Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking Trail recommended route

Szurdoktriplázás Csesznek körül

· 35 reviews · Hiking Trail · Bakonyvidék · Open
Responsible for this content
Magyar Természetjáró Szövetség Verified partner  Explorers Choice 
 • Az Ördög-gát alatt
  Az Ördög-gát alatt
  Photo: Áron Dömsödi, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 450 400 350 300 250 12 10 8 6 4 2 km Csesznek vára Kőmosó-szurdok Ördög-árok szurdokvölgy
Elnézve a szelíd-lankás bakonyi tájat nem is gondolnánk, milyen vad szurdokvölgyeket rejtenek a szerény magasságok. Csesznek környékén két emlékezetes sziklafolyosó és egy visszafogottabb árok kínálja a szurdoktúrázás élményét. Látogassuk meg a sziklalépcsős Ördög-árkot, a Kő-árok sötét völgyszorosát és a Kőmosó festői kőpoklát!
Open
moderate
Distance 13.9 km
4:15 h
474 m
474 m
446 m
279 m

A Bakony legkiterjedtebb középhegységünk, pedig ránézésre inkább a fennsíkjelleg szembetűnő. A lapos tájat alacsony, kerekded bércek koronázzák, csoportjaik között lankás, dombságinak ható táj hullámzik. Az üledékes kőzetek (elsősorban mészkő) felépítette vidék szerény magassága és kevéssé hivalkodó formavilága sokkal mozgalmasabb a víz hatására kialakult karsztjelenségek közvetlen közelében, illetve a kőzettömeg belsejében. Nem kell azonban a mélybe, a barlangokig ereszkednünk, hiszen a mészkőtakaró felszíne is tartogat meglepetéseket: a patakok helyenként mélyre vágták magukat, medrüket csiszolva fűrészelték a kiemelkedő rögök felszínét, vagy épp szerkezeti árkokba réselődtek.

A szurdokvölgyek hossza és formakincse változó, ennek megfelelően vadságuk is eltérő. Sajátosságuk, hogy bár helyenként roppant kőtömbök és zord sziklafalak szegélyezik gyér vizű patakjaik medrét, a szinte mindent beborító növényzet sokat szelídít a látványon. A mozgalmas tájkép éppúgy jellemzője e szurdokoknak, mint a sötét, záródó lombkorona, és az év nagyobb részében alig csordogáló, olykor kiszáradó vízfolyás. Megjelenésük változó: néhol szinte összeérnek a szurdokfalak (pl. az Ördög-gátnál), máshol mindössze szűk völggyé alakulnak.

A bakonyi vidék egyedi vonása, hogy a lankás, szántókkal fedett dombsági tájat foltozó erdőben hirtelen sziklaszűkületbe lépünk, ahol kőgörgetegek feledtetik a mezőgazdasági táblák hullámait, és nagy váltással kőről-kőre egyensúlyozva, vadregényes környezetben haladunk előre. Ennek megfelelően Csesznek vára alól indulva egy darabig még élvezhetjük a tájat peckesen uraló vár sziluettjét, majd az Ördög-árokba ereszkedve hosszú, több kilométeres szurdoktúrát teszünk. Patak gázlóit taposva, sziklákon kapaszkodva törjük az utat, végül átkaptatunk a Kő-árok visszafogottabb, de nem kevésbé látványos mélyületébe. A zöld növényfüggöny mögül kibukkanó, nyers sziklákat aztán újra Csesznek várának tornyaira cseréljük, de csak rövid időre: a romot kerülve beereszkedünk a Kőmosó kurta, mégis monumentális szurdokába. A levélkárpitos falak alatt aztán visszazárjuk nyolcast formázó útvonalunkat, a Bakony legsűrűbb szurdoktúráját.

Számokra lefordítva túránk igazi kuriózum: 14 kilométeres hosszára kb. 4 kilométernyi szurdokút jut 3 sziklás völgyben.

Author’s recommendation

 • A túra időigénye nehezen kalkulálható, ugyanis az Ördög-árokban lassúvá válhat a haladás: esős időszakban vagy a hóolvadás után a meghízó patakon olykor nehéz átkelni, de még kiszáradt mederben sem mindenhol könnyű előrejutni. A Kőmosó-szurdokra ugyanez igaz. Ráadásul annyira látványos mindkét helyszín, hogy jó eséllyel senkinek nem lesz kedve rohanni.
 • Az Ördög-gátat kikerüli egy lépcső is, bátrabbak azonban a „mini-ferrátán" is leküzdhetik az akadályt. Ehhez biztos járás és technikás mozgás szükséges. Csak a tapasztaltabbak, illetve tériszonyban nem szenvedők vállalják be!
 • A cseszneki vár látogatására több óra is szükséges, ezért vagy gyorsan kell teljesítenünk a túrát, vagy érdemes még egy napot rászánni a falura - a túrát és várlátogatást ez esetben számtalan másik programmal köthetjük össze, például a zirci látnivalók megismerésével.
 • Ha marad időnk, és van felszerelésünk (vagy bérlünk), Cseszneken a Kőmosó-szurdokban vasalt mászóutak adnak lehetőséget a sziklák meghódítására.
Profile picture of Áron Dömsödi
Author
Áron Dömsödi
Update: April 14, 2021
Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
446 m
Lowest point
279 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

 • A csúszós, sziklás szakaszok miatt mindenképpen megfelelő túralábbeliben induljunk neki, az utcai cipő nem javasolt!
 • Az Ördög-gátat lépcsőn kerülhetjük ki. Szemben állva vele, baloldalt egy drótsodrony és fémtálcák állnak ki a sziklából - ezeken is fel lehet kapaszkodni - csak a gyakorlottabbaknak és bátrabbaknak ajánljuk a balesetveszély miatt!

Tips and hints

Start

Csesznek, parkoló a Tarack köz végén (312 m)
Coordinates:
DD
47.350100, 17.886829
DMS
47°21'00.4"N 17°53'12.6"E
UTM
33T 718027 5248112
w3w 
///hastens.signified.outvoted
Show on Map

Destination

Csesznek, parkoló a Tarack köz végén

Turn-by-turn directions

Itiner

 • A cseszneki parkolótól a P jelzésen hagyjuk el a falut; ez elvezet az Ördög-árok bejáratáig, majd azon végig.
 • Az Ördög-árok végétől jobbra, a Z jelzésen folytatjuk, ez vezet vissza Csesznekre a Kő-árkon keresztül.
 • Amikor a Vár utca lefelé kanyarodik, balra kell tartanunk a P+ jelzésre.
 • A lejtő alján balra fordulunk a Z⩍ jelzésre, ami végigkalauzol a Kőmosó-szurdokon.
 • Amikor a szurdok végén, a Kecske-lik alatt véget ér a jelzés, egy jelzetlen ösvényen kell egyenesen továbbmennünk, hogy visszaérkezzünk a túra kezdőpontjára a P jelzéshez csatlakozva.

A túra részletes leírása

Csesznek és a földrengés

A kárpáti mészkőormok büszke váraira emlékeztető cseszneki látkép az Alföldről Győrbe vezető sóút nyomvonalából eredeztethető: ellenőrzésére a 13. században épülhetett a robosztus vár, amelynek romantikus megjelenése a szikla és a falak összeforrásának eredménye. Fontos erősség volt, ennek megfelelően a századok során sokszor cserélt gazdát. A falu neve a szláv cestnik, azaz tiszt szóból származhat, hiszen hosszú ideig a váron kívül is nagyrészt a várnép élt. 1810-ben a Richter-skála szerinti (becsülten) 5,4-es erősségű, móri központú földrengés megszaggatta a cseszneki erőd kőfalait. Nem sokkal később egy villámcsapás sújtotta az építményt, amelynek ezzel véget is ért hadászati karrierje - a részben rekonstruált, tömeges megjelenésű várrom ma nagyon is csalogató látvány, de túránk első szakaszán egyre kisebbnek fogjuk látni, amint távolodunk tőle.

A P jelzésen távozunk a faluból. Egy földútról még visszanézhetünk a várfalakra és a hátteret adó erdős lejtőkre, majd elhagyjuk a földeket, és a fák közé lépünk. Zilált erdőben, változatos állományok között kanyargunk. Legyünk figyelmesek, mert a feltárónyomok szövetében könnyű letévedni a jelzett turistaútról! A P jelzés a dombok alján marad, de rendszeresen kaptatásra kényszerít, ahogy árkokat kerülget. Néhány helyen irtásfolton felnövekvő fiatalos sűrűje teszi átláthatatlanná a terepet, végül a 3. völgynél már az Ördög-árok kapujába érkezünk.

Ördög-árok

Az erdei út elmarad, ösvényen folytatjuk túránkat - kezdetben csak a sűrű, szokatlanul jól záródó erdő és a keresztben heverő, derékba tört fák törzsei jelzik a táj változását. Aztán megjelenik a meder is, a tavasszal megáradó patak szétteregetett mészkőhordaléka lesz segítségünkre a gázlón történő átkeléskor. Egyre meredekebbé válik a két lejtő, a patakágy pedig néhol teljesen kitölti a völgytalpat - az ösvény a hegyoldalban vezet, olykor kifejezetten csúszós métereken kell átküzdenünk magunkat. Kisvártatva roppant sziklafalak hajolnak a patak fölé, tövüket a víz egyre hátrébb szorítja, az alátámasztását vesztő tömeg pedig méretes darabokban hullik alá.

Mohos görgetegek és az aljzat nagyjából sima felszínű mészkőpadjai bélelik az egyre kövesebb patakágyat, melybe a turistaút is belekényszerül. Az év nagy részében annyira kevés víz csordogál erre, amennyi még nem okozhat nehézséget. A vadregényes völgy szurdokjellege akkor csúcsosodik ki, amikor a patakot mindkét oldalról közrezárják a sziklafalak, köztük pedig leszakadt, autónyi kőtömbök fekszenek a víz útjában. Keresztben heverő fatörzsek vadítják a látványt, de az árok fénypontja kicsit följebb, kb. féltávnál következik.

Két roppant sziklaorom között óriás kőtömb hever, lábánál az örvénylő víz kimélyített medencéjében tavat formál. A pusztuló mészkőfalak között mindenütt leszakadt sziklaóriások villantják fel a táj formálódásának egy-egy epizódját. A vadregényes katlanból jobbra, lépcsőn vezet ki a turistaút, hogy a torlaszt megkerülve a zúgó fölé, az akadály mögé hatoljon. A bátrabbak pedig választhatják a baloldalon épített, drótsodronnyal és tálcákkal biztosított „mini-ferratát". Ehhez nagy lépésbiztonság és magabiztos mozgás szükséges; az előrejutás egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnhet. Cserébe az Ördög-gát tetejéről is megcsodálhatjuk a kis sziklakatlant.

Az Ördög-gát fölött

A mészkőbe utat réselő vízfolyás lassan, évmilliók során alakít szurdokokat, de nem csak koptató munkája ejt sebeket a mészkőn: szénsavtartalmával oldja is a kőzetet, ezzel a belsejében üregeket, barlangokat formál. Az Ördög-árok oldalában több tucat található belőlük (a II. világháborúban összesen több százan rejtőztek a környék barlangjaiba rövidebb időszakokra az elhurcolás elől). Átkerülve az Ördög-gát túloldalára elmaradoznak a sziklák. Egy kanyar után szűk völgyet taposunk, bár az útvonal továbbra is kétségkívül látványos. Hamarosan azonban ismét szögletes mohatenger tölti ki a medret, újabb omladékos sziklaszűkület áll utunkban. A patak itt is tavacskába gyűlik, nem könnyű utat találni és átevickélni a torlaszon, ráadásul az egymáson heverő kövek is technikai akadályt képeznek.

A szoros után végleg búcsút inthetünk a vad díszleteknek, és kellemes völgyösvényen érkezünk az Ördög-árok mélyületének végére, ahol régebben mészégető kemencék füstölögtek, ma pedig egy tarvágás foltja fogad. Jobbra fordulunk, és a Z jelzésen indulunk vissza Csesznek felé. Mérsékelt kaptatással, erősen kihasznált erdőben, villanyvezeték pásztáját metszve tekergünk a Kő-árkot nyitó pihenőhelyhez.

A Kő-árok

Beereszkedve a Kő-árokba azonnal konstatálhatjuk, hogy ezúttal nem igazi szurdokvölgyben járunk, amennyiben nincsenek sziklás falak vagy zárt katlanok. Az árok kifejezés tökéletesen leírja a táj jellegét: egy meredek lejtőkkel határolt, mély, olykor élesen kanyargó, sötét völgy képe tárul fel előttünk. Az ösvény hangulatos vonalvezetéssel követi a patak folyását, egy ponton azonban valóban szurdokszerűen szűkül össze a völgytalp, itt kénytelenek vagyunk beereszkedni a mederbe. Végül kiszélesedik az árokalj, és sűrűn növényesült folyosón vág át csapásunk. Jobbra zord sziklafal fehérlik a zöld lombfüggöny szorításában; innen néhány percre kiérünk a cseszneki országútra.

A kanyargós aszfalton legyünk óvatosak, az autóval érkezők mindig csak rövid szakaszt látnak be! Szinte észrevétlenül keresztezünk egy patakot, és balra feltűnik a masszív várrom. A szántókra boruló erdős hegyoldalak és a tetőn tündöklő várfalak együttesen a bakonyi táj legjavát nyújtják, már ami a látványt illeti. Ebből a szögből nézve a karsztbokorerdő pont eltakarja a kis mészkőszirt csupasz falait, amik túránk utolsó szakaszát határozzák meg. Visszagyalogolva a faluba továbbra is a Z jelzést kell követnünk, melyen alulról kerüljük a várat. Amikor az utca jobbra, lefelé indul, balra térünk a P+ jelű turistaútra.

A Kőmosó szurdoka

Hangulatos szekérútról lépünk az ösvényre, a fák alatt hirtelen düledező, vésett kőtáblák tűnnek fel. Cseszneken kis zsidó kolónia élt egykor, az ő elhagyott temetőjükben járunk. Meredek ereszkedésbe kezdünk; itt egy ponton kiágazik balra a Z⩍ jelzés. Térjünk át erre, hogy túránk utolsó, talán leginkább látványos etapjának vágjunk neki. Egy sziklatömböt megkerülve kitett párkányra lépünk. Jobbra, több méteres mélységben patak csillan, szemben impozáns sziklafalak emelkednek. Szorításukban csörgedezve bukik alá a víz, és ahol leér, szüntelen örvénylésével, hordalékával körkörösen koptatja sziklaüstjét, ezzel függőlegesen tagolt, lépcsőzetes csobogósort alakít ki. A zord sziklavilágot bársonyosan szelídíti a számtalan sziklaereszt fedő zöld levéllepel. A természetes medencéket korábban fürdőként is használták, a mai vízhozam azonban már nem elegendő ehhez. A találó nevű Kőmosó-szurdok elején az ösvény mentén is drótsodrony feszül, és ha tüzetesebben szemügyre vesszük a falakat, még többet fedezhetünk fel. Az ország első via ferratái, azaz vasalt mászóútjai ezek, melyek az élesen kiemelkedő mészkőszirt és a szurdok csupasz leszakadásait hálózzák be.

A mélyre fűrészelődött vízfolyás mellé ereszkedünk, ahol szinte agyonnyomnak a roppant tömegű mészkőfalak. A meglepően rövid, de annál maradandóbb szurdokösvény végén pihenőhely áll, jobbra a Kecske-lik kis üregét látogathatjuk meg. Bár a turistaút itt véget ér, menjünk tovább egyenesen a jelzetlen úton! Néhány perces kaptatással így visszaérkezünk a cseszneki országútra, amin már csak néhány méter az útvonal kezdő- és végpontja, a parkoló a P jelzésen.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

 • A legtöbb busz a Csesznek, Suttony megállóban áll meg, a falu szélén.
 • Néhány helyközi járat a Csesznek, vendéglő buszmegállóba érkezik, ez esik a legközelebb túránk kezdőpontjához.

Getting there

 • A suttonyi buszmegállóból lelépcsőzve a Z jelzésen kell a faluban elindulnunk, majd arról egyenesen átlépve a P+ jeleken folytatni az utat. Amikor ez eléri a Vár utcát, jobbra kell fordulni a P jelzésre, mely a túra kezdőpontjához vezet (1,2 km, 47 m szintemelkedés). Ha valaki így érkezne, a túra végét az elejére veheti: a P+ jelzésből jobbra ágazik ki a Z⩍ jelzés - erre lépve a Kőmosó-szurdokba érkezünk, amelyen végighaladva a túra kezdőpontjához juthatunk.
 • A vendéglőtől a P jeleken kell a vár felé indulni, majd az egyenesen folytatódó P+ jelzést követni. Visszajutva a P jelzésre, azon balra találjuk a túra kezdőpontját (900 m, 52 m szintemelkedés).

Parking

 • Cseszneken két parkolót találunk (hogy mikor melyik fizetős, arról érdemes előre tájékozódni): egyet a Vár utcában a várhoz vezető földút mellett, egyet pedig a falu keleti végén, az országút mentén.

Coordinates

DD
47.350100, 17.886829
DMS
47°21'00.4"N 17°53'12.6"E
UTM
33T 718027 5248112
w3w 
///hastens.signified.outvoted
Show on Map
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendation by the author

 • Bakony turistakalauz

Author’s map recommendations

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

 • Alapvető túrafelszerelés: bejáratott túracipő, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.
 • A szurdokokban javasolt magas szárú bakancsot hordani a víz miatt, illetve mindenképpen megfelelően barázdált talpű túralábbelit, mivel a turistaút sziklás, köves, sok helyen csúszós.

Questions and answers

Question from Ildikó Száraz · March 07, 2022 · Community
Kutyával mehetünk e túrázni az Ördög-árokba, vagy van e esetleg mellette egy másik útvonal? Köszönöm :)
Show more
Answered by Levente Toldi · March 07, 2022 · Community
Szerintem nyugodtan, amikor mi voltunk ott, akkor is volt egy pár aki kutyával volt.
2 more replies

Rating

4.9
(35)
Mészáros Tomáš
May 29, 2022 · Community
Jó Kis túra rengeteg a kidőlt fa a túra útvonalán nagyon szép hely.
Show more
When did you do this route? May 28, 2022
Lelkes Gábor
March 09, 2022 · Community
Szombaton voltunk - mindannyian közel a 60-hoz. Tényleg sok a kidőlt fa - helyenként igencsak el kellett gondolkozni merre jutunk át. Az Ördög-gátnál a "hölgyeknek" kellett segítség az első sziklára való feljutáshoz - onnan már megoldották simán egyedül. Borzasztóan élveztük az egész túrát. Kellemesen elfáradva érkeztünk meg a Várvölgy Vendéglőbe, ahol elfogyasztottuk a jól megérdemelt ebédet. Kiváló konyha - csak ajánlani tudom, bárkinek aki arra jár.
Show more
When did you do this route? March 06, 2022
Photo: Lelkes Gábor, Community
Photo: Lelkes Gábor, Community
Photo: Lelkes Gábor, Community
Photo: Lelkes Gábor, Community
Photo: Lelkes Gábor, Community
Show all reviews

Photos from others

+ 99

Status
Open
Reviews
Difficulty
moderate
Distance
13.9 km
Duration
4:15 h
Ascent
474 m
Descent
474 m
Highest point
446 m
Lowest point
279 m
Public-transport-friendly Circular route Refreshment stops available Cultural/historical interest Geological highlights Botanical highlights Insider tip Healthy climate

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
 • 3 Waypoints
 • 3 Waypoints
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp