Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Tevelesen a Pilisben

· 24 reviews · Hiking Trail · Pilis-hegység · Open
Responsible for this content
MTSZ - együttműködő szervezetek Verified partner  Explorers Choice 
 • Az egri vár mása kiváló helyszíne egy családi kirándulásnak
  / Az egri vár mása kiváló helyszíne egy családi kirándulásnak
  Photo: Nógrádi Attila, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Elindulás Budapest környékének egyik legjobb családi kirándulására
  Photo: Nógrádi Attila, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A Kevélyhegyi levendulamező
  Photo: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Teve-szikla
  Photo: Ƀálint $ztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Teve-szikla a kőfejtővel
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Mesterséges kőfülke és természetes kőteve
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Útban a vár felé a Teve-sziklától
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Az egri vár mása a levegőből
  Photo: Péter Farkas, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Irány a vár!
  Photo: Nógrádi Attila, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / Útban vissza a parkolóhoz
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - együttműködő szervezetek
 • / A túra családi voltát a Pilisborosjenő határában álló játszótér is meghatározza
  Photo: Ferenc Szigeti, MTSZ - együttműködő szervezetek
m 300 250 200 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km Az egri vár mása Teve-szikla
Egy igazán családbarát túra keretében felfedezzük a Pilis híres tevéjét, és meglátogatjuk hazánk egyetlen, ma is álló díszletvárát. Lehet sokat mászni, van természetes homokozó, és akár várjátékokat is szervezhetünk. A célban pedig meleg étel vár minket.
Open
easy
Distance 3.2 km
2:00 h
88 m
88 m
271 m
213 m
Pilisborosjenő határában van egy népszerű túrabázis, ahonnan több, gyermekszemmel is élvezetes túrát tehetünk. A legjobb, de mindenesetre a legkönnyebb ezek közül a Pilis tevéjének és egy rejtélyes vár történetének a felfedezése. Lehet mászni, van dolomithomokozó, egy kis előkészülettel akár várjátékokat is szervezhetünk a gyerekeknek, tavasz végén pedig még levendulát is szedhetünk. Visszaérve a parkolóba friss bográcsétel vár ránk, legalábbis hétvégén. Az esetleges feles energiákat egy kellemes játszótéren vezethetjük le. A szikla nem egészen 1 km-re van a parkolótól, míg az egész kör 3,2 km – a főváros környékének egyik legjobb családi túrája!  

Author’s recommendation

 • A helyszín valóban népszerű, ezért egy szép tavaszi vagy őszi hétvégén érdemes viszonylag korán megérkezni a falu szélén található parkolóba.
 • Azon túl, hogy könnyű körtúráról van szó, sok, gyermekszemnek érdekes látványossággal, családbarát a bemutatott útvonal azért is, mert a célban könnyen és gyorsan ehetünk a Jenői FALÓ Büfében. A nyitvatartásról azonban feltétlenül érdeklődjünk az interneten (Google térképen és Facebookon egyaránt megtalálható a büfé).
 • Sok család babakocsival vág neki a távnak. Nagykerekű babakocsival egyáltalán nem kivitelezhetetlen a feladat, de azért jó szívvel inkább a Teve-szikláig javasolható a babakocsis menet.
 • A túrán sok a nyílt terep, ezért nagy hőségben gyerekekkel nem ajánljuk!  
Profile picture of MTSZ _
Author
MTSZ _
Update: November 18, 2020
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
271 m
Lowest point
213 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Tips and hints

Start

Pilisborosjenő, Jenői FALÓ Büfé, Prohászka Ottokár utca (233 m)
Coordinates:
DD
47.610540, 18.986862
DMS
47°36'37.9"N 18°59'12.7"E
UTM
34T 348704 5274978
w3w 
///groups.berated.digit

Destination

Pilisborosjenő, Jenői FALÓ Büfé, Prohászka Ottokár utca

Turn-by-turn directions

Itiner:

 • Jenői FALÓ Büfétől a széles földúton, a K kerékpáros jelzést követve indulunk meg Csobánka felé
 • 500 métert követően térjünk le balra egy jelzetlen, de széles földútra
 • Kb. 100 métert követően jobbról becsatlakozik a K jelzés, majd pár métert ezt követően kövessük tovább a jobbra kanyarodó földutat, amin eddig is jöttünk (míg a K balra letér)
 • Kb. 200 méter múlva érjük el a Teve-sziklát
 • A sziklától kövessük tovább a jelzetlen földutat ugyanabban az irányban, ahogy megérkeztünk oda, kb. 700 m megtételét követően érünk el az Egri vár másához
 • A vártól a Nagy-Kevély irányába tartó ösvények közül a jobboldalin induljunk meg, amelyen kb. 350 métert követően visszaérünk a Pilisborosjenő és Csobánka közti K kerékpáros és az országos K jelzésre
 • Jobbra fordulva kb. 1,2 km-t gyalogolunk vissza a büféig, részben a már ismert úton.

A túra részletes leírása

Ha a gyerekek első bakancsos lépteit tervezzük és szervezzük, egy sor dologra kell ügyelnünk, már ha mi is élvezni akarjuk a túrát. Legyen gyerektársaság, legyen gyermekszemmel érdekes attrakció, legyen mese és játék a túrába szőve, legyen egyszerű étkezni a túra után, ne legyen túl meredek az ösvény, s nem baj az sem, ha egy játszótér is található akár az indulásnál, akár menet közben. A fentieket figyelembe véve a pilisi Teveles az egyik legjobb túra a főváros környékén.

Túra levendulamezővel a háttérben

A parkolóból kiszállva fölöttünk magasodik a Nagy-Kevély sasbérce, s megindulva a széles földúton a K kerékpár jelzést követve Csobánka felé, lényegében tartva azt az irányt, ahogy autóval jöttünk eddig, rögtön jobbra meg is látjuk az első látványosságot - feltéve, ha jókor érkezünk. A látványos Kevélyhegyi levendulamező 2016 óta díszíti a falu határát: a lilába boruló hegyoldal a Nagy-Kevély impozáns csúcsával a háttérben valóban megkapó látvány. Virágzáskor (késő tavasszal, kora nyáron) szedd magad akció keretében mi is vihetünk haza pár csokorral, kiváló program a túra lezárására!

Mielőtt az erdőt elérnénk, térjünk balra a derékszögben nyíló széles, de jelzetlen földútra. Kb. 100 métert követően jobbról becsatlakozik a K jelzés, majd pár métert ezt követően kövessük tovább a jobbra kanyarodó földutat, míg a K jelzés balra letér. (Egyébként akkor sincs gond, ha a faluból kivezető széles útról nem fordulunk le balra a szikla irányába. Ebben az esetben haladjunk tovább, kb. 200 métert követően, egy szép feszületet jobb kéz felől elhagyván szemből becsatlakozik az országos K jelzés. Ezen élesen balra visszakanyarodva egy minimális kerülővel ugyanoda jutunk.)

Dolomithomokozó a Teve-szikla aljában

A bizonyos szögből valóban tevére emlékeztető szikla geológiájáról és az egykori bányában megfigyelhető földtörténeti rétegekről információs tábla tájékoztat. A dolomit egy könnyen erodálódó, üledékes kőzet. Azonban, ahol kovás, forróvizes oldatok járták át a már leülepedett rétegeket, a környezeténél ellenállóbb lett a kőzet, és érdekes alakzatokban, itt éppen teve formát magára öltve, kipreparálódott. Elvileg a sziklára is fel lehet kapaszkodni, de gyerekekkel ezt csak szülői felügyelet mellett tegyük, akkor is fokozott óvatossággal! Vagy inkább ne! A szikla alatt is bőven találunk ugyanis mókát: az egykori bányában (pl. az információs tábla mögött) biztonságosabban lehet mászni, de a sziklafalak tövében található dolomit porral való játék az igazi. Amit régen az asszonyok súrolópornak használták, az a gyerekeknek kiváló homokozó. És a bánya aljában van egy hatalmas és nagyon látványos sziklaüreg is!

Egy különös vár története

Ha kijátszottuk magunkat, akkor a sziklától kövessük tovább a jelzetlen földutat ugyanabban az irányban, ahogy eddig is haladtunk, és kb. 700 m megtételét követően érünk el az Egri vár másához. Ezt a különös „romot" 1968-ban építették fel Pilisborosjenő határában, mint az egyik legismertebb magyar film díszletét (Gárdonyi Géza regényéből Nemeskürthy István forgatókönyve alapján Várkonyi Zoltán forgatta itt az Egri csillagok című film egy részét). Igazi kőből épült, hiszen emberek másztak fel rá a forgatás során. Azért itt húzták fel, mert a valódi várat körbenőtte a város, ezért forgatni ott nehéz lett volna, másrészt Budapest közelében volt, és szét lehetett lőni. Nem utolsó sorban pedig a közeli katonai bázisról jó sok statisztát lehetett verbuválni.

A forgatás 40. évfordulójára a vár környékét a pilisborosjenői önkormányzat rendbe hozatta. Persze ne keressük itt a komplett erődítményt, a fa elemek már rég megadták magukat az időnek, cserébe a megmaradt falak kiváló terepet nyújtanak egy gyerekcsatának (különösen, ha előre készülünk például jelmezekkel). Vagy akár egy hosszabb pikniknek.

Maradjon energia a visszaútra!

De azért a gyerekfárasztással óvatosan, még vissza is kell jutnunk a parkolóba. Cserébe a Jenői FALÓ Büfében viszonylag gyorsan ehetünk egy meleg bográcsételt. Ez és az ott található játszótér (illetve a levendulamező, ha virágzáskor járjuk a túrát) kellő csali lesz remélhetőleg, hogy visszainduljunk. A vártól a Nagy-Kevély irányába tartó ösvények közül a jobboldalin induljunk meg, amelyen kb. 350 métert követően visszaérünk a Pilisborosjenő és Csobánka közti K kerékpáros és az országos K jelzésreJobbra fordulva kb. 1,2 km-t gyalogolunk vissza a büféig, részben a már ismert úton.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • Busszal érkezve Pilisborosjenő autóbusz-fordulónál szálljunk le, ahova Budapest Árpád hídtól járnak a buszok.

Getting there

 • A buszfordulóból a Dózsa György úton felfele elindulva 350 m-re találjuk a Jenői FALÓ Büfét és a játszóteret, ahonnan a túra indul.

Parking

 • A túra kiindulópontján, a Jenői FALÓ Büfé környékén a Prohászka Ottokár utcában a KRESZ szabályai szerint lehet parkolni.

Coordinates

DD
47.610540, 18.986862
DMS
47°36'37.9"N 18°59'12.7"E
UTM
34T 348704 5274978
w3w 
///groups.berated.digit
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • A Pilis és a Visegrádi-hegység turistakalauza

Author’s map recommendations

 • A Pilis térkép
 • Budai-hegység térkép

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.

Basic Equipment for Hiking

 • Sturdy, comfortable and waterproof hiking boots or approach shoes
 • Layered, moisture wicking clothing
 • Hiking socks  
 • Rucksack (with rain cover)
 • Protection against sun, rain and wind (hat, sunscreen, water- and windproof jacket and suitable legwear)
 • Sunglasses
 • Hiking poles
 • Ample supply of drinking water and snacks
 • First aid kit
 • Kit para bolhas
 • Bivy / survival bag  
 • Survival blanket
 • Headlamp
 • Pocket knife
 • Whistle
 • Cell phone
 • Cash
 • Navigation equipment / map and compass
 • Emergency contact details
 • ID
 • The 'basic' and 'technical' equipment lists are generated based on the selected activity. They are not exhaustive and only serve as suggestions for what you should consider packing.
 • For your safety, you should carefully read all instructions on how to properly use and maintain your equipment.
 • Please ensure that the equipment you bring complies with local laws and does not include restricted items.

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.8
(24)
Zoltan K
October 31, 2021 · Community
Könnyű túra, kisgyermekes családoknak kiváló lehetőség hogy eltöltsenek egy gyönyörűszép napos hétvégét kinn a szabadban. A gyermekek imádni fogják, sok kis hely van amit felfedezhetnek. Budapesthez közel található ez a hely, az Egri vár másolatában még fegyveres bemutatókat is szoktak szervezni amit magunk is kipróbálhatunk.
Show more
When did you do this route? October 30, 2021
Photo: Zoltan K, Community
Photo: Zoltan K, Community
Photo: Zoltan K, Community
Photo: Zoltan K, Community
Photo: Zoltan K, Community
Photo: Zoltan K, Community
Photo: Zoltan K, Community
Photo: Zoltan K, Community
Photo: Zoltan K, Community
Photo: Zoltan K, Community
Photo: Zoltan K, Community
Photo: Zoltan K, Community
Levente Csóka
June 11, 2021 · Community
When did you do this route? June 11, 2020
Janos Kozma
May 29, 2021 · Community
2021. május 29., szombat 17:37:44
Photo: Janos Kozma, Közösség
Show all reviews

Photos from others

+ 79

Status
Open
Reviews
Difficulty
easy
Distance
3.2 km
Duration
2:00 h
Ascent
88 m
Descent
88 m
Highest point
271 m
Lowest point
213 m
Public-transport-friendly Circular route Refreshment stops available Family-friendly Cultural/historical interest Geological highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp