Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail Top

Tihany mediterrán ösvényein

· 20 reviews · Hiking Trail · Balaton (Plattensee) · open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Der Innere-See, Tihany und der Balaton
  / Der Innere-See, Tihany und der Balaton
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Die Mönchhöhlen
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Die Atmosphäre des Lóczy-Pfades
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Geisiritkegel
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / An der Grenze von Gödrös
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Die Wasseroberfläche des Außen-Sees, im Hintergrund ist der Plattensee aus dem Őrtorony-Aussichtsturm
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Vom Pfad nach Westen sehend
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Die Sajkod-Bucht ist die letzte natürliche Uferstrecke von Balaton
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ausblick aus dem Őrtorony-Aussichtsturm
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Auf der westlichen Seite des Lóczy-Pfades
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Auf dem Dach eines steilen Ufers
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Die westliche, natürliche Seite der Halbinsel Tihany
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / In Richtung Keszthely
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Gegenüber den Szélmarta-Felsen ist der Őrtorony-Aussichtsturm
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / The abbey and Tihany from Belső-tó (Inner Lake)
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Das westliche Becken von Balaton kann man kaum sehen
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ausblick in Richtung Füred
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km Tihanyi Levendula Erdei Iskola
A Lóczy-tanösvény a kabócáktól hangos, fenyőfás csapásával egy darabka mediterrán, pedig nagy, kék tenger helyett végtelen, sajátosan zöld tó feszül alatta. Az útvonal elénk tárja Tihany legizgalmasabb látnivalóit, és az ország legkülönlegesebb panorámáinak egyikével fogad.
open
moderate
13.3 km
5:00 h
310 m
286 m

A Tihanyi-félsziget olyan, mint egy terepasztal: részleteiben hasonlóságokat mutat nagyobb mintákkal. Nincs vulkán, de van kicsiny krátermaradványban felgyűlt tó. Gejzír sincs, de a hévforrásokból kivált kőzetkúpokat mégis gejziritmezőnek nevezzük. Tenger sincs, de mégis mintha a mediterrán tengerpart kabócáktól zúgó, forró fenyveseiben járnánk. Persze a hasonlatok csak a hangulat megragadását szolgálják, a Tihanyi-félszigetet nehéz bármihez is mérni.

Méretes állóvizekben szegény ország lévén egész nap víz közelében túrázni maximum folyóink mentén van lehetőségünk. A tó (és a tenger) azonban más. Az óriási, nyílt vízfelület látványát és nyugalmát átélni leginkább a Balaton partvidékén lehet, síkvidékeink azonban nem kényeztetnek el bennünket a madarak látószögével. A Lóczy-gejzírösvényt sok egyéb mellett éppen az teszi különlegessé, hogy a Balatont magasról, mégis testközelből csodálhatjuk.

A turizmust kiemelten vonzó területen a geológiai értékek sokasága és a páratlan tájkép kiérdemli a védelmet: ez volt Magyarország első tájvédelmi körzete, ma már a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. 2003 óta egyébiránt Európa Diplomával is rendelkezik: ezzel méltó helyre került a kontinens természeti értékeinek sorában. Megfelelő védelem nélkül bizonyára a tóra néző panoráma lenne a természet veszte, hiszen ki ne szeretne ilyen helyen lakni vagy nyaralni?

A Lóczy Lajos-sétaút volt az első tanösvény az országban. A hazánkban gombamód szaporodó tanösvények egyike-másika tartalmát és helyszínválasztását tekintve erősen megkérdőjelezhető ugyan, de a Lóczy-gejzírösvény nem is lehetne attraktívabb helyen. És valóban nem csak a látványért érdemes felkeresni, a tájékoztató táblák (vagy a nemzeti parktól kérhető szakvezetés) segítségével földtani lexikonként olvashatjuk a környező tájat és annak részleteit. A táv kellemesnek mondható, és helyenként variálható: összesen kb. 17 kilométeren kanyarog a változatosságában is ritkaságszámba menő sétaút.

Author’s recommendation

 • A tanösvény látogatásához szakképzett, a területet jól ismerő vezető is kérhető. Ez különösen jól jöhet csoportok számára.
 • Tihanynak csak a szélét érintjük. A település felfedezésére érdemes egy másik napot szánni, hiszen a túra bőven kitölti a teljes napot.
 • Az ösvény sok szakaszán nincs árnyék, a tűző nap kellemetlenné teheti a menetelést, és a vízszerzési lehetőségek is korlátozottak. Ezért nyári kánikulák idején fontoljuk meg, hogy érdemes-e elindulnunk.

 

Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Updated: January 13, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
210 m
Lowest point
102 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Safety information

 • Vízhez nem jutunk a túra során, ezért - különösen nyáron - nagy mennyiséggel induljunk el!

Tips, hints and links

 

Start

Tihany, delta elágazás buszmegálló (101 m)
Coordinates:
DD
46.926546, 17.862750
DMS
46°55'35.6"N 17°51'45.9"E
UTM
33T 717934 5200980
w3w 
///eggheads.blessings.strum

Destination

Tihany, hajóállomás

Turn-by-turn directions

Itiner

 • Az Apáti templomromtól a ZT jelzésen indulunk el az erdő felé.
 • A S▲ jelzés elágazásánál balra fordulva kitérőt tehetünk az Őrtorony-kilátóhoz. (A torony mindössze 200 méter innen egy rövid emelkedő végén.)
 • Hosszú, panorámás ösvényszakasz veszi kezdetét, a kilátó elágazását követően 3,9 km-t kell gyalogolnunk, amíg megérkezünk egy árnyas pihenőhelyre. Itt a ZT 90 fokos kanyart tesz bal felé. 
 • A gejzírkúpok közt balra fordul a ZT, amerre a S+ fordul. Nekünk egyenesen, előre kell követnünk a S+ jelzést! Ez leereszkedik a Belső-tó partjára.
 • A Belső-tó partján balra fordulva elhagyjuk a jelzést, és a kerítés mentén 300 métert teszünk meg, hogy aztán újra a tanösvény ZT jelzésén talpaljunk.
 • A Belső-tó partjától eltávolodva a jelzés a Kis-Erdő-tető hétvégi házai közé kapaszkodik, földúton, majd ösvényen hullámzik át a Szélmarta-sziklák kilátópontjához.
 • A sziklakiszögellés után leereszkedünk a Tihanyba vezető Kossuth Lajos utcához, amin átvágunk, és száraz, napsütötte domboldalon kapaszkodunk fölfelé.
 • A Füredi-öbölre nyíló parádés kilátás eltűnik a bokrok mögött, ahogy a ZT jelek egyre alacsonyabbra kalauzolnak. Az ösvény S-kanyart ír le, ezzel befordulunk a Barátlakásokat rejtő sziklafal oldalába.
 • Elhaladunk a Barátlakások előtt, ösvényünk lejteni kezd, és hamarosan kiér a félsziget partján futó műútra. Ezen déli (jobb) irányban indulunk el, hogy 800 méter megtételével célba érjünk a hajóállomás melletti buszmegállóban.

A túráról részletesen

Kilátás az elcsendesült vulkánokra

A buszmegállótól az autóút mentén, majd röviden azon sétálunk a félsziget nyugati pereme felé. Elhagyunk egy kis levendulaföldet, mely az 1920-as években meghonosított levendulatermesztés hírmondója. A régen eltűnt falura emlékeztető apáti templomromnál (a ZT jelzésen) nekivágunk a hegyoldalnak, és olykor meredeken emelkedő ösvényen kapaszkodunk az Apáti-hegy lejtőjén. Egy rétnél balra ágazik ki a S▲ jelzés, ami izzasztó, de rövid kaptatóval kalauzol el az Őrtorony-kilátóhoz (ami nevét a közeli Csúcs-hegyen feltételezett romokról kapta).

Fentről káprázatos a körpanoráma: a Tihanyi-félszigetet majdnem körbeöleli a Balaton, melynek nyugati vége a párába vész. Megjelenik a távolban a Bakony, a déli parton Somogy magaslatai és a kőrös-hegyi völgyhíd, a legközelebb pedig Füred hegyei kéklenek. Tihany belső szerkezete terepasztalként tárul föl, és a terep kialakulásának több epizódja is kiolvasható a felszínformákból. Amikor kb. 7 millió éve a Kárpát-medence elvékonyodott kérgén át bazaltos magma tört a felszín felé, éppen itt, a félszigeten kezdődött a Balaton-felvidék vulkanizmusa: az olvadt kőzetanyag nem érte el a mocsaras felszínt, de az üledékek víztartalmát gőzzé forralta, ami gigászi robbanással tört elő. Az így keletkezett törmelékanyag gyűrűként vette körül a kitörési központokat, amikből hármat azonosítottak a kutatók: a Külső- és a Belső-tó területén egyet-egyet, illetve a Csúcs-hegytől délre a harmadikat. (Később salakszórás is jellemezte a folyamatot.) A sekély kis kráterekben a vulkanizmus végeztével tavak gyűltek fel, innen származik e működési típus neve, a „maar" is, mely németül tengerszemet jelent. 4 millió évnyi mozgolódás után elcsendesült végül a tihanyi táj, megfiatalodott kőzetanyaga lepusztulásnak indult, az egykori krátergyűrűket felemésztette az erózió. Az átalakulást a hévforrások heves tevékenysége kísérte, a Balatonnak pedig ekkor még nyoma sem volt. Mindössze kb. 20-25 ezer éve született meg a 3 tómedence, amik a terület süllyedésének következtében később összeolvadtak. A vízállás az éghajlati viszonyok függvényében változott, volt olyan időszak is, amikor a tihanyi földnyelv szigetté vált, hiszen lapos tövét bekebelezte a tó. A táj arculatát az ember megjelenése csaknem a felismerhetetlenségig átformálta: a 19. század elején például csatornákat ástak, és a Külső-tó vizét lecsapolták, hogy helyét kaszálóként hasznosítsák. Az erdők a félsziget peremeire, legmagasabb csúcsai köré szorultak vissza, az idegenforgalom megjelenésével, a Balaton vonzerejének növekedésével pedig szükségessé vált a természetvédelem: 1952-ben itt jelölték ki az ország első tájvédelmi körzetét, melynek egyébként saját természetvédelmi őr is dukált. Ma már nemzeti park felel az értékek megőrzéséért, és Európa Diplomát is kapott a félsziget, amivel Európa kiemelten védett természeti örökségeinek sorába került.

Panorámaösvény a Balaton fölött

Visszatérünk a tanösvényre, amelyen megostromoljuk a Nyereg-hegy csúcsát. A fehéres sziklák már a langyos tavaszi napsütésben is forróba hajló mikroklímát alkotnak, a Balaton nyugati medencéjének káprázatos, hosszanti látványa pedig közvetlenül mellettünk, a mélybe hajló, meredek hegyoldal tövében kezdődik. Ráadásul a tónak éppen ez az öble egészen csöndes, hiszen a zsombékos, sáros partszakaszokon csak kisebb, kevésbé felkapott települések sorakoznak, még hajó sem vetődik erre. (Egy ponton kettéválik a csapás, a jobb oldali ág levezet a Sobri Jóska-barlanghoz, ahol a hírhedt betyár valószínűleg sosem járt egyébként, csak az üreg rejtett volta ihlethette a kalandos nevet.)

Hacsak nem egy vitorláson ringatózunk, lényegében ez az egyetlen hely a Balatonon, ahonnan a tó nyugati részét hosszában szemrevételezhetjük. Nyáron Közép-Európa legnagyobb tava tényleg végtelennek hat erről a helyről, hiszen a párás levegő függönyként rejti el a Keszthelyi-öböl partvonalát. Nem úgy a tanúhegyeket, a Badacsony jellegzetesen lapos háta szinte mindig mutatkozik. A déli parton a somogyi táj magasabb partszakasza emelkedik a víztömeg fölé. Többször is aláereszkedünk, ezt mindig kaptatás követi, de a legszebb kilátások a kitettebb sziklapárkányokról, az útvonal magasabb részeiről nyílnak. Egy ponton aszfaltútra ereszkedünk, átkelünk rajta, és hosszas, kilátásokban ezúttal már szegényebb gyaloglással emelkedünk fel a Hálóeresztő-hegy tetején kialakított pihenőhelyre.

Hévforrások nyomában

Itt a partmenti túraútvonalat a félsziget belsejének felfedezésére cseréljük, de a táj csöppet sem válik unalmasabbá: hófehér, szabdalt felszínű sziklaformációk szegélyezik utunkat. A félsziget déli csücskében temérdek hasonló képződmény sorakozik: a gejziritkúpok a tűzben született tihanyi táj hírmondói. A vulkanizmus végén, illetve elcsendesülése után mocsaras, vizenyős terület nyújtózott a mai Balaton helyén, a mélyben izzó kőzetek hatására pedig a leszivárgó vizek forróvizes oldatokként törtek a felszínre a kőzettest repedései mentén. Ez a geológiai környezet száznál több hévforrást (és nem gejzírt) éltetett, melyek magas kovasav-tartalmukkal más kőzeteket cementáltak össze, illetve a gejzirit nevű kovaüledék és nagy mennyiségű mész vált ki hirtelen lehűlt vizükből. A gejziritkúpok a tihanyi táj déli részét tűzdelik, közelebb lépve némelyikben az egykori kürtők, a szabad levegőre vezető csatornák nyomai is felfedezhetők. Belső szerkezetük feltárása sok esetben bányászat eredménye, hiszen a védetté nyilvánítás előtt kőfejtők haraptak ki darabokat belőlük.

A Belső-tóra a legszebb kilátást a gejzírmező sziklakúpjairól kapjuk. A ZT ösvény számos különös sziklaképződmény között vezet: közülük a legnevesebb az Aranyház szirtje. Nevét a rajta megtelepedett sárgás zuzmóknak köszönheti, melyek különösen az őszi lombszíneződés idején festik igen tarkára a sziklát. Tetejéről szép a kilátás Tihany belső területeire, de nem vetekszik a S+ ösvényen kissé lejjebb található Hármashegyi-gejziritkúpéval. Erről ugyanis egyenesen festői a panoráma: a Belső-tó sötétkék tükre fölé Tihany takaros településképe magasodik, mögötte felbukkan a fehér vitorlák pöttyözte, türkizben pompázó Balaton. Sétáljunk le a S+ jelzésen a Belső-tó partjára, ahol balra fordulva rövidesen visszatérhetünk a ZT jelű tanösvényre!

Vissza a partra

A Belső-tó megkerülése után az ösvény újra nekivág egy domboldalnak, hogy elérje a Szélmarta-sziklákat a Kis-erdő-tető csúcsán. A bazaltvulkanizmus nyomait őrző formaegyüttes a tektonikai folyamatok következtében jól láthatóan oldalra billent, és a szél által szállított apró kőzetszemcsék (pl. homok) csiszoló munkája szinte leradírozta a puhább összleteket a sziklákról. Közben a viszonylag puha bazalttufát a repedésekben megfagyó víz repesztő munkája is formálja. Tökéletes pihenőhely a túra utolsó, a partot célzó, hullámvasutazó szakasza előtt.

Újra lefelé tartunk, hogy átkeljünk a tihanyi bekötőúton, majd felkaptatunk a félszigetperemi hegyekre. Megnyílik a kilátás a Füredi-öbölre és a szállodamonstrumairól felismerhető Balatonfüredre, illetve mögötte Csopakra. Egy hurokkal a hegykeret külső oldalára, túránk végső szakaszára kanyarodunk.

Az Óvár-hegy oldalában látható a Tihanyba érkezők tömegeinek érdeklődését felcsigázó, jól ismert Barátlakások csoportja. Az Indiana Jones-filmek díszleteit idéző helyszínt a vulkáni működések melléktermékeként képződött hamuból és törmelékanyagból álló bazalttufa szerkezeti sajátosságainak köszönhetjük. Ez ugyanis jól megmunkálható, faragható kőzet. A 11. században ide települt szerzetesek építette cellák közül némelyiket sziklaomlás temette be, de a fennmaradtakat helyrehozták és biztosították. A félsziget egyetlen vízfakadása, a Ciprián-forrás is a közelben működik, tó mellett ez biztosíthatta a barátok vízszükségletét.

A barátlakásoktól hangulatos csapás vezet le a félsziget oldalában futó autóúthoz. A vele párhuzamos járdán kb. 100 métert sétálva elérjük a hajóállomást, ahol buszmegállót is találunk.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public transport friendly

 • Tihany, delta elágazás buszmegállóba Balatonfüredről érkeznek az autóbuszok, és oda is térnek vissza.
 • Tihany, hajóállomás megállóból Balatonfüredre utazhatunk busszal. Némelyik busz Veszprémig közlekedik.

Getting there

 • Tihany, delta elágazástól nyugat felé startolunk a Lepke soron. Egy levendulás mellett csatlakozunk a 71-es főútba, amelyen 1 km-t kell talpalnunk, hogy az Apáti templomromhoz érkezhessünk.
 • Tihany hajóállomásnál ér véget a túra, itt találjuk a buszmegállót.

Parking

 • Ahol a Tihanyba tartó autóút indul a 71-es főútról, ott ingyenes parkolót („Őrtorony parkoló") találunk. Ezt a tihanyi bekötőútról tudjuk megközelíteni.

Coordinates

DD
46.926546, 17.862750
DMS
46°55'35.6"N 17°51'45.9"E
UTM
33T 717934 5200980
w3w 
///eggheads.blessings.strum
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Balaton-felvidék turistakalauz

Author’s map recommendations

 • Balaton-felvidék turistatérkép
 • Balaton turistatérkép

Book recommendations for this region:

show more

Equipment

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Questions and answers

Ask the first question

Do you have questions regarding this content? Ask them here.


Reviews

4.8
(20)
Ágnes Szemethy
November 22, 2020 · Community
Nagyon szép volt még így november végén is csak sajnos a korai sötétedés miatt név volt időnk teljesen végig menni.
show more
2020. november 22., vasárnap 17:09:40
Photo: Ágnes Szemethy, Közösség
2020. november 22., vasárnap 17:09:58
Photo: Ágnes Szemethy, Közösség
11.22. Őrtorony kilátóból
Photo: Ágnes Szemethy, Közösség
2020. november 22., vasárnap 17:13:45
Photo: Ágnes Szemethy, Közösség
2020. november 22., vasárnap 17:14:05
Photo: Ágnes Szemethy, Közösség
2020. november 22., vasárnap 17:14:25
Photo: Ágnes Szemethy, Közösség
2020. november 22., vasárnap 17:14:42
Photo: Ágnes Szemethy, Közösség
2020. november 22., vasárnap 17:14:53
Photo: Ágnes Szemethy, Közösség
2020. november 22., vasárnap 17:15:01
Photo: Ágnes Szemethy, Közösség
2020. november 22., vasárnap 17:15:15
Photo: Ágnes Szemethy, Közösség
Tihanyi Apátság
Photo: Ágnes Szemethy, Közösség
2020. november 22., vasárnap 17:15:57
Photo: Ágnes Szemethy, Közösség
Tímea László
November 07, 2020 · Community
Gyönyörű túra rengeteg látnivalóval.
show more
Máté Liszkai
November 07, 2020 · Community
2020. november 7., szombat 20:01
Photo: Máté Liszkai, Közösség
2020. november 7., szombat 20:02
Photo: Máté Liszkai, Közösség
2020. november 7., szombat 20:02
Photo: Máté Liszkai, Közösség
2020. november 7., szombat 20:02
Photo: Máté Liszkai, Közösség
Show all reviews

Photos from others

2020. november 22., vasárnap 17:09:40
2020. november 22., vasárnap 17:09:58
11.22. Őrtorony kilátóból
+ 73

Status
open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
13.3 km
Duration
5:00h
Ascent
310 m
Descent
286 m
Public transport friendly One-way route Loop Scenic Refreshment stops available Cultural/historical value Geological highlights Botanical highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • 2D 3D
 • Contents
 • Show images Hide images
: h
 km
 m
 m
 m
 m
For changing the range of view, push the arrows together.
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp