatot időző vidékét elhagyva nyíltabb, világosabb tájon haladunk. Rétek és erdőfoltok, patakparti ligetek váltakozásával közeledünk a hegység belseje felé. Egy tágas rét szélén elhagyjuk a vízfolyást, és a jobbra tartó szekérúton felkaptatunk a lankás hegyoldalra, ahonnan egyre jobb rálátásunk nyílik a környező vidékre.

Egy öreg tölgyfa alatt kialakított pihenőhely után, a rét legmagasabb pontjáról feltűnik a hegyekkel körbevett regéci vár is, de a legmeghatározóbb látványt a szemközti vulkánok koszorúja nyújtja. A Regéc és Mogyoróska közötti kaszálók felett sorakozó magaslatok sorát baloldalt a legmagasabb Gergely-hegy nyitja, melynek dóm alakú tömege magába olvasztja az előtte lévő Kis-Szár-követ. Mellettük a Bán-hegyek és a Nagy-Szár-kő hármas orma következik, közepén egy kerek tisztással a hegyoldalban, ahonnan a legszebb kilátás nyílik Regécre. A szélen a Nagy-Bekecs hosszú háta látszik, melynek lankás déli oldalából előugrik a regéci Várhegy őrlőfogszerű erődjével a tetején.

A rét keleti végéből egy rövid kitérőt teszünk a K● jelzésen az alig száz méterre lévő Bónyi-kúthoz. Öreg bükkök ölelésében, kis bevágásból, biztos hozammal fakad a forrás, mellette esőbeállóval, padokkal és asztalokkal felszerelt pihenőhelyet is találunk. Az egykor nyájakkal teli patakparti rét miatt az állatok és juhászok kedvelt pihenőhelye volt a természetes vízfakadás - amint az árnyékot biztosító hagyásfák is tanúsítják.

Egy párszáz méteres szakaszon ismét beváltunk a patakparti erdőbe, hogy a délről benyúló Bosturnya gerincét kerüljük, de a túloldalon, a falu alatti ligetes réten végképp a patak túloldalára pártolunk, és meredeken kapaszkodunk fel a hegyoldalban fekvő Mogyoróskára.

A falu alsó végéből emelkedünk a domboldalba épült, csillag alakban szétágazó, három utcából álló településre. Az eredetileg a regéci várhoz tartozó Mogyoróska a kuruc időkben lakatlanná vált, később ruszin telepesek népesítették újra. Ennek megfelelően a falu központjában álló templom is görögkatolikus, amit szép ikonosztáz díszít. A központ felé haladva egyre meghatározóbb a magasban trónoló regéci vár látványa. Bár túránk véget ér, de érdemes még a váron keresztül átsétálni Regécre a K jelzést követve - ezt azonban már egy másik túraleírás mutatja be.

Note


all notes on protected areas

Public transport

 • A Boldogkőváralja, Kossuth utca megállóhelyig tudunk busszal tömegközlekedni, ez a vár alatt található.
 • Mogyoróskán az egyetlen buszmegálló a faluközpontban a Mogyoróska, szálló, ahonnan viszont csak egy-két busz jár naponta. Érdemes lehet az egy kilométerre lévő regéci főútra lesétálni, ahol a Mogyoróska, bejárati út megállóhelynél megáll a regéci busz is.

Getting there

 • A boldogkőváraljai buszmegállótól 100 métert kell visszasétálnunk a falu széle felé nyugati irányban a K jelzésen, ahonnan a várhoz felvezető út és a KL jelzés is indul. Innen egy kilométer múlva érünk a vár alatti parkolóhoz, a túra startpontjához.

Parking

 • Parkolni a vár alatti parkolóban tudunk, ahonnan a túra is indul.
 • Az autóhoz busszal (Boldogkőváralja, Kossuth utca megálló), majd egy sétával (K, majd KL jelzés) juthatunk vissza.

Coordinates

DD
48.345584, 21.232196
DMS
48°20'44.1"N 21°13'55.9"E
UTM
34U 517204 5354737
w3w 
///buzzword.electricians.overmuch
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Zempléni-hegység turistakalauz

Author’s map recommendations

Equipment

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Status
Open
Difficulty
easy
Distance
11.9 km
Duration
3:35 h
Ascent
222 m
Descent
82 m
Highest point
378 m
Lowest point
163 m
Multi-stage route Scenic Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Dog-friendly Linear route Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp