Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trailrecommended route

Töröcskei tókerülő

· 1 review · Hiking Trail· Open
LogoMagyar Természetjáró Szövetség
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Horgászhely a Töröcskei-tó partján
  / Horgászhely a Töröcskei-tó partján
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A P jelzésen indul a túra
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Lónyelvű csodabogyó
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Töröcskei-tó
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Széles úton érünk a tó északi végéhez
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kanyargós ösvényen vezet az utunk a Töröcskei-tóhoz
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Széles földút a Töröcskei-tó közelében
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A déli végpontnál egy hídon kell átkelünk
  Photo: Dr. Szentes Szilárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 180 160 140 7 6 5 4 3 2 1 km
Könnyed, rövid családi séta az erdővel keretezett, bájos Töröcskei-tó körül a zselici bükkösök hangulatával fűszerezve.
Open
easy
Distance 7.5 km
2:15 h
215 m
215 m
201 m
143 m
Ezen a kis szintkülönbségű, könnyű körtúrán a rendezett környezetben megbújó Töröcskei-tavat járjuk körbe, ami a kirándulók mellett a horgászokat is megörvendezteti. A vízfelülethez vezető erdei szakaszon a Cserkész- és az Eszperantó-forrást, valamint a Természetjárók emlékművét is útba ejtjük.

Author’s recommendation

 • A tó melletti Vackor Tanya egyéni és csoportos üdüléshez, családi és baráti összejövetelek rendezéséhez, partik szervezéséhez, valamint erdei iskolai, oktatási programok megvalósításához is kiváló helyszín.
 • A Természetjáró emlékmű után, ha nem akarunk meredek ösvényen visszamenni, a mérsékelten  emelkedő úton továbbhaladva egy kb. fél km-es kitérővel kikerülhető a megerőltető rész.
Profile picture of Szilárd Dr. Szentes
Author
Szilárd Dr. Szentes
Update: April 30, 2021
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
201 m
Lowest point
143 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Tips and hints

Kaposvári helyi járat menetrendje

Start

Kaposvár, Kertbarát felső helyi járatos buszmegálló (201 m)
Coordinates:
DD
46.325521, 17.787664
DMS
46°19'31.9"N 17°47'15.6"E
UTM
33T 714582 5133993
w3w 
///citadel.lies.spotty

Destination

Kaposvár, Kertbarát felső helyi járatos buszmegálló

Turn-by-turn directions

  Itiner

 • A buszmegállótól északkelet felé indulunk, majd pár méter múlva balra fordulunk a P jelzést követve.
 • A völgytalpra leérve a P● jelzésen néhány lépésnyi kitérővel meglátogatjuk az Eszperantó-forrást.
 • Továbbindulunk a P jelzésen.
 • A Vackor Tanyától a S jelzést követjük a Töröcskei-tó partjára.
 • A Töröcskei-patakon átkelve jobbra indulunk a P jelzésen, ami a kezdőpontig kísér minket.

A túráról részletesen

A város széléről a csodabogyót rejtő zselici erdőbe

Kapos-Zselic kertváros Kaposvár egyik déli városrésze. Az egykori zártkerti terület mára a lakóövezet részévé vált. A Kertbarát felső helyi járatos buszmegállótól északkelet felé indulunk, majd pár méter múlva betérünk az 1981-ben létrehozott 70 hektáros Töröcskei parkerdőbe az út rézsűjén meredeken ereszkedő P jelzést követve. A keskeny ösvény lendületesen kanyarog a völgy oldalában. Az első egy-két kanyar után az elegyes bükkös alatt futó út bal oldalán egy ritka, fokozottan védett növény egyedeit láthatjuk. Fénylő, piros bogyótermései, amelyek látszólag a növény leveleiről nőnek, már messziről magukra vonják a figyelmet. Erre a jelenségre utal a nemzetség magyar neve, a csodabogyó is, ami hazánk flóráját két örökzöld cserjefajjal gazdagítja: a jóval gyakoribb szúrós csodabogyóval és az itt látható lónyelvű csodabogyóval. Valójában minden „levél” egy-egy ellaposodó, fotoszintetizálni képes levélszerű szármódosulat (un. phyllocladium), amelynek közepén egy valódi lomblevél ül. Ennek tövében magányosan álló, kis méretű virágokat találunk, amikből a piros bogyók fejlődnek.

Hamarosan elhaladunk az út alatt fakadó Cserkész-forrás mellett, amit a Kaposvári Városszépítő Egyesület anyagi támogatásával 1982-ben a Társadalmi Erdei Szolgálat XVII. Országos találkozója alkalmával avattak fel egy pohár forrásvízzel, és a Vándor-forrás nevet kapta. A forrásház vésett feliratának bal oldali évszáma az első Somogy-megyei természetjáró szervezet a Természetbarátok Turista Egyesület kaposvári helyi csoportjának 1912. március 5-i megalakulására emlékeztet. A napjainkra kiapadt víznyerő hely foglalását gyakran vastag avarréteg borítja, ami miatt nem mindig könnyű megtalálni.

Eltűnt források emlékei

A szép árnyas gyertyán elegyes extrazonális bükkös több vastag törzsű idős faegyedet rejt magában, melyek közül egy pont a meredek oldalban futó ösvényünkön dőlt keresztül. Ezt kikerülve tovább ereszkedünk a völgy kiszélesedéséig. Itt a balra induló P● jelzésen pár méter múlva elérjük az Eszperantó-forrást.

A forrás foglalását a Somogy megyei Természetbarát Szövetség támogatásával a Kinizsi TE és a METEOR TE tagjai készítették 1983-ban. Elnevezését a megyei természetjáró szervezet vezetésben tevékenykedő Vukov Péter és Szilágyi Dezső eszperantisták kezdeményezték. A betonból készült foglalás mára megkopott zöld színe az eszperantó zászló alapszínére utal. A forrás mára elapadt, de a környékén felszínre szivárgó vizek egy viszonylag nagy sásos foltot alakítottak ki alatta.

Visszatérünk a P jelzésre, amin hamarosan elérjük a Körtönye bükk utca sarkát. Itt balra indulunk tovább; eddig lefelé tartó utunk emelkedővé válik. Egy nagy kocsánytalan tölgy mellett becsatlakozunk a horgásztóhoz vezető, jól karbantartott földútba. Ezen azonban csak néhány métert teszünk meg, majd két idős csertölgynél újra kis ösvényre térünk, ami az igen dús cserjeszintű cseres-kocsánytalan tölgyes erdőrészen át, az út nagy kanyarját levágva, meredeken érkezik le a Töröcskei-tó partjára. Még a tó előtt a Természetjárók emlékművéhez jutunk, amelyet 1982. április 25-én a Kaposvári Városszépítő Egyesület és a Somogy Megyei Természetbarát Szövetség avatott a Mojzer Imre nyomdász vezetésével megalakult Természetbarátok Turista Egyesület Kaposvári Csoportjának megalakulásának 70. évfordulója alkalmából, illetve, hogy „az 1930-as évek a munkásifjúsága az illegalitás éveiben ebben az erdőben tartotta találkozóit.”

Az emlékmű felett magasodó terebélyes csertölgyek, melyek néhány rokonával már az erdőben is találkoztunk, az egykori fás legelő maradványai. A régi kúton túl a Vackor Tanya áll, ami jó kiindulópontja lehet akár egy több napos itt tartózkodásnak is.

Tókerülés

Innen a S jelzést követve egy kis dombon át érünk le a Töröcskei-tó partjára. A kedvelt, színvonalas horgásztóként funkcionáló, 11,5 hektáros víztározó a Sós-kúti-erdőben eredő a Töröcskei-patak 1971-1973-ig tartó felduzzasztásával keletkezett. Létesítésének elsődleges célja a Kapos folyó árvízveszélyének csökkentése volt azáltal, hogy abba ne jusson egyszerre túl nagy víztömeg. Mederviszonyai változatosak; átlagos mélysége 1,8 m, de 3-6 m mély részei is vannak. Az erdők övezte tó kellemes hangulata magával ragadó, könnyen maradásra csábít - ezt a túra tervezésekor érdemes figyelembe venni.

A víztükör fölé magasodó erdőben haladva észrevétlenül elhagyjuk a tavat, és a dél felé tovafolyó Töröcskei-patakkal párhuzamosan haladunk tovább annak árterén. A nyugat felé kanyarodó úton egy kis fahídon kelünk át a vízfolyáson.  A túlpartján a bokorfüzesen át vezető ösvényen elérünk egy földutat, amin jobbra fordulunk a P jelzésre váltva. Hamarosan egy rét sarkához érünk, melynek szélében észak felé haladunk tovább, az erdőig, ahol visszaérünk a Töröcskei-tó nádfoltokkal tarkított partjára. A halőrház után jobbra térünk, és átkelünk a gáton. Jobbra fordulva visszatérünk a Természetjárók emlékművéhez - innen a már megtett úton sétálunk vissza a buszmegállóba.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Kaposvárra busszal és vonattal is érkezhetünk. A buszról Kaposvár, autóbusz-pályaudvar állomáson szálljunk le, a vonatról pedig Kaposvár vasútállomáson.
 • A kaposvári vasútállomás mellett van a buszpályaudvar; innen indul a 14-es helyi járat. A túra kiindulópontjához a Kertbarát felső megállónál kell leszállni.

Getting there

 • A túra buszmegállótól indul, majd ugyanoda tér vissza.

Parking

 • Az autót a buszmegálló mellett tudjuk leparkolni.

Coordinates

DD
46.325521, 17.787664
DMS
46°19'31.9"N 17°47'15.6"E
UTM
33T 714582 5133993
w3w 
///citadel.lies.spotty
Arrival by train, car, foot or bike

Author’s map recommendations

 A Zselic turistatérképe

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: túrabakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem.

A navigáláshoz TERMÉSZETJÁRÓ app. 


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Tibor Menyhárt
November 20, 2020 · Community
When did you do this route? November 19, 2020

Photos from others

+ 8

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
7.5 km
Duration
2:15 h
Ascent
215 m
Descent
215 m
Highest point
201 m
Lowest point
143 m
Public-transport-friendly Circular route Family-friendly Cultural/historical interest Botanical highlights Flora and fauna Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp